logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto defile Ponos ratnih veterana `11.

2011 08 05 daco 120I ove godine veterani članovi ZMKVC obilježi su Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza 2011. godine u Kninu.
Okupljanje veterana započeto je tjedan dana ranije, već nakon moto susreta u Stankovcima, u kampu u Vodicama. U kampu su se okupili članovi ZMKVC. U Vodicama članovi MK Okit ustupili su nam svoj kamp u kojem smo se osjećali više nego u vlastitom domu. U kampu i okolici Vodica veterani su proveli nezaboravna tri dana. Između ostalog predsjednik MK Okit Bumba odveo nas je na brdu Okit gdje je već po treći put iz početka izgrađena crkva. Na brdu nam je ispričao povijest brda Okit od II. Svjetskog rata do Domovinskog rata. Po istoimenom brdu MK Okit je dobio ime. Hvala članovima MK Okit na domaćinstvu.
Pri polasku za Knin članovi MK Okit organizirali su moto defile kroz Vodice, gdje smo stali kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u središtu Vodica i spomeniku (Bobanu) na izlasku iz Vodica prema Šibeniku. Na tim mjestima smo zapalili svijeće i poslušali domaćine o događajima iz Domovinskog rata.
Pri dolasku u Knin smjestili smo se u kamp MK Tenen koji je tom prilikom organizirao moto susret. U kampu smo se sastali sa veteranima iz RH i BiH koji nisu mogli zbog radnih obaveza doći do Vodica. Nakon toga su čelnici MK Veterani prisustvovali otkrivanju spomenika hrvatskim braniteljima u središtu Knina i izložbi proizvoda koje su organizirali branitelji iz braniteljskih zadruga.
Ujutro 05.08 organizirali smo po treći put moto defile pod nazivom „Ponos ratnih veterana“ iz vojarne kralja Zvonimira do mjesta obilježavanja Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja na stadiona u Kinu. U moto defileu osim veterana priključili su se bikeri - branitelji i oni koji se tako osjećaju iz čitave RH i BiH. U odnosu na prošlogodišnje obilježavanje u Kninu se okupio znatan broj veterana. I ove godine bili smo suočeni sa pomanjkanjem majica koje je izradilo Ministarstvo, obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Za ovo priliku zadužili smo 100 majica i 50 kapa. Da smo zadužili još toliko ne bi bilo dovoljno da se svim učesnicima podjeli. Slijedeće godine podjela će biti izravno prije moto defilea u vojarni. Velika isprika svima onima koji nisu dobili majicu ni kapu kao ni akreditaciju. Zahvaljujem se svim učesnicima moto defilea „Ponos ratnih veterana“.
U Kninu smo promovirali početak rada MK Veterani - Rijeka. Nakon ustrojavanja MK Veterani - Rijeka prošle godine, članovi kluba su pokazali svojim sudjelovanjem na projektima koje su do sada organizirali ostali MK Veterani da su spremni sudjelovati i na sve druge projekte koje će se organizirati do kraja godine i u narednom razdoblju, kao i pokretanje svojih vlastitih projekata. Članovima MK Veterani - Rijeka želimo sve najbolje u budućem radu.
Nakon obilježavanja Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Kninu poslijepodne dio veterana se uputio u Čavoglave a nakon toga ponovo u kamp u Vodice, a većina članova je završila na moto susretu kod MC Vukovi u Livnu. U Livnu smo kao i prošle godine posjetili crkvu u Rijanima i upoznali nove članove i one koji još nisu bili u Rujanima važnost ovog kraja u Domovinskom ratu. U Livnu je i ove godine bilo nezaboravno.
Hvala svim članovima ZMKVC koji su svoje slobodno vrijeme organizirali na obilježavanju Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kroz tjedno druženje u Vodicama, Kninu Čavoglavima i Livna.
I dalje je želja da ovo druženje prerasta u obavezno tjedno druženje veterana i njihovih prijatelja u kolovozu tijekom obilježavanja Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
 

 
2011.08.05. - 3. Moto defile „Ponos ratnih veterana“ (Pride war veterans) - Knin - Plan
 
Raspored događanja prilikom tjedna druženja u obilježavanju „Ponos ratnih Veterana ´11“ - ZMKVC
29.07.2011. - Petak
  • - Okupljanje u kampu MK Okit u Vodicama
  • - Odlazak na party MK Stankovci (10 km)
 30.07.2011. - Subota
  • - Kupanje na plažama u Vodicama.
  • - Odlazak na party MK Stankovci (10 km)
31.07.2011. - Nedjelja
  • - Kupanje na plažama u Vodicama.
  • - Odlazak u Miranje na obilježavanje u čast Mire Barišića, poslije toga je organizirano druženje u Dragama.
01.08.2011. - Ponedjeljak
  • - Kupanje na plažama u Vodicama.
  • - Vožnja do Primoštena.
  • - Trka magaraca u Tribunju
02.08.2011. - Utorak
  • - Kupanje na plažama u Vodicama.
  • - Večera, teletina ispod peke i piće (vino, voda i sok), kotizacija je 120,00 kuna kod našeg člana Paje u Oklaju.
03.08.2011. - Srijeda
  • - Kupanje na slapovima Krke.
  • - Na večer vožnja po dogovoru.
04.08.2011. - Četvrtak
  • - Kupanje na plažama u Vodicama.
  • - U 16 sati odlazak u Knin na moto party u organizaciji MK Tenen
05.08.2011. - Petak
  • - Sudjelovanje na moto defileu po Kninu „Ponos ratnih Veterana“
  • - U poslijepodnevnim satima sudjelovanje na moto defileu Knin - Čavoglave
  • - U poslijepodnevnim satima odlazak na moto party kod MC Vukovi - Livno
  • - Nakon susreta u Livno dio veetrana odlazi za Dubrovnik
  • - Kupanje na plažama u Vodicama.
06.08.2011. - Subota
  • - Kupanje na plažama u Vodicama.
07.08.2011. - Nedjelja
  • - Kupanje na plažama u Vodicama.
08.08.2011. - Ponedjeljak
  • - Povratak kućama
Napomena:
Raspored događanja je podložan promjenama.
Osim smještaja i prostora za druženje svaki biker si osigurava sam ostale troškove boravka.
Ostale vožnje stvar je dogovora u kampu.

Službeni protokol u Kninu, u četvrtak, 4. i petak, 5. kolovoza 2011. godine, svečano će se obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 16. obljetnica VRO „Oluja“.
 
PRELIMINARNI RASPORED DOGAĐANJA
ČETVRTAK, 4. kolovoza, KNIN
10,00 - 20,00 sati - Prezentacija štandova braniteljskih zadruga i Informativni šator s prezentacijama projekata privlačenja osoblja u OS RH (park u Ulici dr. Franje Tuđmana, Knin)
17, 00 - 17,50 sati -Obilazak štandova braniteljskih zadruga od strane visokih uzvanika
18,00 sati - Otkrivanje spomenika Hrvatske pobjede Oluja '95, te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika (Trg dr. Ante Starčevića)
20,10 sati - Koncert Orkestra OS RH i Klape HRM-a „Sveti Juraj“ (Trg dr. Ante Starčevića)
PETAK, 5. kolovoza, KNIN
9,00 sati - Mimohod svečanih postroja Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, postrojba ratnih zastava i Orkestra OS RH (iz vojarne „Kralj Zvonimir“ prema stadionu HNK
„Dinara“)
9,30 sati - Svečanost podizanja državne zastave na Kninskoj tvrđavi
(Prijevoz za novinare do Kninske tvrđave je osiguran. Predstavnici medija koji će pratiti podizanje zastave trebaju biti na parkiralištu Brodomerkura, Trg Ante Starčevića 1, najkasnije do 8.15 sati)
SREDIŠNJA SVEČANOST

Gradski stadion HNK „Dinara“, Knin
9,45 - 10,30 sati - Ulazak i postrojavanje svečanih postroja, Gradski stadion HNK „Dinara“
10,30 sati - Prijavak Predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku OS RH
10,40 sati - Prikaz vježbovnih radnji pripadnika Počasno zaštitne bojne
10,50 sati - Obraćanje visokih uzvanika
11,20 sati - 11,35 - prigodni letački program Akro grupe „Krila Oluje“
12,00 sati- Sveta misa u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta
12,00 - 14,00 sati Podjela obroka i osvježavajućih napitaka za građanstvo (parkirni prostor Gradskog stadiona HNK Dinara)


2011.08.05. - MKV - Šibenik - 3. moto defile "Ponos ratnih veterana" - Najava

Povodom obilježavanja Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 05.08.2011. godine Zajednica MK Veterani - Croatia organizirat će 3. (treći) moto defile "Ponos ratnih veterana ´11" kroz ulice Knina. Okupljanje i druženje Veterana je u  Vodicama u klupskim prostorijama MK Okit od subote 31.07. do ponedjeljka 08.08.2011. godine.
Info: Klek, mob: 0959042671
Kako je to bilo do sada pogledajte na linku ...
Rasprava se nalazi na Forumu.

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

Svake godine, od 2009. godine, Moto klub Veterani - Croatia organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti.
05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • U prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • Uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • Nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
  • Grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.

Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
  • Trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
  • Napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • Srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
  • Srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
  • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • Oko 1,100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.
World tražilica