logo portal banner

AKTIVNOSTI

Dan državnosti `24.

2024 05 30 zagreb 113
 
Prema Statutu grada Zagreba, 30. svibnja od 2007. godine obilježava se kao Dan branitelja Grada Zagreba. Od 2008. godine, članovi 1. Podružnice - Središnja Hrvatska organiziraju moto defile pod nazivom "Jaši za braću". Cilj moto defilea povodom Dana branitelja Grada Zagreba je podsjetiti i iskazati zahvalnost brojnim mladićima i djevojkama koji su u braniteljskim kolonama iz Zagreba odlazili na ratišta diljem Hrvatske, te na veličanstveni povratak pobjedničke vojske na Trg bana Josipa Jelačića nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja" 1995. godine.
 
2024 05 30 zagreb 111

Kako je intenzitet proslave Dana branitelja u Gradu Zagrebu opao, MKVC organizira samo za sebe moto defile do Gradskog groblja Mirogoj, gdje se zapale lampaši kod Zida boli te kod središnjeg Križa u Aleji branitelja, a u zadnje vrijeme i kod groba pokojeg Rebra.
 
2024 05 30 zagreb 104
 
Na kraju dana, članovi se priključuju razgledavanju programa u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu u Zagrebu. Program uključuje izložbu taktičko-tehničkog naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi HV-a, te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga, uključujući Ministarstvo obrane RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatsku gorsku službu spašavanja (HGSS) i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.
 

2024 05 30 pula 109

 
3. Podružica - Zapadna Hrvatska, današnji Dan državnosti proveli su organizirajući moto maraton od Pule do Plitvica.
 

2024 05 30 pula 114

 
Tom prilikom zapalili su lampaše kod spomen područja u Rizvanuši pored Gospića kod spomenika „Velebitskim junacima“, koji je simbol 26 poginulih pripadnika Specijalne policije MUP-a RH na Velebitu, podignut u spomen poginulima u vojno-redarstvenoj Operaciji Oluja i na kraju kod spomen područja prvom poginulom hrvatskom branitelju Josipu Joviću na Plitvicama. Osim članova i simpatizera MKVC-a, pridružili su nam se članovi MK Specijalne policije iz Domovinskog rata, MK Vještice i MMC Green knight. Druženje je završeno nakon ručka u Čovićima pored Otočca.
 
2024 05 30 pula 118
 
 
2024 05 30 benkovac 102

Povodom Dana državnosti zapalili su lampaše kod centralnog spomenika hrvatskim braniteljima u Benkovcu.
Svim Hrvatima i građanima Republike Hrvatske, čestitamo sretan Dan državnosti. Ovaj dan posebno je posvećen vječnoj zahvali hrvatskim braniteljima koji su svoje živote položili na oltar Domovine.
Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Tada su izabrani zastupnici konstituirali novi Sabor Socijalističke Republike Hrvatske, uz brojne goste iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnike vjerskih zajednica. Žarko Domljan izabran je za predsjednika Sabora, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.
Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine do 2020. godine, ovaj dan obilježavao se kao Dan Hrvatskoga sabora. No, donošenjem novog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019. godine, koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.
Dragi Veterani i Veteranke, sretan vam Dan Državnosti.
Hvala vam na žrtvi koju ste prošli za vrijeme rata i pogotovo vam hvala na svemu što prolazite od rata naovamo.
Hvala svim preminulima, poginulima i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima i neka im je laka hrvatska gruda.
 
2024 05 30 dan drzavnosti