logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto defile Ponos ratnih veterana `15.

2015 08 05 knin 277
 
Ovogodišnji moto defile "Ponos ratnih veterana '15", koji je sastavni dio središnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice VRO „Oluja“ u Kninu, održavao se u sredini tjedna.
Budući da je veliki broj naših članova u radnom odnosu bilo im je vrlo teško priključiti se zajedničkom druženju članova MKVC.
Već tradicionalno okupljanje započinje vikend prije na moto susretu u Livnu kod Moto kluba Vukovi. Ovogodišnji moto susret održao se na novoj lokaciji koja je pružila i nove pogodnosti.
Nakon moto susreta, u nedjelju, članovi MKVC su se okupili u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama gdje su se odmarali i kupali na obližnjim vodičkim plažama.
Poslijepodne u utorak članovi koji su bili smješteni u moto kampu MK Okit formirali su moto kolonu i došli u Knin na sv. misu blagoslova novoizgrađene crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.
Nakon toga su se smjestili u vojarnu Kralj Zvonimir u istočnom dijelu Knina.
Sutradan smo iz vojarne Kralj Zvonimir krenuli u moto defile ulicama grada Knina do platoa iznad igrališta nogometnog stadiona Dinara na kojem se na večer održao koncert Marka Perkovića Thompsona.
Nakon toga smo se nastavili družiti kod šanka MKVC i u ostalim kafićima u Kninu.
Neki članovi sudjelovali su u sv. misi i na središnjem obilježavanju kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana.
Oko 14 sati formirali smo moto kolonu i uputili smo se u Čavoglave. U Čavoglavama smo formirali moto kolonu, na čelu koje je bio Marko sa svojim traikom i fra Nediljko Knezović, moto vikar MKVC, koji je nosio veliki hrvatski stijeg. Iza njih bili su stjegovi 4. i 7. gbr te ostali stjegovi ratnih postrojbi i braniteljskih udruga koje njeguju sjećanje na hrvatske postrojbe iz Domovinskog rata. Iza njih vozio se Marko Perković Thompson sa svojom pratnjom. Na ulazu u Knin i sve do Trga dr. Franje Tuđmana moto kolonu pratilo je nekoliko tisuća Hrvata i Hrvatica koji su ove godine došli na obilježavanje „Oluje“ u Knin. Kroz mnoštvo posjetitelja jedva smo se probijali da bi zacrtanom obilaznicom stigli do mjesta gdje smo parkirali motore.
Nakon toga smo se nastavili družiti i čekali početak koncerta Marka Perkovića Thompsona.
Ovogodišnje okupljanje članova MKVC bilo je kod našeg šanka, gdje smo ujedno i u nekoliko navrata spremali ručak za naše članove i prijatelje.
Nastavak druženja članova MKVC bio je u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama. Veterani su vrijeme provodili u kupanju na obližnjim plažama da bi u subotu isplovili brodom „Majka Marija“ u vlasništvu člana MKVC Ferde do otoka Žirja gdje su se kupali do kasno na večer.
Zahvalili bi se svim članovima koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje „Oluje“ u Kninu te svim prijateljima koji su se priključili našim članovima na zajedničkom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu.
Vidimo se dogodine.

Poziv bajkerima na sudjelovanje u moto defileu "Oluja 95", Čavoglave - Knin
 2015 08 05 cavogale knin
 
Moto defile, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO "Oluja 95", ove će se godine voziti od Čavoglava do Knina. 
Okupljanje bajkera bit će u Čavoglavama gdje će im domaćini biti članovi MK Gromovnik iz Kljaka, a moto defile kreće prema Kninu u 16 sati.
Uz svečani doček, u kraljevski grad Knin ulazimo predvođeni motoristima i simbolima onih koji su nas i te 95-te uveli u grad u veličanstvenoj pobjedi i svojom žrtvom osigurali nam da slobodno slavimo taj veliki dan.
Pozivaju se svi bajkeri na sudjelovanje u defileu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kada slavimo i 20. obljetnicu od oslobođenja Lijepe Naše. Pokažimo zajedništvo svih generacija hrvatskog naroda i hrvatskih građana.
Želja organizatora je da se na čelu moto kolone razviju stjegovi svih ratnih postrojbi te udruga iz Domovinskog rata.
Stoga zamoljavamo predstavnike Moto klubova koji dolaze na moto defile da kontaktiraju predsjednike braniteljskih udruga koji njeguju tradiciju ratnih postrojbi u krajevima gdje žive i da vam ustupe ratne stjegove ili stjegove udruga ratnih postrojbi kako bi sudjelovali u moto defileu od Knina do Čavoglava.
 
MKVC
predsjednik, Ratko Dragović - Klek
 

 

livno

Opis:

"Ponos ratnih veterana `15" je 7. po redu manifestacija. Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 

Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo do sada uspostavili suradnju želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH sa braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana-bikera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Prije obljetnice u Kninu MKVC obilazi cjelokupnu livanjsku bojišnicu i sudjeluje na moto susretu u organizaciji velikim dijelom veterana-bikera MK Vukovi iz Livna. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.

Okupljanje i prihvat u moto kampu u Livnu, sveta misa u Rujanima za sve poginule branitelje HVO i HV 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.
U nedjelju u moto koloni odlazimo do moto kampa u Vodicama gdje smo osigurali smještaj i odmor. 

Odmor u moto kampu kod MK Okit. Obilazak kulturne znamenitosti Vodica i Šibenika. 

Na tribunjskoj rivi sudjelujemo na večer u čast obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluje“. 

Rano ujutro formirat će se moto kolona kojom dolazimo do Knina gdje sudjelujemo u moto defileu „Ponos ratnih veterana“ gradskim ulicama isto tako sudjelujemo na posljepodnevnom moto defileu Čavoglave - Knin.

 

Nakon Knina vraćamo se u Vodice i obilazimo prirodne ljepote i kulturne znamenitosti kraja u krugu 200 km. 

Nastavljamo druženje s našim gostima, bajkerima iz Hrvatske, BiH i drugih zemalja. U pratnji braniteljskih udruga iz Šibensko-kninske i Zadarske županije te u suradnji sa turističkim zajednicama obilazimo nacionalne parkove Krka i Kornati te značajne povijesne lokacije.

Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojnoredarstvene akcije „Oluja“, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu učestvovati određeni broj inozemnih veterana-bikera. 

Vrijeme:
  • 31.07.-09.08.2015. godine

Mjesto:

livno

  • Livno - Okupljanje veterana-motorista i njihovih prijatelja u gradu Livnu (BiH) na moto susretu u organizaciji MK Vukovi - Livno (Guberi, Livno, Bosna i Hercegovina). U subotu u 11 sati iz centra Livna odlazimo u Rujane gdje je prije pet godine izgrađen Memorijalni centar i crkva sv. Jurja u čast poginulim hrvatskim braniteljima. U crkvi su ispisana imena svih hrvatskih branitelja poginulih na ovom ratištu bez obzira od kuda došli. Kod križa ćemo zapalit svijeću i pomolili se. Poslijepodne sudjelovanje na moto susretu prema planu organizatora MK Vukovi. Nedjelja iz centra Livna u 12 sati je polazak prema Sinju i Čavoglavama do moto kampa u Vodicama.

vodice

  • Tribunj   - „Večer uoči Oluje“ - Po povratku iz Livna, Sinja i Čavoglava sudjelujemo na zajedničkom druženju na rivi u Tribunju.

knin

  • Knin - Organizirana moto karavana kreće od Vodica prema Kninu u 7 sati ujutro iz moto kampa MK Okit (Vodice - Drniš - Knin). U Kninu je okupljanje bikera u vojarni "Kralj Zvonimir" (Ulica kralja Tomislava). Moto-defile ulicama grada Knina kreće u 8.30 sati kada se priključujemo centralnoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice VRO "Oluja". 
  • Knin Marko Perković - Thompson, mještani sela Čavoglave i njihovi prijatelji ove godine organiziraju obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 20. obljetnice VRO "Oluja" u Kninu. U 16:00 sati pripadnici 4. i 7. gbr predvoditi će moto-defile od Čavoglava do Knina gdje će navečer započeti svoj koncert. Povratak u moto kamp u Vodicama predviđen je za idući dan.

Kontakt:
  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Boris Terglav - Varaždinac, predsjednik, mob: 0922334934, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
  • Zoran Piličić - Zoki, savjetnik za predsjednika MKVC za međunarodne odnose, mob: 00385958854020, email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i 
  • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
  • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: 

PLAN PUTOVANJA

1. - 31.07.2015. - Livno
  • Livno - Okupljanje članova MKVC na moto susretu MK Vukovi - Livno
2. - 01.-03.08.2015. - Livno - Rujani
  • Okupljanje i prihvat u moto kampu u Livnu, sveta misa u Rujanima za sve poginule branitelje HVO i HV 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.
3. - 03.08.2015. - Livno - Sinj - Vodice
  • U nedjelju u moto koloni odlazimo do moto kampa u Vodicama gdje smo osigurali smještaj i odmor, a usput zastajemo u Sinju povodom 300. Sinjske alke.
4. - 03.-05.08.2015. - Vodice - Tribunj
  • Na tribunjskoj rivi mještani organiziraju večer u čast obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluje“.
5. - 05.08.2015. - Vodice - Knin - Čavoglave - Knin - Vodice
  • Rano ujutro formirat će se moto kolona kojom dolazimo do Knina gdje sudjelujemo u moto defileu „Ponos ratnih veterana `15“ gradskim ulicama.
  • Poslijepodne sudjelujemo na moto defileju Čavoglave - Knin koji predvode pripadnici 4. i 7. gbr i Marko Perković - Thompson.
  • Nakon Čavoglava vraćamo se u Vodice i obilazimo prirodne ljepote i kulturne znamenitosti kraja u krugu 200 km.
6. - 06.-08.08.2015. - Vodice
  • Nastavljamo druženje s našim gostima, bajkerima iz Hrvatske, BiH i drugih zemalja. U pratnji braniteljskih udruga iz Šibensko-kninske i Zadarske županije te u suradnji sa turističkim zajednicama obilazimo nacionalne parkove Krka i Kornati te značajne povijesne lokacije.

 {jd_file file==40}


KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
  • grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
  • trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
  • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
  • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
  • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • oko 1,100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.
  
World tražilica