logo portal banner

AKTIVNOSTI

Potpora Počasnom bleiburškom vodu

2024 02 04 bleburg
 
U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo sustavnih pokušaja uskraćivanja sjećanja na žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Organizacija Počasni bleiburški vod, skračeno PBV (Bleiburger Ehrenzug, na njemačkom), civilna udruga koja nastoji njegovati sjećanje na žrtve, suočava se s nizom izazova koji ugrožavaju dostojanstvo obilježavanja tragedije. Ovime želimo upozoriti na ozbiljnost situacije te pozvati na podršku kako bismo očuvali sjećanje na ovu važnu povijesnu poglavlje.
PBV, predstavljajući Hrvatski narod, suočava se s poteškoćama poput sprječavanja održavanja komemoracija i svetih Misa na Bleiburškom polju, koji su ključni u očuvanju uspomene na žrtve. Dodatno, nacionalni simboli, poput hrvatskog povijesnog grba, uklonjeni su s memorijalnog spomenika na Bleiburškom polju, čime je pokušano izbrisati identitet žrtava.
Najnoviji udar dolazi kroz pravni spor u Austriji, gdje se trenutno vodi upravno-sudski postupak kojim se pokušava oduzeti zemljište na kojem se nalazi spomenik i spomen-kapela posvećeni žrtvama. Ovaj proces predstavlja ozbiljnu prijetnju sjećanju na tragediju i traži našu solidarnost kako bismo osigurali pravedan ishod.
U tom kontekstu, Moto klub Veterani - Croatia, koji od svog osnutka 2007. godine sudjeluje u očuvanju sjećanja na Bleiburšku tragediju, odlučio je pružiti simboličnu potporu PBV. Kroz inicijativu članova donirali smo po načelu jedna član - jedan Euro (225 člana = 225 Eura), MKVC pokazuje svoju predanost očuvanju povijesnog pamćenja i izražava podršku u naporima PBV-a.
Svjesni financijskih izazova kojima se PBV suočava u ovom procesu, ovaj korak MKVC-a ima za cilj mobilizirati i informirati širu javnost. Uvjereni smo da je informiranje javnosti ključno kako bismo osigurali podršku svih građana u očuvanju uspomene na žrtve Bleiburške tragedije.
Ovaj napor nije samo pitanje Počasnog bleiburškog voda, već izuzetno važan korak u zaštiti sjećanja na žrtve i nacionalnih interesa Hrvatskog naroda.
Pozivamo sve građane da se informiraju o ovim problemima i pruže svoju podršku, jer je vaša podrška od izuzetne važnosti u očuvanju povijesne istine i dostojanstva žrtava Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.
Počasni bleiburški vod (Bleiburger Ehrenzug)
IBAN: AT762070601000700201 - BIC: KSPKAT2K