logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 1

Članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska - Moto kluba Veterani - Croatia organizirali su posvetu Spomen kamenja u Antunovcu. Spomen kamenje ugrađuje se u Zid sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Na samoj ceremoni posvete koju je predvodio župnik Andrija Vrbanić bili su nazoćni mještani Antunovca na čelu s Ivanom Anušić i Davorom Tubanjski, roditelji  poginulih i nestalih branitelja na čelu s Otom Farkaš i Katarinom Klarić te članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska - MKVC.
 
2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 4
 
Tim povodom, članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska - MKVC organizirali su na svetoj misi 07. svibnja 2017. u crkvi u Antunovcu posvetu Spomen kamenja pod imenom: 
- ANTUNOVAC 06.10.1991. ORLOVNJAK, 
- OSIJEK  05.12.1991.
- ROSINJAČA 05.12.1991.
- MUČENIČKA SMRT mons.KAZIMIR VIŠATICKI

2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 3

Navedeno Spomen kamenje koje nosi ime po stradanju Hrvatskog naroda biti će dio Zida sjećanja u sklopu same proslave Dana hrvatskih mučenika, u udbinskoj Crkvi hrvatskih mučenika koje se održava u kolovozu 2017. u Udbini. 

2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 2

 

Značenje datuma:
- ORLOVNJAK: Antunovac je započeo aktivnu obranu na farmi Orlovnjak u lipnju ’91. godine od kada se nalazio pod kontinuiranim napadima jedinica JNA i srbijanskih paravojski. Pod naletima brojčano i u oružju nadmoćnijih neprijatelja, 6. 10. 1991. godine je pala farma Orlovnjak i tada je poginulo ili nestalo 7 branitelja i civila. Dana 20. 11.1991. godine Seleš, a 5.12.1991. godine Antunovac. Tada je utvrđena linija obrane oko grada Osijeka, koja se više nije mijenjala do povratka u Antunovac u sklopu procesa mirne reintegracije. Samo na području Antunovca 42 civila i vojnika izgubila su svoj život za Domovinu, a za nekoliko žrtava još uvijek se traga.
 
- OSIJEK I ROSINJAČA: Nakon okupacije Ernestinova i Laslova i dolaska nadomak Antunovca, te neuspjeha u prvom pokušaju osvajanja Paulinog Dvora, velikosrpski agresor 5. prosinca 1991. organizirao je opći napad na cjelokupnom osječkom bojištu. Uz velike žrtve branitelja, agresorske snage su ipak zaustavljene kod Nemetina i iz smjera Klise u pokušaju proboja na istočnom i jugoistočnom ulazu u Osijek. Na južnoj strani obrane, odakle se napad donekle mogao očekivati, agresor je napao najvjerojatnije s dva oklopno-mehanizirana voda, a pješačkim postrojbama pridružile su i četničke jedinice Belih orlova. Te noći položaje u šumi Rosinjača branilo je samo 16 pripadnika 106. brigade koji, iako nisu dobili pomoć, u žestokim okršajima nisu ustuknuli već su svi izginuli. Zaustavivši nakratko napade velikim su junaštvom omogućili konsolidaciju obrane Osijeka. Pripadnici specijalne postrojbe bojne Frankopan i domicilni branitelji ipak su izvukli sve poginule, osim Mihajla Pelegrina koji se vodi kao nestao. Tog kobnog 5. prosinca 1991. na cijelom osječkom bojištu poginulo je više od 50 branitelja.
 
- Mons..KAZIMIR VIŠATICKI: Mons. Kazimir Višaticki rođen je 4. ožujka 1939. u Čatrnji, župa Bosanska Gradiška, u veoma brojnoj poljskoj obitelji pok. Ivana Višatickog i Barbare rođ. Ostrowska. Obitelj Višaticki imala je ukupno 11 djece: devet sinova i dvije kćeri – od kojih su čak četvorica sinova postali svećenici. Kazimir je najstariji od njih, a slijedili su ga Adolf - sada župnik u župi Lištani kraj Livna, Franjo - koji djeluje kao svećenik u Kanadi, te kao najmlađi mons. Karlo - sada duhovnik bogoslova u sjemeništu u Đakovu. Mons. Mons. Kazimir Višaticki,  mučen i ubijen je 17. studenog 2004. u župnom stanu u Bosanskoj Gradiški. (B.Vrselja)
 
2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 5

 

POVEZANI ČLANCI

Croatian English French Italian
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    ZADRUGA 
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo zadruga veterani     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top