logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Cesta sjećanja `08.

2008 05 19 bleiburg
 
U ime Hrvatskog sabora na komemoraciji je govorio potpredsjednik Sabora Josip Friščić. U Bleiburgu se obilježava 63. godišnjica bleiburške tragedije, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.
U spomen žrtvama Križnog puta položeni su vijenci na groblju u Dobravi kod Maribora, a po prvi puta su na svojim motorima u Bleiburg došli i bikeri iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javlja HRT. Misu u spomen žrtvama bleiburške tragedije je vodio hvarski biskup Slobodan Štambuk. U ime Hrvatskog sabora na komemoraciji je govorio potpredsjednik Sabora Josip Friščić. 

  - Teza da ratni zločin može imati opravdanje danas je opasna kao i te bleiburške noći. Nažalost, bit će teško kazniti krivce - kazao je Friščić. Dodao je kako je uloga Crkve nemjerljiva u očuvanju svijesti o događajima na Bleiburgu.
- Sjećanje na ovakve nepravde nikad ne smije nestati - zaključio je Friščić

 

 

2008.05.17. - Moto maraton na 63. obljetnicu Križnog puta u Bleiburgu

2008_05_17_bleiburg_cesta_sjecanja_plakat
 
17.05.1945. počela je na Bleiburškom polju u Austriji jedna od najvećih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda. Na tom polju počeo je Križni put hrvatskih vojnika, koji su položili oružje, kao i hrvatskih civila - žena, djece i staraca - koji su se povlačili sa svojom vojskom pred partizanskom vojskom u strahu od nasilja.
Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora 17.05.2008. obilježen je spomendan bleiburških žrtava i žrtava Križnoga puta u Bleiburgu, u povodu 63. obljetnice bleiburške tragedije.
Moto klub Veterani, pod sloganom “Za sve one koji su na putu pali, za one koji su za nas život dali” poveo je na obilježavanje ove tragedije svoje prijatelje iz mnogih moto klubova Hrvatske i BiH kako bi i sami odali počast nevinim žrtvama, ali ovaj puta kao sudionici prvog moto maratona.
Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća u čast sjećanja na žrtve Bleiburške tragedije i misnog slavlja, svi učesnici sretno su se vratili u Hrvatsku, ponosni što su svojim prisustvom uveličali moto maraton na "Cesti sjećanja".
Moto klub Veterani ovim putem zahvaljuje svim sudionicima moto maratona, bikerima iz Hrvatske i BiH, posebice na pridržavanju svih sigurnosnih mjera u velikoj skupini motora tijekom ovako dugog putovanja, hrvatskoj i slovenskoj policiji, te djelatnicima hrvatskog i slovenskog graničnog prijelaza, koji su omogućili nesmetan prolazak svim sudionicima moto maratona "Cesta sjećanja". Zahvaljujemo slovenskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj, kao i hrvatskom veleposlanstvu u Republici Sloveniji na izuzetno dobroj suradnji tijekom pripreme moto-maratona.
Posebno zahvaljujemo Počasnom bleiburškom Vodu na organizaciji prihvata motorista sudionika maratona, te sponzorima: Robić d.o.o.(Prima pivo), tvornici Janko Gredelj - Zagreb, Sava Promet, Dan Pek d.o.o. (pekarna Europa). Zahvaljujemo gospodinu Ivanu Pandži koji nam je ustupio prostor (Ranč) za prihvat motorista u Zagrebu (Blato), te nezaobilaznim prijateljima u svim akcijama LE MC Blue Knights Croatia II, koji su nam i ovaj puta svojim stručnim znanjem pomogli oko organizacije kolone motorista i brige da svi sretno stignu do cilja našega putovanja
Fotografije se nalaze u Fotogaleriji, a rasprava na Forumu.
Sudionici moto-maratona ako žele fotografije neka nam pošalju svoj e-mail na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Ima preko 300 fotografija. (Klek)
 
Videozapis - MK Veterani
 

 
2008.05.16. - Želimir Kuzatko
 
Poštovani, u prilogu Vam dostavljam slike  između ostaloga i sa spomen mise u Crngrobu i oproštaja sa ustanoviteljom i predsjednikom odbora za istraživanje žrtava porača na tlu Slovenije.
Zahvaljujem se svim dobrim ljudima i suradnicima a posebno onima koji se oglušiše na moje pozive i vapaje. Hvala im.
Hvala predstavnicima crkve i politike Rep. Slovenije koji se oprostiše na za mene veličanstveni način.Hvala i Slovenskim medijima koji su ovaj događaj pratili a najviše predstavnicima crkve i NSZ.
Zahvaljujem se don Anti Kutleši, mom župniku i don Anti Jelicu, don Nikoli Lovriću i svim učesnicima kriznog puta Zagreb - Bleiburg- Crngrob kao i mojim prijateljima bajkerima.
Poseban pozdrav suradnicima vladine komisije do 2000 koji me zaboraviše. S poštovanjem i srdačan vam pozdrav
Želimir Kuzatko

Fotografije se nalaze u Fotogaleriji.


 
2008.04.20. - Obljetnica Bleiburške tragedije (17.05.2008.) - Najava
 
Svake godine u svibnju obilježava se bleiburška tragedija u Blaiburgu u Austriji, prilikom koje se odaje počast žrtvama Križnog puta. Obilježavanju prisustvuju razne udruge kako bi se prisjetili i obilježili žrtve Bleiburga i križnog puta.
U suradnji sa Počasnim Bleiburškim vodom 17.05.2007. godine (subota), Veterani će se priključiti šezdeset i trećoj obljetnici komemoracije bleiburškim žrtvama. Želja nam je bila organizirati moto-defile Zagreb-Bleiburg u kojem bi pozvali veterane, motoriste i članove raznih moto klubova iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.
Cilj moto maratona Zagreb - Bleiburg očuvanje je spomena na bleiburške žrtve i žrtve križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, odajući im na taj način počast koju zaslužuju.
Članovi MK Veterani i njihovi prijatelji motoristi organizirano bi krenuli na put iz Zagreba u rano jutro 17.05.2008. godine. Od Zagreba - Krapina - Macelj - Maribor - Dravograd - Bleiburg u Austriji kretalo bi se organizirano bez odvajanja, ali bi se prilikom puta na nekoliko mjesta stalo kako bi se odmorili, te provjerili ispravnost motora.
Dolaskom do bleiburškog polja, organizator (Počasni Bleiburški vod) osigurat će nam posebno mjesto za motore. Delegacija motorista koju će predstavljati predstavnici moto klubova iz RH i BiH položili bi vijenac i zapalili svijeće u spomen sjećanja na sve žrtve. Nakon toga bi prisustvovali Svetoj misi. Nakon Svete mise odlazi se na zajednički ručak i druženje.
Za Hrvatsku se motoristi vraćaju pojedinačno isti dan ili će prenoćiti na lokaciji kod jednog restorana deset kilometara od spomenika prema Hrvatskoj.
Planiramo kod našeg poznanika na ranču u Blatu vršiti prihvat motorista dan ranije.
U 12.00 sati je Sveta misa do 13.30 sati.
Nakon toga se ide na zajednički ručak i druženje. Ručak i piće je besplatno.
Izgled bleiburškog polja, downloads.
U petak 16. 5. 2008. godine vrši se prihvat bikera i motorista na ranču u Blatu u Zagrebu za odlazak 17. 5. 2008. godine u Bleiburg. Odmah nakon naplatnih kućica u Lučkom, iz smjera zapada i istoka te i iz Grada Zagreba biti će postavljene usmjeravajuće strelice na kojima će pisati „MOTO“ do odredišta u Blatu. Detaljnije o putokazima možete pogledati na linku … i isto tako o smještaju u Blatu na linku …. (Klek)
 

 
2008.05.14 - 63. Obljetica Bleiburške tragedije - konferencija za medije
 
Dana 14.05.2008. u 11 sati održana je konferencija za medije povodom obilježavanja 63. obljetnice Bleiburške tragedije u subotu 17. svibnja 2008. godine na Bleiburškom polju u Austriji.
Konferencija se održala u prostorijama Predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Republici Hrvatskoj u Savskoj cesti 56 a, u Zagrebu a nazočili su: don Ante Kutleša - ravnatelj Ureda za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Miro Prskalo - dopredsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva u Zagrebu, koordinator hodočašća“ Križni put Zagreb-Bleiburg“, Predsjednik Moto kluba Veterani iz Zagreba, koordinator moto-maratona “Cesta sječanja Zagreb-Bleiburg“, prof.dr.sc. Zvonko Dragčević-voditelj projekta pri Tekstilno - tehnološkom fakultetu u Zagrebu za izradu posebnog misnog ruha za komemoracije na Bleiburškom polju, Bože Vukušić- tajnik - glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda.(Viky)
 

 
2008.05.14. - Konferencija za medije
 
 
Počasni bleiburški vod organizira konferenciju za medije povodom 63. obljetnice Bleiburške tragedije u subotu 17. svibnja 2008. godine na Bleiburškom polju u Austriji.
Konferencija će se održati 14. svibnja 2008. godine u 11. sati u prostorijama Predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Republici Hrvatskoj, Savska 56a, u Zagrebu. (downloads) (Klek)