logo portal banner

AKTIVNOSTI

Eurobiker - Pomoć za bolnicu i domove zdravlja u BiH `13.

2013 05 12 eurobiker
Europski bikeri okupljeni u udruzi Eurobiker organizirali su i realizirali humanitarnu akciju za županijsku bolnicu "Dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu i domove zdravlja u Gračanici i Srebrenici u BiH, a u kojoj su sudjelovali i koju su pratili mnogobrojni hrvatski bikeri i veterani.
EUROBIKER je međunarodna udruga osnovana 2003. godine u Njemačkoj sa osnovnim ciljem povezivanja naroda i kultura kroz vožnju motorima i svih tih godina vrlo se uspješno bavi organiziranjem humanitarnih akcija. Jedan od glavnih idejnih začetnika i osnivač udruge Eurobiker je dr. Hermann Munzel. Ovogodišnja vrlo vrijedna humanitarna donacija, 11 šlepera različite opreme, namještaja, uređaja, aparata i instrumenata, namijenjena je opremanju bolnice u Livnu i domova zdravlja u Gračanici i Srebrenici. Prijevoz i prikupljanje donacija organizirala je njemačka bajkersko-humanitarna udruga Biker Brummi Hilfe koja djeluje u okviru asocijacije Eurobiker Europa, a uz sveobuhvatnu podršku "Eurobiker Charity Croatia" na čelu kojeg se nalazi Zlatko Blaževac-Abaz. Pokrovitelji humanitarnog konvoja su Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta, Marieluise Beck, predsjedavajuća Njemačko-bosansko-hercegovačkom parlamentarnom skupinom njemačkog Bundestaga, i kao domaćin Srećko Boras, član Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Eurobiker BiH.
 

Inicijativa za humanitarnu pomoć Livnu pokrenuta je 13.10.2012. godine na pečenkijadi u organizaciji MK Brod iz Slavonskog Broda. Na pečenkijadi se okupio popriličan broj članova moto klubova iz svih krajeva RH i BiH, a među njima su bili i „Vukovi“. U jednom razgovoru između Tomasa iz MK Vukovar i Boška iz MC Vukova iz Livna bilo je govora o humanitarnoj pomoći koju su prošle godine organizirali Eurobikeri iz Njemačke, Hrvatske i BiH za opću i sveučilišnu bolnicu u Mostaru. Čuvši taj razgovor povezao sam Boška i Abaza, predsjednika Eurobikera za Hrvatsku, i zamolio ga da u ime našeg prijateljstva učini sve kako bi sljedeća pošiljka humanitarne pomoći Eurobikera bila namijenjena livanjskoj bolnici. Uslijedilo je još nekoliko dogovora i konzultacija i tako je počela suradnja Abaza, Boška, Srećka i dr. Hermanna Munzela za humanitarnu akciju u BiH 2013. godine.
 
 

 
11.05.2013. godine - Gospić - Korenica
 
Humanitarni konvoj u Hrvatsku je ušao u subotu 11. svibnja 2013. preko graničnog prijelaza Macelj da bi u kasnim noćnim satima stigao na predviđeno odmaralište Zir, na autocesti kod Gospića. Hrvatske autoceste omogućile su konvoju besplatan tranzit autocestom kroz Hrvatsku. Konvoj su do Zira popratili i osiguravali djelatnici Policijske postaje Gospić na čelu s gđom. Višnjom Borčić, a tijekom noći taj su zadatak preuzeli članovi MK Gospić i MK Crazy Wolf's Lika iz Gospića.
Eurobikeri iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Kosova i drugih europskih zemalja također su doputovali tijekom subote u Hrvatsku i smjestili se u hotel Winnetou kod Korenice. Njima su se priključili članovi udruge Eurobiker iz Hrvatske, članovi Moto kluba Veterani - Croatia i bikeri iz ostalih hrvatskih moto klubova. 
Zbog značajnog doprinosa ovom projektu kao i zbog budućeg angažmana, predsjednik Eurobikera za Hrvatsku Zlatko Blaževac - Abaz zajedno sa svojim suradnicima donio je odluku da se predsjednik Moto kluba Veterani - Croatia Ratko Dragović - Klek primi za drugog počasnog člana Eurobiker Charity Croatia. Prvi počasni član je dr. Vesna Bosanac.
 
2013 05 09 pocasni clan eurobiker charity croatia
 
12.05.2013. godine - Šibenik - Omiš - Livno
 
Unatoč kišovitom vremenu 12.05.2013. godine europski bikeri su se priključili konvoju na odmaralištu Zir. Prije polaska sa odmarališta župnik Ivica Tolla iz Gospića blagoslovio je bikere i organizatore ove humanitarne akcije, a potom je konvoj nastavio put prema svom prvom cilju - Livnu u Bosni i Hercegovini.
Konvoj je krenuo autocestom prema graničnom prijelazu Kamensko, a mi smo magistralom stigli do Šibenika gdje su nas dočekali i na šibenskoj rivi ugostili članovi MK Galeb iz Šibenika Krečak, Kizo, Gerba koji također djeluju u okviru Eurobiker Croatia.
Nastavili smo lokalnom cestom do Omiša gdje smo ručali sa Tihom i predsjednikom MK Omiški gusari Vlahom i pričekali njegove članove, koji su se vračali iz Slavonskog Broda sa moto susreta MK Brod. Nakon ručka i kratkog odmora krenuli smo prema Livnu.
Dok smo mi prelazili granični prijelaz kod Aržana, konvoj je granicu prešao u Kamenskom i to puno brže nego na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije pa smo već prije mraka stigli u Livno. Šleperi su prenoćili na carini, a mi i vozači kamiona završili smo dan večerom u hotelu u društvu sa Eurobikerma i članovima MC Vukovi.
 
13.05.2013. godine - Livno
 
Predstavnici Eurobikera su u ponedjeljak predali donaciju livanjskoj bolnici, a oprema i namještaj su odmah raspoređeni po sobama. U istovaru pet kamiona, koliko je bilo namijenjeno ovoj zdravstvenoj ustanovi, sudjelovali su i članovi MC Vukovi.
Dok se medicinska oprema istovarivala u bolnici predstavnike Eurobikera i ostale učesnike u organizaciji ove humanitarne akcije ugostio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije g. dr. Nediljko Rimac sa svojim suradnicima, a potom i načelnik Općine Livno g. Luka Čelan.
Po završetku primopredaje donacije i razgovora sa predstavnicima lokalne zajednice, članovi MC Vukovi organizirali su zajednički ručak izvan Livna, kod lovačke kuće u Lopaticama.
Ambijent nije mogao biti ugodniji: lijep sunčan dan, potok, divlje životinje, dobra hrana.
Druženje je trajalo do kasno u noći.

Predsjednik MKVC se sa predstavnicima Podružnice 6. - Hercegovina predvečer uputio u Prisoje gdje su nastavili druženje. Idući dan obišli smo okolicu, ručali kod Pere u Livnu i krenuli natrag za Zagreb preko Grahova, Petrovca, Drvara i Bihaća.


14.05.2013. godine - Gračanica - Srebrenica
 
U utorak 14.05.2013. godine humanitarni konvoj je na svom proputovanju kroz BiH zastao u Žepču gdje su domaćini bili članovi MK United iz Žepča (Goran, Lena, Jozo i dr.), koji su organizirali parking za konvoj i ručak za sve sudionike humanitarne akcije. U popodnevnim satima je izvršena predaja drugog dijela opreme (3 šlepera) Domu zdravlja u Gračanici gdje su se svojom aktivnošću prilikom istovara istakli članovi MK Škorpioni iz Gračanice (Adil i ekipa). Nakon toga su ga tuzlanski bikeri (Mrkva, Krme, Lido, Josip i dr...) otpratili preko Tuzle do Srebrenice gdje su ga 15.05.2013. preuzeli domaći bikeri iz MK Argentum Riders s predsjednikom Ahmetom na čelu. U Srebrenici je predstavnicima lokalne zajednice i grada Srebrenice uručena donacija za njihov Dom zdravlja, a potom su svi sudionici i pratitelji konvoja zajedno sa predstavnicom udruge "Majke Srebrenice" odali počast srebreničkim žrtvama polaganjem vijenaca na memorijalnom groblju Potočari. 

ZAHVALA:

logo eurobikerMKVC zahvaljuje ekipi Eurobiker Charity Croatia na čelu s predsjednikom Zlatkom Blaževcom - Abazom, tajnikom Igorom Avramovićem - Grujom, Ivanom Brezićem i njegovoj ekipi iz Hrvatske, Eurobikerima Kosovo, Srećku Borasu predsjedniku Eurobiker BiH i njegovoj ekipi na uloženom trudu i pomoći koju pružaju preko prijatelja Eurobikera iz Njemačke narodima u BiH.
MKVC zahvaljuje i članovima MK Gospić i MK Crazy Wolf's Lika te djelatnicima Policijske postaje Gospić koji su osiguravali konvoj.
MKVC isto tako zahvaljuje udruzi BBH iz Njemačke na čelu sa predsjednikom Dr. Hermann Munzelom te njegovim suradnicima: Gerhardu Ibrüggeru, Stefanu Krameru-Vicepresidentu Eurobiker Europa, Axelu Schnakenbergu, Matthiasu Werneru, Reineru Phillipsu na organizaciji i pomoći koju su pružili na opremanju livanjske bolnice i domovima zdravlja u Gračanici i Srebrenici. Isto tako zahvaljuje ekipi vozača i pratitelja koji su vodili računa da se humanitarna oprema dopremi do cilja: Holgeru Badeu, Hermannu Munzelu, Dieteru Wienbergu, Peteru Hünekeu, Michaelu Fasteu, Horstu Seegersu, Kurtu Kastensu, Christophu Eggersu, Klausu Ascheu, Mirku Mönkemeieru, Williu Meissneru, Sabini Wieuberg, Lisi Muuzel, Jansu Hünekeu, Patricku Gerallau, Florianu Goltermannu, Yorku Shaeferu, Michaelu Meissneru, Andreasu Meyeru, Thomasu Schultkeu, Tobiasu Kortasu, Heinzu Tatjeu, Tini Munzel i Leni Bangen.

 

www.livno-online.com


www.livno-online.com 


Press clipping

 

World tražilica