logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto defile Ponos ratnih veterana `24.

2024 08 03 livno 101
 
02.08.2024. - Prvi dan
Ovogodišnje okupljanje članova Moto kluba Veterana - Croatia (MKVC) započelo je na moto susretu Moto kluba Vukovi u Livnu, 2. kolovoza 2024. godine, povodom obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja".
 
2024 08 03 livno 212

Tradicionalno, članovi MKVC iz svih podružnica diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i ostalih europskih država u kojima naši članovi žive i rade, okupili su se kako bi obilježili ovaj važan dan. Vrijeme je bilo sunčano i vruće, što je omogućilo ugodno putovanje za sudionike.
Domaćini, MK Vukovi, odlično su se pripremili te su na istom mjestu organizirali impozantan moto kamp za održavanje moto susreta. Grupe članova MKVC dolazile su iz različitih pravaca, te su u kampu podigli šatore na predviđenim mjestima.
 
03.08.2024. - Drugi dan
Subotnje jutro započelo je okupljanjem u pizzeriji, čiji je vlasnik član MK Vukovi. Oko podneva, članovi MKVC uputili su se u selo Donje Rujane, povijesno važno mjesto u Domovinskom ratu. U travnju 1992. godine, srpske snage napale su Rujane i Čelebić, započevši odlučujuću bitku na Livanjskoj bojišnici. Cilj napada bio je ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve, čime bi se ugrozila sigurnost Hrvata u Hercegovini, srednjoj Bosni i Dalmaciji.
 
2024 08 03 livno 113

U Donjim Rujanima, u crkvi sv. Jurja mučenika, svečano je izrađen memorijalni centar. U crkvi su uklesana imena svih poginulih pripadnika HV i HVO na 15 kamenih ploča, njih 332. Crkva pripada rimokatoličkoj župi sv. Josipa Lištani. Članovi MKVC pomolili su se za preminule hrvatske branitelje, a kod spomenika ispred crkve zapalili su lampaš.
 
2024 08 03 livno 114
 
2024 08 03 livno 115

Po povratku iz memorijalnog centra, posjetili smo maloljetnog hrvatskog branitelja iz Livna, Tomislava Perića, velikog prijatelja našeg člana Brune. Tomislav, iskusni lovac, ugostio nas je i počastio lovačkim delicijama do kasnog poslijepodneva u svojoj kući koja obiluje lovačkim trofejima.
Jedna skupina članova vratila se u moto kamp i sudjelovala u moto defileu ulicama Livna, dok se druga skupina zadržala kod Tomislava te se kasnije pridružila ostalim članovima u kampu. Večer je protekla u druženju uz dobru glazbu, hranu i piće do kasno u noć.
 
04.08.2024. - Treći dan
Sutradan, nakon jutarnje kave kod benzinske crpke, članovi MKVC razdvojili su se na nekoliko smjerova vraćajući se svojim domovima i svakodnevnim obavezama, dok je veća skupina krenula prema Vodicama kako bi sudjelovala na moto defileu "Ponos ratnih veterana '24".
 
2024 08 03 livno 110
 
Ruta putovanja bila je Livno - Vaganj - Sinj. U Sinju, zbog nemogućnosti parkiranja motora u središtu grada, nije bilo uobičajenog odmora, kako bi sudionici što odmorniji nastavili prema odredištu. Zastali smo u Crivcu, gdje nas je dočekao i počastio legenda 4. gardijske brigade „Pauci", Miro Moro.
 
2024 08 03 livno 111
 
2024 08 03 livno 112
 
 
Ondje smo se rashladili, razgovarali i nastavili put preko Čavoglava i Drniša do moto kampa MK Okit u Vodicama. Ostatak dana bio je predviđen za kupanje i odmor.
 
05.08.2024. - Četvrti dan
Na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. obljetnicu VRO "Oluja", ujutro smo podigli hrvatski stijeg na otoku u Tribunju. Nakon toga, položili smo vijenac i zapalili lampaše u parku dr. Franje Tuđmana i na mjesnom groblju u Tribunju te prisustvovali svetoj misi u Tribunju koju je predvodio don Ante Vrcić.
 
2024 08 03 livno 173

Za to vrijeme prijatelji MKVC i ostali članovi MKVC okupili su se na plaži Sinje more u Tribunju, odakle smo u 11:00 sati organizirali moto defile Ponos ratnih veterana '24, rutom Tribunj - Vodice - Šibenik - Drniš - Knin.
2024 08 03 livno 102
 
Tijekom putovanja, na nekoliko mjesta, pridružili su nam se bikeri iz drugih moto klubova. S benzinske postaje Lukoil u Kninu krenuli smo u 11:05 sati s oko stotinu bikera iz raznih moto klubova.
Tradicionalno, na početku defilea jedan biker je nosio hrvatski stijeg, a odmah iza njega bili su stjegovi ratnih postrojbi 4. gardijske brigade „Pauci" i 7. gardijske brigade „Pume", prve postrojbi koje su ušle u okupirani Knin. Stjegove su nosili članovi MK 4. gardijske brigade - Split i MKVC.
Na čelu moto defilea bio je predstavnik MUP-a na motoru, koji nam je trasirao put do rotora koji se križa s tri ceste: Ulice dr. Franje Tuđmana, Ulice 7. gardijske brigade i Trga Oluje. Na rotoru smo se okrenuli i ponovo vozili Ulicom dr. Franje Tuđmana pokraj Trga dr. Ante Starčevića, gdje se nalazi spomenik hrvatske pobjede "Oluja '95".
Skrenuli smo Pavlinovićevom ulicom prema parkingu NK Dinara, gdje smo parkirali motore. Zatim smo se svi zajedno uputili na Trg dr. Ante Starčevića, gdje smo zapalili lampaše i odali počast kod spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95" preminulim hrvatskim braniteljima.
 
2024 08 03 livno 103

Nakon toga, ručali smo vojnički grah u parku OŠ dr. Franje Tuđmana. Službeni protokol u Kninu time je završio, te smo se vratili u moto kamp MK Okit u Vodicama.
Nakon kratkog odmora, sudjelovali smo u organizaciji fešte za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na Trgu Škver u Tribunju. U sklopu cijele organizacije (branitelji iz Tribunja, Turistička zajednica Tribunj i općina Tribunj), zadaća MKVC bila je osigurati gulaš od veprovine za oko 250 porcija. Akcija je bila humanitarnog karaktera i na kraju smo od prodaja pića i hrane za sve prisutne (turisti, branitelji, bikeri) prikupili 4.531,00 eura za Michaela Babića iz Vodica, mladića koji se od 2014. godine bori s malignim tumorom na koljenu. Cijelu večer zabavljala nas je glazbena grupa Show Legende iz Šibenika.
 
2024 08 03 livno 234
 
06.-08.08.2024. - Peti dan i dalje
Sljedećih dana, članovi MKVC ostali su u moto kampu MK Okit u Vodicama, uživajući u kupanju na obližnjim plažama, a na večer na vodičkoj fešti.
 
Iskreno zahvaljujemo članovima MK Vukovi iz Livna na izvrsnom moto susretu i prijemu, kao i MK Okit iz Vodica na ustupanju moto kampa našim članovima. Posebno zahvaljujemo načelniku općine Tribunj, Marku Grubeliću, na susretljivosti i podršci u obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i 29. obljetnice VRO „Oluja“ u Tribunju. Također se zahvaljujemo Ministarstvu hrvatskim braniteljima na potporu u organizaciji ovog projekta.
Zahvaljujemo i našim prijateljima iz moto kluba VETERANËT E UÇK s Kosova, na čelu s predsjednikom Bajramom Gashijem i njegovim članovima, koji su nas i ove godine počastili svojim dolaskom na obljetnicu „Oluje". Hvala i pojedinim članovima MKVC i prijateljima koji su se pobrinuli da njihov boravak bude što ugodniji.
Na kraju, posebna zahvalnost ide svim moto klubovima koji su sudjelovali na moto defileu Ponos ratnih veterana '24. Vaš dolazak puno nam znači, bez obzira iz kojih klubova dolazite, jer ovaj dan pripada svima nama.
Vidimo se dogodine.
 
 
 
Moto defile Ponos ratnih veterana `24. - Najava
 
2024 08 05 moto defile ponos ratnih veterana 4p

Opis:
Od 2009. godine, MKVC s ponosom organizira moto maraton pod nazivom "Ponos ratnih veterana", posvećen obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 29. obljetnice VRO "Oluja" svake godine 5. kolovoza u Kninu, Šibensko-kninskoj županiji. Ova značajna manifestacija odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH, u suradnji s braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata.
MKVC poziva veterane-bajkere iz cijelog svijeta i Hrvatske s kojima su dosad uspostavili suradnju da im se pridruže u obilježavanju ovih važnih datuma. Središnji događaj maratona je moto defile u Kninu, nakon kojeg slijedi druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama. Tijekom tih dana, sudionici posjećuju nekadašnja bojišta, istražujući i promovirajući prirodnu te kulturno-povijesnu baštinu Republike Hrvatske.
MKVC također aktivno sudjeluje na moto susretu MK Vukova u Livnu, jačajući suradnju i povezivanje s drugim moto klubovima te promovirajući duh zajedništva među veteranima-bajkerima. "Ponos ratnih veterana" postao je simbol predanosti očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, spajajući ljude kroz ljubav prema motorima i poštovanje prema povijesnim događajima koji su oblikovali suvremenu Hrvatsku
Cilj:
Cilj moto maratona "Ponos ratnih veterana" jasno je definiran kao okupljanje veterana-bajkera iz Republike Hrvatske i diljem svijeta kako bi zajedno sudjelovali u obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO "Oluja". Ova manifestacija ima za cilj očuvanje sjećanja na sve poginule branitelje, ističući posebno poštovanje i zahvalnost prema braniteljima koji su aktivno sudjelovali u oslobodilačkim akcijama tijekom Domovinskog rata.
Kroz ovaj moto maraton, MKVC žele stvoriti prostor za zajedništvo među veteranima-bajkerima te istovremeno pružiti priliku za izražavanje zahvalnosti onima koji su hrabro i nesebično služili u obrani domovine. Cilj je oda zahvalnosti braniteljima kao sudionicima ključnih trenutaka u povijesti Hrvatske te očuvanje njihovog naslijeđa kroz moto kulturu i aktivno sudjelovanje u ovakvim događanjima.
Vrijeme: 
02.08.2024. (petak) - Livno
      - okupljanje članova MKVC na moto susretu MK Vukovi u Livnu 
      - sudjelovanje na moto susretu prema planu organizacije MK Vukovi u Livnu
      - obilazak obližnje bojište, moto defile, druženje i td.
04.08.2024. (nedjelja) - Livno - Sinj - Vodice
      - po povratku iz Livna, sudjelovanje na 309. Sinjskoj alki
      - povrat sa moto susreta MK Vukovi iz Livna i Sinjske alke u moto kamp MK Okit u Vodicama
      - kupanje po obližnjim plažama i slobodne aktivnosti
05.08.2024. (ponedjeljak) - Tribunj - Vodice - Knin - Vodice
       - do 11:00 - okuplanje na plaži Sinje more u Tribunju
       - 11:00 - 13:00 - moto maraton Ponos ratnih veterana `24. - Vodice - Knin (okupljanje je na benzinskoj postaji Lukoil, Drniška ul. 3, Knin)
      13:30 - odavanje počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, na Trgu dr. Ante Starčevića, kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja '95.     
      13:45 - ručak  Kninu
      - 14:30 - povratak u moto kamp MK Okit u Vodicama i kupanje po obližnjim plažama i slobodne aktivnosti
      - 20:30 - Fešta za "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti" (Trg Škver, Tribunj), nastupa glazbena grupa Show Legende iz Šibenika, prikupljat će se donacija za Michaela Babića iz Vodica, mladića koji se od 2014. godine bori sa zloćudnim tumorom na koljenu.
06.08.2024. (utorak) - Vodice
      - kupanje po obližnjim plažama i slobodne aktivnosti i dalje po osobnom planu
Mjesto:
Livno, Sinj, Vodice, Tribunj, Knin
Organizator:
4. Podružnica - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Mario Galov, predsjednik, mob: 0989802024, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Kontakt:
MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
1. Podružnica - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
2. Podružnica - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Slobodan Novak, predsjednik, mob: 0957786007, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
3. Podružnica - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
4. Podružnica - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Mario Galov, predsjednik, mob: 0989802024, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
5. Podružnica - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
7. Podružnica - Posavina (Posavski kannton u BiH) - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
8. Podružnica - Bosna Srebrena (Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton u BiH) - Željko Ljubanić - Žex, predsjednik, mob: 0038763328150, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA
05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991. srpski pobunjenici iz Hrvatske, potpomognuti snagama JNA (koju su kontrolirali Srbi) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, provodeći neviđena zvjerstva i krvoprolića, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • nakon što su ga okupirali, srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine
  • grad Knin, kao i ostatak okupiranog teritorija u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska definirala je grad Knin kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu tzv. Republiku Srpsku Krajinu, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama, pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki same operacije Oluja:
  • trajala je od 04.-07. kolovoza 1995. godine
  • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18% ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene u pokušaju da pokrenu još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; bio je planiran još jedan zločin kao u Srebrenici, međutim, zahvaljujući operaciji Oluja takav se zločin srećom ipak nije dogodio;
  • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske (regija uz Dunav) reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997., i to kao rezultat mirovnog procesa;
  • operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su dotad bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • u konačnici, to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine, što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su sljedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • oko 1100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.

 
 
 
 
 
2022.
 
 
 
 
2021.
 
 
 
 
2020.
 
 
 
 
2019.
 
 
2018.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2017.
 
2016.
 
2015.
 
 
2014.
 
2013.
 
 
 
 
2012.
 
2011.
 
 
2010.
 
 
2009.