logo portal banner

AKTIVNOSTI

Sv. Misa - Radmilje `24.

 2024 05 26 radmilja 108
 
Počasni Blajburški vod, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, održao je komemoraciju na Radmilji kod Stoca, obilježavajući završetak 79. obljetnice Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine.
Ovaj događaj posvećen je sjećanju na žrtve strašnih zločina nad zarobljenim vojnicima i civilima, čije su sudbine nepovratno promijenile tijek povijesti. Radimlja kod Stoca, kao jedno od najvećih stratišta, ostaje simbolom patnje i tragedije koja se dogodila u tim mračnim vremenima.
Program obilježavanja započeo je izvođenjem Himne hrvatskog naroda, nakon čega je minutom šutnje odana počast svim žrtvama, osobno molitvom za njihov mir. Vijence pored spomenika položila su razna hrvatska izaslanstva, uključujući i Počasni Blajburški vod, kao i ostala izaslanstva koja su se odazvala ovom važnom događaju.
Svetu Misu predslavio je Biskupijski vikar za Trebinjsko - mrkansku biskupiju don Antan Luburić, pružajući duhovnu podršku i utjehu prisutnima.
Izaslanstvo MKVC, u sastavu članova iz 4. Podružnice - Južna Hrvatska MKVC, dostojanstveno je položilo crveno-bijele ruže i upalilo svijeće, odajući počast svim žrtvama s područja Bosne i Hercegovine.
Ovaj čin sjećanja i poštovanja ističe važnost očuvanja povijesne istine i pijeteta prema svim žrtvama koje su pretrpjele strahote rata i nasilja.
 
2024 05 26 radmilja 110

MKVC s dubokim poštovanjem, odaje pijetet žrtvama i obiteljima Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine za neopisivu patnju i žrtvu koju su pretrpjeli tijekom tih tamnih i teških dana u našoj povijesti. Njihova hrabrost i izdržljivost ostaju neizbrisivi tragovi koji nas podsjećaju na dubinu ljudske snage i dostojanstva u najtežim trenucima.
Iako su godine prošle, vaše žrtve nisu zaboravljene. Vaše ime, vaša patnja i vaša sudbina stoje kao podsjetnik na bolnu prošlost i na potrebu da se iz nje izvuču pouke za budućnost. Vaša stradanja ne smiju biti zaboravljena, niti smanjena u važnosti.
Danas se sjećamo svakog pojedinca koji je izgubio svoj život, svake obitelji koja je osakaćena i svakog srca koje je slomljeno tijekom tih događaja. Vaša patnja i vaša žrtva su dio naše kolektivne memorije i obaveza je svih nas da se borimo za pravdu, istinu i pomirenje.
Neka vaša svjetlost svijetli vječno u našim srcima i neka vaša patnja bude trajni podsjetnik na nužnost mira, razumijevanja i suosjećanja među svim ljudima.