logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica župe Svetog Duha Nova Bila `24.

2024 05 19 nova bila 106
 
Danas je blagdan Duhova, patron župe i proslava 50. obljetnice osnutka župe Svetog Duha Nova Bila. Tom prigodom misno slavlje u crkvenom dvorištu predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji 15 svećenika, među kojima je bio i župnik fra Mogomir Kikić. Kršćani slave Duhove pedeseti dan nakon Uskrsa. To znači da su i Duhovi pomična svetkovina koja se mijenja svake godine i ovisi o danu kada se slavi Uskrs. Ovom svetkovinom završava uskrsno vrijeme.
Na nedjelju Duhova, kada je Duh Sveti sišao nad apostole, oni su dobili darove Duha Svetoga. Ti su im darovi pomogli ispuniti njihovu misiju, a to je propovijedati Evanđelje svim narodima.
U središnjoj Bosni uz Novu Bilu danas se slavi patron i u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici.
Uoči svete mise članovi 8. Podružnice - Središnja Bosna MKVC sudjelovali su u procesiji.
Za vrijeme Domovinskog rata župna crkva i kuća, kao i prostorije Pastoralnog centra, služile su kao bolnica. Odgovarajući na novonastale prilike, fratri su zajedno s liječnicima lašvanskog kraja 13. prosinca 1992. osnovali Franjevačku bolnicu dr. fra Mato Nikolić. Bolnica je radila do 27. studenoga 1999. Zahvaljujući prije svega donaciji Republike Hrvatske, ali i nekih drugih donatora, godine 1999. sagrađena je u Novoj Biloj nova bolnica pod imenom Hrvatska bolnica dr. fra Mato Nikolić.
U ime MKVC čestitamo župljanima i članovima MKVC iz Nove Bile blagdan Duhova i godišnjicu.