logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica Dana obrane grada Zadra `13.

2013 10 06 zadar klek 048

Predsjednik MKVC je u nedjelju 06.10.2013. godine prisustvovao obilježavanju 22. obljetnice Dana obrane grada Zadra u Domovinskom ratu.
Petog i šestog listopada 1991. godine JNA je, potpomognuta pobunjenim Srbima, s kopna, mora i iz zraka žestoko napala Zadar želeći ga na brzinu osvojiti i tako presjeći Hrvatsku na pola. Malobrojni branitelji uspjeli su obraniti grad nakon čega su započeli pregovori koji su rezultirali odlaskom JNA iz 13 zadarskih vojarni.

Na prigodnoj svečanosti u Zadru su se okupili brojni građani, branitelji grada, njihove obitelji i prijatelji, predstavnici vojnih i civilnih vlasti, a među njima je bio i general Ante Gotovina.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred središnjim križem na Gradskom groblju, pred Spomenikom imotskim vitezovima, kod križa na Ploči te spomen obilježja na Dračevcu odana je počast poginulim braniteljima grada. Sveta misa služena je u crkvi sv. Petra na Ploči.
Zadarski branitelji su zajedno sa ostalim udrugama i lokalnom zajednicom organizirali i bogat prigodni program: „Večer sjećanja na junake obrane Zadra“ u dvorani Gradske knjižnice, izložba ratnih fotografija u Kneževoj palači, predavanje „Kako smo obranili Zadar“ u dvorani Kazališta lutaka Zadar, mimohod sjećanja na prvoj crti „Od Dračevca do Bokanjca", a služena je i sveta misa u crkvi sv. Ante u Nadinu.