logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica zaustavljanja JNA tenkova u Pologu `14.

2014 05 07 polog 101

Članovi Moto kluba Veterani - Hercegovina i ove su godine obilježili obljetnicu zaustavljanja tenkova JNA u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.
U crkvi u Pologu sudjelovali su u svetoj misi za poginule i nestale hrvatske branitelje, a nakon toga su upalili svijeće i položili vijenac na spomenik palim braniteljima iz pološkog kraja u 2. svjetskom ratu i Domovinskom ratu.


Dokumentarni film "3 dana" o zaustavljanju tenkovske brigade u Pologu autora Zdenka Jurilja iz Širokog Brijega.


Dan 7. svibnja 1991. godine, mi, hrvatski branitelji, slavimo kao dan početka organiziranog otpora velikosrpskoj agresiji. Neosporna je činjenica kako je u to vrijeme Jugoslavenska narodna armija koristila prostore Bosne i Hercegovine za izvođenje vojnih operacija prema Republici Hrvatskoj, znajući kako, tek uspostavljena, nova demokratska vlast u Sarajevu nije u mogućnosti spriječiti da se njezin prostor koristi za provođenje plana „RAM“. Plan velikosrpskog agresora bilo je blokiranje zapadne i južne Hercegovine, odsijecanje Dalmacije, stvaranje preduvjeta za uvođenje snaga JNA iz pravca Banja Luka - Donji Vakuf - Kupres - Mrkonjić Grad - Drvar - Livno i produžiti s daljnjim borbenim djelovanjima u cilju presijecanja Dalmacije na tri djela.
U jutarnjim satima, 7. svibnja 1991., kolona tenkova i oklopnih vozila bivše JNA nenajavljeno je iz Sjevernog logora u Mostaru krenula prema Širokom Brijegu u cilju pokretanja realizacije tzv. plana „RAM“.
Kreatori velikosrpske politike, Slobodan Milošević, Dobrica Ćosić i General-štab Jugoslavenske narodne armije, svjesni svoje vojne nadmoći, u potpunosti su zanemarili važnu činjenicu - kako u zapadnoj Hercegovini živi nacionalno svjestan hrvatski narod, koji je spreman i goloruk stati pred neprijateljske tenkove.
Dana 7. svibnja 1991. to se i dogodilo. Zaustavljanje tenkovske kolone bivše JNA prepriječenim kamionima i nenaoružanim ljudstvom u Pologu, za hrvatski narod Širokog Brijega, Mostara, Gruda, Posušja, Čitluka, Ljubuškog i Čapljine, bila je prekretnica koja je pokazala kako se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.
Godinu dana nakon zaustavljanja tenkova u Pologu, Jugoslavenska narodna armija je upravo na prostorima Hercegovine, u vojnoj operaciji „Lipanjske zore“ doživjela svoj neslavni kraj, poražena od Hrvatskog vijeća obrane koje je proizašlo iz naroda koji je 7. svibnja 1991. goloruk stao u obranu svojih stoljetnih ognjišta.
U roku od samo četiri godine, Hrvatsko vijeće obrane i Policija Herceg-Bosne su od velikosrpskih osvajača oslobodili sve prostore u Bosni i Hercegovini koje je obuhvaćao plan „RAM“, čime je trajno dokinut san o Velikoj Srbiji sa zapadnim granicama Karlovac - Virovitica - Karlobag.
7. svibanj 1991. je veliki dan u povijesti hrvatskog naroda u BiH i stoga, ovim putem želimo uputiti čestitke za 23. obljetnicu hrvatskog otpora, obiteljima poginulih i umrlih branitelja, hrvatskim uznicima, ratnim vojnim invalidima, organizatorima otpora i dragovoljcima Domovinskog rata, Policiji Herceg-Bosne, hrvatskim časnicima i dočasnicima te cjelokupnom hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, posebice onima koji su 7. svibnja 1991. goloruki stali pred neprijateljske tenkove u Pologu.
 
UDRUGA ORGANIZATORA
OTPORA HVO U BIH
brigadir Jadran Topić