logo portal banner

Moto maraton Jaši do zida '24. - Najava

2024 09 14 moto defile jasi do zida 1p

Opis:
Dan hrvatskih mučenika, obilježavan druge subote u rujnu, postao je simbol poštovanja i sjećanja na sve one koji su žrtvovali svoje živote za hrvatski narod, vjeru i domovinu. Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije, ovo je vrijeme posvećeno odavanju počasti mučenicima, braniteljima, stradalnicima i svim žrtvama koje su, na različite načine, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest, stradale za svoj narod.
Središnja svečanost na Udbini, koju organizira Gospićko-senjska biskupija, posebno je važna u obilježavanju ovog dana. MKVC aktivno sudjeluje u ovom događaju od samih početaka izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini 2007. godine. Pozvani od strane gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića i fra Nediljka Knezovića, članovi MKVC posvećeni su izgradnji Zida sjećanja u Spomen parku pokraj crkve.
Zid sjećanja postaje spomenik posvećen masovnim i individualnim hrvatskim grobištima, a članovi MKVC su predani u prikupljanju spomen kamenja širom Hrvatske i okolnih zemalja. Svake godine, na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, prikupljeno spomen kamenje donose na oltar kao znak sjećanja na sve stradalnike.
Kroz sudjelovanje u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i okupljanje bajkera iz Hrvatske i BiH, MKVC, kao braniteljska udruga, ispunjava svoju misiju očuvanja sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda. Njihova prisutnost naglašava važnost poštovanja trajnih vrijednosti ljubavi prema domovini te potiče mlađe generacije da cijene i slijede primjer hrabrosti i odanosti prema vlastitom narodu i domovini.

Cilj:
Cilj moto defilea "Jaši do zida" je okupljanje veterana bikera i ostalih ljubitelja motora s ciljem zajedničkog sudjelovanja u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika. Ova inicijativa ima svrhu posvećenog sjećanja na sve hrvatske mučenike kroz povijest, čime se nastoji spriječiti padanje njihove žrtve u zaborav. Kroz moto defile, želja je stvoriti prostor za solidarnost i poštovanje prema onima koji su nesebično žrtvovali svoje živote za hrvatski narod, potičući tako očuvanje kolektivnog pamćenja i trajno poštovanje prema žrtvama.

Vrijeme:
13.09.2024. godine
  • 18:00 - Okupljanje članova MKVC na Udbini, smještaj samoinicijativno rješavati
14.09.2024. godine
  • 10:00 - Okupljanje članova MKVC i prijatelja ispred crkve na Udbini
  • 10:30 - Euharistijsko slavlje 
  • 12:00 - Dodjela medaljona sv. Benedikta (članovima MKVC)
  • 14:00 - Ručak za članove MKVC (kotizacija po članu MKVC)
  • nastavak druženja povodom 17. godina djelovanja MKVC

Mjesto:
  • Članovi MKVC po podružnicama dolaze prema planu Podružnice na Udbinu. 

Izrada spomen kamenja:

Spomen kamen se prikuplja sa stratišta (30x20x15 cm), a izrađuju ih župni uredi ili udruge ili pak građani. Na spomen kamenu je ispisan naziv stratišta i godina (prvi red), a u drugom redu godina, a u trećem redu, naziv obližnje općine /grada. Preporučljivo je uz spomen kamen predati popratno pismo u kojem opisuju sam događaj stradanja i navode objavljenu literaturu, koja će se naknadno pribaviti za Biblioteku hrvatskih mučenika. Prikupljanje spomen kamenja obavlja se u organizaciji Moto kluba Veterani - Croatia. Članovi Moto kluba Veterani - Croatia stupaju u kontakt s braniteljima ili predstavnicima lokalnih moto klubova, koji preuzimaju kamen i donose ga na Udbinu na Dan hrvatskih mučenika.


Organizator:
1. Podružnica - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kontakt:

MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
1. Podružnica - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
2. Podružnica - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Slobodan Novak, predsjednik, mob: 0957786007, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
3. Podružnica - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
4. Podružnica - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Mario Galov, predsjednik, mob: 0989802024, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
5. Podružnica - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
7. Podružnica - Posavina (Posavski kannton u BiH) - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
8. Podružnica - Bosna Srebrena (Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton u BiH) - Željko Ljubanić - Žex, predsjednik, mob: 0038763328150, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

 
IDEJA:

Ideja: Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20 st. i neizvjesnost koju donosi 21 st. odnosno treće tisućljeće, pozvao je narode da skupe dobro iz povijesti naroda i prenesu ga u treće tisućljeće.

Kroz našu povijest postojale su velike bitke, tijekom i poslije bitki događala su se velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali pisani tragovi, a mnoge je progutalo vrijeme zaborava. O tim pisanima sve do uspostave države Hrvatske nije se mnogo govorilo, a vidljiva obilježja nisu ni postavljana. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku našu povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hamove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom polju 1493. stradao je cvijet hrvatskog plemstva i mnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i u mnogim starim hrvatskim gradovima, jamama i vrtačama iz kojih kosti traže istinu jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima ne samo da nisu bili kažnjavani, nego su i dan danas nagrađivani (kako prije tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav te je ostavi za buduća pokoljenja.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u tom Papinom pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke, predložio je HBK, a naši su biskupi to podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim tih najvećih duhovnih i civilnih institucija u podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska, HAZU, Institut za povijest …).
Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine, da bi kamen temeljac bio položen na Udbini 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima od vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika, prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljske kulture (glagoljsko slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo. Nakon CHM izgradit će se Križni put od grobišta iz Krbavske bitke do CHM u dužini oko 2 100 m, a poslije toga i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo u kojem će biti oko 1 800 spomen kamenja s masovnih grobnica.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, isto tako je inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika fra Nediljka Knezovića da stupi u kontakt s braniteljima, a posebno s braniteljima - motoristima. Fra Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine prvo je stupio u kontakt s umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem - Klekom i prezentirao mu ideju Zida sjećanja. Budući da je on bio član jedne moto udruge koja nije bila spremna odraditi ovu zadaću, krenulo se u ustrojavanje novog moto kluba pod nazivom MK Veterani. Dana 18.08.2007. godine na moto partiju Moto kluba Crazy Wolf-a u Gospiću Klek je pozvao fra Nediljka Knezovića kako bi prezentirao ideju Zida sjećanja budućem predsjedniku MK Veterani (MK Veterani se ustrojio nakon toga 13.09.2007.). Budući predsjednik MK Veterani je prihvatio ideju i tako se krenulo u prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja.


 
2023.

 
 
 
2022.

 
 
 
2021.


2020.

 

2019.

 

2018.

 

2017.

 

2016.


2015.


2014.


2013.

 

2012.

 

2011.


2010.

 

2009.

 

2008.

 
 

2007.