logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2015 11 11 2015 05 30 dgp 363
 
Dan veterana, Dan sjećanja i Dan primirja spomendani su koji se u različitim državama svijeta obilježavaju 11.11. na dan sklapanja primirja između Saveznika i Njemačke 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata.  
Dan veterana (Veterans Day) je državni američki praznik koji se obilježava u čast ratnim veteranima, svim osobama koje su služile u američkoj vojsci. Amerikanci se na ovaj dan prisjećaju svojih veterana i njihove službe u oružanim snagama, zahvaljuju im na vjernosti i službi, a istovremeno se prisjećaju poginulih i svih koji su žrtvovali svoje živote za slobodu i pravdu. To je dan kada se slave veterani, koji su služili u svim ratovima koje je vodio SAD. Dan veterana obilježava se vojnim paradama, vješanjem zastava na javnim i državnim zgradama kao i polaganjem cvijeća na grob „nepoznatog vojnika“ čime se simbolično zahvljuje svim nepoznatim vojnicima, koji su poginuli u službi. Većina trgovina i državnih službi na ovaj dan ne radi.
Dan sjećanja (Remembrance Day) obilježava se u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi, Francuskoj, Novom Zelandu i mnogim drugim zemljama gdje je prvenstveno dan sjećanja na veterane. Manifestacije obilježavanja organiziraju lokalne udruge veterana, a simbolički se na grobove stavljaju makovi, kao simboli sjećanja na tzv. "veliki rat" i veze sa domovinom. U Velikoj Britaniji se na glavnoj svečanosti, koja se obično održava drugu nedjelju u studenome, pozivaju i kraljica i premijer.
No oba ova praznika nastala su iz Dana primirja (Armistice Day) koji je ustanovio britanski kralj George V. organiziravši povodom potpisivanje primirja domjenak u čast francuskog predsjednika.  
U Hrvatskoj su unazad pet godina u mnogim županijama i gradovima, pa i na državnoj razini, određeni dani sjećanja na branitelje iz Domovinskog rata, one koji su položili svoje živote na oltar domovine, ali isto tako i na preživjele veterane.
Moto klub Veterani - Croatia je na 146. sjednici Izvršnog odbora Svjetska veteranska federacija (WVF), koja se održala 09. veljače 2013. godine u Parizu (Francuska) pod predsjedavanjem predsjednika g. Hamida Ibrahima (Malaysia), primljen u punopravno članstvo Svjetske veteranske federacije kao deveta udruga iz Hrvatske i kao prvi moto klub koji okuplja veterane-bikere. Inače, Svjetska veteranska federacija okuplja 172 veteranske udruge iz 96 zemalja i predstavlja između 25 i 30 milijuna veterana u svijetu.
Cilj ulaska MKVC u WVF je povezivanje sa veteranima-bikerima članovima WVF, integracija i razumijevanje veterana, usvajanje etičkih vrijednosti kroz motociklistički sport, poticanje prijateljskih odnosa među narodima te promoviranje prirodne, kulturne i povijesne baštine RH.
Ovime smo preuzeli sva prava, ali i obveze koje članstvo u tako velikoj međunarodnoj organizaciji donosi te se stoga moramo i dalje odnositi krajnje ozbiljno i s punom odgovornošću promicati vrijednosti Domovinskog rata u svijetu na specifičan način.
Čestitamo svim veteranima članovima Svjetske veteranske federacije, koji obilježavaju Dan veterana, Dan sjećanja ili Dan primirja (Veterans Day, Remebrance Day, Armistice Day), njihov dan. 

POVEZANI ČLANCI

WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    ZADRUGA 
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo zadruga veterani     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top