Aktivnosti

Moto defile Jaši do zida `17.

2017 09 09 udbina 170

Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika u Udbini ove se godine održalo 09. rujna, baš na datum odvijanja Krbavska bitka davne 1493. godine.
MKVC je prije deset godina započeo prikupljati spomen-kamenje za Zid sjećanja za budući Spomen park koji se nalazi pokraj crkve hrvatskih mučenika u Udbini.


Već tradicionalno članovi MKVC i njihovi prijatelji okupljaju se dan ranije u vojarni „Josip Jović“ u Udbini. U vojarni je bikerima osiguran smještaj u vojnim kontejnerima i ljetna terasa s roštiljem. Dan ranije dolaze članovi MKVC iz udaljenih krajeva Hrvatske i dijaspore te se priprema jelo za sve bikere hodočasnike.
Na Dan hrvatskih mučenika organiziramo moto defile „Jaši do zida“ od vojarne do Udbine i priključujemo se sv. misi. Cilj moto defilea „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i prisjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest, kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav. Dio članova MKVC prije mise preuzima spomen-kamenje te se priključuje procesiji biskupa i svećenika do ljetnog oltara. 

Ove godine prikupili smo sljedeće spomen-kamenje:
1. Antunovac 06.10.1991. Orlovnjak
2. Bagalovići - 31.08.1942.
3. Kuljića brig 23. svibnja 1946. Široki Brijeg
4. Mučenička smrt mons.Kazimir Višaticki 1939 - 2004
5. Osijek 05.12.1991.
6. Purnica - Sirač - 19.07.1991
7. Rosinjača 05.12.1991

Hodočasnici su dostavili još dva spomen-kamena i to: Spomen na naše sinove Sisak 1991 - 1995 i Veterani 4. g. brigade.
Sv. misu predvodio je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup.
Ovogodišnji moto defile "Jaši do zid" i sudjelovanje MKVC u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika poduprijeli su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Bjelovar i Općina Antunovac.
Zahvaljujemo i Ministarstvu obrane i Oružanim snagama na ustupanju dijela vojarne „Josip Jović“ u Udbini. Posebno ističemo susretljivost djelatnika Oružanih snaga prije i za vrijeme našeg boravka u vojarni, koji su nam omogućili da ovaj projekt organiziramo kvalitetno i na visokoj razini.
Zahvaljujemo i članovima MK 4. gardijska Split, MK Vukovi iz Livna, MK Bjelovar, MK Noćni jahaći iz Trilja, MK Sveta Helena i drugima na sudjelovanju i potpori u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika.

 


Moto defile Jaši do zida `17. - Najava

 

udbina

Program:
Ove godine okupljanje članova MKVC je u vojarni "Josip Jović" u Udbini. Na svim ulazima bit će postavljene oznake "moto", samo ih pratite.
Organizirani odlazak na sv. misu je u 10.15 sati, a potom se priključujemo križnom putu noseći prikupljeno spomen-kamenje.
 
 
2015 08 29 lokacija udbina
 
Opis:
Dan hrvatskih mučenika obilježava se zadnje subote u mjesecu kolovozu. Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije na taj dan Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Organizator centralne svečanosti na Udbini je Gospićko-senjska biskupija.
MKVC se od početka izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini (2007.), na poziv gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića i fra Nediljka Knezovića, uključio u izgradnju Zida sjećanja koji se nalazi u Spomen parku pokraj crkve. U mjestima masovnih i individualnih hrvatskih grobišta izrađuje se spomen kamenje koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. Članovi MKVC i prijatelji iz drugih moto klubova prikupljaju spomen-kamenje, po cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama te ga na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, donose na oltar. Do sada je prikupljeno oko dvije stotine spomen kamenja. 
Sudjelujući u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i okupljajući na Udbini bajkere iz Hrvatske i BiH, MKVC, kao braniteljska udruga, provodi svoju misiju očuvanja sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda ugrađene u njenu državotvornost i samostalno i poticanja mlađih generacija da slijede naš primjer i poštuju trajne vrijednosti ljubavi prema svom narodu i domovini.
 
2017 09 09 chm plakat

Cilj:
Cilj moto defile „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.

Vrijeme:
 • 09.09.2017. godine u 10.00 sati

Mjesto:
 • Udbina

Kontakt:

 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 IDEJA:

Ideja: Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20 st. i neizvjesnost koju donosi 21 st. odnosno treće tisućljeće pozvao je narode da sakupe dobro iz povijesti naroda i prenese u treće tisućljeće.

Kroz našu povijest postojale su velike bitke, u toku i poslije bitki su bila velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali zapisani tragovi, a mnoge je progutalo vrijeme zaborava. O tim zapisanima sve do uspostave države Hrvatske nije se mnogo spominjalo, a vidljiva obilježja nisu ni postavljana. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku našu povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hamove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom polju 1493. stradao je cvijet hrvatskog plemstva i mnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i mnoštvu starih hrvatskih gradova, jama i vrtača iz kojih kosti traže istinu, jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima, ne samo da nisu bili kažnjavani, nego i dan danas su nagrađeni (kako prije tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav i ostavi za buduća pokoljenja.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u tom Papinom pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke predložio je HBK, koju su naši biskupi podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim te najveće duhovne i civilne institucije u podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska; HAZU, Institut za povijest …).
Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine da bi kamen temeljac bio položen na Udbini 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima od vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo. Nakon CHM izgradit će se Križni put od grobišta iz Krbavske bitke do CHM u dužini oko 2 100 m, a poslije toga i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo u kojem će biti oko 1 800 spomen kamenja sa masovnih grobnica.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije isto tako je inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika Fra. Nediljka Knezovića da stupi u kontakt sa braniteljima, a posebno sa braniteljima - motoristima. Fra. Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine prvo je stupio u kontakt sa umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem - Klekom i prezentirao mu ideju Zida sjećanja. Budući da je on bio član jedne moto udruge koja nije bila spremna odraditi ovu zadaću krenulo se u ustrojavanju novog moto kluba pod nazivom MK Veterani. Dana 18.08.2007. godine na moto partyu Moto kluba Crazy Wolf'a u Gospiću Klek je pozvao Fra. Nediljka Knezovića kako bi prezentirao ideju Zida sjećanja budućem predsjedniku MK Veterani (MK Veterani se ustrojio nakon toga 13.09.2007.). Budući predsjednik MK Veterani je prihvatio ideju i tako se krenulo u prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja.

Spomen kamen se prikuplja sa stratišta (30x20x15 cm) koju izrađuju župni uredi ili udruge ili pak građani. Na spomen kamenu je ispisan naziv stratišta i godina (prvi red), a u drugom redu naziv je grada/općine. Uz spomen kamen ide popratno pismo u kojem opisuju sam događaj stradanja i navode objavljenu literaturu, koja će se naknadno pribaviti za Biblioteku hrvatskih mučenika. Prikupljanje spomen kamenja od župnika, udruga ili pojedinaca obavlja se u organizaciji Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia. Članovi Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia stupaju u kontakt s braniteljima iz lokalnih moto klubova, koji preuzimaju kamen i donose ga na Udbinu na Dan hrvatskih mučenika.
Do 2013. je prikupljeno preko tristotinjak spomen kamenja, akcija će se nastaviti i idućih godina.  


Moto defile Jaši za braću `15.

2015 05 30 dgp 647
 
MKVC već tradicionalno povodom Dana branitelja Grada Zagreba 30. svibnja organizira moto defile ulicama grada Zagreba „Jaši za braću“. Obilježavanje je započelo odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kod spomenika u Sesvetama.
Uz pratnju zagrebačke policije pedesetak motorista prodefiliralo je od sesvetskog sajmišta, preko Mirogoja i Trga svetog Marka do Savske ulice i natrag. Bajkeri su na Mirogoju upalili svijeće kod spomenika „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, a potom su u Savskoj ulici odali počast hrvatskoj braniteljici Nevenki Topalušić, preminuloj tijekom prosvjeda branitelja ispred Ministarstva branitelja.
 

MKVC zahvaljuje svim bajkerima MK Bjelovar, MK Sloboda Krila, LE MC Blue Knights Croatia, MC Green Knights - Croatia, MK Vukovi - Livno i svim free ridersima koji su sudjelovali u 8. Moto defileu „Jaši za braću.
 
 
 
 
 

Moto defile „Jaši za braću“ („Ride for the Brothers“) - Zagreb `15 - NAJAVA
 
2015 05 30 dan branitelja plakat
 
Opis:
MKVC djeluje po čitavoj RH, u Hercegovini te Posavini, surađuje sa velikim brojem moto klubova iz Hrvatske i šire, član je Svjetske veteranske federacije (WVF) koja broji oko 30 milijuna veterana. Tijekom obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba pruža nam se prilika da u Zagrebu okupimo veterane-bikere iz grada i cijele Hrvatske, sudjelujemo u aktivnostima obilježavanja drugih udruga, organiziramo obilazak najznačajnih gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti, moto defile i prvu zagrebačku moto alku kao novi oblik druženja veterana i mladih bajkera i način da mlade generacije dodatno zainteresiramo za Domovinski rat. Moto alka je u novije vrijeme vrlo popularna među bajkerima jer pobuđuje natjecateljski duh i razvija osjećaje zajedništva i razumijevanja za raznolikosti različitih krajeva u Hrvatskoj.

Cilj:
Ovogodišnji cilj sudjelovanja MKVC u obilježavanju Dana branitelja Grada Zagreba je sjećanje na poginule branitelje iz grada Zagreba, sjećanje na braniteljske kolone koje su iz Zagreba odlazile na ratišta diljem Hrvatske i veličanstveni povratak pobjedničke vojske na Trg bana Josipa Jelačića, sjećanje na preživjele branitelje i promoviranje kulturno-povijesne baštine grada Zagreba.

Vrijeme: 30.05.2015. godine
 • 10:00 - 11:00 sati - Okupljanje ispred klupskih prostorija MKVC
 • 11:00 - 13:30 sati - Moto defile „Jaši za braću `15“, polaganje vijenca i obilazak zagrebačkih znamenitosti
 • 13:30 - 15:00 sati - Ručak za sve sudionike obilježavanja i odmor
 • 15:00 - 20:00 sati - Moto alka

Mjesto:


Kontakt:

MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Boris Terglav - Varaždinac, predsjednik, mob: 0922334934, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Moto defile Ponos ratnih veterana `17.

2017 08 05 oluja 158

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ članovi MKVC i njihovi prijatelji započeli su okupljanjem u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama vikend prije 05.08.2017. godine.
U nedjelju 30.07.2017. godine jedan dio članova MKVC okupio se u Kupresu povodom manifestacije "Vratio se Ivan s 1000 momaka". U MKVC imamo čak pet Ivana te su dvojica sudjelovala u ovoj akciji obaranja Guinnessovog rekorda u okupljanja Ivana i to Ivan Barbarić - Barba i Ivan Ćurić. Okupljanju Ivana prisustvovalo je 2325 Ivana. a našim Ivanima potporu su dali i drugi članovi MKVC.


Isti dan 30.07.2017. godine članica Podružnice 1. - Središnja Hrvatska Nermina Šterc-Nina prijavila se za sudjelovanje u prvoj ženskoj magarećoj utrci u Tribunju. Ženska magareća trka održala se povodom 50. obljetnice magarećih trke u Tribunju. Pobjednica prve ženske utrke je Kate Grubišin, 19-godišnja Tribunjka, koja je jahala na tovaru pod imenom Pavao Vajt. Potporu Nini dao je znatan broj članova MKVC, a ona je na kraju osvojila zavidno šesto mjestu sa svojim magarcem pod imenom Yamaha. 


Također povodom 50. obljetnice obilježavanja magarećih trka u Tribunju, organizatori su 31.07.2017. godine organizirali i međuopćinske magareće trke. Na tim utrkama sudjelovali su tovari iz Posedarja, Svetog Filipa i Jakova, Sukošana, Tisnog, Pirovca kao i prekomorski susjedi iz Italije, iz prijateljske općine Camposano, nedaleko od Napulja. Članovi MKVC su također sudjelovali u magarećim trkama, a naš Šimun Popov iz Tribunja osvojio je drugu mjesto.
 

Na magarećim trkama koje su se održavale po pedeseti puta u Tribunju i to  01.08.2017. godine sudjelovali su i članovi MKVC, koji su se nalazili na druženju u motu kampu MK Okit. Trkama je prethodila svečana povorka veterana-jahača na magarcima na čelu s 'alaj čaušom', karocama, kuburašima i tribunjskim ljepoticama u narodnim nošnjama. Na najtežoj i najzahtjevnijoj hrvatskoj stazi za magareće utrke u dužini od 1350 metara sa 24 'šikane' oko 'starog sela' na polutoku, pobijedili su Anđelino Perkov i njegov Miško, prešavši stazu u rekordnom vremenu za manje od dvije minute.


U nastavku dana su se članovi MKVC i njihovi prijatelji odmarali u motu kampu MK Okit i na vodičkim i tribunjskim plažama.


Dan uoči „Oluje“ 04.08.2017. godine članovi MKVC sa prijateljima i tribunjskim braniteljima organizirali su zajedničko druženje hrvatskih branitelja na tribunjskoj rivi. Tim povodom su u jutarnjim satima položili vijenac i zapalili lampaše u Parku dr. Franje Tuđmana i na mjesnom groblju te podignuli hrvatski stijeg na mjesnom trgu. Pokrovitelji ovogodišnjeg druženja bila je Općina Tribunj i razni drugi donatori iz Tribunja.


Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ formirali smo kolonu i u moto defileu iz moto kampa u Vodicama rano ujutro krenuli prema Kninu. U Kninu smo se smjestili u vojarni Kralj Zvonimir, podijelili prigodne majice kojih i ove godine nije bilo dovoljno te na znak organizatora krenuli u moto defile „Ponos ratnih veterana“ ulicama grada Knina. Na čelu moto kolone bilo je hrvatski stijeg, iza njega su slijedili ratni stijegovi 7. gbr „Pume“ i 4. gbr „Pauci“. Nakon defilea vozila smo parkirali na uobičajeno mjesto, na asfaltirani plato kod nogometnog igrališta NK Dinara“ i čekali letački dio programa. Potom je veći dio članova MKVC produžio na mot susret MK Vukova u LIvnu, a dio je ostao u Kninu. Članovi MK Vukovi - Livno su dan ranije tradicionalno položili vijenac i zapalili lampaše kod spomenika i crkve u Rujanima za sve poginule hrvatske branitelje na tom bojištu tijekom Domovinskog rata. U isto vrijeme preostali članovi sudjelovali su u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na koncertu u Slunju.


Idući dan 06.08.2017. godine članovi MKVC su se iz Livna uputili svojim domovima.  

Zahvaljujemo svim članovima MKVC koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje „Oluje“ u Tribunju te svim prijateljima koji su nam se priključili u moto defileu "Ponos ratnih veterana" povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza 2017. godine u Kninu.
Projekt je dijelom financiran iz potpore Ministarstva hrvatskih branitelja.
Vidimo se dogodine!

 

Moto defile Ponos ratnih veterana `17. - Najava
 
2016 08 05 knin
Okupljanje Članova MKVC je u Vodicama (u moto kamp Moto klub Okit) od 30.07.2017. godine.
Dana 04.08.2017. godine u Tribunju održat će se druženje "Dan uoči "Oluje".
Dana 05.08.2017. godini u 6:45 sati krećemo putem: Vodice - Drniš - Knin.
Okupljanje u Kninu je u vojarni "Kralj Zvonimir" (istočni dio Knina).
Moto defile biti će oko 09.00 sati.
Nakon obilježavanja osiguran je vojnički ručak, a poslije obilježavanja krećemo za Livno.
Za članove MKVC i prijatelje osiguran je smještaj u vojarni "Kralj Zvonimir" dana 4./5. i 5./6.08.2017. godine. Bikeri, prijatelji ili simpatizeri MKVC koji trebaju prespavati prije ili poslije obilježavanja neka na kapiji vojarne samo naglase da su na obilježavanju u kvoti MKVC. Vaše podatke će upisati na kapiji i ne bi trebalo biti problema za smještaj.
 

Opis:

Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo do sada uspostavili suradnju želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH sa braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana-bikera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Prije obljetnice u Kninu MKVC obilazi cjelokupnu livanjsku bojišnicu i sudjeluje na moto susretu u organizaciji velikim dijelom veterana-bikera MK Vukovi iz Livna. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.
Okupljanje i prihvat u moto kampu u Livnu, sveta misa u Rujanima za sve poginule branitelje HVO i HV 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.

Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojnoredarstvene akcije „Oluja“, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu učestvovati određeni broj inozemnih veterana-bikera. 

Vrijeme:
 • 05.08.2017. godine

Mjesto:
Kontakt:
 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
 • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
 • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: 


KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
 • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
 • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
 • nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
 • grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
 • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
 • trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
 • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
 • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
 • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
 • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
 • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
 • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
 • 196 poginulih
 • oko 1,100 ranjenih
 • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
 • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.

Suradnja sa Markom Perkovićem - Thompsonom

2019 10 16 thompson
 
U nastavku djelovanja MKVC za slijedeću godinu i nadalje, danas sam razgovarao sa Markom Perkovićem - Thompsonom o suradnji.
Inače Marko prati i podržava naše djelovanje, te sam mu ovom prilikom uručio monografiju „Moto klub Veterani - Croatia (2013. - 2017.).
U tom cilju dogovorili smo suradnju za neke projekte.
O čemu se radi, predsjednici podružnica MKVC su upoznati, a kada dođe vrijeme biti će upoznato cijelo članstvo MKVC.

Prijem kod veleposlanika Republike Kosovo u Zagrebu

2019 10 14 veleposlanstvo 119
 
Temeljem moto maratona „Jaši do Kosova `19.“, danas nas je primio veleposlanik Republike Kosovo u Zagrebu g. Gëzim Kasapolli kako bi u ime Moto kluba Veterani - Croatia uručili zahvalnice svim zaslužnim pojedincima, organizacijama i ustanovama iz Republike Kosovo koji su radili na našem prijemu, boravku i programu.
Nakon podužeg i ugodnog razgovora sa veleposlanikom, g. Kasapollijem se zahvalio sudionicima moto maratona i izrazio želju za daljnju suradnju. U tom dijelu bilo je razgovora za nastavak suradnje.
S nama je bio i suorganizator pukovnik u mirovini Ivica Pandža - Orkan koji je također zadovoljan sa provedbom moto maratona i izrazio želju za nastavak suradnje u novim projektima.
Također velika zahvala ide i savjetniku u Veleposlanstvu Republike Kosovo u Zagreb g.Amiru Haziriju.
 
2019 10 14 veleposlanstvo 115

Još jednom zahvaljujemo se pojedincima, organizacijama i ustanovama iz Republike Kosovo na prijemu i provedbi moto maratona i radujemo se nastavku suradnje.

Skupština MKVC `19.

2019 10 12 skupstina 258
 
Na skupštini smo usvojili izvješće Programa o radu MKVC, Financijskog plana MKVC i Medijskog plana MKVC za 2018. godinu te izvješće o radu Nadzornog odbora MKVC za 2018. i izvješće o radu Suda časti MKVC za 2018.
Zatim smo usvojili prijedlog Programa rada MKVC, Financijskog plana MKVC i Medijskog plana MKVC za 2020. godinu.
Na kraju dodijelili smo zahvalnice članovima i prijateljima za doprinos u radu, potpori i organizaciji MKVC za 2018. godinu te povelja za 5 i 10 godina članstva u MKVC.
 
2019 10 12 skupstina 100
 
Domaćini skupštine MKVC i organizatori sudjelovanja MKVC na pečenkijadi bila je Podružnica 5. - Istočna Hrvatska MKVC. Hvala im na tome.
 
 

Sjećanje na Željka Tošića - Paje

2019 09 13 grob zeljka tosica paje
 
I ove godine posjetili smo njegovu obitelj, a u razgovoru sa suprugom Tanjom zaključili smo da su dobro, nastavili su dalje voditi obiteljski posao.
Lucija i Ivan se i dalje fakultetski obrazuju, dok me je „deda“ dočekao kao i prije na trijemu, jedva me prepoznajući.
Tanja nas i dalje poziva kada putujemo u skupinama da se najavimo i svratimo da dobro jelo i piće.

Čestika povodom Dana neovisnosti RH

2019 10 08 dan nezavisnosti 144
 
Tijekom dana obišli su posljednje počivalište iznenada preminulog člana MKVC prije dvije godine Mladena Rebrovića - Rebra i Prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.
 
2019 10 08 dan neovisnosti 134
 
Na kraju izabran je novi tajnik Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC, Vjeran Pokos. Želimo mu puno uspjeha u radu. Dosadašnjoj v.d. tajnici Nini Šterc zahvaljujemo na radu.
Svim članovima MKVC i prijateljima čestitamo Dan neovisnosti RH.
 

Ustrojava se Moto klub Veterani - UÇK (Kosovo)

2019 09 27 mk veterani kosovo
 
Veterani, bikeri Oslobodilačke vojske Kosova javili su nam da su u postupku ustrojavanja Moto kluba Veterani - UÇK. Svečano ustrojavanja biti će u Prekazu, kod memorijalnog groblja obitelj Jašar.
Odbor za ustrojavanje moto kluba MK Veterani - OÇK poziva veterane - bikere UÇK da im se priključe.
2019 09 27 bajram gashiPredsjednik MK Veterani - OÇK biti će Bajram Gashi, našim članovima poznat iz 2012. godine.
Točno vrijeme objavit će na svojim stranicama na Fasebooku: MK Veteraniu - UÇK.
MKVC želi im puno uspjeha u radu.
 
 
 


 

 

Sjednica IO MKVC u 2019. godini

2019 10 20 godisnja skupstina mkvc logo 
 
Dana 201.10.2019. godine članovi Izvršnog odbora MKVC održali su sjednicu IO MKVC na kojem su donijeli nekoliko odluka:
- usvojili prijedlog izvješće Programa o radu MKVC za 2018. godinu (Izvješće Programa rada MKVC, Financijskog plana MKVC i Medijskog plana MKVC za 2018. godinu). Izviješće će se usvajati i na Skupštini MKVC.;
- usvojili prijedlog Programa rada MKVC, Financijskog plana MKVC i Medijskog plana MKVC za 2020. godinu). Prijedlog će se usvajati i na Skupštini MKVC.;
- usvojili prijedlog za visinu članarine MKVC za 2020. godinu;
- zbog posebnog doprinosa u suradnji i promoviranju MKVC primili smo predsjednika EUROBI-KER CHARITY HRVATSKA g. Zlatka Blaževića - Abaza za počasnog člana MKVC;
- redovna Godišnja skupština MKVC održati će se 12.10.2019. godine u Slavonskom brodu u 12.00 sati na Poloju;
- zbog narušavanja ugleda, časti i interesa MKVC odnosno bitno kršenja odredbe Statuta MKVC u kojima je djelovao u suprotnosti s zacrtanim programom MKVC, suprotno načelima i ustroju MKVC isključuje se iz MKVC dopredsjednik Podružnice 5. - Istočna Hrvatska g. Božidar Vrselja;
- i itd.
 

Moto defile Jaši do zida `19.

2019 09 14 barba udbina 175
 
MKVC je prije dvanaest godina započeo prikupljati spomen kamenje za Zid sjećanja za budući Spomen park koji se nalazi pokraj crkve hrvatskih mučenika u Udbini.
Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika u Udbini ove se godine održalo 14. rujna.
Ove godine nismo mogli koristiti vojarnu „Josip Jović“ u Podudbini, kako bi se okupili dan ranije, već smo zakupili apartmane po Udbini i organizirali 13.09.2019. godine obilježavanje dvanaest godina djelovanja MKVC.
 
2019 09 13 udbina 118

Na Dan hrvatskih mučenika organiziramo moto defile „Jaši do zida“ od Podudbine do Udbine i priključujemo se sv. misi. Cilj moto defilea „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i prisjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest, kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav. Dio članova MKVC prije mise preuzima spomen kamenje te se priključuje procesiji biskupa i svećenika do ljetnog oltara.
Ove godine prikupili smo sljedeće spomen-kamenje:
- Komogovina - 1991. - Petrinja
- Petrinja groblje - 1991. - Petrinja
- Taborište - 1991. - Petrinja
- Gora - svibanj 1945. - listopad 1991.
- don. Ivo Jelinović župnik Grude-
- Konavle i sedam župljana, Korčula 19.11.1944.
- Nuštar - 05.10.1991.
- Sotin - Prosinac - 1991
- Slavonski Brod - 06.04.1992. - Sava Velika Krivina
- Slavonski Brod - 05.07.1992. - Grebnice
- Nemetin - 05.12.1991.
- Tenja - 05.12.1991.
- Mosor - 18. rujan 1946. - Široki Brijeg
- Don Juraj Gospodnetić - župnik Bosansko Grahovo i više od 200 župljana - 1941-1945
 
Hodočasnici su dostavili još nekoliko spomen kamena i to:
- Šibenska biskupija - 1941.-1945. - Darovali živote 8 svećenika i 12 franjevaca
- Bijele Drage - 29.10.1991. - Rakovica
- Grabovac - 26.09.1991. - Troje ubijene djece
- Vaganac - Drugi svjetski rat i poraće
- Vaganac - 08.10.1991. - Domovinski rat
- Žrtvama komunističkog terora s područja Splita - UHDV Split 41.-45.
- Samarica - Cipeliševac 1939-1945
 
Sv. misu predvodio je mons. Petar Palić hvarski biskup.
Ovogodišnji moto defile "Jaši do zid" i sudjelovanje MKVC u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika financijski nas je podržao Ministarstvo hrvatskih branitelja te članovi MKVC.
Zahvaljujemo i članovima MK 4. gardijska Split, MK Vukovi iz Livna, MK Bjelovar, MK Sveta Helena i drugima na sudjelovanju i potpori u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika.


 

Moto defile Jaši do zida `19. - Najava

udbina Program:
Ove godine zbog nemogućnosti dobivanje na raspolaganje dio vojarne "Josip Jović" u Udbini okupljanje članova MKVC i njihovih prijatelja je 14.09.2019. godine u Podudbini u restoranu Robert.
Organizirani odlazak na sv. Misu je u 09.45 sati, a potom se priključujemo križnom putu noseći prikupljeno spomen-kamenje.
Nakon sv. mise u restoranu Robert u Podudbini je organiziran ručak za članove MKVC (ručak članovi sami plaćaju).

8.45 - Križni put od crkve SV. Marka

09.45. - Motodefile Podudbina - Udbina
10.30. - Euharistijsko slavlje, Predvodi mons. Petar Palić Hratski biskup
13.45 - Blagoslov nabožnih predmeta u crkvi
14.00 - Koncert duhovnih i domoljubnih pjesama - Prvi KominSnježanin, Mješoviti Ansambl
17.00 Sveta missa u Crkvi hrvatskih mučenika

TRODNEVNICA
11.09., 12.09., 13.09. u 18.00 Sati, krunica, ispovijed, 18.30 SATI - Sveta misa

 
 
2015 08 29 lokacija udbina
 
Opis:
Dan hrvatskih mučenika obilježava se zadnje subote u mjesecu kolovozu. Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije na taj dan Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Organizator centralne svečanosti na Udbini je Gospićko-senjska biskupija.
MKVC se od početka izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini (2007.), na poziv gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića i fra Nediljka Knezovića, uključio u izgradnju Zida sjećanja koji se nalazi u Spomen parku pokraj crkve. U mjestima masovnih i individualnih hrvatskih grobišta izrađuje se spomen kamenje koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. Članovi MKVC i prijatelji iz drugih moto klubova prikupljaju spomen-kamenje, po cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama te ga na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, donose na oltar. Do sada je prikupljeno oko dvije stotine spomen kamenja. 
Sudjelujući u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i okupljajući na Udbini bajkere iz Hrvatske i BiH, MKVC, kao braniteljska udruga, provodi svoju misiju očuvanja sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda ugrađene u njenu državotvornost i samostalno i poticanja mlađih generacija da slijede naš primjer i poštuju trajne vrijednosti ljubavi prema svom narodu i domovini.
 

Cilj:
Cilj moto defile „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.

Vrijeme:
 • 14.09.2019. godine u 09.30 sati (moto defile)

Mjesto:
 • Okupljanje u vojarni u Podudbini

Kontakt:

 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

IDEJA:

Ideja: Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20 st. i neizvjesnost koju donosi 21 st. odnosno treće tisućljeće pozvao je narode da sakupe dobro iz povijesti naroda i prenese u treće tisućljeće.

Kroz našu povijest postojale su velike bitke, u toku i poslije bitki su bila velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali zapisani tragovi, a mnoge je progutalo vrijeme zaborava. O tim zapisanima sve do uspostave države Hrvatske nije se mnogo spominjalo, a vidljiva obilježja nisu ni postavljana. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku našu povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hamove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom polju 1493. stradao je cvijet hrvatskog plemstva i mnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i mnoštvu starih hrvatskih gradova, jama i vrtača iz kojih kosti traže istinu, jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima, ne samo da nisu bili kažnjavani, nego i dan danas su nagrađeni (kako prije tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav i ostavi za buduća pokoljenja.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u tom Papinom pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke predložio je HBK, koju su naši biskupi podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim te najveće duhovne i civilne institucije u podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska; HAZU, Institut za povijest …).
Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine da bi kamen temeljac bio položen na Udbini 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima od vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo. Nakon CHM izgradit će se Križni put od grobišta iz Krbavske bitke do CHM u dužini oko 2 100 m, a poslije toga i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo u kojem će biti oko 1 800 spomen kamenja sa masovnih grobnica.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije isto tako je inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika Fra. Nediljka Knezovića da stupi u kontakt sa braniteljima, a posebno sa braniteljima - motoristima. Fra. Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine prvo je stupio u kontakt sa umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem - Klekom i prezentirao mu ideju Zida sjećanja. Budući da je on bio član jedne moto udruge koja nije bila spremna odraditi ovu zadaću krenulo se u ustrojavanju novog moto kluba pod nazivom MK Veterani. Dana 18.08.2007. godine na moto partyu Moto kluba Crazy Wolf'a u Gospiću Klek je pozvao Fra. Nediljka Knezovića kako bi prezentirao ideju Zida sjećanja budućem predsjedniku MK Veterani (MK Veterani se ustrojio nakon toga 13.09.2007.). Budući predsjednik MK Veterani je prihvatio ideju i tako se krenulo u prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja.

Spomen kamen se prikuplja sa stratišta (30x20x15 cm) koju izrađuju župni uredi ili udruge ili pak građani. Na spomen kamenu je ispisan naziv stratišta i godina (prvi red), a u drugom redu naziv je grada/općine. Uz spomen kamen ide popratno pismo u kojem opisuju sam događaj stradanja i navode objavljenu literaturu, koja će se naknadno pribaviti za Biblioteku hrvatskih mučenika. Prikupljanje spomen kamenja od župnika, udruga ili pojedinaca obavlja se u organizaciji Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia. Članovi Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia stupaju u kontakt s braniteljima iz lokalnih moto klubova, koji preuzimaju kamen i donose ga na Udbinu na Dan hrvatskih mučenika.
Do 2013. je prikupljeno preko tristotinjak spomen kamenja, akcija će se nastaviti i idućih godina.  


 
 

 

12. obljetnica djelovanja MKVC

2019 09 13 rodendanska cestitka

 

Poštovani članovi MKVC,
 
čast mi je i zadovoljstvo što Vam mogu čestitati 12. obljetnicu osnutka i uspješnog djelovanja Moto kluba Veterani - Croatia.
MKVC je dvanaestogodišnjim djelovanjem postao prepoznatljivi moto klub u Hrvatskoj koji povezuje hrvatske branitelje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i promovira sjećanje na Domovinski rat, prirodnu, povijesno i kulturno baštinu Hrvatske te surađuje sa veteranima bikerima iz zemalja prijateljskih država iz čitavog Svijeta.
Hvala vam na vjernosti, predanosti i odanosti viziji i misiji MKVC te na doprinosu koji dajete u radu MKVC.
Nastavimo predano i odgovorno djelovati u MKVC na ponos svih članova MKVC u RH, BiH i u svijetu.
 
Predsjednik MKVC
Ratko Dragović - Klek
 

Moto maraton Jaši do Kosova `19.

2019 06 17 kosovo 19 

Kosovski narod ovih je dana obilježavao dvadeset godina slobode. Povodom toga članovi Moto kluba Veterani - Croatia i njihovi prijatelji iz Moto kluba 4. Gardijske brigade - Split odlučili su čestitati im i uveličati obljetnicu svojim dolaskom na Kosovu.

Cilj moto maratona Jaši do Kosova `19. bio je:

 • čestitati Kosovskom narodu na dvadeset godina slobode

 • zahvaliti se Albancima koji su bili hrvatski branitelji, sudionici Domovinskog rata
 • posjetiti udrugu ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova

 • posjetiti njihova stratišta u oslobodilačkom ratu

 • susresti se sa hrvatskim vojnicima u operaciji KAFOR

 • obići hrvatsku zajednicu koja živi u Janjevu

 • upoznati se sa kosovskom vojskom

 • uspostaviti suradnju sa moto klubovima iz Kosova

Sudionici moto maratona Jaši do Kosova `19. bili su: Anđelko, Brajac, Branko, Brko, Ćusta, Domi, Gale, Jure, Rambo, Siki, Slovenac, Struja, Škembro, Vito, Zlaja i Zlatko. 

2019 06 17 kosovo 01 

Tehnički organizatori bili su prijatelj MKVC Ivica Pandža - Orkan i Amir Haziri, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Kosovo u Zagreb.
Prvo takvo putovanje imali smo 2012. godine, kada smo bili ugodno iznenađeni sa njihovom gostoprimstvom i što su sve morali proći kako bi bili priznati kao najmlađa Europska država. 

16.06.2019. - Prvi dan

Prvo okupljanje sudionika moto maratona imali smo u Vodica, drugu na autoputu kod Dugopolja i treće u Opuzenu, gdje smo se kompletirali.

Tijekom okupljanja dvojica bikera su morali odustati zbog iznenadne bolesti svojih najmilijih, dok je jedan sudionik (Branko) imao kvar na motoru, vratio se u Split, popravio ga i ujutro se uspio priključiti na start moto maratona.

Start moto maratona bio je predviđen iz klub hausa Moto kluba Dvije rote u Konavlima. Na putu do klub hausa obišli smo spomen područje poginulih pripadnika 4. i 1. gardijske brigade na Bistrini i u Trnavi u operacijama oslobađanja Dubrovnika 1992. godine. 

2019 06 17 kosovo 21 

2019 06 17 kosovo 22

 
Dolaskom u klub haus, članovi Moto kluba Dvije rote su nam pripremili večeru i okrepu, te osigurali druženje i prenoćiste. 

17.06.2019. - Drugi dan

Start moto maratona Jaši do Kosova `19. bio je u 3:30. sati smjerom Čilipi - Herceg Novi - Budva - Bar - Ulcinj - Skadarski distrikt - Lješki distrikt - Kukes - Prizren. 

2019 06 17 kosovo 02

 
Bez obzira što je ljetno vrijeme intenzivnog prometa u turizmu, gužve na cestama nije bilo, tako da smo u predviđeno vrijeme, nešto iza 10:00 sati stigli na granični prijelaz Morine-Vermice, između Albanije i Kosova.
Na granici su nas čekali Orkan i Amir. Tu smo riješili formalni prijelaz uz dodatno plaćanje osiguranje vozila, jer na Kosovu ne vrijedi zelena karta. Na tom mjestu nam je Amir zaželio dobrodošlicu i kazao da se osjećajmo kao da smo u Hrvatskoj, dok nas je Orkan ukratko obavijestio dodatne današnje obaveze. 

2019 06 17 kosovo 03


Prvi obilazak bilo je središte Prizrena, šetnja gradom i shadervan, zatim obilazak tvrđava Kaljaja, gdje nam je domaćin bio g. Shafi Gashi direktor Fonda za zaštitu spomenika kulture Republike Kosovo. U središtu grada dočekao nas je predsjednik MC Eagles g. Mergim Jonuzi sa članovima i priključio nam se. Na tvrđavi nam je domaćin ispričao povijest grada i tvrđave te spremio domaće specijalitete. Ubrzo na tvrđavi nam se pridružila i zamjenica ministra kulture, omladine i sporta gđa. Burbuqe Bakija - Deva. 

2019 06 17 kosovo 04

Još smo se jedno vrijeme zadržali u središtu Prizrena po kafićima, da bi se potom uputili u Prištinu u hotel Venus. 

 

2019 06 17 kosovo 06 

Nakon toga bilo je predviđen kratak odmor i obilazak centra Prištine, međutim kako je počela padati kiša Klek, Orkan i Zlaja uputili su se autom na tv emisiju uživo TV „Klan Kosova“. Nakon toga ispred tv postaje dočekali su nas bikeri iz MC Free Wolves. Nakon toga smo svi zajedno otišli u jedan prištinski kafić gdje nam se kasnije pridružio i ministar kosovske policije g. Ekrem Mustafa. 

2019 06 17 kosovo 20 

2019 06 17 kosovo 05

  

18.06.2019. - Treći dan 

Današnji dan započeli smo sa prijemom kod predsjednika ratnih veterana UCK, gosp. Hysni Gucati. U odnosu na nas, kosovski veterani imaju samo jednu braniteljsku udrugu. U razgovoru su nas izvijestili kako je njih posjetio naš ministar hrvatskih branitelja. G. Tomo Medved i da im naše ministarstvo jako puno pomaže oko zakonskog reguliranja statusa njihovih veterana, a u skladu sa njihovim mogućnostima. Također smo im dali prijedlog da ustroje Moto klub Veterani - Kosovo s kojima bi željeli uspostaviti suradnju. 

2019 06 17 kosovo 07

 
Nakon ratnih veterana primio nas je predsjednik Skupštine Republike Kosovo g. Kadri Veseli. Pokazao nam je kako izgleda njihova dvorana gdje se donose najvažniji zakoni za Republiku Kosovo te smo razmijenili dosadašnje iskustvo na Kosovu. 

2019 06 17 kosovo 08

 
Potom smo napustili Prištinu i otišli u Drenas gdje nas je primio gradonačelnik g. Ramiz Lliadrovci. U spomen parku položili smo cvijeće kod spomenika heroji Fehmi i Xheve Lladrovci, heroju Bedri Shala, heroju Rasim Kicina i heroju Ilaz Kodra. 

2019 06 17 kosovo 09  

2019 06 17 kosovo 10 

2019 06 17 kosovo 11

 
Nakon toga smo se uputili u Prekaz na memorijalno groblje obitelji Jašari. U Prekazu dočekao nas je gradonačelnik Skenderaj g. Bekim Jashari. Na memorijalnom groblju u Prekazima upoznali smo se sa stradavanjem obitelji Jašari. Pogledali smo njihovu obiteljsku kući, kao i muzej. 

2019 06 17 kosovo 12

 
Potom smo se uputili u selu Graboc na groblje Bekimu Berishi - Abeji (Šok). Kao i zadnji put na groblju nas je dočekala njegova sestra Zyrafeta i mještani seli i srdačno nas pozdravili. Nakon groblja obišli smo i Abejin spomenik u selu. 

2019 06 17 kosovo 13


Na kraju završili smo u selu Nabergjan kod Orkanovog dugogodišnjeg prijatelja g. Arif Berbati. G. Arif nas je primio u svojoj narodnoj nošnji sa svojim prijateljima. Za nas jedno novo iskustvo. Kao domaćin bio je i gradonačelnik Peći g. Gazmend Muhaxheri. Na prijedlog Orkana gradonaćenik j eobećao da će grad sudjelovati u izgradnji spomenika hrvatskom branitelju i generalu kosovske vojske g. Bekimu Berishi - Abeji, kao povod da se opet vidimo. 

2019 06 17 kosovo 14

Nakon toga završili smo na večeri u mjestu Mališevu kod Prištine. Tijekom večeri priključili su nam se i pripadnici specijalne policije ROSU. 

2019 06 17 kosovo 15 

 

19.06.2019. - Četvrti dan 

Prvo putovanje imali smo kod hrvatske zajednice u Janjevu. U Janjevu smo se sreli sa župnikom don Palićem, koji nam je ukratko ispričao probleme s kojima se hrvatska zajednica susreće. Kazao je da Hrvatsko veleposlanstvo ne surađuje sa hrvatskom zajednicom niti joj pomaže. Dok je kazao da im Hrvatska vojska uvelike pomaže i čini život podnošljivom u Janjevu. 

2019 06 17 kosovo 16

Na kraju ove posjete primio nas je zamjenik ministra obrane g. Agim Ćeku (brigadir hrvatske vojske i general kosovske vojske) sa svojim suradnicima u vojarni Adem Jašari“ u Prištini. Brigadir Hoxha nas je upoznao sa ustrojem i razvojem kosovske vojske. Brigadir Hoxha bio je polaznik Ratne škole u Hrvatskom vojnom učilištu te dobro poznaje naše prilike. Na kraju smo zajedno ručali vojničku hranu. 

2019 06 17 kosovo 17

Ovime smo završili službeni posjet Republici Kosovu. Prije nego smo krenuli za Hrvatsku, morali smo se zasladiti u onome ćemo su oni najbolji na Svijetu. Tu nam se pridružio još jedan hrvatski branitelj, general kosovske vojske g. Kadri Kastrati. 

2019 06 17 kosovo 18 

Zahvalio bih se u ime MKVC Ivici Pandži - Orkanu i Amiru Haziri savjetniku Veleposlanstva Republike Kosovo u Zagrebu što su nam pripremili i organizirali obilazak i boravak na Kosovu.

Posebno se zahvaljujem na pomoći prvom veleposlaniku Republike Kosova u Hrvatskoj g. Valdetu Sadiku sada na dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Kosovo.

Zahvaljujmo se i svim pojedincima, predstavnicima vlasti i medijima.

Zahvalio bi se svima koji su nas primili, saslušali i upoznali sa aktivnostima na Kosovu od predsjednika Skupštine Republike Kosovo g. Kadri Veseli, predsjedniku ratnih veterana UCK, gosp. Hysni Gucati, ministru policije g. Ekremu Mustafi, zamjeniku ministra obrane g. Agimu Čeku, zamjenici ministra kulture, omladine i sporta gđa. Burbuqe Bakija - Devi, župniku hrvatske zajednice u Janjevu don Mati Paliću, gradonačelniku grada Drenas g. Ramizu Lliadrovci, gradonačelniku Skenderaj g. Bekimu Jashari, gradonačelniku Peći g.Gazmend Muhaxheri, mještanima iz sela Grabovc, te g. Arifu Berbat iz sela Nabergjan, upravitelj tvrđave Prizren g. Shafi Gashi, predsjedniku MC Eagles g. Mergimu Jonuzi iz Prizrena i članovima MK Free Wolves iz Prištine i drugima.
Hvala prometnim policajcima na motorima Azemu, Dritonu i Mustafi što su nas sigurno vodili i osiguravali na Kosovu. Također se zahvaljujemo i vojnoj policiji kaoja nas je pratila na ovom maratonu.
Hvala predsjedniku Moto kluba Dvije rote iz Konavala Danku Ragužu i njegovim članovima Crnome, Miši i drugima, također i Vlahi što nam je donirao vino za don Palića.
Zahvalio bih se predsjedniku Moto klubu 4. gardijske brigade Zlaji i njegovim članovima koji su izrazili želju sudjelovati na ovom maratonu. Također želio bih se zahvaliti i našim članovima sudionicima ovog maratona, a posebno novoprimljenima. 

Posebna zahvala ide Ministarstvu hrvatskih branitelja na čelu s ministrom g. Tomom Medvedom na potpori.

 

 

 

 

 
 

Iz medija:
 

Moto defile Ponos ratnih veterana `19.

 2019 08 05 knin

Ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“, dio članova MKVC i njihovi prijatelji započeli su sa okupljanjem sredinom tjedna u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama, dok je drugi dio početak obilježavanja započeo sa početkom moto susretom Moto kluba Vukovi u Livnu od 02.08.2019. godine.
Zajedničko okupljanja bilo je na moto susretu Moto kluba Vukovi 03.08.2019. godine. Na moto susret stigli su članovi iz cijele Hrvatske, BiH i dijaspore.

 

2019 08 05 livno


Drugi dan nakon završetka moto susreta jedan dio članova smjestio se u vojarnu „Kralj Zvonimir“ u Kninu, gdje je i postizala treća skupina članova MKVC koji se zbog svojih obaveza nisu mogli priključiti ranije. A jedna skupina članov MKVC se ponovo smjestila u moto kamp MK Okit u Vodicama.
Na dan obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ iz moto kampa MK Okit u Vodicama formirali smo moto kolonu i krenuli put Knina gdje je po planu bio moto defile „Ponos ratnih veterana“ ulicama grada Knina u 06.50 sati. Dolaskom u vojarnu, gdje su već pristigli bikeri iz čitave Hrvatske i BiH formirali smo kolonu i prije početka defilea podijelili smo prigodne majice koje je izradilo Ministarstva hrvatskih branitelja.
Na čelu moto kolone bilo je hrvatski stijeg, iza njega su slijedili ratni stjegovi 7. gbr „Pume“ i 4. gbr „Pauci“. Nakon defilea motore smo parkirali na uobičajeno mjesto, na asfaltirani plato kod nogometnog igrališta NK Dinara“ i priključili se nastavku programa. Veći dio članova je ostao u Kninu, a jedan manji dio je otišao u Vodice organizirati večernje okupljanje članova MKVC na Tribunjskoj rivi na nastavak obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

Po dolasku u Tribunj priključili smo se domaćim braniteljima zajedno sa načelnikom općine Tribunj na podizanju izvornog velikog hrvatskog stijega koji je bio prvi podignut na kninskoj tvrđavi nakon oslobođenja na mjesnom trgu, te na polaganju vijenaca i paljenju lampaša u Parku dr. Franje Tuđmana i na mjesnom groblju.

2019 08 05 tribunj


Nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ članovi MKVC ostali su nekoliko dana, već prema svojim obavezama u moto kampu MK Okit u Vodicama odmarajući se, obilazeći turistička mjesta, družeći se sa lokalnim braniteljima i kupajući se na lokalnim plažama.

Zahvaljujemo svim članovima MKVC koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje „Oluje“ u Livnu, Kninu i Tribunju te svim prijateljima koji su nam se priključili u moto defileu "Ponos ratnih veterana" povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza 2019. godine u Kninu.
Projekt je dijelom financiran iz potpore Ministarstva hrvatskih branitelja.
Vidimo se dogodine!

 

 

 

Moto defile Ponos ratnih veterana `19. - Najava
 
2018 08 05 knin 100
 
 
Okupljanje je u Livnu na moto susretu MK Vukovi - Livnu od petka 02.08.2019. godine.
Odlazak u moto kamp MK Okit - Vodice 04.08.2019. godine
Dana 05.08.2019. godine oko 05.30 sati kreće moto maraton Vodice - Knin na moto defile.
 

Opis:

Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo do sada uspostavili suradnju želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH sa braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana-bikera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Prije obljetnice u Kninu MKVC obilazi cjelokupnu livanjsku bojišnicu i sudjeluje na moto susretu u organizaciji velikim dijelom veterana-bikera MK Vukovi iz Livna. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.
Okupljanje i prihvat u moto kampu u Livnu, sveta misa u Rujanima za sve poginule branitelje HVO i HV 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.
 

02. - 04.08.2019. - (petak-subota-nedelja) - Livno
- Okupljanje u kampu MK Vukovi u Livnu
- moto defile Livno - Rujani (Obilazak livanjske bojišnice, posjetiti ćemo kapelicu u kojoj su zavedeni svi poginuli branitelje HVO i HV u Domovinskom ratu 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.
- sudjelovanju na moto susretu u organizaciji MK Vukovi - Livno

04.08.2019. (nedjelja) - Livno - Vodice - Tribunj
- Rano ujutro formirat će se moto kolona Livno - Sinj - Vodice u moto kamp MK Okit Vodicama.

- Na tribunjskoj rivi u dogovoru sa braniteljskim udrugama organiziramo večer veterana i bikera u čast obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluje".

05.08.2019. (ponedeljak) - Vodice - Knin 
- u 05.30 sati polazak iz moto kampa MK Okit u Vodicama za Knin na obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“
- nakon obilježavanja odlazimo u moto kamp MK Okit u Vodice

06. - 10.08.2019. (utorak-subota) - Vodice
- Obilazak kulture znamenitosti Vodica, Šibenika u krugu 200 km i šibenskog akvatorija na otoku Žirju.


Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojnoredarstvene akcije „Oluja“, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu učestvovati određeni broj inozemnih veterana-bikera. 

Vrijeme:
 • 05.08.201. godine

Mjesto: Knin
Kontakt:
 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
 • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
 • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: Ministarstvo hrvatskih branitelja
 

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
 • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
 • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
 • nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
 • grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
 • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
 • trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
 • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
 • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
 • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
 • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
 • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
 • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
 • 196 poginulih
 • oko 1,100 ranjenih
 • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
 • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji. 

Sretan i blagoslovljen Uskrs ´19.

2019 04 21 uskrsna cestitka mkvc

 

"Snaga njegova uskrsnuća je naša nada.
To je nada protiv prolaznosti i privremenosti.
Ako je njegujemo i čuvamo, ona postaje svjetlo koje osvjetljuje povijest pojedinaca i zajednica."
 
Papa Franjo
 
Sretan vam i blagoslovljen Uskrs i uskršnji blagdani.
 
Moto klub Veterani - Croatia
predsjednik, Ratko Dragović - Klek

R.I.P. - Ivo Gregurević

2019 01 02 gregurevic 01
 
Na poziv predsjednika MK 4. GARDIJSKA - SPLIT, godine 2011., članovi MKVC prisustvovali su obilježavanju 20. godišnjice osnivanja 4. gardijske brigade - Split i 1. obljetnice djelovanja MK 4. GARDIJSKA - SPLIT su Splitu. Udruga veterana 4. ZNG 4. gardijska proslavu je organizirala sa nizom kulturno-umjetničkim događanjima.
Nakon obilježavanja u Splitu, kolona članova uputila se na 21. Moto susret u organizaciji MK Posavac u Orašje. Vožnja je bila Split - Livno - Kupres - Orašje. U Orašju smo se smjestili kod naših članova.
Dolaskom na moto susret između ostalih imali smo priliku porazgovarati sa posavljakom, uvaženim hrvatskim glumcem Ivom Gregurevićem.
Neka ti je laka Hrvatska zemlja, počivao u miru Božjem.
 
 2019 01 02 gregurevic 02
 

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2018.

2018 11 18 vukovar
 
Povodom 27. obljetnice okupacije Vukovara, članovi MKVC i ove su godine sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kako bi odali počast svim poginulim i mučki ubijenim braniteljima i civilima u Vukovaru.
Već tradicionalno okupili smo se dan ranije kod Dače, člana MKVC iz Vukovara i u moto kampu Podružnice 7. MKVC u Orašju.
Dana 18.11.2018. okupili smo se u središtu grada i priključili koloni sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje smo kod križeva zapalili lampaše i prisjetili se svih preminulih i poginulih Vukovaraca i hrvatskih branitelja.

Dani otvorenih vrata MKVC `19.

2019 06 01 dani otvorenih vrata
U subotu, 01.06.2019. godine MKVC je otvorio svoja vrata svim zainteresiranim građanima u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Članovi kluba i prijatelji okupili su se rano ujutro ispred klupskih prostorija na adresi Zagrebačka 2 u Sesvetama. Za free bikere, prijatelje, branitelje i mladež pripremili smo niz zanimljivih brošura, hranu i pića za sve uzraste.
Hvala svima koji su svratili i podružili se s nama.

Dani otvorenih vrata MKVC `19. - Najava

 

 

2019 06 01 dan otvorenih vrata plakat

MKVC će se u subotu 01.06.2019. godine priključiti manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske sa projektom pod nazivom: Dani otvorenih vrata MKVC `19.
Članovi kluba okupiti će se ispred klupskih prostorija u Sesvetama i najaviti niz aktivnosti koje nas očekuju ove sezone. Od obilježavanja važnih događaja iz Domovinskog rata, moto maratona, defilea i susreta te humanitarnih akcija. 
 
ORGANIZATOR: Moto klub Veterani - Croatia, koji okuplja veterane-bikere iz čitave Hrvatske, otvorit će u subotu 25.05.2019. godine od 10 sati do 15 sati vrata svojih klupskih prostorija na adresi Zagrebačka 2 u Sesvetama (Zagreb). Veterani-bikeri za svoje sugrađane pripremaju zanimljiv i edukativan program i goste iznenađenja.
MKVC će predstavit svoje publikacije koje daju detaljan uvid u dosadašnje projekte i aktivnosti kluba unatrag 10 godina od njegova osnutka te prezentirati buduće planove u pogledu razvoja međunarodne suradnje, moto turizma i drugih novih djelatnosti. Posebno najavljujemo dolazak poznatih hrvatskih bikera i garantiramo dobru zabavu i druženje. Pozivamo sve zainteresirane i znatiželjne građane Sesveta, Zagreba i okolice da dođu i upoznaju nas iz prve ruke. Zajedno s predstavnicima auto škole, sigurnosnim službama i ostalima informirat ćemo mlade i buduće vozače motora o sigurnoj vožnji, a upravo im članovi MKVC mogu dati i sve željene informacije o moto sceni u RH.

MJESTO: Zagrebačka 2, 10360 Sesvete ispred klupskih prostorija MKVC.
 
PROGRAM DOGAĐANJA:
10.00 - 15.00 prezentacije motora i moto opreme
15.00 - Moto defile ulicama Grada Zagreba povodom Dana branitelja Grada Zagreba
 
CILJ: Cilj Dana otvorenih vrata udruga `19. je građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj, organiziranjem različitih aktivnosti u prostorima udruga ili izvan njih, te otvaranjem vrata udruge u određenom danu ili danima svim zainteresiranim građanima. Poseban naglasak je na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj. 


 


 

 

Božićno darivanje u Metkoviću `18.

2018 12 22 metkovic 101
Članovi Podružnice 4. - Južna Hrvatska Moto kluba Veterani - Croatia (MKVC) i ove su godine organizirali humanitarnu akciju prikupljanja prehrambenih i drugih potrepština za socijalno ugrožene osobe.
Ovoga puta odlučili su pomoći samohrani majci s više djece, dvoje starije samih i nemoćnih osoba te komune u Borovcima pokraj Metkovića.
Zahvaljuju se svima koji su im ovih dana pomogli u prikupljanju i ostvarenju njihove božićne akcije.
 
2018 12 22 metkovic 104
 
2018 12 22 metkovic 107

Moto defile Jaši za braću `19.

2019 06 01 jasi za bracu
Na prijedlog hrvatskih branitelja iz grada Zagreba, Gradska skupština grada Zagreba je 15.03.2007. godine proglasila 30. svibnja Danom branitelja Grada Zagreba. Naš prijedlog, hrvatskih branitelja Grada Zagreba, temeljio se na činjenici da se 30. svibnja obilježava i Dan Hrvatskog sabora, najvišeg predstavničkog tijela hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Taj dan je simbol hrabrih hrvatskih branitelja, koji su sebe nesebično i odvažno podarili Hrvatskoj i na taj način dali presudni doprinos ostvarenju stoljetne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom. Zahvalnicom Hrvatskog sabora hrvatskim braniteljima ostavljeno je u zavjet budućim sazivima Sabora i svim nositeljima izvršne vlasti da u svom djelovanju vode neprekidnu i svaku potrebitu brigu o svim žrtvama Domovinskog rata, poglavito o invalidima, obiteljima i djeci poginulih branitelja. Stoga je primjereno da se 30. svibanj utvrdi kao Dan branitelja Grada Zagreba kao trajno sjećanje i simbol žrtve i pobjede hrvatskih branitelja.
Povodom Dana branitelja grada Zagreba braniteljske udruge organiziraju razne događaje vezane za svoj radi ili sjećanje na Domovinski rat. Tako je, Moto klub Veterani - Croatia ove godine je u klupskim prostorijama u Sesvetama organizirao druženje članova MKVC, drugih moto klubova i free bikera, braniteljima i građanima grada Zagreba te smo kasnije napravili moto defile ulicama grada Zagreba do Mirogoja gdje smo zapalili svijeće na Zid boli i grob preminulog člana Podružnice 1. – Središnje Hrvatske, a potom se priključili ostalim braniteljskim udrugama na Sportsko rekreacijskom centu
Hvala svima koji su svratili i podružili se sa članovima MKVC.
Pokrovitelj ovog događaja je Grad Zagreb.

Moto defile Jaši za braću `19. - Najava
 
2019 05 30 dan branitelja plakat
 

Opis:

MKVC djeluje po čitavoj RH, u Hercegovini te Posavini, surađuje sa velikim brojem moto klubova iz Hrvatske i šire, član je Svjetske veteranske federacije (WVF) koja broji oko 25 milijuna veterana. Tijekom obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba pružila nam se prilika da u Zagrebu okupimo veterane-bikere iz grada i cijele Hrvatske, sudjelujemo u aktivnostima obilježavanja drugih udruga, organiziramo obilazak najznačajnih gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti, moto defile, druženje veterana i mladih bajkera i način da mlade generacije dodatno zainteresiramo za Domovinski rat.

Cilj:
Ovogodišnji cilj sudjelovanja MKVC u obilježavanju Dana branitelja Grada Zagreba je sjećanje na poginule branitelje iz grada Zagreba, sjećanje na braniteljske kolone koje su iz Zagreba odlazile na ratišta diljem Hrvatske i veličanstveni povratak pobjedničke vojske na Trg bana Josipa Jelačića, sjećanje na preživjele branitelje i promoviranje kulturno-povijesne baštine grada Zagreba.

Vrijeme: 01.06.2019. godine
 • 09:00 - 10:00 sati - Okupljanje ispred klupskih prostorija MKVC (Zagrebačka 2, Sesvete - Zagreb)
 • 10:00 - 12:30 sati - Skupština MKVC (u Plavoj dvorani  na adresi Trg Dragutina Domjanića 6, 10360 Sesvete)
 • 12:30 - 13:30 sati - Odmor
 • 13:30 - 15:00 sati - Moto defile „Jaši za braću `19.“ (polaganje vijenca na Mirogoju i obilazak do ŠRC Seget)
 • 15:00 - 15:30 sati - Ručak  
 • 15.30 - 17.30 sati - Alka (sudjelovanje u igrama zajedno sa članovima HRVIDR-a Grada Zagreba)
 • 18.00 sati podjela medalja i zajedničko druženje
 •  

Mjesto:

 • Zagrebačka 2, Sesvete (Zagreb)

Kontakt:

MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 


 


 


 


 

 


 

 


 

 


 


 

Blagoslovljen Božić i sve najbolje u Novoj ´19.

 

2018 12 25 bozicna cestitka mk veterani croatia

Moto maraton Cesta sjećanja `19.

2019 05 18 bleiburg 101 
 
Članovi MKVC i njihovi prijatelji su i ove godine sudjelovali na obilježavanju bleiburške tragedije i Križnog puta u Bleiburgu. Mnogi članovi su već dan ranije krenuli i smjestili se kod našeg člana Zlaje u Klagenfurtu. Dok je jedna manja skupina članova MKVC i prijatelja krenula rano ujutro iz Zagreba (Motela Plitvice, zapadna zagrebačka zaobilaznica) na dan obilježavanja put Bleiburga.
Ovogodišnja trasa je malo izmijenjena. Takva promjena biti će za sada stalno. Naime, Slovenija je završila autoput od Ptuja do same granice i prekinula lokalnu cestu do graničnog prijelaza na Macelju. Na taj način smo bili prisiljeni uključiti se na autocestu. Tako da smo nastavili dalje autocestom do izlaza kod Maribora za Dravograd.
Na tom dijelu imali smo prvo stajanje kako bi napunili motore gorivom i odmorili se na benzinskoj postaji i u caffe baru.
Na Hrvatskom i Slovenskom graničnom prijelazu nije bilo zastoja i vrlo brzo su nas pusti. Očekivali smo da će nas na austrijskoj granici austrijska policija zaustaviti i da će biti dugi pregled kao i prošle godine, no na naše iznenađenje granicu smo prošli skoro brže nego na Hrvatskoj i Slovenskoj granici.
Ovog puta, ujutro je bilo ugodno za putovati, nije padala kiša i nije bilo hladno.
Zadnje stajanje imali smo u Oberdorfu. Nakon kraće stanke formirali smo kolonu i krenuli put bleiburškog polja. Prolaskom kroz Bleiburg i ove godine bila je neka skupina pokraj ceste koja je na svoj način protestirala naš dolazak i okupljanje kako bi odali sjećanje na ubijene hrvatske vojnike i civile. No ovaj put nije bilo divljanja, vike i cike. Njihovu okupljanje nadzirala je austrijska policija.
Međutim, dok smo bili na zadnjem odmoru u Oberdofu primijetili smo kako u suprotnom smjeru prema Lavamondu nailaze u sporadičnim grupama vozači na vespama. Prošle godine naš dolazak od Oberdorfa vodila je austrijska policija na motorima. Kada samo ulazili u Bleiburg bili smo zaustavljeni kako bi iz sporedne ulice uz pratnju austrijskog policajca na motoru, vozači na vespama izlazili na glavnu ulicu i vozile se istom smjeru koji smo se mi kretali. I umjesto da nastave voziti oni su se malo dalje vračali ponovo u sporednu ulicu kako bi se priključili zadnjem sudioniku vespi grupe i tako su kružili nekih 15 minuta. Ove godine nisu to činili već kada smo prošli skupinu koja je protestirala uz cestu odjednom se iz sporedne ulice ubacio jedan vozač na vespi i vozio se nekih 20 na sat u istom smjeru kao i mi. Budući da uvijek imamo vremena stići do cilja, nismo ga pretekli več smo se vozili 20 na sat iz njega sve do kraja Bleiburga gdje smo se izdvojili prema mjestu obilježavanja. Što reći jadno i bjedno. Kako ne mogu shvatiti, kao što je rekao Krčki biskup Ivica Petanjek u svojoj propovjedi „da se narodu ne može oduzeti pamćenje" i da „nismo danas ovdje jer nekoga mrzimo nego jer svoje volimo".
Do mjesta parkiranja motora prema planu i dogovoru, austrijska policija nas je bez problema propuštala.
Nakon toga smo se priključili svetoj misi.
Po završetku veći dio članova i prijatelja uputio se na ručak u Klagenfurt koji je su organizirali članovi MKVC Sonja, Zlaja i Filip. Neki su ostali još jedan dan, a neki su nakon toga krenuli svojim kućama. Smještaj u Klagenfurtu osigurao nam je MC Brotherhood Austria. Hvala im.
Svim sudionicima Moto maraton Cesta sjećanja `19. zahvaljujemo se što su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i troškove kako naša tragedija ne bi otišla u zaborav.

Posebna zahvala ide Ministarstvu hrvatskih branitelja na čelu s ministrom g. Tomom Medvedom na potpori.

 
Vidimo se dogodine.
 
 
 
 
 

 
Moto maraton Cesta sjećanja `19. - Najava

 

 

 bleiburg

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 
MKVC organizira moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg `19, dana 18. svibnja 2019. godine povodom obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburškom polju (Austrija).

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.


Vrijeme:

 • 18.05.2019. godine

Mjesto:

 • Bleiburg (Austrija)

Plan putovanja:

17.05.2019. godine

 • od 18.00 sati - Oni koji dolaze iz udaljenih krajeva mogu doći dan ranije u Zagreb. Smještaj možete provjeriti na www.booking.com ili nas nazovite za prihvatljivije cijene smještaja od 10-15 eura po krevetu kod iznajmljivača apartmana i soba u Sesvetama.

18.05.2019. godine

 • 06:00 sati - Polazak i dolazak: Motela Plitvice (Zagreb) - Zabok (37 min) - Hum Zabočki (43 min) - Krapina (1 h i 6 min) - Macelj (1 h i 24 min), (granični prijelaz, zadržavanje oko 30 min)
 • 08:00 sati - Polazak i dolazak: Macelj - Ptuj (20 min) - BP AGIP u Miklavž na Dravskem polju (35 min), (odmor oko 30 min)
 • 09:05 sati - Polazak i dolazak: BP AGIP u Miklavž na Dravskem polju - Dravograd (1 h i 10 min) - Lavamond - Oberdorf (1 h 27 min), (odmor oko 10 min)
 • 10:45 sati - Polazak i dolazak: Oberdorfa - Bleiburg - bleiburško polje mjesto parkiranje motora (12 min)
 • 11:00 sati - Dolazak na Bleiburško polje
 • 12:00 sati - Središnji dio komemoracije: sveta misa, molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi, pozdravni govori i polaganje vijenaca
 • 15:00 sati - Završetak komemoracije i povratak kućama
Oni koji se žele naknadno priključiti moto maratonu, mogu se priključiti tijekom cijele dužine vožnje ili na mjestima odmora odnosno polaska samo pratite satnicu.
Sa sobom ponijeti putovnicu ili osobnu iskaznicu, prometnu dozvolu (tehnički ispravan, registriran, osiguran motor, zeleni karton) i vozačku dozvolu. 
Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost, MKVC ne može sudionicima maratona snositi bilo kakve troškove.
Ugostitelji na Bleiburškom polju svake godine osiguraju prehranu i piće. Cijena jednog obroka s pićem kreće se oko 8 Eura. 
Povratak po izboru.

Kontakt:

 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program Komemoracije o 74. obljetnici Bleiburške tragedije:
....... 

Posjet Domu za nezbrinutu djecu "Ruža Petrović" u Puli

2018 12 13 pula 01
 
Eto i ove godine, sada već tradicionalno u ovo božićno doba bikeri Moto kluba Veterani - Croatia, Moto udruge Istra bikerima na cesti, te prijatelji su organizirano posjetili Dom za nezbrinutu djecu "Ruža Petrović" u Puli.
Naravno nisu došli praznih ruku, već punih vreća, kako to i priliči Djedu mrazu.
Uz kratko druženje i zahvalne poglede djece i osoblja doma, za svakoga se ponešto našlo.
Zvukovi motora u odlasku "moto-mrazova" rekli su djeci - vidimo se i dogodine.
 
2018 12 13 pula 02
 
2018 12 13 pula 03
 
2018 12 13 pula 04

Sjećanje na najmilije

2018 10 31 svi sveti

Katolici diljem svijeta 01. studenog slave blagdan Svih svetih, posvećen svima koje je Crkva proglasila svetima, ali i onim neznanima, koji su se za života dobrim djelima približili blaženstvu. Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Dan kasnije, 2. studenoga, obilježava se dan sjećanja na umrle, tzv. Dušni dan. Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, na svetkovinu Svih svetih, a posebno na Dušni dan, katolici posjećuju grobove svojih najmilijih, pale svijeće i zajednički se mole za pokojne. Prije blagdana Svih svetih i Dušnoga dana uobičajilo se pohoditi groblja, urediti grobove cvijećem i svijećama. 
Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, sv. Odilona i to 998. godine, a taj se dan zaslugom benediktinaca proširio i Vatikan ga je potvrdio 1311. godine. Dušni dan najčešće obilježavaju mise zadušnice i na taj način prisjećanje na preminule. Na nekim područjima na Dušni dan običaj je jesti orehnjaču ili makovnjaču, puricu punjenu kestenjem, kruškama ili jabukama i med. 
Povodom ovi svetih blagdana koji traju dva dana, više nego ikada u godini, prisjetimo se naših članova MKVC, prijatelja i članova obitelji, branitelja, civila i svih naših najmilijih koji su nas napustili te im na skroman način iskažimo zahvalnost. Posebnu počast pritom odajmo braniteljima koji su nas svojIm žrtvom zauvijek zadužili i zaslužili naše poštovanje. 

Aktivnosti članova Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC

2018 10 08 mirogoj 105
 
Članovi Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC su povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske , 08.10.2018. godine zapalili lampaše za preminule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata kod Zid boli na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.
 
2018 10 08 mirogoj 101
 
Povodom prve godišnjice smrti Rebra, člana Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu obišli su njegov grob i tamo zapalili lampaše.
 
2018 10 08 mirogoj 102
 
2018 10 08 mirogoj 103
 
Nakon toga posjetili su Tomu, člana Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC koji se nalazi na postoperacijskom liječenju u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu. Tomo je poslije našeg projekta „Jaši do zida“ na Udbini trebao biti na jednoj rutinskoj operaciji. Međutim, njegov oporavak se zakomplicirao tako da je morao na još tri operaciji, a u međuvremenu je bio u induciranoj komi. Očekujemo njegov oporavak i vrlo brz povratak na kućno njegu.
 
2018 10 08 mirogoj 109
 
2018 10 08 mirogoj 108
 
Na kraju su članovi Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC završili kod Rusa, novog člana Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC.
 
2018 10 08 mirogoj 107

Obilazak masovnih grobnica na području Grada Petrinje u sklopu “Dana sjećanja”

2018 09 15 petrinja 105
 
U sklopu obilježavanja Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine, članovi Podružnice 1. - Središnja Hrvatska obišli su masovne grobnice na području grada Petrinje.
MKVC se priključio na poziv koordinatora Udruga proistekli iz Domovinskog rata grada Petrinje Darka Dumbovića

Prva godišnjica Željko Tošić - Pajo

2018 09 12 pajo 108
 
Na prvu godišnjicu iznenada preminulog člana MKVC Željka Tošića - Paje okupili su se njegovi ratni prijatelji iz udruge 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i članovi MKVC te njegova rodbina.
Okupili su se na sv. Misi u crkvi na mjesnom groblju Gospe Čatrnjske Lukar (Promina) te na njegovom grobu.
MKVC je tom prigodom donio i postavio na grob spomen ploču o njegovom sudjelovanju u MKVC.
Spomen ploču su postavili predsjednik i dopredsjednik Podružnice 4. - Južna Hrvatska Branko Popović - Brko i Mario, Stanko predsjednik Podružnice 6. - Hercegovina i Viky.
Spomen kamen je izradio Ilija, član Podružnice 5. - Istočna Hrvatska uz pomoć Sikija, dopredsjednika MKVC.
Obitelj Tošić želimo da ustraju na putu.

R.I.P. - Oliver Dragojević

2018 07 29 bundek klek 123
 
Prije desetak godina sa predsjednicom Hrvatske udruge Transplant, gđa. Mirelom Pandžom prilikom obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba surađivao sam na jednom humanitarnom projektu za nabavu aparata „umjetno srce“.
Budući da smo mi motoristi vrlo specifična i rizična skupina sudionika u prometu zbog sve većeg broja vozila na cestama, a time i sve veće izloženosti prometnim nesrećama, prije pet godina na njen poziv sudjelovali smo na postavljanju skulpture "Dar života" u zagrebačkom parku „Bundek“.
Tom prilikom imali smo prilike porazgovarati sa nama omiljenim hrvatskim pjevačem Oliverom Dragojevićem.
Neka ti je laka Hrvatska zemlja, počivao u miru Božjem.
 
Predsjednik MKVC
Ratko Dragović - Klek
 
2018 07 29 bundek klek 125
 
2018 07 29 bundek klek 126

Moto defile Jaši do zida `18.

2018 09 08 udbina 100

 

MKVC je prije jedanaest godina započeo prikupljati spomen-kamenje za Zid sjećanja za budući Spomen park koji se nalazi pokraj crkve hrvatskih mučenika u Udbini.

Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika u Udbini ove se godine održalo 08. rujna, baš na datum odvijanja Krbavska bitka davne 1493. godine.
Već tradicionalno članovi MKVC i njihovi prijatelji okupljaju se dan ranije u vojarni „Josip Jović“ u Udbini. U vojarni je bikerima osiguran smještaj u vojnim kontejnerima i ljetna terasa s roštiljem. Dan ranije dolaze članovi MKVC iz udaljenih krajeva Hrvatske i dijaspore te se priprema jelo za sve bikere hodočasnike.

Na Dan hrvatskih mučenika organiziramo moto defile „Jaši do zida“ od vojarne do Udbine i priključujemo se sv. misi. Cilj moto defilea „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i prisjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest, kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav. Dio članova MKVC prije mise preuzima spomen-kamenje te se priključuje procesiji biskupa i svećenika do ljetnog oltara.

Ove godine prikupili smo sljedeće spomen-kamenje:
1. Glinska poljana, Slana - Rujan - listopad 1991. - Petrinja
2. Vila Gavrilović - 16.09.1991. - Petrinja
3. Marinka - Rujan 1991 - Petrinja
4. Nova bolnica - Rujan 1991. - Petrinja
5. Slivno Ravno - Tuštevac Gejo - 06.01.1944.
6. Lovas - 18.10.1991.
7. Tovarnik - 1991
8. Bok - 1992.
9. Valpovo - Akcija Baranja -04.03.1992.

Hodočasnici su dostavili još dva spomen-kamena i to: Dijakovac - Turčević polje - 1944 i Letovanić - S. pokraj Kupe - 1991.-1995.
Sv. misu predvodio je mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.
Ovogodišnji moto defile "Jaši do zid" i sudjelovanje MKVC u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika financijski nas je podržao Grad Zagreb i grad Valpovo.
Zahvaljujemo i Ministarstvu obrane i Oružanim snagama na ustupanju dijela vojarne „Josip Jović“ u Udbini. Posebno ističemo susretljivost djelatnika Oružanih snaga prije i za vrijeme našeg boravka u vojarni, koji su nam omogućili da ovaj projekt organiziramo kvalitetno i na visokoj razini.
Zahvaljujemo i članovima MK 4. gardijska Split, MK Vukovi iz Livna, MK Bjelovar, MK Sveta Helena i drugima na sudjelovanju i potpori u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika.

 


Moto defile Jaši do zida `18. - Najava

2018 09 02 blagolov kamena 102

Ove godine MKVC Podružnica 1. - Središnja Hrvatska prikupila je 4 spomen kamena s petrinjskog područja. Vila Gavrilović, Marinka, Nova bolnica i Glinska Poljana, Slana. Petrinja je grad koji je iza Vukovara pretrpio najveća razaranja u domovinskom ratu. Iz ovih grobnica ekshumirana su 63 tijela branitelja i civila. Zadnja otkrivena je masovna grobnica u Glinskoj poljani tek 2010.g. a još 87 ljudi s tog područja vode se kao nestali. Htjeli bi se zahvaliti svima koji su pomogli da se ovo kamenje prikupi. Zahvaljujemo se Kamen Zelina d. O. O. na donaciji kamenja, našem Iliji Teliću na nesebičnoj pomoći u izradi natpisa, Darku Dujmoviću i Ivi Horvatiću iz braniteljskih udruga grada Petrinje te gđi Višnji Jerman iz Glinske Poljane na pomoći i suradnji. Svetu misu u crkvi Majke božje Gorske, Majke naših stradanja predvodio je don Paško.


udbina
 
Program:
Ove godine okupljanje članova MKVC je u vojarni "Josip Jović" u Udbini. Na svim ulazima bit će postavljene oznake "moto", samo ih pratite.
Organizirani odlazak na sv. Misu je u 10.00 sati, a potom se priključujemo križnom putu noseći prikupljeno spomen-kamenje.
 
 
2015 08 29 lokacija udbina
 
Opis:
Dan hrvatskih mučenika obilježava se zadnje subote u mjesecu kolovozu. Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije na taj dan Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Organizator centralne svečanosti na Udbini je Gospićko-senjska biskupija.
MKVC se od početka izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini (2007.), na poziv gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića i fra Nediljka Knezovića, uključio u izgradnju Zida sjećanja koji se nalazi u Spomen parku pokraj crkve. U mjestima masovnih i individualnih hrvatskih grobišta izrađuje se spomen kamenje koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. Članovi MKVC i prijatelji iz drugih moto klubova prikupljaju spomen-kamenje, po cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama te ga na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, donose na oltar. Do sada je prikupljeno oko dvije stotine spomen kamenja. 
Sudjelujući u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i okupljajući na Udbini bajkere iz Hrvatske i BiH, MKVC, kao braniteljska udruga, provodi svoju misiju očuvanja sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda ugrađene u njenu državotvornost i samostalno i poticanja mlađih generacija da slijede naš primjer i poštuju trajne vrijednosti ljubavi prema svom narodu i domovini.
 
2018 09 08 udbina plakat
 

Cilj:
Cilj moto defile „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.

Vrijeme:
 • 08.09.2018. godine u 09.30 sati (moto defile)

Mjesto:
 • Okupljanje u vojarni u Podudbini

Kontakt:

 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

IDEJA:

Ideja: Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20 st. i neizvjesnost koju donosi 21 st. odnosno treće tisućljeće pozvao je narode da sakupe dobro iz povijesti naroda i prenese u treće tisućljeće.

Kroz našu povijest postojale su velike bitke, u toku i poslije bitki su bila velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali zapisani tragovi, a mnoge je progutalo vrijeme zaborava. O tim zapisanima sve do uspostave države Hrvatske nije se mnogo spominjalo, a vidljiva obilježja nisu ni postavljana. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku našu povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hamove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom polju 1493. stradao je cvijet hrvatskog plemstva i mnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i mnoštvu starih hrvatskih gradova, jama i vrtača iz kojih kosti traže istinu, jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima, ne samo da nisu bili kažnjavani, nego i dan danas su nagrađeni (kako prije tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav i ostavi za buduća pokoljenja.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u tom Papinom pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke predložio je HBK, koju su naši biskupi podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim te najveće duhovne i civilne institucije u podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska; HAZU, Institut za povijest …).
Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine da bi kamen temeljac bio položen na Udbini 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima od vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo. Nakon CHM izgradit će se Križni put od grobišta iz Krbavske bitke do CHM u dužini oko 2 100 m, a poslije toga i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo u kojem će biti oko 1 800 spomen kamenja sa masovnih grobnica.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije isto tako je inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika Fra. Nediljka Knezovića da stupi u kontakt sa braniteljima, a posebno sa braniteljima - motoristima. Fra. Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine prvo je stupio u kontakt sa umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem - Klekom i prezentirao mu ideju Zida sjećanja. Budući da je on bio član jedne moto udruge koja nije bila spremna odraditi ovu zadaću krenulo se u ustrojavanju novog moto kluba pod nazivom MK Veterani. Dana 18.08.2007. godine na moto partyu Moto kluba Crazy Wolf'a u Gospiću Klek je pozvao Fra. Nediljka Knezovića kako bi prezentirao ideju Zida sjećanja budućem predsjedniku MK Veterani (MK Veterani se ustrojio nakon toga 13.09.2007.). Budući predsjednik MK Veterani je prihvatio ideju i tako se krenulo u prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja.

Spomen kamen se prikuplja sa stratišta (30x20x15 cm) koju izrađuju župni uredi ili udruge ili pak građani. Na spomen kamenu je ispisan naziv stratišta i godina (prvi red), a u drugom redu naziv je grada/općine. Uz spomen kamen ide popratno pismo u kojem opisuju sam događaj stradanja i navode objavljenu literaturu, koja će se naknadno pribaviti za Biblioteku hrvatskih mučenika. Prikupljanje spomen kamenja od župnika, udruga ili pojedinaca obavlja se u organizaciji Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia. Članovi Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia stupaju u kontakt s braniteljima iz lokalnih moto klubova, koji preuzimaju kamen i donose ga na Udbinu na Dan hrvatskih mučenika.
Do 2013. je prikupljeno preko tristotinjak spomen kamenja, akcija će se nastaviti i idućih godina.  

Obilježena 27. obljetnica prve postrojbe HV u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

2018 06 03 metkovic 101
 
Članovi Podružnice 4. - Južna Hrvatska MKVC sudjelovali su na proslavi obilježavanja 27.obljetnice prve postrojbe HV u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, "A satnije ZNG Metković" i 10 godina djelovanja Udruge 4. gbr za Dubrovačko-neretvansku županiju koju vodi naš član Ante Pehar - Peho.
U programu su sudjelovali veterani Domovinskog rata, udruga roditelja poginulih branitelja, gradska glazba Metković i brojni građani među kojima gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Doline Neretve.

Prijevoz djece s posebnim potrebama `18.

2018 06 03 prijevoz djece s pp 1
 
"Ponos Hrvatske" dobitnica je  nagrade gđa. Vjera Matulić, svojom je idejom da putem društvenih mreža pomogne spojiti iznajmljivače na Jadranu s obiteljima koja svojoj djeci nisu mogli priuštiti ljetovanje napravila jednu od najhumanijih gesta po kojoj će se pamtiti 2017. godina.
 
2018 06 03 prijevoz djece s pp 3
 
Pokrenula je lanac dobrote i pozitivne energije u koji su se uključili članovi 5.Podružnice MKVC te osigurali besplatnom prijevoz za djecu s posebnim potrebama s područja Osječko baranjske županije. Istovremeno je gospodin Tomislav Pavlović pokrenuo Facebook stranicu „Vozači velikog srca“ gdje su se svi ljudi dobre volje koji imaju vlastito prijevozno sredstvo i nešto vremena javljali kako bi se uključili u ovu veliku humanitarnu akciju. 
 
2018 06 03 prijevoz djece s pp 2
 
Ideju su prepoznali župani Osječko baranjske županije Ivan Anušić te Splitsko dalmatinske županije koji je darovao sanitetsko vozilo koje se koristi za prijevoz djece s posebnim potrebama od adrese stanovanja do adrese iznajmljivača gdje obitelj ljetuje.
S ponosom ističemo kako je projekt nastavljen i ove 2018 godine te se uključila i tvrtka Urbanus d.o.o. iz Slavonskog Broda, vl. Mirka Đurđevića koja sufinancira troškove AC. 
vise o prijevozu i sudjelovanjem u istom: www.spzno.weebly.com

Moto defile Jaši za braću `18.

2018 05 26 jasi za bracu 101
Na prijedlog hrvatskih branitelja iz grada Zagreba, Gradska skupština grada Zagreba je 15.03.2007. godine proglasila 30. svibnja Danom branitelja Grada Zagreba. Naš prijedlog, hrvatskih branitelja Grada Zagreba, temeljio se na činjenici da se 30. svibnja obilježava i Dan Hrvatskog sabora, najvišeg predstavničkog tijela hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Taj dan je simbol hrabrih hrvatskih branitelja, koji su sebe nesebično i odvažno podarili Hrvatskoj i na taj način dali presudni doprinos ostvarenju stoljetne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom. Zahvalnicom Hrvatskog sabora hrvatskim braniteljima ostavljeno je u zavjet budućim sazivima Sabora i svim nositeljima izvršne vlasti da u svom djelovanju vode neprekidnu i svaku potrebitu brigu o svim žrtvama Domovinskog rata, poglavito o invalidima, obiteljima i djeci poginulih branitelja. Stoga je primjereno da se 30. svibanj utvrdi kao Dan branitelja Grada Zagreba kao trajno sjećanje i simbol žrtve i pobjede hrvatskih branitelja.
Povodom Dana branitelja grada Zagreba braniteljske udruge organiziraju razne događaje vezane za svoj radi ili sjećanje na Domovinski rat. Tako je, Moto klub Veterani - Croatia ove godine je u klupskim prostorijama u Sesvetama organizirao druženje članova MKVC, drugih moto klubova i free bikera, braniteljima i građanima grada Zagreba. Za sve sudionike pripremili smo švedski stol, piće i dobro raspoloženje.
Prije toga održali smo redovnu godišnju skupštinu MKVC. Nakon skupštine u dvorani Nenarodnog sveučilišta „Sesvete“. Promovirali smo drugu monografiju „Moto klub Veterani (2013. - 2017.).
Nakon toga nastavili smo se družiti u klupskim prostorijama, da bi u 15:00 sati krenuli u moto-defile „Jaši za braću `18.“ ulicama Grada Zagreba do Mirogoja.
Cilj sudjelovanja MKVC u obilježavanju Dana branitelja Grada Zagreba je sjećanje na poginule branitelje iz grada Zagreba, sjećanje na braniteljske kolone koje su iz Zagreba odlazile na ratišta diljem Hrvatske i veličanstveni povratak pobjedničke vojske na Trg bana Josipa Jelačića, sjećanje na preživjele branitelje i promoviranje kulturno-povijesne baštine grada Zagreba.
Na gradskom groblju Mirogoj zapalili smo lampaše ispred Zida boli. Da bi potom na grob iznenada preminulom članu MKVC Mladenu Rebroviću - Rebru uz suglasnost obitelji postavili mramornu ploču sa grbom MKVC i uklesanoj godini ulaska i godini iznenade smrti. Mramornu poloču je dizajnirao član dopredsjednik MKVC Siniša Jugović - Siki, a izradio ju je također član MKVC Ilija Tolić i donirali je MKVC. Ovo je primjer kako ćemo obilježiti grobna mjesta preminulih članova MKVC.
Potom smo se uputili ulicama: Medveščak ulica - Ribnjak ulica - Palmotičeva ulica - Boškovićeva ulica - Zrinjevac - Hebrangova ulica - Trg braće Mažuranić - Ulica Jurja Žerjavića - Trg Petra Svačića - Kumičićeva ulica - Miramarska cesta - Ulica Grada Vukovara - Ulica Hrvatske bratske zajednice - Avenija Većeslava Holjevca - Avenija Dubrovnik - Ulica Milovana Kovačevića 18 do ŠRC “Sopot”, mjesta održavanja sportskih igara udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba u organizaciji HVIDR-e Grada Zagreba.
Na ŠRC Sopot zbog neadekvatnog prostora za organizaciju moto alke, organizirali smo alku u tačkama. Prema broju gledanosti možemo zaključiti da je alka pobudila zainteresiranost među učesnicima sportskih igara u ŠRC Sopot kao i prisutnost motora među braniteljima i djece branitelja.
Prije početka alke imali smo jedan broj sudionika koji smo prijavili nekoliko dana prije održavanja ovih sportskih igara. Na sam dan igara broj zainteresiranih sudionika alke se udvostručio. Zbog vremena nismo mogli održati i treći krug igre, već smo morali nakon drugog kruga ući u pripetavanje.
Za očekivati je da su prva dva mjesta osvoji članovi MKVC, ali iznenadilo nas je da je treće mjesto osvojila ekipa branitelja iz Grada Zagreba. Čestitamo im.
Po podjeli medalja jedan dio članova je krenuo je svojim domovimai na moto party u Zelini, a članovi Podružnice 1. i 5. su pred večer posjetili su člana MKVC Tomu koji se nalazi na postoperativnom oporavku u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu. Tomo se dobro osjećao i predviđa da bi idući tjedan mogao biti pušten doma, na kućnu njegu. Tomo želimo ti brzi oporavak i još brže vračanja u ekipu i na hrvatske ceste.
Hvala svima koji su svratili i podružili se sa članovima MKVC.
Pokrovitelj ovog događaja je Grad Zagreb.

 

 

 


Moto defile Jaši za braću `18. - Najava
 
2018 05 30 dan branitelja plakat
 

Opis:

MKVC djeluje po čitavoj RH, u Hercegovini te Posavini, surađuje sa velikim brojem moto klubova iz Hrvatske i šire, član je Svjetske veteranske federacije (WVF) koja broji oko 25 milijuna veterana. Tijekom obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba pružila nam se prilika da u Zagrebu okupimo veterane-bikere iz grada i cijele Hrvatske, sudjelujemo u aktivnostima obilježavanja drugih udruga, organiziramo obilazak najznačajnih gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti, moto defile, druženje veterana i mladih bajkera i način da mlade generacije dodatno zainteresiramo za Domovinski rat.

Cilj:
Ovogodišnji cilj sudjelovanja MKVC u obilježavanju Dana branitelja Grada Zagreba je sjećanje na poginule branitelje iz grada Zagreba, sjećanje na braniteljske kolone koje su iz Zagreba odlazile na ratišta diljem Hrvatske i veličanstveni povratak pobjedničke vojske na Trg bana Josipa Jelačića, sjećanje na preživjele branitelje i promoviranje kulturno-povijesne baštine grada Zagreba.

Vrijeme: 26.05.2018. godine
 • 09:00 - 10:00 sati - Okupljanje ispred klupskih prostorija MKVC (Zagrebačka 2, Sesvete - Zagreb)
 • 10:00 - 12:30 sati - Skupština MKVC (u Plavoj dvorani na adresi Trg Dragutina Domjanića 6, 10360 Sesvete)
 • 12:30 - 13:00 sati - Odmor
 • 13:00 - 14:30 sati - Predstavljanje monografije "Moto klub Veterani - Croatia (2013. - 2017.)" (dvorana Narodnog sveučilišta “Sesvete” na adresi Trg Dragutina Domjanića 6/I, 10360 Sesvete)
 • 15:00 - 16:00 sati - Moto defile „Jaši za braću `18.“ (polaganje vijenca na Mirogoju i obilazak do ŠRC Seget)
 • 16:00 - 16:30 sati - Ručak  
 • 16.30 - 17.30 sati - Alka (sudjelovanje u igrama zajedno sa članovima HRVIDR-a Grada Zagreba)
 • 18.00 sati podjela medalja i zajedničko druženje

Mjesto:

 • Zagrebačka 2, Sesvete (Zagreb)

Kontakt:

MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 
PLAN I PROTOKOL
SREDIŠNJEG OBILJEŽAVANJA
DANA BRANITELJA GRADA ZAGREBA 2018.
 

Petak, 25.05.2018.

- 17.00 sati - Svečano otvorenje 23. međunarodnog memorijalnog nogometnog turnira „Darko Mateša“, u povodu Dana branitelja Grada Zagreba (trajanje turnira od 25. – 27. svibnja 2018.)
Stadion NK Hrvatski dragovoljac u Sigetu

Subota, 26.05.2018.

- 10.00 sati – Svečano otvaranje Međunarodnog turnira u sjedećoj odbojci „Zagreb Open 2018“, u dvorani Dom odbojke „Bojan Stranić“, Jarunska 5; Svečana podjela odličja natjecateljima predviđena je u 17.30 sati
- 10.30 sati – Svečano otvaranje „Cjelodnevnih sportskih susreta“ – na ŠRC Sopot, Milana Kovačića 18. Svečana podjela odličja natjecateljima predviđena je u 18.00 sati, nakon čega se nastavlja neformalno druženje do 20.00 sati.
- 16.00 sati – Disciplina TRAP – trening (Finale, nedjelja 27.05.2018. od 9.00 sati) Streljana Lovačkog društva „Ponikve“, Susedgrad, II. Bizek 100

Nedjelja, 27.05.2018.

- 09.00 sati - Finale Disciplina Trap – Cjelodnevni sportski susret streljana Lovačko društvo „Ponikve“, Zagreb, II. Bizek 100
- 11.00 sati - Svečano otvaranje „9. Međunarodnog turnira košarke u kolicima povodom Dana branitelja Grada Zagreba“, u dvorani Vinko Bek, Kušlanova 59A Svečana podjela odličja natjecateljima predviđena je u 17.00 sati
- 19.00 sati - Sveta Misa za poginule, zatočene, nestale i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata u Svetištu Sveta Mati Slobode, Ulica don Petra Šimića 1. Nakon svete Mise, proći će se mimohodom kroz Kenotaf crkve te položiti vijenac i zapaliti svijeće ispred spomen obilježja „Svete Mati Slobode“

Utorak, 29.05.2018.

- 18.00 sati -Tribina „Zakon o hrvatskim braniteljima i njegova primjena“, Dvorana Doma invalida Domovinskog rata, Slovenska 21

Srijeda, 30.05.2018.

- 09.00 sati - Svečano polaganje vijenca na Oltaru domovine - Medvedgrad
- 10.00 sati - Svečano polaganje vijenaca i odavanje počasti svim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata na Gradskom groblju Mirogoj, prema sljedećem rasporedu:
- Glas hrvatske žrtve - Zid boli
- Centralni križ u Aleji branitelja
- Grob prvog ministra obrane pok. Gojka Šuška
- Grob prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana
- Spomenik „Kenotaf“ na Krematoriju

- Gradonačelnikov svečani prijem zapovjednika zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnika udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba u palači Dverce, Katarinin trg 6 (Sudjelovanje uz pozivnicu – zbog ograničenog broja sudionika)

Četvrtak, 31.05.2018.

- 21.00 sat - Koncert Prljavog kazališta povodom Dana branitelja i Dana Grada Zagreba, na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici

6. Tour De Slavonia `18.

2018 05 13 tour de slavonia 2018 3
 
6. Tour de Slavonia je najduža biciklijada u Slavoniji (135 km) koja prolazi kroz pet gradova.
Biciklijada je održana 13. svibnja 2018.g. koja je krenula iz Donjeg Miholjca, prolazi kroz gradove i općine: Našice, Bizovac, Osijek, Valpovo, Belišće te završava ponovo u Donjem Miholjcu.
Organizator biciklijade je BK Maraton team iz Donjeg Miholjca. Dosad najdužu biciklijadu u Slavoniji organiziraju s ciljem promocije biciklizma kao zdravog načina života, cikloturizma i ljepota Slavonije.
 
2018 05 13 tour de slavonia 2018 2
 
Kako je biciklijada rekreativnog karaktera, u njoj sudjeluju biciklisti iz cijele Hrvatske te susjednih zemalja.
U ovaj projekt uključili su se i članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska MKVC i Moto klub Rimljani iz Viljeva. Uloga članova MKVC-a i MK Rimljani iz Viljeva  je bila osiguranje etape kao prethodnica biciklistima i logistička podrška organizatorima. Cilj ovakvih manifestacija je promocija Slavonije i njezinih gradova, dok istovremeno želimo skrenuti pozornost na nas motoriste kao jednu od osjetljivih skupina u prometu.
 
2018 05 13 tour de slavonia 2018 1
 

6. Tour de Slavonia - Najava

6. Tour de Slavonia je najduža biciklijada u Slavoniji (135 km) koja prolazi kroz pet gradova.
 
 2018 05 13 tour de slavonija
 
Biciklijada kreće 13. svibnja 2018.g. iz Donjeg Miholjca, prolazi kroz gradove i općine: Našice, Bizovac, Osijek, Valpovo, Belišće te završava ponovo u Donjem Miholjcu.
Organizator biciklijade je BK Maraton team iz Donjeg Miholjca. Dosad najdužu biciklijadu u Slavoniji organiziraju s ciljem promocije biciklizma kao zdravog načina života, cikloturizma i ljepota Slavonije.
Kako je biciklijada rekreativnog karaktera, u njoj sudjeluju biciklisti iz kontinentalnog dijela Hrvatske.

2018 05 13 6 tour de slavonia

 
U ovaj projekt uključili su se i ove godine članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska MKVC, članovi 7.Podružnice Mk Veterani Posavina te Moto klub Rimljani iz Viljeva. Uloga nas kao sudionika je osiguranje etape kao prethodnica biciklistima i logistička podrška organizatorima. Promocija Slavonije i njezinih gradova zajednički nam je cilj, a istovremeno želimo skrenuti pozornost na nas motoriste kao jednu od osjetljivih skupina sudionica u prometu.

Moto defile Ponos ratnih veterana `18.

 
2018 08 05 knin 100
 

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ članovi MKVC i njihovi prijatelji započeli su okupljanjem na moto susretu Moto kluba Vukovi u Livnu od 03.08.2018. godine. Drugi dan posjetili smo crkvu u Rujanima i upoznali nove članove i one koji još nisu bili u Rujanima važnost ovog kraja u Domovinskom ratu.
Drugi dio članova MKVC koji se smjestio u moto kamp Moto kluba Okit u Vodicama sudjelovao je u obilježavanju „Dan uoči „Oluje“ 04.08.2017. godine gdje su tribunjski branitelji organizirali zajedničko druženje hrvatskih branitelja na tribunjskoj rivi. Tim povodom smo u jutarnjim satima položili vijenac i zapalili lampaše u Parku dr. Franje Tuđmana i na mjesnom groblju te podignuli hrvatski stijeg na mjesnom trgu.

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ članovi MKVC iz moto kampa Moto kluba Okit u Vodicama i članovi koji su sudjelovali na moto susretu u Moto kluba Vuklovi u Livnu, formirali su kolonu i krenuli prema Kninu. U Kninu smo se smjestili u vojarnu Kralj Zvonimir, podijelili prigodne majice kojih i ove godine nije bilo dovoljno te na znak organizatora krenuli u moto defile „Ponos ratnih veterana“ ulicama grada Knina. Na čelu moto kolone bilo je hrvatski stijeg, iza njega su slijedili ratni stjegovi 7. gbr „Pume“ i 4. gbr „Pauci“. Nakon defilea vozila smo parkirali na uobičajeno mjesto, na asfaltirani plato kod nogometnog igrališta NK Dinara“ i čekali letački dio programa. Jedan dio članova je ostao u Kninu u veći dio produžio na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na koncert u Glinu.
Ostali članovi MKVC su produžili i smjestili se nekoliko dana u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama i odmarali se nekoliko dana na vodičkim i tribunjskim plažama.

Zahvaljujemo svim članovima MKVC koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje „Oluje“ u Livnu, Tribunju, Kninu i Glini te svim prijateljima koji su nam se priključili u moto defileu "Ponos ratnih veterana" povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza 2018. godine u Kninu.
Projekt je dijelom financiran iz potpore Grada Zagreba.
Vidimo se dogodine!

 

Moto defile Ponos ratnih veterana `18. - Najava
 
Okupljanje je u Livnu na moto susretu MK Vukovi - Livnu od petka 03.08.2018. godine.
Dana 05.08.2018. godine oko 5.30 sati kreće moto maraton Livno - Sinj - Knin na moto defile.
Nakon Knina krećemo u moto kamp MK Okit u Vodice gdje ostajemo do kraja idučeg tijedna.
 

Opis:

Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo do sada uspostavili suradnju želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH sa braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana-bikera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Prije obljetnice u Kninu MKVC obilazi cjelokupnu livanjsku bojišnicu i sudjeluje na moto susretu u organizaciji velikim dijelom veterana-bikera MK Vukovi iz Livna. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.
Okupljanje i prihvat u moto kampu u Livnu, sveta misa u Rujanima za sve poginule branitelje HVO i HV 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.
 

03. - 05.08.2018. - (petak-subota-nedelja) - Livno
- Okupljanje u kampu MK Vukovi u Livnu
- moto defile Livno - Rujani (Obilazak livanjske bojišnice, posjetiti ćemo kapelicu u kojoj su zavedeni svi poginuli branitelje HVO i HV u Domovinskom ratu 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.
- sudjelovanju na moto susretu u organizaciji MK Vukovi - Livno

05.08.2018. (nedjelja) - Livno - Knin
- Rano ujutro formirat će se moto kolona Livno - Sinj - Knin kojom dolazimo u Knina gdje organiziramo moto defile „Ponos ratnih veterana“ ulicama grada Knina. Nakon Knina odlazimo u obilazak livanjske bojišnice

05. - 11.08.2018. (nedjelja - subota) - Knin - Vodice
- Okupljanje u moto kampu MK Okit u Vodicama
- Obilazak kulture znamenitosti Vodica, Šibenika u krugu 200 km i šibenskog akvatorija na otoku Žirju.
- Na tribunjskoj rivi u dogovoru sa braniteljskim udrugama organiziramo večer veterana i bikera u čast obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluje".


Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojnoredarstvene akcije „Oluja“, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu učestvovati određeni broj inozemnih veterana-bikera. 

Vrijeme:
 • 05.08.2018. godine

Mjesto: Knin
Kontakt:
 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
 • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
 • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: Ministarstvo hrvatskih branitelja
 

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
 • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
 • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
 • nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
 • grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
 • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
 • trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
 • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
 • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
 • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
 • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
 • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
 • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
 • 196 poginulih
 • oko 1,100 ranjenih
 • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
 • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.

 

Druga skupština Podružnice 1. - Središnja Hrvatske MKVC u 2018. godini

2018 05 12 skupstina 1 podruznice
 
Dana 12.05.2018. godine u Klagenfurtu 1. Podružnica - Središnja Hrvatska MKVC održala je svoju redovnu godišnju skupštinu. Na skupštini se raspravljaju o statusu članova 1. Podružnica - Središnja hrvatska. Tako su zbog neaktivnosti isključeni slijedeći članovi: Zoran Grujić - Popaj, Radovan Ilišin - Rade, Davorko Jarović - Jaro, Mladen Kušer - Bađo, Zdravko Majtin - Zmaj, Miroslav Mikulić - Mick i Marijan Šaško - Šale.
Slijedeći članovi prelaze u pridružene članove: Bruno Knezović - Kult II, Sendi Radić i  Zlatko Šterc - Dead.
Dok je Vjeran Pokos dobio status redovnog člana.
Boje MKVC primili su Damir i Sanja Vlahović te Sonja Filipović.
Za novog Glavnog tajnika nemaju prijedlog, a za novog člana Nadzornog odbora predložen je Zlatko Filipović - Zlaja.
Potom je predsjednik 1. Podružnice - Središnja Hrvatska MKVC podnio „Izvješće o radu Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC za 2017. godinu“ kojeg smo jednoglasno prihvatili,kao i financijsko izvješće.
Raspravljalo se i o volontiranju članova 1. Podružnice - Središnja Hrvatska MKVC te o Planu o radu i o Financijskom planu za 2018. godinu.

"Trijezni vozač" u Trgovačkoj i komercijalnoj školi Osijek

2018 05 10 trijezni vozac osijek 2
 
Članovi 5. podružnice Istočna Hrvatska Moto kluba Veterani Croatia, u suradnji s PU Osječko-baranjskom, HAK Osijek i Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas“ kao partnerima, u nastavku projekta „Trijezni vozač“ dijelili su upozoravajuće letke vezano uz Sigurnost prometa na cestama u ulici kneza Trpimira, kod BP INA-e.
 
2018 05 10 trijezni vozac osijek 1
 
Riječ je o projektu kojim se željelo preventivno djelovati na vozače motornih vozila i ostalih sudionika u prometu i to na korištenje zaštitnog pojasa, korištenje mobitela tijekom vožnje i štetnost alkohola i drugih opijata u prometu.
Nakon edukativnog i prevencijskog predavanja od strane djelatnika PU Osječko baranjska i provedenog mini poligona te isprobanih „pijanih naočala“ i 3D naočala učenici su dijelili edukativno-prevencijske letke.
 
2018 05 10 trijezni vozac osijek 3
 
Naime, nakon izvršene kontrole od strane djelatnika prometne policije učenici su svakom vozaču predali po jedan primjerak upozoravajućeg letka sa ciljem osvještavanja svih sudionika u prometu, da su oni kao vozači i sudionici u prometu u najvećem broju slučajeva odgovorni za svoju sigurnost a kao rizični faktor navodimo neprimjenu brzinu, korištenje mobilnog uređaja, vožnju pod utjecajem alkohola te ne korištenje zaštitnog pojasa. 
Cilj je ovog i sličnih projekata koje provodimo ispred MKVC-a da mladima ukažemo na štetnost alkohola i drugih opijata u prometu te važnost pridržavanja prometnih propisa. Ujedno ih potičemo da se uključe u samu provedbu Projekata vezanih uz Sigurnost prometa na cestama te kao budući vozači shvate ozbiljnost upravljanja motornim vozilima“ - navodi Sonja Srša , glasnogovornica 5. podružnice Istočna Hrvatska MKVC. 
„Maturanti spadaju u jednu od najosjetljivijih i najugroženijih skupina u prometu. Iz tog je razloga cilj ovog projekta upozoriti maturante, kao mlade i neiskusne ljude i buduće vozače, na opasnosti koje prijete kada sjednu za upravljač motornog vozila. Istovremeno svojim prisustvom i podjelom letaka sudjeluju u samom Projektu te kao djeca upozoravaju vozače na poštivanje prometnih propisa. Naša je dužnost kao roditelja i građana Republike Hrvatske sačuvati zdravlje i živote kako naše djece tako i svih građana Lijepe Naše“ - navodi Sandra Brajnović, ravnateljica Trg. i kom. škole Davor Milas..

Zahvala GDCK Osijek na sudjelovanju

2018 05 08 zahvala gdck osijek 1

Mimohodom sa svijećama u akciji "Svjetlo za humanost" u Osijeku je obilježen Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca. U mimohodu je bilo više od 500 volontera i suradnika Crvenoga križa koji su hodali od Trga slobode do pješačkoga mosta.

 
2018 05 08 140 godina ck
 
Mimohodom sa svijećama i jednostavnom svečanošću osječki je Crveni križ obilježio Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca, a bila je to prigoda i za obilježavanje 140 godina od osnutka Crvenoga križa u Hrvatskoj (prve su udruge osnovane u Osijeku, Zagrebu, Zadru i Dubrovniku), obilježava se i 65 godina od prve akcije dobrovoljnoa davanja krvi (prvi je put to učinjeno u sisačkoj željezari 1953. godine) te 25 godina primanja hrvatske organizacije u punopravno članstvo Međunarodne federacije društava Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca. (Božidar Vrselja)
 
2018 05 08 140 godina ck 2
 

"27. Krunica za 27.Godina" u Slavonskom Brodu

 
2018 04 25 27 krunica za 27 godina 1
 
Povodom 27. godišnjice utemeljenja ratne postrojbe 4. gardijske brigade, Moto klub 4. gardijske brigade iz Splita organizira polaganje svijeća i krunica na spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima od Splita do Vukovara.
U Slavonskom brodu, koji je već nekoliko godina domaćin splitskim bikerima, članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska MKVC organizirali su doček za prijatelje iz Splita. Svi zajedno su 25. travnja 2018. godine položili krunicu i vijence kod centralnog spomenika braniteljima, kod KKD IBM u 18:30 sati.
 
2018 04 25 27 krunica za 27 godina 2
 
Poslije molitve i kratkog druženja u prostorijama HVIDR-e gdje je upriličen domjenak te nakon kratkog odmora, članovi Moto kluba 4. gardijske nastavili su put prema Novoj Gradišci. 
 
2018 04 25 27 krunica za 27 godina 3
 

Obljetnica zaustavljanja JNA tenkova u Pologu `18.

2018 05 07 polog 103
 
I ove godine članovi 6. Podružnice - Hercegovina MKVC obilježili su 27. obljetnicu zaustavljanje tenkova JNA u Pologu. Program obilježavanja obljetnice zaustavljanja tenkova JNA 1991. pod nazivom “Svibanjska sjećanja 2018.”, nastavlja se i 8. svibnja, kada će se održati tradicionalni mini maraton Polog - Široki Brijeg.
„Sedmoga svibnja 1991. prepriječenim kamionima na nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom zaustavljena je tenkovska kolona Jugoslavenske narodne armije u mjestu Polog. Polog je mjesto koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega. Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak. Naime, u noći sa 6. na 7. svibnja 1991. u mostarsku vojarnu JNA stigla je zapovijed iz Beograda da se jedan dio 10. mehanizirane brigade osposobi te da se s tom brigadom ide prema Sinju. No ova postrojba nije izvršila svoj zadatak, njezin krah bio je u Pologu. Goloruki hrvatski narod stao je pred tenkove i tako spriječio moguću okupaciju zapadne Hercegovine, odnosno spajanje srpskih jedinica iz Knina, odnosno Krajine, s jedinicama JNA u Mostaru i vjerojatno spriječio napad na Split.“

26. obljetnica obrane livanjskog kraja `18.

2018 04 23 26 obljetnica livno
 
Povodom 26. obljetnice obrane livanjskog kraja dana 23.04.2018. godine hrvatski narod s područja Livna prisjetio se ključne obrane 13. i 23. travnja 1992. godine kada je puno nadmoćniji neprijatelj zaustavljen. Njezin uspjeh ležao je u velikoj ljubavi prema istinskim vrijednostima, prema slobodi i ljubavi prema Livnu.
Lokalna vlast uputila je veliku zahvalnost svim braniteljima, ne samo iz Livna, nego i iz drugih područja BiH i Republike Hrvatske koji su stali u obranu livanjskog kraja na bojišnici dugoj više od 80 kilometara.
Nakon Svete mise u Crkvi Svih svetih, svečanog mimohoda do Narodnog sveučilišta Livno, svečane sjednice Gradskog vijeća Livna, upriličeno je polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima za slobodu hrvatskog naroda gdje je služena Sveta misa u Memorijalnom centru Rujani.
Na obilježavanju sudjelovali su članovi MKVC.

Skupština Podružnice 4. - Južna Hrvatska MKVC `18.

2018 04 21 metkovic 101
 
Dana 21. travnja 2018. godine Podružnica 4. - Južna Hrvatska MKVC održala je prvu redovnu skupštinu u 2018. godini.
Na skupštini analizirali su proteklu 2017. godinu i zaključili da su je uspješno odradili.
Raspravljali su također o planovima za 2018. godinu gdje ih je predsjednik podružnice upoznao sa bitnim događanjima koja nas očekuju.
Na skupštini trojica pridruženih članova stekli su status redovnog člana: Ante Ugrin - Roko, Luka Bekić i Jurica Pavlović Juca.

Boćari iz Gabela Polja pobjednici turnira u Nürnbergu

2018 04 14 numberg
 
U subotu je u Nürnbergu završen boćarski turnir na kojem je sudjelovalo čak trinaest ekipa iz Njemačke, Hrvatske i BiH.
Turnir je organiziralo Kulturno sportsko društvo Hajduk Nürnberg na stadionu Sigena. 
Pobjednik je ekipa iz Gabela Polje kod Metkovića koju su činili Ivan Beno, Ante i Tihomir Jurković.
Beno i Tihomir su članovi MKVC.
Čestitamo pobjednicima i svim učesnicima na sudjelovanju.
 
2018 04 14 numberg 02
 

Foto: Fenix-magazin

Sigurnost u prometu - "Mopedi i motocikli u prometu" - Metković `18.

2018 04 14 metkovic 107
 
U subotu, 14.04.2018. godine članovi Podružnice 4. - Južna Hrvatska MKVC održali su na trgu Kralja Tomislava u Mekovću, već tradicionalnu, akciju "Mopedi i motocikli u prometu" u suradnji s PP Metković i lokalnim moto klubovima.
Skrenuta je pozornost na to da s dolaskom lijepoga vremena na našim prometnicama ima sve više mopedista i motociklista, koji spadaju u naročito ugroženu kategoriju vozača.
 
2018 04 14 metkovic 106

Moto maraton Cesta sjećanja `18.

2018 05 12 bleiburg 000
 
Sjećanje na bleiburšku tragediju i Križnog puta u 2018. godini odvijala se sa do sada neviđenom hajkom na sudionike i organizatora Počasnom bleiburškom vodu. Za razliku do sada ta hajka se odvijala u samoj Austriji.
MKVC je kao i dosada bio organizator moto maratona pod nazivom „Cesta sjećanja“ od Zagreba do Bleiburga. Okupili smo se kod Motela Plitvice (zapadna zagrebačka zaobilaznica). Na samom mjestu smo se dogovorili, da ćemo ovaj put zbog toga što se na slovenskoj strani gradi autocesta i što su time zatvorili lokanu cestu do Ptuja, da od starta krenemo autocestom do graničnog prijelaza Macelj. Prije silaska sa autoceste na benzinskoj postaji kupili smo vinjete i krenuli do graničnog prijelaza. Na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije nije bilo gužve i vrlo brzo smo ih prošli. Kako smo se vozili autocestom vrlo brzo smo stigli do Maribora gdje smo sišli s autoceste i dalje krenuli lokalnom cesto prema Dravogradu i dalje. Tijekom puta razmišljao sam kako ćemo slijedeće godine moći krenuti sat vremena kasnije jer smo ovime jako puno dobili na vremenu.
 
2018 05 12 bleiburg 285
 
Bilo bi to normalna vožnja da austrijska strana nije najavila strože mjere okupljanja na obilježavanju u Bleiburgu. Tako su, čim smo došli do Slovensko - Austrijske granice izdvojili nas i detaljno pregledali putne isprave i isprave od motora. I naravno sve dokumente su pred nama i fotografirali. 
 
2018 05 12 bleiburg 330
 
2018 05 12 bleiburg 103
 
Nakon pola sata pretraga, napokon smo krenuli dalje. Međutim ulaskom u Bleiburg ispred nas austrijski policajac na motoru je zaustavio našu kolonu kako bi iz sporedne ulice propustio vozače vespi na glavnu ulicu koji su se kretali u istom smjeru kao i mi, prema centru Bleiburga. I to je trajalo nekih 15 minuta. Čudno nam je da su baš kada smo mi naišli, policija nas zaustavlja da bi iz sporedne ulice propustio vozaće vespi.
Napokon smo krenuli prema bleiburškom polju. No već ubrzo smo u središtu primijetili na cesti napisane neke nama nepoznate riječi, sa strane su se neki ljudi uskomešali i počeli nam dobacivati, mahati čak i skakati. Neki pojedinci su si na glavu stavljali partizanske kape sa zvijezdama. Tada smo shvatili kako naša detaljna kontrola na granici i ovaj cirkus u centru grada nije slučajan i da je to sve izrežirano od neke marginalizirane grupacije ljudi na koju je nasjela austrijska politička elita.
Vozeći dalje uz cestu smo primijetili poznate bikere koji su nam dobacili da dalje ne možemo da nas austrijska policija neće pustiti kao i do sada prijašnjih 10 godina na bleiburško polje. Ne obazirući se na njih mi smo krenuli dalje. Dolaskom do mjesta skretanja, i stvarno austrijska policija nije nas hitjela pustili već nas je usmjeravala da nastavimo dalje gdje bi nepotrebno završili blizu desetak kilometara dalje od mjesta održavanja komemoracije. Nakon traženja da nam se priključi njihov zapovjednik na punktu kako bi on preko radioveze provjerio da je naš dolazak najavljen, dogovoren i odobren, da za nas ima rezervirano mjesto gdje ćemo parkirati vozila i da mi godinama dolazimo na komemoraciju, napokom su nas pustili.
Dok se policija usuglašavala, naša kolona je stvorila čep na tom raskršću i sva druga vozila su morali čekati ishod dogovora. Nakon nekoliko minuta napokon su nas pustili. Potom smo vrlo brzo stigli do mjesta parkiranja, ali kao i do sada uvijek nam se na naše mjesto parkiranja uvale vozači vip vozila. Tako da se moramo stisnuti kako bi motori i moto oprema bila na okupu.
 
2018 05 12 bleiburg 350
 
Vrlo brzo smo poskidali viška opreme i krenuli na sv. misu na bleiburško polje. Ulaskom na bleiburško polje tamo smo imali još jednu kontrolu, ali ovaj put naše sigurnosne službe. U bleiburško polje ušli su svi koji nisu imali nikakva obilježja ili samo službeno obilježje Republike Hrvatske. Sva ostala obilježja udruga ratnih brigada ili udruga iz Domovinskog rata bila su zabranjena.
 
2018 05 12 bleiburg 339
 
Čim smo se smjestili na mjestu gdje ćemo pratiti misu, neki mladić nas je stalno fotografirao, naš prsluke, obilježja na prslucima dok nismo primijetili da slika druge koji imaju bilo kakvo obilježje na sebi. Shvatili smo da je to jedan od onih koji su nas došli provocirati ne bi li mi izazvali kakav eksces zbog toga.
 
2018 05 12 bleiburg 104
 
Ne shvaćaju da smo na miru došli pokloniti se svih žrtvama bleiburške tragedije i Križnog puta i da nas tada ne mogu isprovocirati, već naprotiv daju nam još veću snagu da svake godine dolazimo u većem broju.
Sve u svemu mi smo ove godine na Bleiburg stigli suhi, za čudu nije padala kiša do tamo ni natrag. Malo iznenađujuće. Na Bleiburg su došli bikeri iz svih krajeva Republike Hrvatske i BiH, kao i iz dijaspore. Za to im veliko hvala.
Članovi MKVC su nakon sv. mise nastavili dalje prema Klagenfurtu gdje nam je naš član Zlaja pripremio ručak i osmislio druženje do kasno u noći u caffe baru vlasnice Tante Dorli. Pred večer pridružili su nam se članovi iz lokalnog MC Brotherhood Austria iz Klagenfurta.
 
2018 05 12 bleiburg 105
 
Pred večer svratili smo na klagenfursku tržnicu gdje je naš član Teo organizirao neretljansku večer uz domaće specijalitete hrane i piće popraćeno sa tamburaškim bendom. 
 
2018 05 12 bleiburg 267
 
Hvala svima koji su se priključili moto maratonu „Cesta sjećanja“, a posebno hvala Zlaji i Sonji te njihovim i našim prijateljima koji su nam bili domaćini u Klagenfurtu.
Vidimo se dogodine.
 
 
 
 

Moto maraton Cesta sjećanja `18. - Najava

 

 bleiburg

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 
MKVC organizira moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg `18, 12. svibnja 2018. godine povodom obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburškom polju (Austrija).

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.


Vrijeme:

 • 12.05.2018. godine

Mjesto:

 • Bleiburg (Austrija)

Plan putovanja:

11.05.2018. godine

 • od 18.00 sati - Oni koji dolaze iz udaljenih krajeva mogu doći dan ranije u Zagreb. Smještaj možete provjeriti na www.booking.com ili nas nazovite za prihvatljivije cijene smještaja od 10-15 eura po krevetu kod iznajmljivača apartmana i soba u Sesvetama.

12.05.2018. godine

 • 06:00 sati - Polazak i dolazak: Motela Plitvice - Zabok (37 min) - Hum Zabočki (43 min) - Krapina (1 h i 6 min) - Macelj (1 h i 24 min), (granični prijelaz, zadržavanje oko 30 min)
 • 08:00 sati - Polazak i dolazak: Macelj - Ptuj (20 min) - BP AGIP u Miklavž na Dravskem polju (35 min), (odmor oko 30 min)
 • 09:05 sati - Polazak i dolazak: BP AGIP u Miklavž na Dravskem polju - Dravograd (1 h i 10 min) - Lavamond - Oberdorf (1 h 27 min), (odmor oko 10 min)
 • 10:45 sati - Polazak i dolazak: Oberdorfa - Bleiburg - bleiburško polje mjesto parkiranje motora (12 min)
 • 11:00 sati - Dolazak na Bleiburško polje
 • 12:00 sati - Središnji dio komemoracije: sveta misa, molitva za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi, pozdravni govori i polaganje vijenaca
 • 15:00 sati - Završetak komemoracije i povratak kućama
Oni koji se žele naknadno priključiti moto maratonu, mogu se priključiti tijekom cijele dužine vožnje ili na mjestima odmora odnosno polaska samo pratite satnicu.
Sa sobom ponijeti putovnicu ili osobnu iskaznicu, prometnu dozvolu (tehnički ispravan, registriran, osiguran motor, zeleni karton) i vozačku dozvolu. 
Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost, MKVC ne može sudionicima maratona snositi bilo kakve troškove.
Ugostitelji na Bleiburškom polju svake godine osiguraju prehranu i piće. Cijena jednog obroka s pićem kreće se oko 8 rura. 
Povratak po izboru.

Kontakt:

 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program Komemoracije o 73. obljetnici Bleiburške tragedije:
.......


Predstavljanje monografije "Moto klub Veterani - Croatia (2013. - 2017.)"

2018 05 26 predstavljanje monografije 100
 
Nakon prvih pet godina djelovanja Moto kluba Veterani - Croatia (MKVC), objavio je svoju prvu monografiju „Moto klub Veterani - Croatia (2007. do 2012.)“ u kojoj smo od nastanka prvog Moto kluba Veterani, dokumentirali djelovanje moto klubova veterani i Zajednice MKVC, zahvalili se članovima i donatorima.
Nakon deset godina djelovanja MKVC, objavili smo drugu monografiju „Moto klub Veterani - Croatia (2013. do 2017.)“.
Cilj izrade monografije bio je dokumentirati aktivnosti MKVC-a u drugom petogodišnjem djelovanju, a ujedno zahvaliti se članovima MKVC-a na predanosti klubu i donatorima na potpori.
I ova monografija obiluje događanjima koje su organizirale podružnice MKVC kroz razne projekte. Vidi se kontinuitet u djelovanju i želja sa nastavkom u osmišljavanju novih projekata kako bi povezivali i umrežili članove sa drugim moto klubovima, lokalnom zajednicom i srodnim udrugama. Svake godine organizirali smo nekoliko nacionalnih projekata u kojima se okupljao znatan broj bikera, branitelja i ostalih građana kao što su: Cesta sjećanja („Memory route") - Zagreb - Bleiburg,  Jaši za braću („Ride for the Brothers") - Zagreb, Dani otvorenih vrata MKVC, Ponos ratnih veterana („Pride war veterans") - Knin,  Jaši do Zida („Ride to the wall”) - Udbina, Krajevima naših predaka („Paths of our Ancestors"), Biker's Show na Zagreb Auto Show itd.
Također smo organizirali nekoliko akcija po podružnicama na temu sigurnost u prometu, kako za naše članove, tako i za ostale sudionike u prometu.
Vrlo aktivni smo bili u organizaciji nekoliko humanitarnih akcija u svim podružnicama.
Posebno smo aktivni bili u skupnim ili pojedinačnim putovanjima kroz Hrvatsku i šire. Taj dio nas je i najviše interesirao i pobudio zanimanje u narednom periodu. I dalje smo bili vrlo aktivni u sudjelovanju na raznim moto susretima u Hrvatskoj i šire, kao i sudjelovanje na raznim obilježavanju koje organiziraju braniteljske udruge i udruge civilnog društva vezano za Domovinski rat i interesantno za bikere i moto scenu.
Kako i dalje težimo na učvršćivanju zajedništva i snažnijeg promicanja digniteta Domovinskog rata i moto scene u Hrvatskoj te promocije prirodne, kulturne i povijesne baštine Hrvatske i dalje smo otvoreni za suradnju sa svim moto klubovima, udrugama bikerima i pojedincima koji dijele naša razmišljanja i djeluju u skladu sa našim načelima.
Zahvaljujemo se svim donatorima koji su nam svake godine pomagali u ostvarivanju zacrtanih ciljeva jer bez njihove pomoći mnogi projekti ne bi bili ostvarivi.
Zahvaljujemo se svim članovima MKVC-a na požrtvovnom radu i dostojnom prezentiranju braniteljske populacije na moto sceni kako u krajevima gdje žive i djeluju tako i na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Monografija je posvećena članovima MKVC i svim prijateljima koji nisu više među nama te svima onima koji se ne mogu s nama družiti i prenositi ono zajedništvo koje nas je krasilo tijekom Domovinskog rata.
Promoviranje monografije održali smo u Narodnom sveučilištu „Sesvete“ u subotu 26.05.2018. godine u sklopu obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba i Dani otvorenih vrata MKVC, a pokrovitelj promoviranja monografije bio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. Andrija Mikulić, dok je počasni pokrovitelj bio ministar Ministarstva hrvatskih branitelja Tomo Medved.
Monografiju su predstaviti: Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane i Ratko Dragović - Klek, autor monografije, a na poseban način nastupio je i blagoslovio monografiju i sudionike promocije dušobrižnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja đakon Vjekoslav Uvalić. Hvala mu na tome.
 
 
 

Predstavljanje monografije "Moto klub Veterani - Croatia (2013. - 2017.)"
 
2018 05 26 pozivnica za predstavljanje monografije mkvc
 
MOTO KLUB VETERANI - CROATIA
povodom desetogodišnjeg djelovanja kluba ima čast pozvati Vas na predstavljanje druge monografije

“MOTO KLUB VETERANI - CROATIA(2013. - 2017.)”
 
pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i počasnim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. 
 
Predstavljanje će se održati 26.05.2018. u 13 sati u dvorani Narodnog sveučilišta “Sesvete” na adresi Trg Dragutina Domjanića 6/I, 10360 Sesvete.
 
Monografiju će predstaviti: 
- Ivan Ćelić, zastupnik u Hrvatskom saboru
- Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane
- Ratko Dragović - Klek, autor monografije

Poligon sigurne i spretne vožnje u Puli

2018 04 22 pula 
 
Članovi MKVC danas su zajedno sa ostalim moto klubovima i udrugama iz istre sudjelovali četvrti put za redom na parkiralištu Rojca u Puli prometnu edukaciju u vozača mopeda i motocikala, koji spadaju među najranjivije sudionike u prometu. Članovi MKVC danas su zajedno sa ostalim moto klubovima i udrugama iz istre sudjelovali četvrti put za redom na parkiralištu Rojca u Puli prometnu edukaciju u vozača mopeda i motocikala, koji spadaju među najranjivije sudionike u prometu. Cilj edukacije je osvijestiti ljude, osobito mlade vozače, na važnost sigurnog ponašanja u prometu s obzirom na nastupajuću sezonu koja na ovo područje dovodi ne samo turiste, nego i brojne motocikliste.Edukacija je počela predavanjem o sigurnosti u prometu, a nakon toga je na poligonu održana pokazna vježba spretne i sigurne vožnje u kojoj su sudjelovali bikeri, a potom i zainteresirani građani. Bili su tu i predstavnici Hitne pomoći koji su demonstrirali na koji način pomoći unesrećenima.
Ovom prilikom skrenuta je pažnja na najčešće greške koje čine vozači motocikla i mopeda, poput vožnje bez dozvole, upravljanja tehnički nepregledanim, neregistriranim i neispravnim vozilima, vožnje prekoračenom brzinom, te nepoštivanja prava prednosti prolaza na raskrižju. Bilo je riječi i o opasnosti nepropisnog pretjecanja i nekorištenja kacige. Policija i bikeri ukazali su na poželjno ponašanje u prometu te upoznali sudionike s najkritičnijim raskrižjima i cestama, odnosno dionicama.
Nakon edukacije, na poligonu su se bikeri nastavili druženje, popraćeno zvucima rock klasika i okusom ćevapčića i odrezaka sa žara.

 
2018.04.22. - Poligon sigurne i spretne vožnje u Puli - Najava
 
2018 04 22 poligon
 
Pozivamo sve ljubitelje vožnje na dva kotača na edukativno - pokazni poligon sigurne i spretne vožnje dana 22.04.2018. godine (nedjelja) s početkom u 10:00 sati.
Dvorište vojarne Karlo Rojc u Puli.
U organizaciji: Istra "Bikeri na cesti", Podružnice 3. - Zapadna Hrvatska MKVC i MUP RH - Pula

Redovna skupština MKVC '18.

2018 05 26 skupstina mkvc 100
 
U subotu 26. svibnja 2018. godine održana je redovna godišnja skupština MKVC.
Domaćin skupštine bila je Podružnica 1. MKVC - Središnja Hrvatska u Plavoj dvorani na adresi Trg Dragutina Domjanića 6 u Sesvetama.
Skupštini su, prema Statutu, nazočili delegati iz podružnica MKVC.
Nakon određivanja Radnog predsjedništva, verifikacijske komisije, zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika te usvajanja Poslovnika o radu Skupštine MKVC, predsjednik MKVC, Ratko Dragović - Klek podnio je Izvješće o radu MKVC u 2017. godini. Izvješće je jednoglasno usvojeno.
Budući da je dosadašnji Glavni tajnik MKVC Sendi Radić, član  Podružnice 1. - Središnja Hrvatska zbog svojih prezauzetih poslovnih obaveza izgubio status redovnog člana u MKVC i time više ne može obnašati dužnost Glavnog tajnika MKVC. Sendiju hvala za sve što je do sada aktivno činio za MKVC i želimo mu da se čim mogne aktivno uključi u rad MKVC.
Financijsko izvješće MKVC za 2017. godinu podnio je zapisničar na skupštini Vjeran Pokos. Izvješće je također jednoglasno usvojeno.
Na prošloj skupštini Podružnice 1. - Središnja Hrvatska Bruno Knezović - Kult II je također zbog svojih poslovnih obaveza izgubio status redovnog člana. A kako je on ujedno bio i predsjednik Nadzornog odbora MKVC, ovime više ne može obnašati tu dužnost. Kultu II hvala na dosadašnjem radu kao predsjednik NO MKVC i želimo mu da što prije stekne status redovnog člana.
Stoga je Podružnica 1. - Središnja Hrvatska predložila drugog redovnog člana Zlatka Filipovića - Zlaju. Imenovanjem novog člana u Nadzornom odboru MKVC, ostali članovi NO MKVC su odlučili da Zlatka Filipovića - Zlaju obnaša dužnost predsjednika NO MKVC.
Nakon toga je Zlaja kao predsjednik NO MKVC podnio Izvješće o radu NO MKVC.
Potom je predsjednik Suda časti MKVC Krešimir Vilfan - Lešo podnio izvješće o radu za 2017. godinu.
Po izvješćivanju o radu MKVC za 2017. godinu predsjednik MKVC je podnio na usvajanje Operativni, financijski i Medijski plan rada MKVC za 2018. godinu.
Iz razno raznih razloga sukladno Statutu MKVC slijedeći članovi su isključeni iz MKVC u 2017. godini: Matej Brčina - Brko, Sanja Dokić, Zvonimir Ivančić - Zvonac, Višnja Ivančić-Vrhovski, Kristian Kolarić - Kiki, Mile Kutleša, Mijo Malović - Deda, Damir Ramljak - Tigar, Stjepan Repić - Stevo, Patricija Šarec - Patrisha, Jerko Bonačić - Zeko, Aramis Divanović - Žaba, Marino Juranić - Gigi, Kristian Matak - Mata, Ozren Paljar - Pula i Miroslav Krstanac - Krki.
U 2017. godini primljeni su slijedeći članovi: Ivan Antolović - Breskva, Sonja Filipović, Zoran Grujić - Popaj, Davorko Jarović - Jaro, Zdravko Majtin - Zmaj, Tomislav Sablić - Cico, Šimo Tomić, Željko Žulić, Katica Žulić, Slobodan Novak, Sara Barbarić, Željko Bezak - Žac, Mario Blašković, Zoran Brdar, Damir Demirović - Demmy, Stjepan Dujmović - Medo, Robert Juričko -Jura, Andrija Kablar - Zmija, Marijan Kokorović, Goran Malnar - Gotcha, Alen Marković - Lenny, Zdravko Novosel - Bedex, Tomislav Turk - Tomy, Zdenko Bečić - Dan, Luka Bekić, Teo Ćupić - Struja, Manuela Ćupić - Nela, Jurica Galić - Sokol, Vitomir Glavaš - Vito, Matej Barišić, Jadranko Ratković - Deep, Ana Marija Šarac - Mali Zvrk, Svetozar Valjetić - Ušo i Elvis Mišković.

Primljeni članovi moraju u narednom periodu sudjelovati u aktivnostima podružnice i na nacionalnoj razini, ako žele zadržati status u MKVC.

Samo svojim sudjelovanjem mogu zadržati članstvo u MKVC, jer svake godine se radi revizija članstva i njihova aktivnost u MKVC.
Svi primljeni članovi imaju prvo status pridruženog člana. Tijekom vremena ako će biti aktivni primit će velike boje. A ako i dalje budu sudjelovali na našim aktivnostima mogu preći u redovno članstvo. 
Na kraju skupštine dodijeljene su zahvalnice članovima MKVc i organizacijama koji su se istaknuli za 2017. godinu i to: Tomislav Čulo - Tomo, Nermina Šterc - Nina, Ivan Dominik Dragović - Domi,  Siniša Jugović - Siki, Zlatko Filipović - Zlaja,  Darko Živković - Dačo,  Ferdinand Popov - Ferdi,  Siniša Smolčić - Austrijanac, Nenad Kvaternik, Silvano Lekić - Piri, Velibor Prikaski - Vele, Suzana Prikaski - Suzi, Andrej Višić, Mjesni odbor Brašćine-Pulac, Zvonimir Hrgović - Hrga, Ante Ugrin - Roko, Luka Bekić, DVD Slivno, Goran Dragojević - Gican, Sonja Srša, Božidar Vrselja i Mihaela Grmoja.
Povelju za pet godina neprekidnog članstva u MKVC dodijeljeno je: Josip Knezović - Jo-jo, Krešo Poštolka - Pošta, Dina Poštolka Grozdanović, Josip Prša - Riski, Nedžad Fetić - Nedžo, Ida Fetić, Silvano Lekić - Piri, Josip Pavlović - Jopa, Krešimir Vilfan - Lešo, Zvonko Marić - Pinđo, Ankica Cvitković - Anči, Ivica Pifar - Piđo, Mara Pifar, Ivana Dominković, Marinko Draganović - Maja i Ivica Mišković - Pele.
Također imamo nekoliko članova kojima je dodijeljena Povelja MKVC za deset godina neprekidnog članstva u MKVC: Violeta Dragović - Viky i Nediljko Knezović - Kult I.
Svim nagrađenima želimo daljnji uspješan rad u MKVC.
Na kraju novim članovima predsjednici podružnica uručili su boje MKVC. Tako je predsjednik Podružnice 1. - Središnja Hrvatska Šterc, uručio boje MKVC: Damir i Sanja Vlahović te Sonja Filipović. Njima su boje bile uručene u Klagenfurtu.
Predsjednik podružnice 3. - Zapadna Hrvatska Vele uručio je boje slijedećim članovima: Alenu Markoviću - Lennyu, Marijanu Kokoroviću i Robertu Juričku - Juri.
I predsjednik Podružnice 4. - Južna Hrvatska Brko uručio je boje MKVC Vitomiru Glavašu - Viti.
Novim članovima MKVC želimo dobru i sigurno vožnju te da se uklope u zajedništvo MKVC.
 
 
 
 

Poziv za redovnu skupštinu MKVC '18.
 
2018 05 26 izvjestajna skupstina mkvc logo
 
Sukladno članku 16. Statuta MKVC, pozivam delegate na redovnu skupštinu MKVC koja će se održati 26.05.2018. godine s početkom u 10 sati u Plavoj dvorani na adresi Trg Dragutina Domjanića 6, 10360 Sesvete). Za skupštinu MKVC predviđen je slijedeći:
 
DNEVNI RED:
 
 1. OTVARANJE SKUPŠTINE
 2. IZBOR RADNIH TIJELA: Radno predsjedništvo (3 člana), verifikacijska komisija (3 člana), zapisničar i dva ovjerovitelja zapisnika
 3. DNEVNI RED
 4. POSLOVNIK O RADU SKUPŠTINE MKVC
 5. IZVJEŠĆE O RADU MKVC U 2017. GODINI
          - Izvješće o radu MKVC u 2017.
          - Financijsko izvješće o radu MKVC u 2017.
          - Izvješće o radu Nadzornog odbora MKVC za 2017.
          - Izvješće o radu Suda časti MKVC za 2017.
 1. PLANOVI MKVC ZA 2018. GODINU
          - Operativni, financijski i medijski plan rada MKVC za 2018.
 1. DODJELA ZAHVALNICA MKVC
 2. RAZNO
 
Sukladno stavku 2 članku 16 Statuta MKVC: „Skupštinu MKVC čine izglasani redovni članovi na prošlim izborima u Izvršnom odboru MKVC, Nadzornom odboru i Sudu časti MKVC te po sedam (7) delegata (redovni članovi) iz svake podružnice“. Podružnice MKVC će najkasnije dva (2) dana prije početka Skupštine MKVC dostaviti popis sedam (7) delegata (redovna člana) po podružnici.
Skupština pravovaljano odlučuje ako joj prisustvuje najmanje jedna trećina članova skupštine. Ako u zakazano vrijeme nije prisutna jedna trećina članova, Skupština može otpočeti s radom pola sata nakon zakazanog vremena, ako je prisutno najmanje deset članova skupštine
 
Prilog:
- Poslovnik o radu Skupštine MKVC
- Godišnje izvješće o radu MKVC u 2017. godinu
- Godišnjak MKVC
- Operativni, financijski i medijski plan rada MKVC za 2018. godinu
 
Moto klub Veterani - Croatia
predsjednik, Ratko Dragović - Klek

Posveta motora - Bedekovčina `18. - Proljeće

2018 04 08 bedekovcina
 
I ove godine već tradicionalno na početku moto sezone na Bijelu nedjelju kod crkve Sv. Barbare u Bedekovčini okupljaju se bikeri na blagoslovu motora i motorista.
U zadnje vrijeme veliki broj predstavnika moto klubova sa crkvenim vjerodostojnica organiziraju blagoslov motorista i motora. Za tu prigodu biraju se razno razni datumi.
Nakon blagoslova članovi 1. Podružnice - Središnja Hrvatska i Sjeverna Hrvatska MKVC su se uputili na moto alku u Čazmu.
 
2018 04 08 cazma

Subotnje okupljanje članova 1. Podružnice - Središnja Hrvatska MKVC

2018 04 07 vjeran
 
Dio članova 1. Podružnice - Središnja Hrvatska MKVC po prvi put u ovo godini započeo je sa vožnjom i okupljanje na rođendanu člana, kod Vjerana u Zagrebu. Od prijepodneva dio članova se okupio kod Vjerana u Donjoj Dubravi u Zagrebu, da bi veći dio članova stigao u poslijepodnevnim satima.
Pred veći su svi zajedno svratili kod Moro kluba Sveta Helena koji su obilježavali Proljeće u Prigorju.
 
2018 04 07 sveta helena

Obljetnica obilježavanja napada na Široki Brijeg

Prije 26. godina na današnji dan 07.04.1992. godine dva zrakoplova „Jugoslavenske narodne armije“  koji su uzljetjeli iz Podgorice, u ranim jutarnjim satima nadletjeli su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama zasuli civilne ciljeve u užem dijelu Širokoga Brijega.
U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (1953.), Jozo Hrkać (1968.), Rajko Hrkać (1968.), Mladen Hrkać (1972.), Josip Hrkać (1978.) i Veselko Topić (1940.).
Sjećanje na te žrtve organizirali su braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata te gradonačelnik grada Široki Brijeg. Na Trgu širokobriješčih žrtava položili su vijenac i upalili svijeće za sve poginule hrvatske vojnike, kao i za sve nevino stradale civile tijekom Domovinskoga rata.
Među sudionicima bili su i članovi MKVC.
 

Obljetnica utemeljenja HVO `18.

2018 04 03 26 obljetnica hvo
 
U Tomislavgradu obilježena je 26 obljetnica ustrojavanja Hrvatskog vijeća obrane u Domovinskom ratu.
Obljetnica je započela sa polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.
Prigodnu molitvu održao je vojni kapelan fra Mate Logara.
Obilježavanje će se nastaviti i u drugim dijelovima BIH.
Na svečanosti bili su prisutni članovi Podružnice 6. Hercegovina MKVC na čelu sa predsjednikom Stankom Šarićem.

Sretan i blagoslovljen Uskrs ´18.

2018 04 01 uskrsna cestitka mkvc
 
"Snaga njegova uskrsnuća je naša nada.
To je nada protiv prolaznosti i privremenosti.
Ako je njegujemo i čuvamo, ona postaje svjetlo koje osvjetljuje povijest pojedinaca i zajednica."
 
Papa Franjo
 
Sretan vam i blagoslovljen Uskrs i uskršnji blagdani.
 
Moto klub Veterani - Croatia
predsjednik, Ratko Dragović - Klek

Prva skupština Podružnice 1. - Središnja Hrvatske MKVC u 2018. godini

2018 03 24 skupstina p1
 
Dana 24.03.2018. godine Podružnica 1. - Središnja Hrvatska održala je prvu skupštinu ove godine na kojoj se raspravljalo o aktivnostima podružnice do kraj godine i ostalim pitanjima važnim za funkcioniranje podružnice.
Tako se raspravljalo o projektima:
         - Moto defile Jaši za braću `18.
         - Moto defile Jaši do zida `18.
         - Moto defile Ponos ratnih veterana `18.
         - Moto maraton Cesta sjećanja `18.
Raspravljalo se i o drugim aktualnim i redovnim temama vezanim uz rad podružnice. Tako je između ostalog iz Podružnice 1. - Središnja Hrvatska odnosno MKVC isključen Karlo Galir, zbog grubog krštenja odredbe Statuta, a na vlastiti zahtjev isključeni su: Tamara Komljenović, Robert Komljenović - Koma, Siniša Radić - Rajko, Jadranka Radić - Jaca, Katica Žulić i Željko Žulić.

P.U.M.B. - Marko Benković - Rile

2018 03 03 r i p rile
 
                              Poštovani članovi Moto kluba Veterani - Croatia 
 
s posebnom tugom vam javljam da je u Subotu  03.03.2018. godine u 55. godini života iznenada preminuo hrvatski branitelj, član Moto kluba Veterani - Posavina
                     
                                  g. Marko Benković - Rile (1963-2018). 
 
Posljednji ispraćaj je u Nedjelju,04.03.2018.g.  u 15,00  na Mjesnom groblju u Ugljari, Općina Orašje.

Okupljanje bikera je u kampu  Moto Kluba Veterani Posavina od 12,00.

Prijatelju, počivaj u miru Božjem.
Obitelji, rodbini i prijateljima iskrena sućut. 
  
"Za sve one koji su na putu pali, za one koji su za nas život dali"

Moto klub Veterani - Posavina
predsjednik, Predrag Mišković - Fred

„300.000 kilometara moto avanture“ u Osijeku

„Jedan čovjek, jedan motor, pet kontinenata, 100 država, sedam godina, 300.000 kilometara. Tom rečenicom opisuje se knjiga Željana Rakele '300.000 kilometara moto avanture'.
 
2018 03 02 putopis zeljana rakele osijek
 
Naime, članovi 5.podružnice Istočna Hrvatska MKVC i članovi Mk Pannonians iz Osijeka organiziraju predstavljanje putopisne knjige Željna Rakele iz Splita. 14. ožujka 2018. u Osijeku.
Predstavljanju knjige će se održati u Županijskoj Velikoj vijećnici Osječko baranjske županije i to 14. ožujka 2018. s početkom u 18,00 do 20,00. Smatramo kako je ovo idealna prilika kako bi našim građanima kroz putopisnu knjigu Željana Rakele i moderatora Siniše Maurus, poznatog osječkog bajkera i putopisca, približili život s motorom, ljubav prema putovanjima te raznolikost religija i Država koje se opisuju u knjizi Željana Rakele „300.000 kilometara moto avantura“.

Donacija "Plastičnim čepovima do skupih lijekova"

2018 02 21 donacija cepova 1
 
Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske pokrenula je projekt  pod nazivom „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“. Sa sjedištem u Čakovcu, udruga djeluje od 1998. godine, neprofitna je, a osnovana je sa svrhom pružanja pomoći oboljelima od teških malignih bolesti na području Hrvatske. Udruga, koja ima više od 500 članova, vodi brigu o oboljelima od leukemije, mijeloma, limfoma,
GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora) te srodnih hematoloških i onkoloških bolesti.
 
2018 02 21 donacija cepova 2
 
U projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ uključila se i Policijska uprava osječko – baranjska odnosno, policijski službenici i namještenici, gdje su se posebno istaknuli policijski službenici I. PP Osijek Davor Bognar i Predrag Smiljanić te djelatnik policijske uprave Miodrag Barić.
 
2018 02 21 donacija cepova 3
 
U projekt su se uključili i Sindikat Policije Hrvatske – Glavna podružnica Policijske uprave osječko – baranjske, 5.podružnica Istočna Hrvatska, Moto kluba Veterani Croatia, Mk Veterani Posavina i Mk Veterani Hercegovina kao partneri projekta te Dječji vrtić Kockica i Radost iz Osijeka, Dječji vrtić Zvončić iz Našica, Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, Mladost, Franjo Krežma, Osnovna škola Đakovačka Satnica, Osnovna škola Višnjevac, Osnovna škola Vladimir Nadzor Čepin, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čepin, trgovina Piazza Italia Osijek, Udruga Klub liječenih alkoholičara i članovi te brojni građani.
 2018 02 21 donacija cepova 4
 
Naime, sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo, jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije kunu i 20 lipa. U ovu akciju uistinu se mogu svi uključiti, jer sve što treba činiti je prikupiti što više plastičnih čepova boca (čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača i slično). Prikupljeni čepovi će, u suradnji s tvrtkom E-Kolektor Osijek, biti dostavljeni tvrtki Gradskom komunalnom poduzeću Čakom d.o.o Čakovec, koja je u obvezi naknadu za prikupljene čepove proslijediti Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, za nabavu skupih lijekova.
 
2018 02 21 donacija cepova 5

Donacija knjiga Hrvatima u Mađarskoj

 
2018 02 12 donacija knjiga hrvatima u madarsku 2
 
Članovi 5. podružnice Moto kluba Veterani - Croatia, Istočna Hrvatska MKVC-a u suradnji s Odjelom prevencije, PU Osječko baranjske, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, Moto klubom Veterani Posavina i Moto klubom Veterani Hercegovina te Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirali su donaciju preko 2 tone knjiga hrvatskoj zajednici u Republici Mađarskoj, odnosno, knjižnici u Pečuhu.
 
2018 02 12 donacija knjiga hrvatima u madarsku 1
 
 
Naime, 12. veljače 2018.g.  u 12 sati na graničnom prijelazu u Donjem Miholjcu, donaciju knjiga primio je član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan. Primopredaji donacije osim medija, djelatnika PU Osječko-baranjske prisustvovao je i načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece.
 
2018 02 12 donacija knjiga hrvatima u madarsku 5
 
Donirane knjige su dovežene u Hrvatsku školu Miroslava Krleže odakle će se dalje disponirati po potrebi.
 
2018 02 12 donacija knjiga hrvatima u madarsku 3
 
Cilj ove aktivnosti je razvijanje širokog spektra suradnje sa zajednicom, dokazujući raznolikost skrbi o različitim kategorijama građana.
 
2018 02 12 donacija knjiga hrvatima u madarsku 4
 

"Ponos Hrvatske" 2018

2018 02 02 ponos hrvatske 4
 
Ponos Hrvatske, nagrada je za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu koja se u Hrvatskoj ove godine dodjeljuje 13. puta.
Naime, gđa. Vjera Matulić dobitnica nagrade „Ponos Hrvatske“, svojom je idejom da putem društvenih mreža pomogne spojiti iznajmljivače na Jadranu s obiteljima koja svojoj djeci nisu mogli priuštiti ljetovanje napravila jednu od najhumanijih gesta po kojoj će se pamtiti 2017. godina. Pokrenula je lanac dobrote i pozitivne energije u koji smo se punog srca odmah uključili.
Njena Facebook stranica „Iznajmljivači sa srcem“ iz dana u dan je bila sve posjećenija, a humanost se probudila kod brojnih iznajmljivača privatnog smještaja na našem moru. Obitelji koje su na ovaj način prvi put dobile priliku otići na ljetovanje nailazile su na problem prijevoza.
 
2018 02 02 ponos hrvatske 1
 
Članovi 5.Podružnice MKVC uvidjela je mogućnost pomoći te se javili  gospođi Matulić i ponudili pomoć u ovom hvale vrijednom podvigu i to u besplatnom prijevozu djeci s posebnim potrebama s područja Osječko baranjske županije, ne znajući da osim punog srca što činimo dobro, ovim potezom dobivamo i pregršt novih i prekrasnih prijateljstava.
 
2018 02 02 ponos hrvatske 2
 
Istovremeno je gospodin Tomislav Pavlović pokrenuo Facebook stranicu „Vozači velikog srca“ gdje su se svi ljudi dobre volje koji imaju vlastito prijevozno sredstvo i nešto vremena javljali kako bi se uključili u ovu veliku humanitarnu akciju.
Članovi 5.Podružnice, Moto klub „Veterani Croatia“ tijekom prošlogodišnje turističke sezone osigurali su prijevoz do Jadrana brojnim obiteljima s područja Osječko-baranjske županije.
S ponosom ističemo kako je humanost ove ideje prepoznao i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te je Osječko-baranjska županija odlučila pomoći u vidu financiranja  povratne autobusne karte djece s posebnim potrebama i njihovih obitelji s područja Osječko-baranjske županije.
 
2018 02 02 ponos hrvatske 3
 
Za nepokretnu i teško pokretnu djecu te mališane koji zbog prirode svoje bolesti nisu u mogućnosti samostalno se kretati rješenje su ponudili iz Zavoda za  hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Organizirali su i osigurali besplatan prijevoz sanitetskim vozilom djeci s područja županije kao i njihovim roditeljima, od adrese prebivališta do izabranog odredišta ljetovanja.
 
2018 02 02 ponos hrvatske 5
 
Drago nam je što smo dio ove lijepe priče, te kao MKVC i Županija na čelu s županom gdin. Anušić, pokazali još jednom kako Hrvati imaju veliko srce kada je najpotrebnije. Ponekad je potreban samo mali poticaj da se val humanosti pokrene, drago nam je da smo to zajednički i učinili.

Radionica"Budi kreativan s plastičnim čepovima" u Osijeku

2018 01 31 radionica budi kreativan 1
 
U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek 31. siječnja u 10 sati organizirana je radionica pod nazivom „Biti kreativan s plastičnim čepovima“. Radionicu su osmislili i proveli stručni djelatnici Gradske i sveučilišne knjižnice i policijski službenici Odjela prevencije  PU osječko-baranjske, sudjelovala su djeca predškolske dobi Dječjeg vrtića „Radost“ Osijek.
 
2018 01 31 radionica budi kreativan 2
 
Radionice su organizirane povodom humanitarne akcije „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“, koju je pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca. U akciju su se uključili Policijska uprava osječko-baranjska, Sindikat Policije Hrvatske Glavna podružnica Policijske uprave osječko-baranjske, Moto klub Veterani Croatia te više osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića i drugih udruga s područja Osječko-baranjske županije.
 
2017 11 09 prikupljanje plasticnih cepova 1

25. obljetnica VRO Maslenica

2018 01 23 maslenica 01
 
Ovogodišnje obilježavanje 25. obljetnice Vojno redarstvene operacije Maslenica '93. održala se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Program je započeo 15. siječnja i trajat će do 13. veljače 2018. godine sa niz raznim događanjima.
Dana 23. siječnja branitelji su se okupili i položili vijence u Kašiću, Islamu Latinskome (Zeleni hrast), Posedarju i Masleničkom mostu.
Na dva mjesta održane su svete mise za preminule hrvatske branitelje.
Na obilježavanje članovima Moto kluba 4. gardijske Split priključio se Luka, član MKVC.
 
2018 01 23 maslenica 02

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja Škabrnje

2017 11 18 skabrnja
 
Na obilježavanju 26. obljetnice stradanja u Domovinskom ratu, branitelji su se okupili na zapadnom ulazu u mjesto (ulaz u Škabrnju - Ambar).
Slijedila je hodnja do Spomen-obilježja masovne grobnice.
Kod spomenika masovne grobnice položio se zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.
Potom je slijedila sv. Misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji.
Na obilježavanju priključili su se i članovi MKVC.

Božićno darivanje u Metkoviću `17.

2017 12 21 metkovic
 
Članovi Podružnice 4. - Južna Hrvatska Moto kluba Veterani-Croatia (MKVC) i ove su godine organizirali humanitarnu akciju prikupljanja prehrambenih i drugih potrepština za socijalno ugrožene osobe.
Ovoga puta odlučili su pomoći samohrani majci s troje djece, dvoje starije osobe bez ikoga s područja Metkovića i Zajednici Ivana Pavla XIII.
Zahvaljuju se svima koji su im ovih dana pomogli u prikupljanju i ostvarenju njihove božićne akcije.

Božićno darivanje u Puli `17.

2017 12 23 pula
 
U duhu nadolazećih blagdana, pulski dio svehrvatskog Moto kluba Veterani - Croatia, te članovi Moto kluba Goldwing Croatia, kao i drugih free ridera, ove su godine humanitarno posjetili Dom Ruže Petrović za nezbrinutu djecu u Puli. Doneseni darovi i gesta vrijede puno, ali topli pogledi zahvalne djece, štićenika doma, su uistinu neprocjenjivi.
 ‘’Neka nam ta toplina potraje...’’ - kažu motoristi humanitarci.

Blagoslovljen Božić i sve najbolje u Novoj ´18.

2017 12 25 bozicna cestitka mk veterani croatia
 
Članovima Moto kluba Veterani - Croatia, svim hrvatskim veteranima, motoristima, njihovim obiteljima i svim posjetiteljima, MKVC želim čestit Božić i sretnu i uspješnu novu 2018. godinu.
Puno sreće i zdravlja svim Hrvatima i svim ljudima dobre volje. Neka vam nova godina donese ispunjenje svih vaših želja kao i puno uspjeha i sreće u daljnjem životu i radu.
Sretna vam 2018. godina.
 
MKVC
predsjednik, Ratko Dragović - Klek


Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2017.

2017 11 18 vukovar 163
 
Povodom 26. obljetnice okupacije Vukovara, članovi MKVC i ove su godine sudjelovali u obilježavnju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kako bi odali počast svim poginulim i mučki ubijenim braniteljima i civilima u Vukovaru.
Već tradicionalno okupili smo se dan ranije kod Dače, našeg člana iz Vukovara.
Dana 18.11.2017. okupili smo se u središtu grada i priključili koloni sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje smo kod križeva zapalili lampaše i prisjetili se svih preminulih i poginulih Vukovaraca i hrvatskih branitelja.
 
 
I ove godine jedan dio članova MKVC priključio se karavani bikera pod nazivom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“. Karavana je simbolično krenula iz Prevlake te, prošavši u nekoliko dana kroz razna mjesta i gradove vozeći se u svim vremenskim uvjetima, stigla do Vukovara. Ove godine su se na samom startu karavani priključili sljedeći članovi MKVC: Tomislav Čulo - Tomo, Roberta Komljenovića - Koma, Siniša Radić - Rajko, Željko Žulić, Silvano Lekić - Piri i Nenad i Morena Kvaternik.
 

Humanitarna akcija HODAJ - HVIDRA Maksimir

2017 11 16 markus anita
 
Udruga HVIDRA Maksimir pokrenula je humanitarnu akciju pod nazivom HODAJ za pomoć ANITI MARKUŠ. U akciji se prikupljaju financijska sredstva za nabavu novih proteza. Anita Markuš je kćer nezaposlenog člana HVIDRA-e Maksimir g. Željka Markuša, a zbog meningokokne sepse ostala je bez obje potkoljenice. Radi pogoršanja bolesti Aniti su morale biti amputirane potkoljenice te je ona već na početku svoga života primorana na izuzetno teške životne okolnosti.
Cilj akcije HODAJ je prikupiti dovoljno sredstava za nabavku kvalitetnih proteza te financijska sredstava za život dostojan čovjeka.
2017 11 16 markus anita uplataPodružnica 5. - Istočna Hrvatska MKVC priključila se ovoj humanitarnoj akciji.
Ostali članovi MKVC mogu se uključiti u akciju na sljedeća dva načina:
POZIVOM HUMANITARNOG BROJA 060 9015 (cijena 6,25 kn po pozivu; PDV uključen), operator: Moj telekom d.o.o.; Trg Krešimira Ćosića 11, Zagreb, MB 02497913, tel. 01/3659-058
ili UPLATOM NA ŽIRO RAČUN: HR0224080021500006643 - Za humanitarnu akciju HODAJ (PRIMATELJ: UDRUGA HVIDRA Maksimir).

Treća skupština Podružnice 1. - Središnja Hrvatske MKVC u 2017. godini

2017 11 10 zagreb
 
Dana 10.11.2017. godine Podružnica 1. - Središnja Hrvatska održala je treću skupštinu ove godine na kojoj se raspravljalo o aktivnostima podružnice do kraj godine i ostalim pitanjima važnim za funkcioniranje podružnice.
Tako se raspravljalo o odlasku i smještaju članova podružnice na ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. 
Raspravljalo se i o drugim aktualnim i redovnim temama vezanim uz rad podružnice. Tako je između ostalog iz Podružnice 1. - Središnja Hrvatska odnosno MKVC isključen g. Mile Kutleša zbog grubog krštenja odredbe Statuta.
Nakon sjednice ispratili smo četvoricu članova podružnice (Tomislav Čulo - Tomo, Robert Komljenović - Koma, Siniša Radić - Rajko, Željko Žulić) na put prema samom jugu Hrvatske, gdje će se priključiti početku karavane bikera pod imenom "Zajedno u ratu, zajedno u miru" u organizaciji MK Korčula. Karavana kreće 13.11.2017. sa Korčule pa preko Prevlake dalje sve do Vukovara gdje stiže na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Karavani će se na samom početku priključiti još nekoliko članova MKVC, a ovisno o vremenksim uvjetima, na određenim dionicama priključivat će joj se i velik broj ostalih članova MKVC. Svim učesnicima karavane želimo dobro vrijeme i sigurnu vožnju.
 
 

Prikupljanje plastičnih čepova

2017 11 09 prikupljanje plasticnih cepova 1
 
Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) pokrenula je projekt  pod nazivom "Plastičnim čepovima do skupih lijekova". Udruga sa sjedištem u Čakovcu djeluje od 1998. godine, neprofitna je, a osnovana je sa svrhom pružanja pomoći oboljelima od teških malignih bolesti na području Hrvatske. Udruga, koja ima više od 500 članova, vodi brigu o oboljelima od leukemije, mijeloma, limfoma, GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora) te srodnih hematoloških i onkoloških bolesti.
 2017 11 09 prikupljanje plasticnih cepova 2
 
U započeti projekt "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" uključila se Policijska uprava Osječko-baranjska, Sindikat policije Hrvatske glavna podružnica PU OB te Podružnica 5. - Istočna Hrvatska MKVC s podružnicama u Posavini i Hercegovini kao partneri projekta.
 
2017 11 09 prikupljanje plasticnih cepova 3
 
Skupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humano djelo jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije kunu i 20 lipa. U ovu akciju uistinu se mogu uključiti svi jer sve što treba učiniti je prikupiti što više plastičnih čepova s boca tj. različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača…
Ovim projektom obuhvaćene su sve policijske postaje, osnovne i srednje škole u Osječko-baranjskoj županiji. Stoga molimo, nemojte bacati plastične čepove nego ih skupljajte i pomozite onima kojima su prijeko potrebni lijekovi i razna pomagala, oboljelima i članovima UOLL.

Susret s obitelji pok. Mladena Rebrovića - Rebra

 
2017 10 20 petra 101
 
Dana 13.10.2017. godine oprostili smo se od iznenada preminulog člana MKVC Mladena Rebrovića - Rebra. Rebro se MKVC-u priključio početkom 2013. godine. Netom pred njegovo priključenje, u svibnju 2013. godine sudjelovali smo u otkrivanju križa na raskrižju Zvečaja i Gračanske ceste u župi sv. Mihaela u Gračanima u Zagrebu, prvom sakralnom obilježju u ovom dijelu grada Zagreba u zadnjih osamdesetak godina. Bijeli betonski križ potpuno dominira okolišem, a nosi spomen ploču koja zauvijek podsjećati na prolazak Svetog Oca Ivana Pavla II. ovom cestom na putu prema Mariji Bistrici 03.10.1998., u svom drugom posjetu Hrvatskoj, gdje je kardinala Alojzija Stepinca proglasio blaženim. Postolje za ovaj križ izradio je i donirao upravo član MKVC-a, Mladen Rebrović - Rebro.
Već tada je bilo jasno da se MKVC-u priključio biker, koji će se aktivno uključiti u rad kluba. Tako je i bilo. Kao redovan član, Rebro je sudjelovao u gotovo svim godišnjim projektima MKVC-a i ostvarivao preko stotinjak volonterskih sati na godinu u MKVC-u. Za požrtvovan rad u MKVC-u Rebro je primio zahvalnicu, a sljedeće je godine trebao primiti i povelju MKVC-a za pet godina neprekidnog članstva i doprinosa radu MKVC-a.
 
2017 10 20 petra rebro zahvalnica

Rebro će nedostajati MKVC-u, potovo pojedinim članovima iz Podružnice 1. - Središnja Hrvatska s kojima je intenzivno i privatno prijateljevao.
MKVC ima obvezu njegovati sjećanje na svoje preminule članove i to će činiti i u budućnosti.
O privatnom životu Rebra nismo puno znali, barem ne mi iz vodstva MKVC. Pomaganjem u organizaciji njegovog posljednjeg ispraćaja upoznali smo njegovu obitelj, kći Petru udanu Tikvić, Petrinog supruga Ivana, Rebrovu unuku Gabrijelu te brata Krešimira, oca Borisa i majku Biserku. U znak zahvalnosti kći Petra imala je potrebu upoznati i zahvaliti za pomoć oko organizacije posljednjeg ispraćaja članovima MKVC-a. Susret se dogodio 20.10.2017. godine u klupskim prostorijama MKVC-a u Zagrebu. Na žalost, velika većina članova nije bila u mogućnosti družiti se s Petrom, no na one koji su bili poseban dojam ostavila je Rebrova unuka Gabrijela.
 
2017 10 20 petra 104
 
2017 10 20 petra 102
 
2017 10 20 petra 103

Nadamo se da ovo neće biti zadnji susret s Rebrovom obitelji. MKVC se obavezuje da će na svoja prigodna okupljanja redovno zvati užu obitelj pok. Rebra.
 
Zahvaljujemo ti što si dio svoje ljubavi i vremena
ugradio u mozaik dobrote MKVC.
 
DOK IMAMO VREMENA
ČINIMO DOBRO SVIMA
(Gal. 6,10)
 
Moto klub Veterani - Croatia
predsjednik, Ratko Dragović - Klek

 

Šesnaesto hodočašće na Bobovac u BiH

2017 10 21 bobovac 105

 

Na obljetnicu smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić Vrhbosanska nadbiskupija već šesnaesti put okuplja katolike na molitvu za domovinu, hodočasteći na Bobovac koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska u BiH.
Četrnaesti puta na Bobovac su hodočastili pripadnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga.
Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u Bosni i Hercegovini i mons. Jurom Bogdanom, vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj.
Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike bio je pripremljen vojnički grah.
Ovogodišnjem hodočašću pridružili su se i članovi MKVC.

2017 10 21 bobovac 107 

 

Fond posmrtne pripomoći MKVC

 
logo mk veterani posmrtna pripomoc web
 
Ponukani iznenadnom smrču dvojice članova MKVC, Izvršni odbor MKVC donio je odluku o ustrojavanju Fonda posmrtne pripomoći za članove MKVC.
Fond za posmrtnu pripomoć MKVC služit će obiteljima preminulog člana MKVC za pokrivanje troškova posljednjeg ispraćaja.
U Fond posmrtne pripomoći uplaćuju članovi, koji uplaćuju godišnju članarinu MKVC, a na sljedećoj skupštini MKVC će regulirati i angažman članova iz obiteljske članarine.
Uplata u Fond posmrtne pripomoći u iznosu od 100,00 kuna uplaćuje se unaprijed na žiro račun MKVC, HR5323400091110852490, SWIFT: PBZGHR2X
Uplata za Fond posmrtne pripomoći je obvezujuća isto kao i članarina MKVC. U opisu plačanja na uplatnici upišite: Članarina - FPP
 

Pečenkijada na Poloju "17.

2017 10 14 pecenkijada 17 3
 
Deveta po redu pečenkijada u organizaciji MK Brod održana je 14. listopada 2017.g. na Poloju u Slavonskom Brodu.
 
2017 10 14 pecenkijada 17 1
 
Iako je sama pečenkijada na početku imala za cilj druženje članova moto klubova na zatvaranju sezone, zbog sve većeg interesa druženja su se proširila te su se motoristima priključile i udruge, KUD-ovi i drugi pojedinci koji dolaze u miru dobro pojesti i popiti. 
 
2017 10 14 pecenkijada 17 2
 
Tom prigodom članovi MKVC 5. podružnice-Istočna Hrvatska organizirali su prijem svih članova Moto kluba Veterani Croatia, članova drugih moto klubova te prijatelja i poznanika. Tako je kroz kamp članova 5. podružnice prošlo preko 300 ljudi i nitko nije ostao gladan ni žedan.
2017 10 14 pecenkijada 17 4
 
Uz izvrsno ispečenu pečenku, koju je pripremio i ispekao Bogo te prvoklasne "konobare" Miru, Mikija, Cvitu, Bananu i Gicana, gosti su mogli probati kajganu s raznim sastojcima by Gican, slavonski čobanac, proizvode "DOBRO" Žito grupe Osijek, Barbine kobasice iz Pule, Sonjine i Mirine kolače te druge prioizvode ostalih članova MKVC-a. Svi gosti zadržali su se i na večernjem druženju te se sigurno uputili svojim kućama, sretni i zadovoljni.
 
2017 10 14 pecenkijada 17 5
 
Članovi 5. podružnice zahvaljuju svim članovima, prijateljima i poznanicima, koji su svojim prisustvom odali i minutu šutnje za naše iznenada preminule članove MKVC-a Željka Tošiča - Paju i Mladena Rebrovića - Rebra te se prisjetili dobrote i smijeha svih onih koji, nažalost, nisu više s nama. 
 
Vidimo se i 2018. na istom mjestu i u još većem broju. 
 

 

Dan bjelovarskih branitelja `17.

2017 09 29 bjelovar 112

Članovi MKVC s prijateljima i ove su godine sudjelovali u obilježavanju Dana grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja 29.09.2017. godine.
Okupili su se u središtu Bjelovara gdje su odali počasti poginulim hrvatskim braniteljima i građanima grada Bjelovar. Nakon toga održan je mimohod pobjednika od Paviljona do spomen područja Barutana, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za poginule branitelje. Nakon polaganja vijenaca služena je i sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak.


Spomen područje Barutana - Bjelovar


Na području nekadašnjeg skladišta u Hrgovljanima uređeno je spomen područje, a u spomen na oslobođenje Bjelovara od jugo vojske, kao i na tragičan događaj u kojem je poginulo ukupno toga dana 13 hrvatskih vojnika, svake se godine u organizaciji UHDDR-a na dan 29. rujna održava mimohod pobjednika.
Bjelovar 29.09. uz Dan grada slavi i Dan bjelovarskih branitelja, a u spomen na godišnjicu oslobođenja od okupatorske JNA. Oslobođene su sve vojarne na području grada. Tri vojarne, Dom zapovjedništva i skladište Barutana koje je zloglasna JNA digla u zrak prilikom ulaska naših snaga u područje skladišta. Na području nekadašnjeg skladišta u Hrgovljanima uređeno je spomen područje, a u spomen na oslobođenje Bjelovara od jugo vojske, kao i na tragičan događaj u kojem je poginulo ukupno toga dana 13 hrvatskih vojnika, svake se godine u organizaciji UHDDR-a na dan 29. rujna održava mimohod pobjednika, koji započinje na središnjem gradskom parku, a završava na Spomen području Barutana. Tradicija traje neprekidno od 1996. godine.

Obljetnica oslobođenja Jajca `17.

2017 09 13 jajce 104
 
Predsjednik MKVC podružnice 6. Hercegovina Stanko Šarić sa svojim članovima nazočio je 22. obljetnici oslobođenja kraljevskog grada Jajca. Grad su 13. rujna 1995., nakon trogodišnje okupacije, oslobodile združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral".
Trinaestog rujna u Jajcu se okuplja na tisuće Hrvata sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.
Središnja svečanost obilježavanja oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi hrvatskih snaga sve do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje je služena misa zadušnica za poginule branitelje.
Nakon sv. mise održana je svečana akademija u Domu kulture na kojoj su se nazočnima obratili predstavnici društvenog i političkog života u BiH.

Oprez, djeca u prometu !

2017 09 04 oprez pocetak skolske godine
 
Dana 04. rujna 2017. godine započinje nova školska godina, što ujedno znači intenzivno sudjelovanje djece u prometu na našim cestama. Kako MKVC provodi razne projekte vezane uz sigurnost u prometu na cestama tako smo i prije upozoravali na sudjelovanje djece u prometu kao rizične skupine, a prvenstveno na polaznike prvih razreda koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu. S obzirom na njihovu dob, sposobnost prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja, neshvaćanje opasnosti koje im prijete, ovom prilikom molim članove MKVC-a na pojačani oprez, posebno u blizini škola, vrtića i igrališta.
Molim vas da svojim vozilom upravljate onom brzinom koja je propisana i koja vam ujedno omogućuje pravovremeno zaustavljanje, upotrebljavate zvučni signal kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti, a osobito kad se pokraj kolnika nalaze razigrana djeca, koja ne obraćaju pozornost na opasnosti koje vrebaju oko njih. Ne treba zaboraviti da vozilo treba zaustaviti pri nailasku na obilježeni pješački prijelaz čak i kad djeca nisu stupila na njega, a očito imaju namjeru prijeći ga.
Nastavno na apel, ujedno molimo i roditelje da budu uzor svojoj djeci i podučavaju ih ispravnom ponašanju u prometu, kako bi navike vezane uz sigurnost u prometu bile pravilne. Roditelji su svojim možebitnim nepravilnim i neodgovornim ponašanjem nesvjesno i indirektno odgovorni za nesreću koja se može dogoditi.
Stoga  roditelji, krećite se pravilno u prometu, prelazite kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu, poštujte zeleno i crveno svjetlo na semaforu, nikad s djecom ne pretrčavajte cestu, pokažite djetetu najkraći i najsigurniji put od kuće do škole, ukažite djetetu na moguće opasnosti koje vrebaju na tom putu koji ste odredili, pratite njegovo ponašanje u prometu i po potrebi ga ispravite i usmjerite. I najbitnije, učinite dijete vidljivim u prometu, tj. odjenite ga u odjeću (reflektirajući materijal) koja je vidljiva svim sudionicima u prometu. 

Posjet HBM iz Karlovca Slavoniji

2017 08 22 posjet hbm karlovac slavoniji 1
 
Jedna od zadaća MKVC i hrvatskih branitelja motorista iz Karlovcaje je očuvanje sjećanja na vrijednosti i žrtve Domovinskog rata. S tom misijom je, uz uspostavljanje zajedničke klupske suradnje, prestavnik HBM iz Karlovca Rajko Malić posjetio Slavoniju i Baranju. Cilj je bio druženje i zajednički obilazak spomen obilježja poginulih i mučki ubijenih hrvatskih branitelja i civila na području Slavonije.
 
Masovna grobnica Ovčara
2017 08 22 posjet hbm karlovac slavoniji 2
 
 
Obilazak je započeo u Iloku. Prvo stajanje i odavanje počasti poginulima za slobodu Hrvatske bilo je na masovnoj grobnici Ovčara te Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje su zapaljene svijeće.
 
Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Vukovar
2017 08 22 posjet hbm karlovac slavoniji 3
 
2017 08 22 posjet hbm karlovac slavoniji 4
 
Nakon obilaska Vukovara, Ovčare i Memorijalnog groblja, upaljene su svijeće ispred zida u Borovo commercu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu.
 
Spomen obilježje Borovo Commerc, Vukovar
2017 08 22 posjet hbm karlovac slavoniji 5
 
Za kraj obilaska ostavljen je Edut koji je poznat po srednjovjekovnoj utvrdi čiji se ostaci izdižu na uzvišenju iznad Dunava. Nakon Erduta, upaljene su svijeće u Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu.
 
Srednjovjekovna utvrda, Erdut
2017 08 22 posjet hbm karlovac slavoniji 6
 
 
Svetište Gospe od Utočišta, Aljmaš
2017 08 22 posjet hbm karlovac slavoniji 7   2017 08 22 posjet hbm karlovac slavoniji 8

Groblje mira na Bilima

 
2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 1
 
Pred kraj Drugog svjetskog rata i u vrijeme poraća jugokomunisti su za sobom ostavili 330 što većih što manjih stratišta i grobišta od Širokog Brijega do Mostara. U sjećanje na te žrtve pokrenut je projekt izgradnje memorijalnog centra “Groblje mira” na lokalitetu Bile, između Širokog Brijega i Mostara. Na površini od 100.000 m2 polako se podiže "Groblje mira", mjesto je poravnato, ograđeno te je sazidana i blagoslovljena crkvica posvećena sv. Josipu. Želi se na jednom mjestu pokopati sve neidentificirane posmrtne ostatke ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću koje na svom ozemlju pronađu povjerenstva (do sada njih devet) za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća te postavljanjem prikladnog križa simbolično pokopati sve one za koje obitelji ne znaju gdje su pokopani tako da bi imali negdje pomoliti se i zapaliti svijeću za njih.
Povodom obilježavanje Europskog dana sjećanja 19. kolovoza na Bilima su po prvi put u kosturnicu pokopani posmrtni ostatci žrtava iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća.
Sv. misu zadušnicu predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko, koji je pokopao neidentificirane žrtve.
Nakon svete mise održana je komemoracija i pokop zemnih ostataka neidentificiranih žrtava iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća. Nazočnima su se obratila izaslanstva hrvatskog naroda s obje strane granice, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve pobijene. Uz izaslanstava, udruge i brojne mještane na svetoj misi i pokopu bili su prisutni i članovi MK Veterani Hercegovina.
Članovi MK Veterani Hercegovina su tom prigodom upalili svijeće te odali počast svim poginulima i nastradalima iz tog vremena.
 
 
2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 2

2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 3

 
2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 4
 
 

25. obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u Nemetinu

2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 1
 
Kod spomen obilježja na izlazu iz osječkog prigradskog naselja Nemetin, obilježena  je 25. godina od najveće razmjene ratnih zarobljenika koja se na današnji dan 14. kolovoza 1992.g., po principu „svi za sve“, dogodila u Nemetinu. Toga dana je iz srbijanskih logora u slobodnu Hrvatsku na slobodu pušteno 714 logoraša, od kojih su mnogi i po punih devet mjeseci proveli po raznim zatvorima na području Srbije. Poslije ove razmjene u Srbiji su još ostali zatvoreni samo pripadnici Somborske grupe koji su 707 dana ostali zatočeni.
Tom prilikom su Iva Vrselja te Niko i Ivano Babić u ime MKVC zapalili svijeću u spomen na sve poginule i nestale pripadnike Hrvatske vojske, policije, HOS-a i sve one koji su zatočeni, a nakon toga „nestali“ u Domovinskom ratu.
 2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 12
 
Ovo je 25. obljetnica najveće razmjene ratnih zarobljenika u Domovinskom ratu koji su bili zatočeni u  srbijanskim logorima među kojima su Stajićevo, Begejci i Niš. Dana 14. kolovoza 1992. godine razmijenjeno je ukupno 714 zatočenih hrvatskih branitelja i civila. Kroz srpske koncentracijske logore tijekom Domovinskog rata prošlo je oko 30.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila različite životne dobi, spola i vjere. Prošli su tijekom 1991. i 1992. godine stravične torture u logorima koji su se nalazili i na okupiranim područjima Hrvatske kao i na teritoriju Srbije, BiH i Crne Gore. Prema podacima HDLSK-a kroz srbijanske logore prošlo je oko 30 tisuća zatočenika od čega 3.500 žena i djece, ali državne institucije ne priznaju cjelokupan broj budući da sve zatočenike nije popisao Međunarodni crveni križ.
U sklopu obilježavanja 25. obljetnice razmjene logoraša, članovi 5. Podružnice-Istočna Hrvatska MKVC s gostima iz Zagreba uputili su se u Vukovar, gdje su djeca upalila svijeće ispred PP Dalj, masovne grobnice u Dalju, na spomen obilježju "12 redarstvenika" u Borovu Selu, u Borovo commercu te posjetili Spomen dom Ovčara i Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru. Za kraj obilaska upalili su svijeću na masovnoj grobnici Ovčara. 
 
Spomenik na masovnoj grobnici između Dalja i Borova Sela - farma "LOVAS". 
 
2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 2
 
Spomen obilježje "12 redarstvenika" Borovo Selo
 
2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 3
 
Spomen obilježje ispred policijske postaje Dalj
 
2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 7
 
                                                                                                                                                                                               Spomen obilježje Borovo commerc
2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 13
 
 Obilazak Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru
 
2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 6
 
2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 5
 
Spomen dom Ovčara i masovna grobnica Ovčara
 
2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 8
 
  
2017 08 14 25 obljetnica razmjene ratnih zarobljenika u nemetinu 14
 

26. obljetnica tragične pogibije pripadnika PP Beli Manastir

2017 08 13 26 obljetnica pp beli manastir 1
 
Prije 26 godina u Belom Manastiru su na službenoj dužnosti ubijena dvojica hrvatskih policajaca: Marjan Kuzman i Zoran Sinanović. Dan njihove pogibije obilježava se i kao početak stvaranja hrvatske policije u Baranji.
 
2017 08 13 26 obljetnica pp beli manastir 3
 
Tako su dana 13. kolovoza 2017.g. vijence podno spomenika hrvatskim policajcima u Belom Manastiru, uz obitelj i suborce te predstavnike stradalničkih udruga, položili poseban savjetnik ministra unutarnjih poslova i izaslanik hrvatske predsjednice general-pukovnik Mladen Markač, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić te članovi 5. Podružnice-Istočna Hrvatska MKVC.
 
2017 08 13 26 obljetnica pp beli manastir 2
 
Polaganjem vijenaca na grobljima u Dardi i Belom Manastiru počelo je obilježavanje 26. godišnjice mučkog ubojstva dvojice hrvatskih policajaca Marjana Kuzmana i Zorana Sinanovića i 26. godišnjica stvaranja hrvatske policije u Baranji. Kuzman i Sinanović prve su žrtve Domovinskog rata u Baranji, a njihova pogibija označila je početak otvorene agresije domaćih četnika i jugovojske koja je završila progonom 25.000 Baranjaca krajem kolovoza 1991. godine. Tijekom rata poginulo je osam policajaca IV. PP Beli Manastir, a veliki broj ih je ranjen. Policajci su sudjelovali u obrani i očuvanju teritorijalnog integriteta RH braneći sjevernu crtu grada Osijeka. Prva veća akcija u kojoj su sudjelovali, u suradnji s HV-om, bila je akcija Đavolja greda, koja je provedena na području Kopačkog rita od 16. do 18. prosinca 1991. godine.
 
2017 08 13 26 obljetnica pp beli manastir 5

Prijevoz Ivana Ocelića iz Šibenika u Našice

2017 08 01 prijevoz ivana ocelic 1

Moto klub Veterani Croatia priključuje se grupi ljudi koji organiziraju i iznajmljuju svoje privatne apartmane na Jadranu. Naime, gđa. Vjera Matulić s prijateljima je na društvenoj mreži Facebook osnovala grupu pod imenom „Iznajmljivači sa srcem“ u kojoj se nudi besplatni smještaj za obitelji s djecom s posebnim potrebama, a tu je i grupa g. Tomislava Pavlovića „Vozači velikog srca“. 

2017 08 01 prijevoz ivana ocelic 2

Kako smo svijesni situacije u kojoj se nalaze ove obitelji te uzimajući u obzir opću financijsku situaciju u Slavoniji, MKVC se uključio u ovaj hvalevrijedan projekt i to na način da organizira prijevoza djece s obitelji s područja Osječko-baranjske županije.

Pozitivan odgovor o uključivanju u ovu akciju dobili smo i od g. Ivana Anušića, župana Osječko-baranjske županije, koji je pristao sufinancirati povratne autobusne karte za cijele obitelji od mjesta stanovanja do mjesta boravka na moru.

2017 08 01 prijevoz ivana ocelic 3

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije također je izrazio spremnost sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji na način da organizira i osigura besplatan prijevoz sanitetski vozilom od adrese prebivališta do izabranog ljetnog odredišta djeci s područja Osječko-baranjske županije koja su nepokretna, teško pokretna ili kojoj zbog prirode bolesti nije moguće samostalno kretanje (uz pratnju roditelja). 

2017 08 01 prijevoz ivana ocelic 4

Tako su dana, 01.kolovoza 2017.g. djelatnici ZHMP OB županije iz Osijeka Robert Vrselja i Tomislav Kulešević prevezli obitelj Branke Ocelić iz apartmana u Šibeniku vlasnika Rudija Bareše u Našice. Ovom prilikom se zahvaljujemo županu Ivanu Anušiću što je omogućio realizaciju našeg projekta, djelatnicima ZHMP te Rudiju Barešu što je ustupio apartman bez naknade obitelji koja ima dijete s posebnim potrebama.

2017 08 01 prijevoz ivana ocelic 5

"Ivan ima teško oštećenje mozga i kao posljedicu toga teške epi napade, nema nikakvu genetsku bolest ili nešto. Ivan je trebao biti zdrav mladić, a 19 godina leži slijep (oči zdrave, ali popucali vidni živci u mozgu) i nepokretan, ne može govoriti, jedino dobro čuje." govori majka Branka Ocelić. 

Ljetovanje djece s posebnim potrebama "17.
 
2017 07 24 ljetovanje djece s pp 1
 
Moto klub Veterani Croatia priključuje se grupi ljudi koji organiziraju i iznajmljuju svoje privatne apartmane na Jadranu. Naime, gđa. Vjera Matulić s prijateljima je osnovala grupu na društvenoj mreži Facebook pod imenom „Iznajmljivači sa srcem“ u kojoj se nudi besplatan smještaj za obitelji s djecom s posebnim potrebama, a tu je i grupa g. Tomislava Pavlovića „Vozači velikog srca“. 
Kako smo svjesni situacije u kojoj se nalaze ove obitelji i uzimajući u obzir opću financijsku situaciju u Slavoniji, uključili smo se u ovaj hvalevrijedan projekt  i to na način da organiziramo prijevoz djece s obitelji s područja Osječko-baranjske županije. 
Pozitivan odgovor o uključivanju u ovu akciju dobili smo od g. Ivana Anušića, župana Osječko-baranjske županije, koji je pristao sufinancirati povratne autobusne karte za cijele obitelji od mjesta stanovanja do mjesta boravka na moru.          
Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije također je izrazio spremnost sudjelovati u humanitarnoj akciji na način da organizira i osigura besplatan prijevoz sanitetskim vozilom od adrese prebivališta do izabranog mjesta odredišta djeci s područja Osječko-baranjske županije koja su nepokretna, teško pokretna ili kojoj zbog prirode njihove bolesti nije moguće samostalno kretanje (uz pratnju roditelja).           
Ovim putem pozivamo roditelje koji imaju djecu s posebnim potrebama i udruge koje se bave s tom djecom da se prijave na FB stranicu „Iznajmljivači sa srcem“, pročitaju pravila grupe te, ukoliko se odluče za ljetovanje, jave radi daljnje organizacije prijevoza na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ženske magareće trke - Tribunj

2017 07 30 trike 152
 
Povodom 50. obljetnice održavanja tradicionalnih magarećih trka po prvi puta su u Tribunju održane ženske magareće trke.
Na ženske magareće trke prijavila se članica Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC Nermina Šterc - Nina i osvojila zavidno 6. mjesto.
 

Sigurnost u prometu - "Mopedi i motocikli u prometu" - Metković `17.

2017 05 13 metkovic 107
 
U subotu, 13.05.2017. godine članovi Podružnice 4. - Južna Hrvatska MKVC održali su, već tradicionalnu, akciju "Mopedi i motocikli u prometu" u suradnji s PP Metković i lokalnim moto klubovima. Skrenuta je pozornost na to da s dolaskom lijepoga vremena na našim prometnicama ima sve više mopedista i motociklista, koji spadaju u naročito ugroženu kategoriju vozača.
 
2017 05 13 metkovic 111

25. obljetnica osnivanja 106. brigade HVO u Orašju

U ponedjeljak, 15. svibnja 2017 .godine s početkom u 10,00 sati započela je svečanost 25. obljetnice osnivanja 106.brigade HVO.

2017 05 15 25 obljetnica 106 brg hvo orasje 2

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju u "POLJU" Vidovice i to za sve poginule branitelje HV-a. U nastavku programa održana je sveta misa zadušnica u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju te mimohod počasnog postroja pripadnika 106. brigade HVO Orašje. Na kraju su položeni vijenci kraj središnjeg spomen obilježja u Orašju. 

2017 05 15 25 obljetnica 106 brg hvo orasje 1

Uz nazočnost brojnih branitelja, članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, ratnih vojnih invalida, zapovjednika, generala, predstavnika civilnih institucija vlasti i vjerskih zajednica počast su odali i članovi Moto kluba Veterani Posavina na čelu s braniteljem i invalidom Domovinskog rata umirovljenim satnikom Predragom Miškovićem - Fredom.

2017 05 15 25 obljetnica 106 brg hvo orasje 3

Kroz 106. legendarnu brigadu HVO-a prošlo je oko 5500 branitelja, preko 1000 ih je ranjeno, a za obranu svojih domova i za slobodu živote je dao 271 branitelj.
 

Okupljanje članova 4. Podružnice - Južna Hrvatska MKVC

2017 05 10 metkovic 110
 
Članovi 4. Podružnice - Južna Hrvatska MKVC okupili su se kako bi ih se informiralo s odlukama skupštine MKVC koja se održala 29.04.2017. godine u Orašju.
Predstavljena su dva nova člana Jurica i Mirko, koji su započeli sa stažiranjem.
Također je definirano tko ovog vikenda sudjeluje na moto maratonu Cesta sjećanja `17. u Bleiburgu.
 
2017 05 10 metkovic 106
 
2017 05 10 metkovic 113

Moto alka Pulac `17.

2017 05 13 rijeka pulac
 
Album bez cenzure, bez photoshopa, čisti dokumentarac.
Naradili smo se. I neka smo. Proveli smo savršeni dan. Dobili smo godišnju dozu pozitive, brdo smijeha, predivnih ljudi dobre volje, nakrcali smo našu Zlatnu knjigu volontera i odlučili - OVO MORAMO PONOVITI !
Igrali smo igre: alka za osobe sa poteškoćama u razvoju, bacanje moto gume na klin, moto alka, spora vožnja, viseća kobasica.
Humanitarna akcija ide dalje. Mi ne skupljamo novac, nego volontere, ljude dobre volje, koji će nam pomoći u radu. Urediti treba igralište, amfiteatar, ogradu i voćnjak u Centru za rehabilitaciju Pulac pa ćemo sljedećih vikenda raditi na tome.
Sponzori, HVALA VAM bezgranično: Apartmani Luana Pulac, Klub BOA, Autoklub Rijeka , Pekare Vojak i Arena Turnić, Lovačko društvo Tuhobić i Lovačko društvo Hreljin, SDP Rijeka, HDZ PGŽ, Krešimir Burić, Tomo Abramović, Udruga Eripio, UHBDR Bakar i Davor Presečki, Citropolis i Goram Marčetić, gumi servis Antolos, Turistička zajednica Grada Rijeke ....svim prijateljima koji su pomogli da ovo ostvarimo.

Moto alka Pulac `17. - Najava

 

2017 05 13 rijeka
 
Cilj je uključivanje u društvo osoba sa posebnim potrebama i upoznavanje javnosti s njihovim potrebama, kao i prikupljanje volontera, koji bi uz volontere organizatora uredili žičanu ogradu sportskog prostora u kojem štićenici doma za lijepih dana imaju terapije u vidu sportskih aktivnosti.

5. Tour de Slavonia

2017 05 10 5 tour de slavonia 2

5. Tour de Slavonia je najduža biciklijada u Slavoniji (135 km) koja prolazi kroz pet gradova.
Biciklijada kreće 21. svibnja 2017.g. iz Donjeg Miholjca, prolazi kroz gradove i općine: Našice, Bizovac, Osijek, Valpovo, Belišće te završava ponovo u Donjem Miholjcu, gdje je za sve sudionike biciklijade osiguran ručak.
Organizator biciklijade je BK Maraton team iz Donjeg Miholjca. Dosad najdužu biciklijadu u Slavoniji organiziraju s ciljem promocije biciklizma kao zdravog načina života, cikloturizma i ljepota Slavonije.
Kako je biciklijada rekreativnog karaktera, u njoj sudjeluju biciklisti iz kontinentalnog dijela Hrvatske.
U ovaj projekt uključili su se i članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska MKVC i Moto klub Rimljani iz Viljeva. Uloga nam je bila osiguranje etape kao prethodnica biciklistima i logistička podrška organizatorima. Promocija Slavonije i njezinih gradova zajednički nam je cilj, a istovremeno želimo skrenuti pozornost na nas motoriste kao jednu od osjetljivih skupina sudionica u prometu.

Dani otvorenih vrata MKVC `17.

2017 05 27 jasi za bracu 141

 
U subotu, 27.05.2017. godine MKVC se i ove godine priključio manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Članovi kluba i prijatelji okupili su se rano ujutro ispred klupskih prostorija na adresi Zagrebačka 2 u Sesvetama. Za free bikere, prijatelje, branitelje i mladež pripremili smo niz zanimljivih brošura, hranu i pića za sve uzraste.
Druženju su se u velikom broju priključili članovi BK LE MC Croatia II iz Zagreba, MK Bjelovar, Eurobiker Charity Hrvatska kao i brojni free bikeri.
Hvala svima koji su svratili i podružili se s nama.
 

Dani otvorenih vrata MKVC `17. - Najava

2017 05 27 dan otvorenih vrata plakat

MKVC će se u subotu 27.05.2017. godine priključiti manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske sa projektom pod nazivom: Dani otvorenih vrata MKVC `17.
Članovi kluba okupiti će se ispred klupskih prostorija u Sesvetama i najaviti niz aktivnosti koje nas očekuju ove sezone. Od obilježavanja važnih događaja iz Domovinskog rata, moto maratona, defilea i susreta te humanitarnih akcija. 
 
 
ORGANIZATOR: Moto klub Veterani - Croatia, koji okuplja veterane-bikere iz čitave Hrvatske, otvorit će u subotu 27.05.2017. godine od 12 sati do 18 sati vrata svojih klupskih prostorija na adresi Zagrebačka 2 u Sesvetama (Zagreb). Veterani-bikeri za svoje sugrađane pripremaju zanimljiv i edukativan program i goste iznenađenja.
MKVC će predstavit svoje publikacije koje daju detaljan uvid u dosadašnje projekte i aktivnosti kluba unatrag 10 godina od njegova osnutka te prezentirati buduće planove u pogledu razvoja međunarodne suradnje, moto turizma i drugih novih djelatnosti. Posebno najavljujemo dolazak poznatih hrvatskih bikera i garantiramo dobru zabavu i druženje. Pozivamo sve zainteresirane i znatiželjne građane Sesveta, Zagreba i okolice da dođu i upoznaju nas iz prve ruke. Zajedno s predstavnicima auto škole, sigurnosnim službama i ostalima informirat ćemo mlade i buduće vozače motora o sigurnoj vožnji, a upravo im članovi MKVC mogu dati i sve željene informacije o moto sceni u RH.

MJESTO: Zagrebačka 2, 10360 Sesvete ispred klupskih prostorija MKVC.
 
PROGRAM DOGAĐANJA:
12,00 - cjelodnevne prezentacije motora i moto opreme
13,00 - predstavljanje projekata MKVC
14,00 - moto igre za djecu 
16,00 - ručak
16,00 - dolazak uzvanika i bikera iz javnog života
 
CILJ: Cilj Dana otvorenih vrata udruga `17. je građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj, organiziranjem različitih aktivnosti u prostorima udruga ili izvan njih, te otvaranjem vrata udruge u određenom danu ili danima svim zainteresiranim građanima. Poseban naglasak je na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj.
 

Moto defile Jaši za braću `17.

2017 05 27 jasi za bracu 259
 
Na prijedlog hrvatskih branitelja iz grada Zagreba, Gradska skupština grada Zagreba je 15.03.2007. godine proglasila 30. svibnja Danom branitelja Grada Zagreba. Naš prijedlog se temeljio na činjenici da se 30. svibnja obilježava i Dan Hrvatskog sabora, najvišeg predstavničkog tijela hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Taj dan je simbol hrabrih hrvatskih branitelja, koji su sebe nesebično i odvažno podarili Hrvatskoj i na taj način dali presudni doprinos ostvarenju stoljetne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom. Zahvalnicom Hrvatskog sabora hrvatskim braniteljima ostavljeno je u zavjet budućim sazivima Sabora i svim nositeljima izvršne vlasti da u svom djelovanju vode neprekidnu i svaku potrebitu brigu o svim žrtvama Domovinskog rata, poglavito o invalidima, obiteljima i djeci poginulih branitelja. Stoga je primjereno da se 30. svibanj utvrdi kao Dan branitelja Grada Zagreba kao trajno sjećanje i simbol žrtve i pobjede hrvatskih branitelja.
Povodom Dana branitelja grada Zagreba braniteljske udruge organiziraju razne događaje vezane za svoj radi ili sjećanje na Domovinski rat.
Tako Moto klub Veterani - Croatia svake godine u klupskim prostorijama u Sesvetama organizira druženje članova MKVC, drugih moto klubova i free bikera s braniteljima te s građanima grada Zagreba.
Za sve sudionike pripremili smo ručak, piće i dobro raspoloženje.
 

Dok se pripremao ručak bikeri su se uputili na moto defile „Jaši za braću“ ulicama grada Zagreba sve do Mirogoja, gdje smo zapalili lampaš ispred Zida boli i na grob prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.
Potom smo posjetili hrvatske branitelje okupljene u organizaciji HVIDR-e grada Zagreba na ŠRC Sopot u sportskom aktivnostima.
Nakon toga vratili smo se u klupske prostorije i nastavili sa svojim moto programom.
I ove su nam se godine u moto defileu i druženju priključili članovi BK LE MC Croatia II iz Zagreba, MK Bjelovar, Eurobiker Charity Hrvatska kao i veliki broj free bikera.
Hvala svima koji su svratili i podružili se sa članovima MKVC.
 
 
 

Moto defile Jaši za braću `17. - Najava
 
 
 
 
2017 05 30 dan branitelja plakat
 

MKVC djeluje po čitavoj RH, u Hercegovini te Posavini, surađuje sa velikim brojem moto klubova iz Hrvatske i šire, član je Svjetske veteranske federacije (WVF) koja broji oko 25 milijuna veterana. Tijekom obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba pružila nam se prilika da u Zagrebu okupimo veterane-bikere iz grada i cijele Hrvatske, sudjelujemo u aktivnostima obilježavanja drugih udruga, organiziramo obilazak najznačajnih gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti, moto defile, druženje veterana i mladih bajkera i način da mlade generacije dodatno zainteresiramo za Domovinski rat.
Cilj ovogodišnjeg okupljanja bio je sudjelovanje MKVC u obilježavanju Dana branitelja Grada Zagreba kao sjećanje na poginule branitelje iz grada Zagreba, sjećanje na braniteljske kolone koje su iz Zagreba odlazile na ratišta diljem Hrvatske i veličanstveni povratak pobjedničke vojske na Trg bana Josipa Jelačića, sjećanje na preživjele branitelje i promoviranje kulturno-povijesne baštine grada Zagreba.


 

Opis:
MKVC djeluje po čitavoj RH, u Hercegovini te Posavini, surađuje sa velikim brojem moto klubova iz Hrvatske i šire, član je Svjetske veteranske federacije (WVF) koja broji oko 30 milijuna veterana. Tijekom obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba pruža nam se prilika da u Zagrebu okupimo veterane-bikere iz grada i cijele Hrvatske, sudjelujemo u aktivnostima obilježavanja drugih udruga, organiziramo obilazak najznačajnih gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti, moto defile i prvu zagrebačku moto alku kao novi oblik druženja veterana i mladih bajkera i način da mlade generacije dodatno zainteresiramo za Domovinski rat. Moto alka je u novije vrijeme vrlo popularna među bajkerima jer pobuđuje natjecateljski duh i razvija osjećaje zajedništva i razumijevanja za raznolikosti različitih krajeva u Hrvatskoj.

Cilj:
Ovogodišnji cilj sudjelovanja MKVC u obilježavanju Dana branitelja Grada Zagreba je sjećanje na poginule branitelje iz grada Zagreba, sjećanje na braniteljske kolone koje su iz Zagreba odlazile na ratišta diljem Hrvatske i veličanstveni povratak pobjedničke vojske na Trg bana Josipa Jelačića, sjećanje na preživjele branitelje i promoviranje kulturno-povijesne baštine grada Zagreba.

Vrijeme: 27.05.2017. godine
 • 10:00 - 11:00 sati - Okupljanje ispred klupskih prostorija MKVC
 • 11:00 - 13:30 sati - Moto defile „Jaši za braću `15“, polaganje vijenca i obilazak zagrebačkih znamenitosti
 • 13:30 - 15:00 sati - Ručak za sve sudionike obilježavanja i odmor

Mjesto:

 • Zagrebačka 2, Sesvete (Zagreb)

Kontakt:

MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 
PLAN I PROTOKOL
SREDIŠNJEG OBILJEŽAVANJA
DANA BRANITELJA GRADA ZAGREBA 2017.
 
 
Petak, 26.05.
- 00 sati - Otvaranje izložbe fotografija „U spomen na zagrebačke heroje“,u auli Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1
- 17:00 sati – svečano otvaranje Međunarodnog memorijalnog nogometnog turnira “Darko Mateša”, stadion NK Hrvatski dragovoljac u Sigetu koji traje do 28. svibnja2017. godine
- 00 sati -Tribina „Da me voliš, ti bi …“, Dvorana Doma invalida Domovinskog rata, Slovenska 21
 
Subota, 27.05. 
- 00 sati - „Cjelodnevni sportski susreti“ -ŠRC Sopot,Milana Kovačića 18,
- 00 sati - „Zagreb Open 2017.“, turnir u sjedećoj odbojci, sportska dvorana Centra „Vinko Bek“, Kušlanova 59,
 
Nedjelja, 28.05. 
- Gradonačelnikov svečani prijem zapovjednika zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnika udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba u palači Dverce
- 00 sati - Disciplina Trap – streljana Kozjačja, Belovar – cjelodnevni sportski susret
 
Utorak, 30.05.
- 00 sati –Svečano polaganje vijenca na Oltaru domovine - Medvedgrad
- 00 sati –Svečano polaganje vijenaca i odavanje počasti svim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata na Gradskom groblju Mirogoj
- 00 sati - Svečana akademija povodom Dana branitelja Grada Zagreba,Mala dvorana,KD Vatroslav Lisinski, Trg Stjepana Radića 4
- 00 sati - Sveta Misa za sve hrvatske branitelje u Katedrali

Posveta motora - Lucern `17.

2017 05 09 lucern 101
 
Članovi MKVC prošlog vikenda sudjelovali su u posveti motora i motorista u Lucernu, Švicarska.
Posvetu su organizirali bikeri, koji su okupljeni u moto klubovima s hrvatskim predznakom i žive u Švicarskoj.
 
2017 05 09 lucern 103
 
2017 05 09 lucern 102

Posveta motora - Bedekovčina `17. - Proljeće

2017 04 23 blagoslov u bedekovcini
 
Na bijelu nedjelju, već tradicionalno, održat će se blagoslov motora kod crkve svete Barbare u Bedekovčini pa će tako i službeno započeti motoristička sezona.
Na ceremoniji, svetoj misi i blagoslovu velečasnog župe Bedekovčine, očekuje se oko 500 vozača motocikala.

Okupljanje članova 1. Podružnice - Središnja Hrvatska MKVC

2017 05 07 pionirac 145
 
Članovi 1. Podružnice - Središnja Hrvatska MKVC sastali su se kako bi se dogovorili i podijelili zadaće za projekt moto defile Cesta sjećanja '17. koji kreće sljedeću subotu i Dani otvorenih vrata MKVC '17 tjedan dana kasnije. 
 
2017 05 07 pionirac 123

Obljetnica zaustavljanja JNA tenkova u Pologu `17.

 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 1
 
Sedmoga svibnja 1991. prepriječenim kamionima na nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom zaustavljena je tenkovska kolona Jugoslavenske narodne armije u mjestu Polog. Polog je mjesto koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega. Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.
Naime, u noći sa 6. na 7. svibnja 1991. u mostarsku vojarnu JNA stigla je zapovijed iz Beograda da se jedan dio 10. mehanizirane brigade osposobi te da se s tom brigadom ide prema Sinju. No ova postrojba nije izvršila svoj zadatak, njezin krah bio je u Pologu. Goloruki hrvatski narod stao je pred tenkove i tako spriječio moguću okupaciju zapadne Hercegovine, odnosno spajanje srpskih jedinica iz Knina, odnosno Krajine, s jedinicama JNA u Mostaru i vjerojatno spriječio napad na Split.
 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 2
 
U spomen na taj veliki čin, članovi Moto kluba Veterani Hercegovina na čelu sa Stankom Šarić i članovi 4. Podružnice - Južna Hrvatsk MKVC na čelu s Brankom Popovićem, i ove su godine 7. svibnja odali počast i upalili svijeću kod spomen obilježja. 
 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 4
 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 5
 
2017 05 07 26 obljetnica zaustavljanja tenkova polog 6
 
... da se nikada ne zaboravi...
 
 

Moto maraton Cesta sjećanja `17.

2017 05 13 cesta sjecanja bleiburg 368
 
Povodom ovogodišnje 72. obljetnice bleiburške tragedije i Križnog puta, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda, MKVC je organizirao deseti po redu moto maraton pod nazivom „Cesta sjećanja“.
Moto maraton je krenuo iz Zagreba magistralnim cestama prema Krapini i dalje put Maribora, Dravograda, Lavamonda, Oberdorfa do Bleiburga.
Na zagrebačkoj zaobilaznici kod Motela Plitvice okupili su se bikeri iz cijele Hrvatske i BiH da bi rano ujutro krenuli put Bleiburga. Za razliku od dosadašnjih nekoliko godina, vrijeme je bilo prihvatljivo (suho) za putovanje. Dio trase putovanja koristili smo novoizgrađenu dionicu magistralne ceste Zabok - Sveti križ Začretje.
 
2017 05 13 cesta sjecanja bleiburg 176

Kao i do sada granične prelaze na hrvatskoj, slovenskoj i po novome na austrijskoj strani prošli smo vrlo brzo, bez zastoja. To nam je omogućilo da na predviđenim lokacijama tankiranja i odmora imamo više vremena za odmor.
Tijekom putovanja, na graničnim prelazima, mjestima odmora i na samom bleiburškom polju priključili su nam se novo-stari bikeri, tako da se na odredištu okupilo oko pedesetak bikera.
Kao i prošle godine imali smo malih problema jer su na mjesta predviđena za parkiranje motora sudionika moto maratona pojedinci parkiraju vip aute. Zbog toga motori nisu bili parkirani na mjestu označenom za motore već između auta i autobusa.
Samo putovanje se odvijalo prema planu. Članovi drugih moto klubova i free bikeri poštovali su pravila organizatora, ali smo primijetili da već drugu godinu za redom jedan sudionik maratona namjerno ili nehotice izaziva ekscesne situacije (preskakanje ograde vip lože i zadržavanje kolone na graničnom prijelazu). Ovakvo ponašanje jednog tzv. bikera može se štetno odraziti na pozitivan rejting svih hrvatskih bikera kod slovenskih i austrijskih sigurnosnih službi, a koji već deset godina za redom sudjeluju na ovom obilježavanju. MKVC takvo ponašanje neće dozvoliti ni tolerirati.
 
2017 05 13 cesta sjecanja bleiburg 113

Na ovogodišnjem obilježavanju sudjelovao je znatan broj bikera, a najviše ih je poslije Zagreba bilo iz Bjelovara. 
Spomen misu za sve ubijene razoružane hrvatske vojnike i civile na Bleiburgu i Križnom putu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
Po završetku sv. mise uputili smo se u Klagenfurt gdje je naš član Zlaja, uz pomoć Sonje, Filipa i Prpe, priredio ručak i druženje u caffe baru vlasnice Tante Dorli.
Prespavali smo u klupskim prostorijama MC Brotherhood Austria u Klagenfurtu i za to im se zahvaljujemo te ih pozivamo na ljetno druženje sa članovima MKVC na moru, u Kninu i Livnu.
Po povratku iz Klagenfurta, svratili smo na bleiburško polje i u ime sudionika ovogodišnjeg moto maratona bikera iz Hrvatske i BiH zapalili lampaš kod spomen obilježja bleiburške tragedije i Križnog puta.
MKVC se zahvaljuje svim bikerima koji su sudjelovali u ovogodišnjem moto maratonu Cesta sjećanja Zagreb - Bleiburg. 
 
2017 05 13 bleiburg priznanje
 

Moto maraton Cesta sjećanja `17. - Najava

 

 bleiburg

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 
MKVC organizira moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg `17, 13. svibnja 2017. godine povodom obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburškom polju (Austrija).

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.


Vrijeme:

 • 13.05.2017. godine

Mjesto:

 • Bleiburg (Austrija)

Plan putovanja:

12.05.2017. godine

 • od 18.00 sati - Oni koji dolaze iz udaljenih krajeva mogu doći dan ranije u Zagreb. Za veće skupine (20 i više) osiguran im je smještaj (ponesite vreću i podmetaće za spavanje) u istočnom dijelu Zagreba. Smještaj možete provjeriti na www.booking.com ili nas nazovite za prihvatljivije cijene smještaja od 10-15 eura po krevetu kod iznajmljivača apartmana i soba.

13.05.2017. godine

Oni koji se žele naknadno priključiti moto maratonu, mogu se priključiti tijekom cijele dužine vožnje ili na mjestima odmora odnosno polaska samo pratite satnicu.
Sa sobom ponijeti putovnicu ili osobnu iskaznicu, prometnu dozvolu (tehnički ispravan, registriran, osiguran motor, zeleni karton) i vozačku dozvolu. 
Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost, MKVC ne može sudionicima maratona snositi bilo kakve troškove.
Ugostitelji na Bleiburškom polju svake godine osiguraju prehranu i piće. Cijena jednog obroka s pićem kreće se oko 8 rura. 
Povratak po izboru.

Kontakt:

 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Program Komemoracije o 72. obljetnici Bleiburške tragedije:
10.30 - Molitveni pretprogram na oltarnom prostoru na Bleiburškom polju (animira mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije); mogućnost za sv. ispovijed
11.00 - Molitva odrješenja na groblju Unterloibach (predvodi mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki)
11.15 - Polazak procesije s groblja Unterloibach (molitvu i pjesmu animiraju bogoslovi Đakovačkoga bogoslovnog sjemeništa)
11.40 - Dolazak procesije na oltarni prostor: završna molitva kod spomenika
12.00 - Početak misnoga slavlja (predvodi mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, pjevanje animira Katedralni zbor iz Đakova)
13.30 - Molitva za žrtve islamske vjeroispovijesti
13.45 - Civilni dio komemoracije (započinje himnom "Lijepa naša", govori predstavnika organizatora i pokrovitelja komemoracije)
14.20 - Polaganje vijenaca i završetak komemoracije


Posveta spomen kamenja za Udbinu u Antunovcu

2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 1

Članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska MKVC organizirali su posvetu spomen kamenja u Antunovcu. Spomen kamenje ugrađuje se u Zid sjećanja u crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Na samoj ceremoni posvete, koju je predvodio župnik Andrija Vrbanić, bili su nazoćni mještani Antunovca na čelu s Ivanom Anušićem i Davorom Tubanjskim, roditelji  poginulih i nestalih branitelja na čelu s Otom Farkašom i Katarinom Klarić te članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska MKVC.
 
2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 4
 
Na svetoj misi 07. svibnja 2017. u crkvi u Antunovcu posvečeno je sljedeće spomen kamenje:  
- ANTUNOVAC 06.10.1991. ORLOVNJAK, 
- OSIJEK  05.12.1991.
- ROSINJAČA 05.12.1991.
- MUČENIČKA SMRT mons.KAZIMIR VIŠATICKI

2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 3

Navedeno spomen kamenje, koje nosi ime po stradanju hrvatskog naroda, bit će na Dan hrvatskih mučenika donijeto pred oltar crkve tijekom svečane mise u kolovozu 2017.g.. 

2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 2

 

Značenje datuma:
- ORLOVNJAK: Antunovac je započeo aktivnu obranu na farmi Orlovnjak u lipnju ’91. godine i otada se nalazio pod kontinuiranim napadima jedinica JNA i srbijanskih paravojski. Pod naletima brojčano i u oružju nadmoćnijih neprijatelja, 6.10.1991. godine je pala farma Orlovnjak i tada je poginulo i nestalo 7 branitelja i civila. Dana 20.11.1991. godine neprijatelj je osvojio Seleš, a 5.12.1991. godine i Antunovac. Tada je utvrđena linija obrane oko grada Osijeka koja se više nije mijenjala do povratka u Antunovac, u sklopu procesa mirne reintegracije. Samo na području Antunovca 42 civila i vojnika izgubila su svoj život za domovinu, a za nekoliko žrtava još uvijek se traga.
 
- OSIJEK I ROSINJAČA: Nakon okupacije Ernestinova i Laslova te dolaska nadomak Antunovca i prvog neuspjelog pokušaja osvajanja Paulinog Dvora, velikosrpski agresor je 5. prosinca 1991. organizirao opći napad na cjelokupnom osječkom bojištu. Uz velike žrtve branitelja, agresorske snage su ipak zaustavljene kod Nemetina i iz smjera Klise u pokušaju proboja na istočnom i jugoistočnom ulazu u Osijek. Na južnoj strani obrane, odakle se napad donekle mogao očekivati, agresor je napao najvjerojatnije s dva oklopno-mehanizirana voda, a pješačkim postrojbama pridružile su se i četničke jedinice Belih orlova. Te noći položaje u šumi Rosinjača branilo je samo 16 pripadnika 106. brigade koji, iako nisu dobili pomoć, u žestokim okršajima nisu ustuknuli već su svi izginuli. Zaustavivši nakratko napade svojim velikim su herojstvom omogućili su konsolidaciju obrane Osijeka. Pripadnici specijalne postrojbe Bojne Frankopan i domicilni branitelji ipak su izvukli sve poginule, osim Mihajla Pelegrina, koji se vodi kao nestao. Tog kobnog 5. prosinca 1991. na cijelom osječkom bojištu poginulo je više od 50 branitelja.
 
- Mons. KAZIMIR VIŠATICKI: Mons. Kazimir Višaticki rođen je 4. ožujka 1939. u Čatrnji, župa Bosanska Gradiška, u veoma brojnoj poljskoj obitelji pok. Ivana Višatickog i Barbare rođ. Ostrowska. Obitelj Višaticki imala je ukupno 11 djece,  dvije kćeri i devet sinova od kojih su čak četvorica postali svećenici. Kazimir je najstariji od njih, a slijedili su ga Adolf, sada župnik u župi Lištani kraj Livna, Franjo, koji djeluje kao svećenik u Kanadi te kao najmlađi mons. Karlo, sada duhovnik bogoslova u sjemeništu u Đakovu. Mons. Kazimir Višaticki mučen je i ubijen 17. studenog 2004. u župnom stanu u Bosanskoj Gradiški. (B.Vrselja)
 
2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 5

 

Preventivna akcija "Poštujte naše znakove - biciklirajmo sigurno" u Osijeku

2017 05 03 postujte nase znakove osijek 1

U preventivnoj akciji "Poštujte naše znakove - biciklirajmo sigurno", koja se održala 03. svibnja 2017.g. na osječkom trgu Ante Starčevića, sudjelovale su škole i građanske udruge s područja grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Udruge su kroz mnogobrojne radionice predstavile preventivne aktivnosti iz područja prometne sigurnosti s posebnim naglaskom na sigurnost biciklista.

2017 05 03 postujte nase znakove osijek 2

Edukativno-preventivni program u sklopu preventivne akcije "Poštujte naše znakove - biciklirajmo sigurno" održan je pod vodstvom Ravnateljstva policije 3. svibnja od 11 do 14 sati. Tom prigodom su članovi 5. podružnice - Istočna Hrvatska MKVC predstavili projekt MKVC "Trijezni vozač" koji provode već četvrtu godinu zaredom po srednjim školama i drugim događanjima. 

2017 05 03 postujte nase znakove osijek 3

U raznim edukativnim postavima i radionicama na temu sigurnog sudjelovanja djece u prometu i sigurne vožnje bicikla sudjelovali su polaznici Dječjeg vrtića Osijek i  Dječjeg vrtića Mali princ iz Bijelog Brda te učenici osnovnih škola Sveta Ana i Franjo Krežma iz Osijeka. Organiziran je i tematski glazbeno-scenski nastup dječjeg pjevačkog zbora Osnovne škole Franjo Krežma iz Osijeka i dječjeg zbora Prološčići iz Tenje.

2017 05 03 postujte nase znakove osijek 4

Radionicu "Zaviri u mobilni preventivni centar policije i saznaj biciklistička prava" vodili su policijski službenici PU Međimurske, "Kako propisno voziti bicikl - zaštitna kaciga glavu čuva" Udruga rekreativnih biciklista "Kotrljaneri" Osijek, "Vješti na cesti, vještiji u prirodi" članovi Brdsko-biciklističkog kluba "Našice", "Zaustavljeno vrijeme" članovi Oldtimer kluba 1996 - Našice te "Mala škola prve pomoći" Gradsko društvo Crvenog križa Osijek.

2017 05 03 postujte nase znakove osijek 5

Učenici su uz pomoć policajaca o ponašanju u prometu učili i vozeći mobilnim poligonom „Sigurno u prometu“ JUMICAR, a imali su priliku naučeno primijeniti u međusobnom natjecanju u spretnosti vožnje bicikla. 

2017 05 03 postujte nase znakove osijek 6

Posjeta članu MKVC Karlu Galiru

2017 05 01 karlo bjelovar
 
Nakon sudjelovanja u bjelovarskoj "budnici" članovi MKVC rano ujutro 1. svibnja posjetili su člana Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC Karla Galira.
Naime već duže vrijeme Karlo je odsutan iz aktivnosti MKVC pa je formirana „neovisna“ radna skupina na čelu s Tomom kako bi utvrdili činjenice oko izostanka Karlovog angažmana u radu Podružnice 1. - Središnja Hrvatska MKVC.
Već na dolasku primijetili smo da je Karlo vrlo živahan, ali na štakama i vrlo spor. Iako Karlo nije mogao osobno sudjelovati u "budnici" njegov je motor bio angažiran pa je preko njega i Karlo duhom sudjelovao u ovom moto defileu. 
Zaključak radne skupine je da će se Karlo, zbog sportske ozljede koja je nastala mimo aktivnosti MKVC, vrlo dugo oporavljati te se predlaže Izvršnom odboru Podružnice 1. MKVC preispitivanje vrste članstva u MKVC. U vezi toga morat će se javiti svom specijalnom zastupniku Tomi.
No kako bilo da bilo, članovi MKVC Karlu žele brz oporavak i povratak kako u sportske aktivnosti tako i u aktivnosti MKVC.

Bjelovarska moto budnica `17.

2017 05 01 budnica bjelovar 103
 
Davne 1920. godine radnici Bjelovara su se u 22 sata uoči prvog svibnja okupili u gradu, dočekali zoru i svoje nezadovoljstvo položajem u društvu iskazali vožnjom gradom bez prigušivača na motorima. Nakon vožnje, bojeći se otkaza, već u šest sati našli su se na svojim radnim mjestima.
U duhu ove tradicije, u pet sati ujutro na međunarodni praznik rada već godinama kreće kolona motorista ulicama grada Bjelovara ukazujući na položaj radnika u svijetu. Tako je prvi svibanj postao je praznik motorista u Bjelovaru nazvan „budnicom“.
Ovogodišnju 97. „budnicu“, kao i do sada, organizirao je MK Bjelovar i nastavio tradiciju.
U središtu Bjelovara okupilo se oko 700 motociklista, a završetak moto defilea bio je u Kapeli desetak kilometara od Bjelovara. U Kapeli je općina poslužila bikere čajem, kavom, kiflicama i kolačima u organizaciji Udruge žena Kapela.
Na ovogodišnjoj "budnici" okupio se znatan broj članova MKVC.
 
 

22. obljetnica VRO Bljesak u Okučanima

2017 05 01 22 obljetnica vra bljesak 2

U Okučanima je 01. svibnja 2017. godine obilježena 22. obljetnica vojno - redarstvene operacije "Bljesak".
Program je počeo budnicom u izvedbi orkestra Oružanih snaga RH. U nastavku programa i protokola održana je komemoracija kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskim vitezovima gdje su položeni vijenci za poginule hrvatske branitelje.

2017 05 01 22 obljetnica vra bljesak 3

Tom prilikom članovi Moto kluba Veterani - Croatia upalili su svijeće te na taj način odali počast svim poginulim i nestalim braniteljima, koji su sudjelovali u vojno - redarstvenoj operaciji "Bljesak".
Nakon odavanja počasti članovi MKVC obišli su taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme Oružanih snaga RH.

2017 05 01 22 obljetnica vra bljesak 1

Naime, vojno-redarstvena operacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U njoj su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Operacija 'Bljesak' predhodila je operaciji 'Oluja' koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost da će uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

2017 05 01 22 obljetnica vra bljesak 5

MKVC se zahvaljuje članu 5. podružnice - Istočna Hrvatska MKVC Iliji Toliću i njegovoj obitelji na prijemu i gostoprimstvu te objedu koji su pripremili za članove naše velike obitelji MKVC, članove ostalih moto klubova i raznih braniteljskih udruga.

2017 05 01 22 obljetnica vra bljesak 4

2017 05 01 22 obljetnica vra bljesak 6

MK Ajznponar iz Slovenije u posjeti MKV Posavina

2017 04 29 mk ajznponar kom mkv posavina

Moto klub Veterani - Posavina daleko je poznat po svom obiteljskom duhu i domačinskom gostoprimstvu. Tako su 29. travnja 2017. godine članovi kluba, osim što su pripremili sve za godišnju skupštinu MKVC, ugostili i slovenski moto klub MK Ajznponar iz Novog Mesta.
Naime, MK Ajznponar, što u prijevodu znači "strojovođa", osnovan je 2013. godine te broji 18 članova.
Za cilj su si postavili vožnjui i druženje s članovima moto klubova koji imaju iste ciljeve. Tako su članovi Ajznponara na svom proputovanju, koje je trajalo 4 dana, posjetili i kamp MK Veterani Posavina.
Nakon kratkog i ugodnog druženja dogovorena je humanitarna i turistička suradnja između dva kluba. 

Tribina "Kroz logore do slobode" na Veleučilištu u Požegi

2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 7
 
Tribina "Kroz logore do slobode" održana je 28. travnja 2017. godine u nazočnosti predstavnika Požeško-slavonske županije, župana Alojza Tomaševića i Ferdinanda Trohe, požeške Udruge dragovoljaca i veterana Krešimira Pavelića, izaslanika Ministra branitelja Joze Katića, predstavnika braniteljskih udruga Vukovara Franje Šoljića i Predraga Mišića, predstavnika Udruge specijalne policije Orao iz Osijeka Mire Batrneka i Gorana Čelana, predstavnika PU Požeško-slavonske, Hrvatske vojske, studenata požeškog Veleučilišta i dekana Dinka Zime.
 
2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 2
 
Svoja potresna sjećanja na dane provedene u zarobljeničkim logorima iznijeli su bivši logoraši Predrag Mišić - Peđa iz Vukovara te Zvonko Jurišić i Željko Makarun iz Požege, a o njihovom psihofizičkom stanju, PTSP-u i povratku u civilni život govorio je prof.dr.sc. Mladen Lončar, djelatnik Nacionalnog centra za psihoterapiju KBC Zagreb.
 
2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 4
 
2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 5
 
Zlatko Bučević, zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Osijeka, govorio je o postupanju ŽDO u predmetima ratnih zločin, posebno ratnih zločina u logorima te u nastavku Tribine odgovarao na pitanja studenata i ostalih sudionika Tribine.
 
2017 04 28 tribina kroz logore do slobode veleuciliste u pozegi 6
 
Tomislav Farkaš, djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave osječko-baranjske, Sektora krim policije, Službe općeg kriminaliteta, odjela za ratni zločin govorio je na temu logora i to o zakonskim odredbama SFRJ I RH. Iznio je pregled shvaćanja situacije kako bi se lakše shvatio pojam „ratni zločin“ te statistiku o nestalima, dinamiku činjenja zločina na ovim područjima sa kratkim opisom pojedinih zbivanja, način izvršenja ratnih zločina na temelju priča iz prakse, podatke o zatvaranju i zlostavljanju civilnog stanovništva i na kraju naglasio problematiku još uvijek nestalih pojedinaca i posljedica ratnih zbivanja proizašlih iz ratnog zločina. 
 

Tribina "Kroz logore do slobode" na Veleučilištu u Požegi

Udruga veterana i pripadnika 3. BRG  „Kune“ i Mk Veterani Croatia  organiziraju 4. tribinu "Kroz logore do slobode". Predavači su djelatnici državn