logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do zida `07.

2007 09 09 udbina
 
Dana 21.09.2007. godine u emisiji Pečat vremena“ gosti emisije su bili župnik sa Udbine fra Nediljko Knezović, predsjednik MK Veterani iz Zagreba i član MK Vinkovci iz Vinkovci Ante Gilja. Tema emisije je bila Dan hrvatskih mučenika na Udbini od 09.09.2007. godine.

Video zapis krača verzija

Video zapis duža verzija


 
2007.09.15. - Zahvala MK Veterani povodom obilježavanja Dana hrvatskih mučenika na Udbini 2007.

 
Ispred Moto kluba Veterani (www.mk-veterani.hr) i ispred Udruge Domovinski rat On Line (www.domovinskirat.hr) zahvalit ću se svim moto klubovima i Free Riders-ima koji su nam pomogli u prikupljanju spomen kamenja za izgradnju zida memorije i dobrote te mučeništva u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.
U dovoženju spomen kamenja uključili su se: MK Veterani, LEMC Blue Knights Cro I, LEMC Blue Knights Cro II, MC Vukovi - Livno, MK Baroker - Varaždin, MK Beštije - Zadar, MK Bilice - Bilice, MK Crazy Wolfs - Gospić, MK Imotski Sokolovi - Imotski, MK Kiseljak - Kiseljak, Free Rider - Nadin, MK Night Riders - Odžak, MK Pakrac - Lipik - Pakrac, MK Skunks - Pula, MK Vukovar - Vukovar, Wigwam Free Riders - Čakovec, MK Vještice - Ogulin, MK Vinkovci - Vinkovci, FBC Goodfellas - Osijek,

a na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika na Udbini priključili su se: Free Rider - Gospić, MC Škorpioni - Gračanica, MK Stankovci - Stankovci i UHBM - Zagreb.

Svim moto klubovima i Free Riders-ima još jednom hvala.
Da bi izvršili svoju zadaću neke moto klubove, koji su morali proći preko nekoliko stotina kilometara morali smo prihvatiti dan ranije. Kako bi njima bilo što udobnije, mještani Udbine i naselja Sveti Rok potrudili su se da se osjećaju kao kod kuće.
Ovom prilikom zahvaljujemo se obiteljima koji su na bilo koji način pomogli da im bude što ugodnije, a to su obitelj:  Franičić, Kuburić, Vukšić, Relja, Klečina, Tuka, Nada i Ivica Dejanović, Nada Balen i Cafe bar "Grand" Udbina.
Hvala vam.
Za slijedeću godinu najavljujemo nastavak dovoženja spomen kamenja u isto vrijeme za zid memorije i dobrote te mučeništva prilikom izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Vidimo se dogodine i u većem skupu.
 

2007.09.13. - Emisija Prva crta 1. program HRT - Veterani motoristi na Udbini

Dana 13.09.2007. u 09:05 sati na HRT 1. radijski program bilo je govora o veteranima motoristima na Udbini, na Dan hrvatskih mučenika. 


 
2007.09.10. - Kamen iz Posavine u zidu memorije, dobrote i mučeništva na Udbini
 
Na početku svečanog misnog slavlja na Dan hrvatskih mučenika 9. rujna ove godine na Udbini, motoristi i veterani Domovinskog rata donijeli su pred oltar kamenje s različitih stratišta stradanja hrvatskog naroda. Među tim kamenjem bio je i kamen iz Bosanske Posavine.
Kamen su na Udbinu donijeli motoristi iz Odžaka. Oni su taj kamen preuzeli u petak 7. rujna na spomen groblju žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Posavskoj Mahali. Tom prigodom svećenici Odžačkog kraja priredili prigodnu Službu riječi uz molitvu odrješenja i blagoslov motorista hodočasnika, a predsjednik vlade Posavske županije Mijo Matanović, općinski načelnik Luka Jurić i vlč. Ivo Balukčić, župnik iz Odžaka simbolično su predali taj kamen Odžačkim motoristima.
Ovogodišnjem obilježavanju Dana hrvatskih mučenika na Udbini uz motoriste sudjelovali su vlč. dr. sc. Ivu Balukčića, župnik iz Odžaka koji je bio i izaslanik vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, predsjednik županijske vlade Mijo Matanović, Luka Jurić, načelnik općine Odžak, prof. Anto Šimić, voditelj centra za kulturu u Odžaku i Marko Knežević, predsjednik Turističke zajednice te još nekoliko vjernika. Objavio: www.zupamik-odzak.net
 

2007.09.09. - Udbina - Sveta misa povodom Dana hrvatskih mučenika na Udbini - HRT

Hrvatska radio televizija prenosila je svetu misu povodom Dana hrvatskih mučenika na Udbini 09.09.2007. godine s početkom u 11.00 sati. U obilježavanju Danas hrvatskih mučenika na Udbini članovi moto klubova Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod organizacijom Moto kluba Veterani su tom prigodom dovezli i priložili spomen kamenje memorije i dobrote kao simbol stradanja i patnje Hrvata kroz povijest koji su bez suđenja na raznorazne načine ubijeni i nestali.


 
2007.09.09. - Udbina - Hercegovačka televizija (Mostar) o Danu hrvatskih mučenika na Udbini
 
Dana 09.09.2007. godine Hercegovačka televizija iz Mostara prenosila je emisiju o Danu hrvatskih mučenika na Udbini.
 

 
2007.09.09. - Moto klub Veterani - Dani hrvatskih mučenika na Udbini

Emisija o prikupljanju spomen kamena za zid memorije, dobrote i mučeništva za crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, dana 09.09.2007. godine. Spomen kamenje prikupljali su i dovezli veterani, motoristi iz Hrvatske i BiH. Pogledajte kraću verziju ili dužu verziju video zapisa. 


 
2007.09.09. - Velebna proslava na Udbini
 
Udbina, 9. rujna 2007. - Na Udbini „Dan hrvatskih mučenika“ 9. rujna, s tugom u srcu za nedavno poginulim vatrogascima, Crkva u Hrvatskoj proslavila je građevinu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Svečano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolita mons. dr. Ivan Devčić u koncelebraciji biskupa domaćina Mile Bogovića, zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, porečkog i pulskog biskupa Ivana Milovana, dubrovačkog biskupa Želimira Puljića, kao i više izaslanika drugih biskupa.
Ovogodišnja proslava okupila je stotinjak svećenika. Nazočilo je i pedesetak sestara milosrdnica koje su komemorirale svoju iza drugog rata streljanu sestru Žarku Ivasić, te oko pet tisuća hodočasnika. One su zajedno s oko dvije tisuće vjernika sudjelovale na križnom putu koji je s Podudbine krenuo u 9.30. Predvodio ga je mons. Mile Pecić, župnik i dekan slunjski, a tekstove su čitali stradalnici Drugoga svjetskoga rata iz Slunja.Kao posebnost ovogodišnje proslave izdvajamo ulaznu procesiju u kojoj su sudjelovali veterani-motoristi iz cijele Hrvatske. Nosili su spomen kamenje s povijesnih mjesta stratišta hrvatskoga naroda.
Tako su se u procesiji našli kamen iz Jazovke, Jasenovca, Macelja, Kočevskog Roga, Teznoga, Širokog Brijega, Mostara, Odžaka… Početak je to opsežne akcije u kojoj se namjerava sakupiti oko 700 kamenja iz cijele Hrvatske i BiH. U nedjelju se očekuje oko 80 spomen kamena. Druga posebnost je spomen na slugu Božjega Miroslava Bulešića, istarskog svećenika koji je ubijen 1947. godine u Lanišću. O njemu je na misi govorio mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski.Izdvajamo i sudjelovanje Hrvatske vojske na Udbini. Središnji prostor krasilo je oko 400 mladića iz svih rodova HV-a, te oko 100 policajaca, i više njih u odorama hrvatskih povijesnih postrojbi iz Ogulina, Gospića... General bojnik Jozo Milićević, zapovjednik Ratne škole „Ban Jelačić“, nosio je spomen svijeću koja je upaljena za sve branitelje. Molitvu vjernika su čitali po jedan predstavnik vojske, policije i povijesnih postrojbi.
Na početku mise pozdravne riječi uputio je biskup Bogović. Izdvojio je izaslanika predsjednika Hrv. sabora g. Darka Milinovića, župana ličko-senjskoga Milana Jurkovića, župana Posavske županije Miju Matanovića, gradonačelnike Gospića, Šibenika, Ogulina, Odžaka, načelnike i ostale državne dužnosnike. Zahvalio je na dolasku hodočasnicima iz Gospićko-senjske biskupije koji su ove godine najbrojniji budući da se ove godine poldnevna misa slavi samo na Udbini, organizirane hodočasnike s Viškova, Donjega Marofa, Širokog Brijega, Vinjana i ostale…
Nakon mise riječi zahvale uputio je ličko-senjski župan Milan Jurković, član Glavnog odbora CHM, koji je projekt CHM označio kao isticanje vlastitog nacionalnog identiteta, državnosti i mučeništva, a kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora g. Vladimira Šeksa nastupio je potpredsjednik dr. Darko Milinović.
Ovogodišnju proslavu na Udbini prenosila je Hrvatska televizija na svom drugom programu, a također i Hrvatski radio prvi program.
Kao uspomenu s današnjeg slavlja vjernici su mogli ponijeti veliki kalendar za 2008. godinu sa propovijedi kardinala Josipa Bozanića na Bleiburgu 13. svibnja 2007. godine i fotografijama Bleiburga i Križnoga puta, te mjesta masovnih grobnica po Hrvatskoj i BiH.
U popodnevnim satima, u prostorijama Ordinarijata Gospićko-senjske biskupije biskupi Bogović je primio predstavnike NK Rijeka i Ličko-senjske županije. U 17 sati oni su odigrali nogometnu utakmicu na gradskom stadionu „Balinovac“. Susret su organizirali Karitas Gospićko-senjske biskupije i Savez športova Ličko senjske županije, a prihod je namijenjen za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
 

 
2007.09.09. - Udbina - Sveta misa povodom Dana hrvatskih mučenika na Udbini - HRT
 
Hrvatska radio televizija prenosila je svetu misu povodom Dana hrvatskih mučenika na Udbini 09.09.2007. godine s početkom u 11.00 sati. U obilježavanju Danas hrvatskih mučenika na Udbini članovi moto klubova Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod organizacijom Moto kluba Veterani su tom prigodom dovezli i priložili spomen kamenje memorije i dobrote kao simbol stradanja i patnje Hrvata kroz povijest koji su bez suđenja na raznorazne načine ubijeni i nestali.
 

 
2007.09.09. - Spomen-kamen za crkvu na Udbini
 
Kao i prijašnjih godina, i ove će se godine 9. rujna svečano obilježiti Dan hrvatskih mučenika. Kako je već svima poznato na Udbini se gradi Crkva hrvatskih mučenika u spomen na mučeništvo i patnju hrvatskog naroda kroz vijekove pa tako i u Domovinskom ratu.
Župa Sv. Nikole Biskupa ove je godine počela s prikupljanjem spomen-kamenja sa sto lokacija, koje će biti ugrađeno u zid sjećanja u sklopu Crkve hrvatskih mučenika.
Kamen s lokacije stratišta treba biti izrađen u sljedećim dimenzijama: 30 cm dug, 20 cm visok i 15 cm širok, a na prednjoj strani trebaju biti ispisani naziv i godina stratišta te naselje i općina. Odlučeno je da jedna od tih stotinu lokacija bude i iz naše župe.
Odabrana je lokacija Žuta Lokva gdje su 24. kolovoza 1991. na kontrolnom policijskom punktu iz zasjede mučki ubijena četiri hrvatska redarstvenika iz našeg kraja – Zdravko Vuković (1958), Vinko Krznarić (1958), Drago Toljan (1963) i Milan Vranić (1968). Preživio je samo Darko Murat, koji je teško ranjen uspio doći do zaklona.
{mosimage} U nedjelju 26. kolovoza u našoj župnoj crkvi održana je i misa zadušnica za spomenute policajce, prve žrtve Domovinskog rata na brinjskom području. Na mjestu njihove tragične pogibije 1995. godine podignuta je kapelica Sv. Križa.
U suradnji s veterananima Domovinskog rata spomen-kamen će biti prevezen na Udbinu za ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatskih mučenika, gdje će biti prinesen na ulaznoj procesiji na početku misnog slavlja u nedjelju, 9. rujna u 11 sati. Uz kamen bit će poslane i fotografije stratišta te popratno pismo u kojem će biti navedena povijest stratišta s vjerodostojnim podacima, koji će potom biti tiskani i objavljeni u glasilu Crkve hrvatskih mučenika „Hrvatska vjernost“.
Iz naše i okolnih župa organiziran je prijevoz autobusom pa se svi oni koji žele mogu prijaviti u župnom uredu i uputiti na Udbinu kako bi uveličali ovo slavlje te još jednom odali počast svima onima koji su dali svoje živote za slobodu naše domovine. Polazak je u nedjelju, 9. rujna u 7.30 sati ispred Vatrogasnog doma.
Misno slavlje bit će moguće pratiti i u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji.
Autor: Stela Radotić
Objavio: www.zk-brinje.hr
 

 
2007.09.09. - Velebna proslava na Udbini
 
Udbina, 9. rujna 2007. - Na Udbini „Dan hrvatskih mučenika“ 9. rujna, s tugom u srcu za nedavno poginulim vatrogascima, Crkva u Hrvatskoj proslavila je građevinu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Svečano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolita mons. dr. Ivan Devčić u koncelebraciji biskupa domaćina Mile Bogovića, zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, porečkog i pulskog biskupa Ivana Milovana, dubrovačkog biskupa Želimira Puljića, kao i više izaslanika drugih biskupa.
Ovogodišnja proslava okupila je stotinjak svećenika. Nazočilo je i pedesetak sestara milosrdnica koje su komemorirale svoju iza drugog rata streljanu sestru Žarku Ivasić, te oko pet tisuća hodočasnika. One su zajedno s oko dvije tisuće vjernika sudjelovale na križnom putu koji je s Podudbine krenuo u 9.30. Predvodio ga je mons. Mile Pecić, župnik i dekan slunjski, a tekstove su čitali stradalnici Drugoga svjetskoga rata iz Slunja.Kao posebnost ovogodišnje proslave izdvajamo ulaznu procesiju u kojoj su sudjelovali veterani-motoristi iz cijele Hrvatske. Nosili su spomen kamenje s povijesnih mjesta stratišta hrvatskoga naroda. Tako su se u procesiji našli kamen iz Jazovke, Jasenovca, Macelja, Kočevskog Roga, Teznoga, Širokog Brijega, Mostara, Odžaka… Početak je to opsežne akcije u kojoj se namjerava sakupiti oko 700 kamenja iz cijele Hrvatske i BiH. U nedjelju se očekuje oko 80 spomen kamena. Druga posebnost je spomen na slugu Božjega Miroslava Bulešića, istarskog svećenika koji je ubijen 1947. godine u Lanišću.
O njemu je na misi govorio mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski.Izdvajamo i sudjelovanje Hrvatske vojske na Udbini. Središnji prostor krasilo je oko 400 mladića iz svih rodova HV-a, te oko 100 policajaca, i više njih u odorama hrvatskih povijesnih postrojbi iz Ogulina, Gospića... General bojnik Jozo Milićević, zapovjednik Ratne škole „Ban Jelačić“, nosio je spomen svijeću koja je upaljena za sve branitelje. Molitvu vjernika su čitali po jedan predstavnik vojske, policije i povijesnih postrojbi.
Na početku mise pozdravne riječi uputio je biskup Bogović. Izdvojio je izaslanika predsjednika Hrv. sabora g. Darka Milinovića, župana ličko-senjskoga Milana Jurkovića, župana Posavske županije Miju Matanovića, gradonačelnike Gospića, Šibenika, Ogulina, Odžaka, načelnike i ostale državne dužnosnike. Zahvalio je na dolasku hodočasnicima iz Gospićko-senjske biskupije koji su ove godine najbrojniji budući da se ove godine poldnevna misa slavi samo na Udbini, organizirane hodočasnike s Viškova, Donjega Marofa, Širokog Brijega, Vinjana i ostale…
Nakon mise riječi zahvale uputio je ličko-senjski župan Milan Jurković, član Glavnog odbora CHM, koji je projekt CHM označio kao isticanje vlastitog nacionalnog identiteta, državnosti i mučeništva, a kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora g. Vladimira Šeksa nastupio je potpredsjednik dr. Darko Milinović.
Ovogodišnju proslavu na Udbini prenosila je Hrvatska televizija na svom drugom programu, a također i Hrvatski radio prvi program.
Kao uspomenu s današnjeg slavlja vjernici su mogli ponijeti veliki kalendar za 2008. godinu sa propovijedi kardinala Josipa Bozanića na Bleiburgu 13. svibnja 2007. godine i fotografijama Bleiburga i Križnoga puta, te mjesta masovnih grobnica po Hrvatskoj i BiH.
U popodnevnim satima, u prostorijama Ordinarijata Gospićko-senjske biskupije biskupi Bogović je primio predstavnike NK Rijeka i Ličko-senjske županije. U 17 sati oni su odigrali nogometnu utakmicu na gradskom stadionu „Balinovac“. Susret su organizirali Karitas Gospićko-senjske biskupije i Savez športova Ličko senjske županije, a prihod je namijenjen za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Objavio: www.r-mucenici.hbk.hr
 

 
2007.09.08. - Kamen iz župe Odžak
 
U kompleks Crkve hrvatskih mučenika koja se gradi na Udbini bit će ugrađen između ostaloga i zid sjećanja kao „memorija dobrote i mučeništva“ hrvatskog naroda. Taj zid će se izgraditi od kamenja koje će se donijeti sa preko 900 stratišta na kojima su naši pradjedovi ali i naši suvremenici svoj život dali za vjeru i Domovinu.
Prvih sto kamena na kojima će biti ispisano mjesto stradanja i godina, bit će donijeto iz različitih krajeva gdje žive Hrvati prigodom obilježavanja Dana hrvatskih mučenika na Udbini 9. rujna ove godine.
Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja dana hrvatskih mučenika pozvali su i župe Odžačkog kraja da i one prinesu svoj kamen. Taj kamen će u suradnji s motorista i veterananima Domovinskog rata na Udbinu dovesti motoristi iz Odžaka. Oni će kamen preuzeti u petak 7. rujna, na spomen groblju hrvatskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Posavskoj Mahali. Tom prigodom svećenici Odžačkog kraja izmolit će molitvu odrješenja za sve stradale ovoga kraja kroz povijest. (kta/i.b.) ( o. Draženko Tomić)
Objavio: www.hr-mucenici.hbk.hr
 

 
2007.09.08. - Obavijest o prihvatu i smještaju motorista hodočasnika

Prihvat motorista koji dolaze na misno slavlje u Udbinu u subotu 08.09.2007. godine organiziran je u mjestu Sveti Rok u osnovnoj školi. Sveti Rok (http://maps.google.com) udaljen je 7 kilometara od Udbine na pravcu Udbina - Gospić.
Okupljanje bikera i formiranje kolone je u 09 sati i 30 minuta ispred restorana „Robert“ u Podudbini na Udbini. (Klek)
 

 
2007.09.07. - Kamen iz Nadina za crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini
 
Kulturno umjetničko društvo iz Nadina (www.kud-nadin.hr) organizirali su  ispraćaj kamena za novu Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Kamen je primio biker iz Nadina na slici Neven Vrsaljko koji će ga "dojuriti" svojim motociklom na Udbinu.
Nadin je mjestu u Ravnim Kotarima koji je u svojoj prošlosti veliko stratište Hrvatsko naroda. Preko 150 Nadinjana, od Turaka do Domovinskog rata izgubilo je prisilno život samo zato što su bili Hrvati odnosno nisu pripadali naciji koje su vladale režimima na našem prostoru.
Grad Nadin je 1527. g. doživio sudbinu Krbave i Udbine, turci su ga osvojili, pobili stanovništvo,  dio pobjegao u Istru (Medulin - Promenturu) i grad uzeli idućih 130 g. u svoje ruke.
Sljedeće veliko stratište je bilo 1943. sedamdeset mještana u jednom danu pobiše partizani, sedamdeset leševa preživjeli dovezoše karovima bez sanduka, bez crkvenog zvona, bez sprovodne povorke, bez kršćanskog običaja pred crkvu sv. Ante i dva dana su ih morali sahranjivati.
1991. opet stratište Hrvata u Nadinu, 20 civil mrtvih u jednoj minuti u podrumu jedne kuće, krivi i osuđeni o razbojnika u istoj minuti samo zato što su bili Hrvati.
Dragi prijatelji! zadovoljstvo nam je što ovaj kamen kao simbol stradanja bude ugrađen u crkvi svih Hrvatskih mučenika jer to i jesu bili i da stoljećima i tisućljećima bude simbol stradanja.
Hvala Vam na uvažavanju i sa poštovanjem!
Dragan Brzoja i Šime (Mime) Ožaković
predsjednik KUD-a Nadin
 
Dragan Brzoj
 

 
2007.10.07. - Preuzimanje drugog spomen kamena u Pakracu - Španovica
 
Dana 07. listopad 2007. god članovi Moto kluba "Pakrac-Lipik" preuzeli su drugi po redu spomen kamen za budući zid memorije, dobrote i mučeništva u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini koja je u izgradnji. Spomen kamen je uzet u Španovici.  
To je mjesto velike hrvatske tragedije i stradanja, poput onih hrvatskih sela koja su tijekom 2.svjetsko rata na isti način stradala od četnika i partizana.  
Španovica dijeli sudbinu Boričevca, Cetingrada, Udbine, Gvozdanskoga, Zrina..., gdje su Hrvati poubijani i protjerani, mjesta zapaljena a crkve do temelja srušene. U ta mjesta Hrvati se nikada poslije nisu uspjeli vratiti i obnoviti život. Povrh sela Španovice nalazi se groblje, a na njemu je veliki spomenik koji su podignuli protjerani Španovčani u znak sjećanja na 398 žrtava od 1939. do 1949. godine.  
Spomen kamen je predao fra Nedjeljko Knezović koji je u Pakracu, u crkvi UBDM sa pakračkim župnikom Matijom Juraković vodio svetu misu, a primopredaji je nazočio predsjednik zavičajne zajednice Španovčana gosp. Boris Pleša.
 

 
2007.09.07. - Spomen kamen iz Pakraca preuzeo Moto kluba Pakrac-Lipik
 
Dana 07.09.2007. godine članovi Moto kluba Pakrac-Lipik preuzeli su kamen u župnom dvoru u Pakracu. Kamen je predao župnik Matija Juraković, a primopredaji je nazočio pakrački gradonačelnik Davor Huška.
Kamen je iskopan s lokacije stratišta, logor Bučje koji je osnovan početkom mjeseca kolovoza 1991. god. Logor je nastao od strane pobunjenih srba i bivše „JNA“ koji su na najokrutniji način provodili velikosrpsku politiku kojoj je osnovna namjena bila izbrisati svako postojanje bilo kakvog hrvatskog obilježja, a prije svega hrvatskih ljudi. On nije nastao slučajno, baš naprotiv logor je rezultat pomno provedenih priprema koji su rezultirali stvaranjem koncentracionih logora po uzoru na one nacističke. Smatra se da je kroz logor Bučje prošlo preko 350 zatočenika sa šireg područja sjeverozapadne Hrvatske. Mnogi su u logoru izgubili živote, mnogi su mučeni, a za neke se i dan danas ne zna gdje su.
Stoga, njima u čast, ponosni smo što sudjelujemo u izgradnji Crkve hrvatskih mučenika. (Klek)
 

 
2007.09.06. - Dar MK Crazy Wolf's za Crkvu hrv. mučenika
 
06.09.2007. - Neposredno iza tiskovne konferencije u Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije pred nazočnim predstavnicima medija predsjednik Moto kluba Crazy Wolf's (Ludi vuk) iz Gospića g. Mile Milković, darovao je biskupu mons. Mili Bogoviću potvrdu o novčanoj uplati od 5.000 kn za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini.
I ova motoristička skupina doći će 9. rujna na Udbinu noseći spomen kamen iz Kaniže i Jadovna. (D. T.)
Klub je svoj začetak i osnivanje započeo 1999. godine. Klub broji dvadesetak članova. Njihov, logo - trbušasti vučko, obišao je mnoštvo susreta te vrste po Hrvatskoj. Djeluju s puno entuzijazma i potporu grada Gospića i Turističke zajednice grada.
Objavio: www.hr-mucenici.hbk.hr
 

 
2007.09.06. - Spomen kamen iz Promina preuzeo MK Bilice
 
Dana 06.09.2007. godine predsjednik Moto kluba Bilice iz Šibenika Nixon i Grog preuzeli su spomen kamen u Župi sv.Mihovila povodom obilježavanja Dana hrvatskih mučenika na Udbini 90.09.2007. godine. (Klek)
 

 
2007.09.06. - Spomen kamene u BiH preuzeli članovi moto klubova Vukovi iz Livna

 
Danas 06.09.2007. godine u Hercegovini u BiH motoristi Zoran Modraković - Kodžo, biker iz Mostara i Ante Lončar iz Širokog brijega preuzeli i predali tri kamen ploče. Široki brijeg, Cekin Hum-Rodoć Mostar, Kijev Ravno.
Zoran Modraković Kodžo je osobno predao u župnom uredu Rakitno članovima MC Vukovi - Livno.
Preuzeli su i četvrtu kamenu ploču Rakitnog.
Preuzimanje je popratila Hercegovačka hrvatska televizija koja će biti nazočna isto tako i u Udbini 09.09.2007. godine.
Predsjednik MC Vukovi - Livna , Branko Lijović i Boško Krzelj su osobno preuzeli svečano kamene ploče dopremili ih do Livna.
Nikola Maros član MC Vukovi - Livna iz Glamoča preuzeo je kamen iz Glamoča.
Stjepan Radoš clan MC Vukovi - Livna iz Bugojna je preuzeo bugojanski spomen kamen. (Klek)
 

 
2007.09.06. - Tiskovna konferencija povodom Dana hrv. mučenika 9. rujan 2006. na Udbini
 
Gospić, 6. rujna 2007. Tiskovna konferencija povodom Dana hrv. mučenika 9. rujan 2006. na Udbini U organizaciji Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika 9. rujna 2006. na Udbini u Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije u Gospiću u 12 sati upriličena je tiskovna konferencija. Nazočnim novinarima obratio se gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović te podnio izvješće o proslavi na Udbini, a o tijeku radova na izgradnji crkve i nekim aktualnim temama u svezi toga govorio je vlč. Nikola Turkalj, biskupijski ekonom.
Uz već uobičajene točke na proslavi 9. rujna na Udbini (križni put u 9.30 i misu u 11 sati koju predvodi nadbiskup riječki i metropolita mons. dr. Ivan Devčić) kao posebnost ovogodišnje proslave Dana hrvatskih mučenika biskup Bogović je izdvojio ulaznu procesiju u kojoj će sudjelovati veterani-motoristi iz cijele Hrvatske, nosit će spomen kamenje s povijesnih mjesta stratišta hrvatskoga naroda. Tako će se u procesiji naći kamen iz Jazovke, Jasenovca, Macelja, Kočevskog Roga, Širokog Brijega, Mostara, Odžaka… Početak je to opsežne akcije u kojoj se namjerava sakupiti oko 700 kamenja iz cijele Hrvatske i BiH. U nedjelju se očekuje oko 80 spomen kamena.
Druga posebnost je spomen na slugu Božjega Miroslava Bulešića, istarskog svećenika koji je ubijen 1947. godine u Lanišću. O njemu će na misi par riječi reći mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski. Prošle godine bio je spomen s. Žarke Ivasić, milosrdnice pa se očekuje i sada sudjelovanje oko 80 čss. milosrdnica iz Rijeke i Zagreba.
Izdvojio je i sudjelovanje Hrvatske vojske na Udbini. Očekuje se oko 400 vojnika iz svih rodova HV-a, oko 100 policajaca, te sudjelovanje hrvatskih povijesnih postrojbi iz Ogulina, Gospića i ostalih mjesta.
Ne smijemo zaboraviti ni nogometnu utakmicu koja će u 17 sati biti u Gospiću, a nastupit će NK Rijeka protiv nogometaša Ličko-senjske županije. Utakmica je u organizaciji Karitasa Gospićko-senjske biskupije i Saveza športova Ličko senjske županije, a prihod je namijenjen za izgradnju crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Svečano primanje predviđeno je u Ordinarijatu u Gospiću u 16 sati.
Biskup je rekao par riječi i o kalendaru za 2008. godinu tiskanom sa propovijedi kardinala Josipa Bozanića na Bleiburgu 13. svibnja 2007. godine. U kalendaru se nalaze fotografije sa Bleiburga i Križnoga puta, te mjesta masovnih grobnica po Hrvatskoj i BiH. Kalendar nosi podsjećanje na 10. obljetnicu proglašena blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Može se nabaviti po cijeni od 10 kuna. Za ovogodišnje slavlje tiskana je i poseban vodič u kojem se nalazi križni put i ostale potrebne informacije.
Vlč. Nikola Turkalj je govorio o tehničkim priprema za proslavu. Nabrojao je sve sponzore koji su potpomogli odvijanje proslave na Udbini. Požalio se na visoke naknade koje je općina Udbina propisala ugostiteljima koji bi htjeli biti na raspolaganju hodočasnicima. Ta naknada iznosi 80 - 100 kuna po kvadratnom metru prostora.

PROGRAM PROSLAVE

9.30 - križni put polazi od crkve sv. Marka Groba. Voditelj je msgr. Mile Pecić.
11.00 - Sveta misa

  • Predsjedatelj: mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup
  • Biskup domaćin: mons. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski
  • Voditelji programa: o. mr. Draženko Tomić, bisk. tajnik gđica. mr. Agneza Andrašek, kancelar
  • Pjevači: Udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije (Gospić, Otočac, Senj, Slunj, Ogulin, Udbina) & Zbor “Bašćina”, Zagreb
  • Zborovima ravna: g. Ivan Prpić Špika (Senj).
  • Na orguljama: g. Milan Dučić (Senj).
  • Prigodni govori: u ime Županije župan Milan Jurković i u ime Hrvatskog Sabora dr. Darko Milinović

Detaljno

9.30 - crkva sv. Marko Grob: Program svečanosti počinje križnim putem u 9.30 sati od crkve sv. Marka Groba. Voditelj je msgr. Mile Pecić, župnik i dekan slunjski. Križnom putu će se pridružiti i ss. milosrdnice i Hrvatska vojska. Naizmjence čitaju postaje križnoga puta. Moli se križni put fra Vice Blekića, verzija prilagođena slavlju na Udbini. Svi će hodočasnici dobiti prigodne knjižice sa križnim putem. Postoji mogućnost za ispovijed kod crkve sv. Marka Groba i na mjestu gdje će se slaviti misa.
11.00 sati - Udbina: Misa u 11 sati počinje mimohodom veterana - motoristakoji će iz mjesta hrvatskih stradanja po cijeloj domovini donijeti po jedan kamen i na simboličan način uzidati u novu crkvu. Očekuje se oko 400 pripadnika Hrvatske vojske i oko 100 policajaca. Biskup Bogović će zapaliti svijeću za sve hrvatske stradalnike. Svijeću nosi general bojnik Jozo Miličević iz ratne škole „Ban Jelačić“. Slijedi pozdravni govor biskupa Bogovića. Misu predvodi MONS. IVAN DEVČIĆ, nadbiskup riječki s ostalim biskupima. Prvo čitanje čita gđa. Elizabeta Dragičević, ravnateljica za stare Doma za stare i nemoćne osobe na Udbini. Evanđelje čita mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije. Pjevaju udruženi zbori Gospićko-senjske biskupije (Gospić, Otočac, Senj, Slunj, Ogulin, Udbina) i zbor „Bašćina" iz Zagreba. Ravna Ivan Prpić Špika (Senj). Obratit će se i biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan i govoriti o Miroslavu Bulešiću povodom 60 obljetnice smrti.
12.30 sati - Udbina: Iza mise su predviđeni prigodni govori u ime Županije ličko-senjske (župan Milan Jurković) i u ime Hrvatskog Sabora (potpredsjednik dr. Darko Milinović). Uzvanici za to predviđeni iza ove točke idu u ŠO „Kralj Tomislav“ na objed.
13.30 sati - Udbina: Prigodni kulturno umjetnički program Klape hrv. vojske sv. Juraj, KUDa „Zvona Zagore“, KUDa Remetinec, KUDa Udbina i KUDa Vinjani Donji.
16.00 sati - Gospić: U Ordinarijatu će biti primanje članova HNK Rijeka. Osim biskupa Bogovića nazočit će i biskup riječki Ivan Devčić.
17.00 sati - Gospić: U Gospiću će se u 17 sati na gradskom stadionu Balinovac održati humanitarna prijateljska nogometna utakmica između NK Rijeka i nogometaša Ličko-senjske biskupije. Prihod je namijenjen za izgradnju CHM.

PJEVAČI i PJESME

Na misi pjevaju udruženi zborovi Gospićko-senjske biskupije (iz Gospića, Senja, Otočca, Ogulina, Slunja i Udbine) i zbor Bašćina iz Zagreba pod ravnanjem dirigenta senjskog katedralnog zbora g. Ivana Prpića Špike i senjskog orguljaša g. Milana Dučića. Spomenuti zborovođa je obavio probu pjevanja u Slunju 28. kolovoza, 29. u Otočcu, 30. u Gospiću, 31. u Ogulinu, a zajedničku probu imat će u Otočcu 6. rujna 2007.

Popis pjesama koje će se izvoditi 9. rujna na Udbini:

  • Ulaz: "Ti kriste kralj si vjekova" i "Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista"
  • "Gospodine smiluj se" (Koralna misa - De Angelis)
  • "Slava" (Koralna misa - De Angelis)
  • Psalam: "Čaša blagoslovna zajedništvo je Krvi Kristove"
  • Prije Evanđelja: "Uskrsna radost"
  • Molitva vjernika - zaziv: "Usliši, usliši, usliši Bože prošnje naše"
  • Prikazanje: "Nek ti je slava" (o. Vice Blekić /prof. J. Magdić)
  • "Svet" (Koralna misa - De Angelis)
  • "Jaganjče Božji" (Koralna misa - De Angelis)
  • Sv. pričest: Skladba Zbora "Baščina" iz Zagreba;- "Tebi pjevam" (svi zborovi);- "Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin" (Psalmist i izborovi)

Završni blagoslov: "Lijepa naša";"Zdravo Djevo"


 
2007.09.05. - Proglas i poziv biskupa gospićko-senjske biskupije mons.dr. Mile Bogovića

Povodom Dana hrvatskih mučenika na Udbini koji će se održati 09.09.2007. godine u 11.00 sati biskup gospićko-senjske biskupije mons.dr. Mile Bogović upućuje proglas i poziv vjernicima.
 

 
2007.09.05. - Kiseljak - Donošenje spomen kamena na Udbinu

Povodom Dana hrvatskih mučenika na Udbini koji će se održati 09.09.2007. godine u 11.00 sati u Kiseljaku su veterani motoristi Moto kluba Kiseljak kod svog župnika preuzeli i dovezli spomen kamen na Udbinu.

 

 
2007.09.05. - Intervju biskupa gospićko-senjske biskupije mons.dr. Mile Bogovića

Povodom Dana hrvatskih mučenika na Udbini koji će se održati 09.09.2007. godine u 11.00 sati biskup gospićko-senjske biskupije mons.dr. Mile Bogović dao je intervju vlc. Nikoli Turkalju.
 

 

 
2007.09.05. - MK Vukovar preuzeo spomen ploče
Danas 05.09.2007. godine je izvršeno preuzimanje kamenih ploča u dvijema crkvama Svetog Filipa i Jakova te Gospe Fatimske obe iz Vukovara grada Heroja .Ploče je preuzeo Predsjednik Mk Vukovar te primio na sebe obvezu odnijeti ih u Udbinu mjesto gdje će se graditi crkva Hrvatskih Mučenika.
U temelje crkve će biti ugrađeno 100 kamenih ploča iz župa koje su bile pogođene ratinim razaranjima. Isto tako je preuzeta kamena ploča i u Dalju . Ploču je preuzeo član Mk Good Fellas Zoka te će je i on odnijeti u Udbinu.Okupljanje bikera i formiranje kolone je u 09 sati i 30 minuta ispred restorana „Robert“ u Podudbini.
Objavio: www.motoklub-vukovar.com
 

 
2007.09.05. - Kiseljak - Donošenje spomen kamena na Udbinu

Gospino svetište pod stijenom u Kiseljaku i ovih je svibanjskih da­na mjesto skrušene molitve i traženja snage i utjehe, ali i mjesto sjećanja opro­sta potresnih Svjedočenja onih koji su tu 1945. godine izgubili svoje najdraže. Naime, poslije križnih putova i Bleibur­ga u blizini svetišta na lokalitetu Crvene stijene ubijeno je stotine Hrvata ne samo iz Kiseljaka i Kreševa, nego i drugih mjesta BiH.
Tako smo poslije mise u spomen na sve bleiburške žrtve upoznali Bertu M1i­vončić rodom iz Kreševa, udanu u Varešu čiji je muž ubijen na visokim stijena­ma prije 59 godina, a od prolivene krvi nevinih ljudi u narodu je, od tada ostao toponim Crvene stijene. Vidno uzbuđena i potresena gospođa Berta prvi put je došla u Kiseljak vidjeti mjesto gdje joj je muž stradao:
- Trideset zadnjih godina živim u Njemačkoj, a skoro šest desetljeća skupljala sam snagu doći ovdje i suočiti se s mjestom zločina i vjerujte, ni do danas ni­sam bila sigurna jesam li iskreno oprosti­la muževu smrt, moje tri godine zatvora i dane kada sam hodala ulicom i očajno razmišljala kako prehraniti dva sina. I bez obzira koliko u meni sve jauče od bola sa­da znam da jesam. S gospođom Bertom u Kiseljak je došao i poznati publicist i no­vinar, inače stričević,pokojnog joj muža Ivica M1ivončić.
- Ovdje leže kosti moga strica vinka, Bertinog muža. Jedne je noći UDBA jednostavno zašla i pokupila 26 Varešana, uglavnom mladih intelektualaca i posla­la ih u Visoko, a odatle na Crvene stijene gdje su likvidirani. Među njima je bio i pokojni Vinko. Treba li o tome danas šutjeti, ja mislim da ne treba - poručio je Mlivončić.
Inače o stradanju 613 Hrvata na Crve­nim stijenama nije se smjelo ni govoriti do 1990., a dotadašnja vlast je i poricala da se tu zločin dogodio. No, i danas posto­je živi svjedoci koji su noćima slušali jauke ljudi, koji su bili teško ranjavani kako bi se prije smrti napatili, živa je i žena ko­ja je tri godine odrobijala u Foči jer se usudila jedne noći otići do ranjenika i vidjeti može li što pomoći.
- Ubojicama može samo Bog pomoći jer su znali što čine. Možemo i mi praštati, ali preduvjet je da se istina dozna. Za­to je valjda i pokojni kreševski svećenik fra Stjepan Buljan još 1955. godine uveo slavljenje svete mise pod stijenom, a službeno je obrazložio da je to u čast Gospe. No, u duši se nijemo molilo i za žrtve komunističkog bezumlja.
Danas se molimo naglas i to nam ni­tko ne može oduzeti, a nitko neće moći zabraniti ni da se istina utvrdi, precizno saberu podaci o svim bleiburškim i žrtva­ma križnih putova pa tako i onima koji su pobijeni na Crvenim stijenama - na­glasio je zastupnik Parlamentarne skupštine BiH prof. Ivo Miro .Jović. (Branka JUKIĆ)
 
Objavio: Slobodna dalmacija, 19.05.2004.
 

 
2007.09.05. - Obavijest i poziv o proslavi Dana hrvatskih mučenika 09.09.2007. u Udbini

Na Udbini se gradi Crkva hrvatskih mučenika i tim povodom biti će prikupljeno stotinjak kamenih ploča sa stratišta i mjesta masovnog stradanja Hrvata. Kamene ploče biti će ugrađene u kompleks Crkve, kao zid sjećanja na sve hrvatske stradalnike.
U dogovoru sa udbinskim župnikom fra Nediljkom Knezovićem dogovoreno je da te kamene ploče dovezu motoristi i bikeri, a organizaciju preuzme na sebe MK Veterani (u osnivanju).
Članovi MK Imotski Sokolovi“ 02.09.2007. godine preuzimaju dvije (2) kamene ploče za jamu Knezovići (Župa Proložac) i Šuvarov dolac  (Župa Zagvozd) u Prološcu.
Članovi MK Veterani (u osnivanju) 04.09.2007. godine (utorak) okupljaju se do 07.00 sati kod Motela Plitvice (Autocesta A3 prema Zaboku) i odlaze do Macelja gdje će preuzeti prvih pet (5) kamenih ploča (dimenzija 30x20x15 cm) s različitih stratišta Hrvata izvan Republike Hrvatske, koje će se 09.09.2007. godine odvesti do Crkve hrvatskih Mučenika na Udbini.
Članovi MK Vukovi iz Gospića će 07.09.2007. godine preuzimaju kamen ploče u Gospiću.
Povodom toga pozivamo Vas da nam se priključite i uveličate ovo memorijalno okupljanje svojim dolaskom. Na taj način da i vaši članovi moto kluba preuzmu jedan od tih kamenih ploča i uključite se u organizaciju dovoženja kamenih ploča sa stratišta i mjesta masovnog stradanja Hrvata na Udbinu 09.09.2007. godine, a povodom izgradnje Crkve hrvatskih Mučenika na Udbini.

Kontaktirajte slijedeće župe u RH koje će izraditi ploču a nalaze se u vašoj blizini:

  • Brinje Župa uznesenja BDM, Marka Mesića 48 53260 Brinje, tel. 053/700-242
  • Vukovar (Borovo naselje), mob. 098/80 28 77
  • Vukovar, Sv. Filipa i Jakova apostola, Samostanska 5 , 32000 Vukovar, tel. 032/441-381.
  • Dalj, Župa sv. Josipa, Braće Radića 9 31226 Dalj, tel. 031/590-590, mob. 091/53 69 856
  • Generalski Stol, Župa sv. Antuna Padovanskoga, Generalski stol 30, 47262 Generalski stol, tel. 047/861-302, mob.098/184-1083
  • Pakrac, Župa uznesenja BDM, Strossmayerova 1, 34550 Pakrac, tel. 034/41 23 51
  • Pićan, Župa navještenja BDM, Ul. Pićan 7, 52332 Pićan, tel.052/869-358
  • Promina, Župa sv. Mihovila ark., Čitluk bb, 22303 Oklaj, mob. 091/509-1302
  • Slatina, Župa sv. Josipa, Trg sv. Josipa 9, 33520 Slatina, tel. 033/550-432, mob. 098/343-918
  • Škabrnja, Župa uznesenja BDM, 23223 Škabrnja, tel. 023/637-703, mob. 091/505-6216
  • Tordinci, Župa Presvijetlog trojstva, Trg hrvatskih žrtava 16,32214 Tordinci, tel. 032/580-991, mob. 098/270-481
  • Voćin, Župa Pohoda BDM, Trg Gospe Voćinske 8, 33520 Voćin, tel. 033/565-120, mob.098/484-984
  • Kloštar Podravski, 048/816-128
  • Kneginec, 098/663-877
  • Topusko, 044/885-021

Isto tako i župe u susjednoj nam BiH:

  • Livno, tel. +387/63-371-801
  • Ođak, tel. +387/31-761-072, mob. +387/63-893-498
  • Rakitno, tel. +387/63-893-126
  • Ravno, tel. +387/36-891-476
  • Kupres, tel. +387734-274-240, +387/63-370-002
  • Široki Brijeg, +387/39-705-327, mob. +387/63-323-785
  • Mostar, +387/36-334-231
  • Glamoč
  • Bugojno
  • Drvar
 
Članovi moto klubova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine okupit će se u Udbini, gdje će u 09.30 sati ispred restorana „Robert“ u Podudbini formirati moto kolonu i krenuti prema gradilištu buduće Crkve hrvatskih Mučenika, gdje će se priključiti procesiji te misnom slavlju.
Misno slavlje na Udbini biti će popraćeno izravnim televizijskim prijenosom na HRT.
Unaprijed vam zahvaljujemo na susretljivosti i vašem doprinosu u izgradnji spomen obilježja Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.
Za eventualne dodatne informacije do pokretanja vlastitog web portala posjetite web stranicu: www.domovinskirat.hr kao i Forumu.
 

 
2007.09.04. - Hodočašće u Udbini - Crkva hrvatskih mučenika

Dana 04.09.2007. godine (utorak) članovi MK Veterani (u osnivanju) okupljaju se kod Motela Plitvice (Autocesta A3 prema Zaboku) zbog odlaska do Macelja, gdje će preuzeti pet (5) ploča s različitih stratišta Hrvata izvan Republike Hrvatske, koji će se 09.09.2007. godine odvesti do Crkve hrvatskih Mučenika na Udbini.
Organizirani polazak od Motela Plitvice je u 07.00 sati.
Vođa puta je Predsjednik MK Veterani (u osnivanju).
Odlazak motorima je obavezan bez obzira na vremenske uvjete.
Cestarinu plaća svatko za sebe.

Pozivamo sve zainteresirane motoriste i bikere da nam se pridruže! (Klek)
 

 
2007.09.04. - Članovi MK Veterani i Blue Knights preuzeli kamene ploče
 
Povodom izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, Moto klub Veterani zajedno sa moto klubom Blue Knights II iz Zagreba te WigWam Free Riders klub iz Čakovca, dana 04.09.2007. godine u 10.00 sati u Spomen crkvi Muke Isusove u Macelju, koja je podignuta u spomen na Maceljske žrtve iz svibnja 1945. godine, preuzeli su kamene ploče sa šest velikih lokacija hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku.
Kamen ploče članovima moto klubova uručili su Ilija Abramović, rizničar Počasnog bleiburškog voda,  kamen sa Bleiburškog polja; Božo Vukušić, tajnik - glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, iz Teznog kod Maribora; don Ante Kutleša, ravnatelj Ureda za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, iz Kočevskog Roga; Želimir Kužatko, istraživač hrvatskih masovnih stratišta u Republici Sloveniji i suautor knjige „Prikrivena grobišta Hrvata u republici Sloveniji“, iz Crngroba kod Škofje Loke; Vladimir Fuček, predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran, iz Maceljske gore; i Ante Suić, dopredsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva, sa Jazovke u Sošicama.
Kamene ploče se u nedjelju 09.09.2007. godine prevoze na Udbinu gdje će ih motoristi, članovi raznih moto klubova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (oko 200 - 300 motorista) prenijeti do oltara u ulaznoj procesiji na početku misnog slavlja kod gradilišta Crkve hrvatskih mučenika, koje će predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić u 11.00 sati.
Kamene ploče će kao znak memorije dobrote i mučeništva, biti ugrađene u budući Zid sjećanja u kompleksu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. (Klek)
 

 
2007.09.04. - MK Beštije preuzeli spomen kamen iz Škabrnja
 
U srijedu 04.09.2007. godine President Alen, Fic, Marko i ja Vice Tuljan, otišli su kod Don Borisa u Škabrnju po blagoslovljeni kamen iz Škabrnje. Uz blagoslov Don Borisa i čestitke na sudjelovanju u ovakvoj akciji uzeli su spomen kamen i 09.09.2007. godine predali ga na Udbini za budući zid boli hrvatskih mučenika u Crkvi hrvatskih mučenika. (Klek)
 

 
2007.09.04. - Članovi MK Veterani i Blue Knights preuzeli kamene ploče

Povodom izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, Moto klub Veterani zajedno sa moto klubom Blue Knights II iz Zagreba te WigWam Free Riders klub iz Čakovca, dana 04.09.2007. godine u 10.00 sati u Spomen crkvi Muke Isusove u Macelju, koja je podignuta u spomen na Maceljske žrtve iz svibnja 1945. godine, preuzeli su kamene ploče sa šest velikih lokacija hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku.
Kamen ploče članovima moto klubova uručili su Ilija Abramović, rizničar Počasnog bleiburškog voda,  kamen sa Bleiburškog polja; Božo Vukušić, tajnik - glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, iz Teznog kod Maribora; don Ante Kutleša, ravnatelj Ureda za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, iz Kočevskog Roga; Želimir Kužatko, istraživač hrvatskih masovnih stratišta u Republici Sloveniji i suautor knjige „Prikrivena grobišta Hrvata u republici Sloveniji“, iz Crngroba kod Škofje Loke; Vladimir Fuček, predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran, iz Maceljske gore; i Ante Suić, dopredsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva, sa Jazovke u Sošicama.
Kamene ploče se u nedjelju 09.09.2007. godine prevoze na Udbinu gdje će ih motoristi, članovi raznih moto klubova iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (oko 200 - 300 motorista) prenijeti do oltara u ulaznoj procesiji na početku misnog slavlja kod gradilišta Crkve hrvatskih mučenika, koje će predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić u 11.00 sati.
Kamene ploče će kao znak memorije dobrote i mučeništva, biti ugrađene u budući Zid sjećanja u kompleksu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. (Klek)
 

 
2007.09.02. - Imotski kamen biti će ugrađen u crkvu u Udbini

Akcija prikupljanja kamena iz svih krajeva Hrvatske za izgradnju crkve Hrvatskih mučenika u Udbini, započela je u zaseoku Knezovići kod kapelice svetoga Frane. Uz svetu misu, Prološki župnik fra. Ante Madunić i načelnik općine Proložac Mate Lasić, posvećeni kamen predali su članovima moto kluba Imotski sokolovi, koji su ga već odnijeli u Udbinu.

 
2007.09.02. - Članovi MK Kiseljak iz BiH preuzeli kamenu ploču

Članovi MK Kiseljak iz BiH su 02.09.2007. godine u 10.00 sati preuzeli kamenu ploču i sada se pripremaju za organiziranu hodnju za 09.09.2007. godine do Udbine! (Klek)
 

 
2007.09.02. - Članovi MK Imotski Sokolovi“ preuzimaju kamenu ploču
 
Članovi MK Imotski "Sokolovi“ će 02.09.2007. godine 18.00 sati u kapelici Sv. Franje preuzimaju dvije (2) kamene ploče za jamu Knezovići (Župa Proložac) i Šuvarov dolac  (Župa Zagvozd) u Prološcu. (Klek)