logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica osnutka 110. brigade ZNG/HV `24.

2024 06 28 karlovac
 
U povodu obilježavanja 33. obljetnice osnutka 110. brigade ZNG/HV, članovi udruge organizirali su u četvrtak, 27. lipnja 2024., tribinu pod nazivom „Skrb države i lokalne uprave i samouprave za veterane nakon razvojačenja”. Tribina se bavila temom skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji od strane državnih institucija te jedinica lokalne samouprave nakon Domovinskog rata.
Na tribini su sudjelovali brojni ugledni gosti i predavači koji su iznijeli svoja iskustva i raspravljali o postojećim programima i inicijativama koje pomažu braniteljima i njihovim obiteljima. Osim domaćih stručnjaka, svoja iskustva o skrbi ratnih veterana podijelili su i gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, članovi najveće veteranske udruge na Istočnoj obali SAD-a, Veterans Breakfast Cluba.
 
2024 06 28 karlovac 115
 
Dolazak i suradnju s američkim veteranima inicirao je član 110. brigade ZNG/HV i prijatelj Moto kluba Veterani - Croatia (MKVC), Charles O. Warner III. Warner koji je doktorand na Fakultetu u Leuvenu u Belgiji te ratni veteran koji je proveo istraživanje u sklopu doktorskog rada na temu veteranske populacije. Njegov trud i angažman omogućili su korisnu razmjenu iskustava i primjera dobre prakse između hrvatskih i američkih veterana.
Gosti iz Amerike sudjelovali su na ostalim događanjima povodom obilježavanja 33. obljetnice osnutka brigade. Karlovački branitelji prisjetili su se ratnih vremena i velikog doprinosa koji su dali u obrani Hrvatske, a gosti iz SAD-a pružili su dodatnu dimenziju ovog važnog događaja.
Tijekom petka, MKVC članovi su posjetili Charlesa Oscara Warnera, koji je bio u društvu posebnog prijatelja Don Vita i glavnog tajnika MKVC-a, Domija. Don Vito imao je posebnu potrebu porazgovarati s Warnerom, vjerojatno o nadolazećoj vožnji Prevlaka - Vukovar u studenom mjesecu.
Glavni tajnik MKVC-a, Domi, uručio je Warneru monografiju „Moto klub Veterani - Croatia (2018. - 2022.)”, u kojoj je opisano i Warnerovo putovanje tijekom projekta moto maraton „Krajevima naših predaka `22.“ (Vukovar - Dubrovnik - Livno). Monografija sadrži i klupska obilježja koja su poklonjena Warneru i američkim gostima, simbolizirajući tako trajno prijateljstvo i suradnju između veterana Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.
Ova obljetnica nije samo prilika za prisjećanje na prošlost, već i za jačanje veza i suradnje s prijateljima i partnerima iz cijelog svijeta, s posebnim naglaskom na dobrobit i skrb za naše veterane.