logo portal banner

AKTIVNOSTI

In Memoriam Nediljko Vegar - Nedo (22.06.1952. - 07.02.2014.) `14

2014 02 11 vegar nediljko nedo

Danas smo nazočili posljednjem ispraćaju hrvatskog branitelja, prijatelja i velikog borca za slobodnu Hrvatsku pukovnika Nediljka Vegara - Nedo na gradskom grbovlja Mirogoju u Zagrebu. Pokop će biti 12.02.2014. godine u nejgovom rodnom kraju, u mjestu Vašarovići kod Ljubuškog.
Nedu sam upoznao na zadarskom ratištu 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata smo se viđali da bi početkom 2001. godine nagon gašenja 1. Hrvatskog gardijskog Zbora, Nedo bio dodijeljen mom Odjelu za doktrinu kopnene vojske u Zapovjedništvu za obuku Glavnog stožera Oružanih snaga RH koji sam u to vrijeme vodio.
Tada sam tek od Nede saznao kakvu je torturi prolazio samo zbog toga što mu je njegov Pave bio jedan od vođa skupine Fenix '72, poznatij kao Bugojanska skupina - Fenix. Tada je cijelu njegovu obitelj progonila hrvatska i jugoslavenska UDBA. Nedo je zbog toga svoju budućnost vidio u svijetu.  
Početkom Domovinskog rata Nedo se vraća u Hrvatsku i priključuje HV: diverzantskom vodu HRM, zatim 4. gardijskoj brigadi, pa specijalnim snagama Glavnog stožera OS RH te obučnom centru za gardijske postrojbe u Šepurinama.

Bila mi je velika čast i privilegija poznavati tako jednostavnog, časnog, principijelnog, ponosnog, velikodušnog i skromnog domoljuba, biti njegov suborac u našem svetom cilju oslobađanju naše voljene domovine.

Pozivam članove MKVC da prisustvuju posljednjem ispraćaju našeg velikog domoljuba Nedeljka Vegara - Nedu u Ljuboškom.

Obitelji iskrena sućut.
Neka mu je laka Hrvatska zemlja!

MKVC
predsjednik, Ratko Dragović - Klek

World tražilica