logo portal banner

Moto defile Ponos ratnih veterana `24. - Najava

2024 moto defile ponos ratnih veterana 4p

Opis:
Od 2009. godine, MKVC s ponosom organizira moto maraton pod nazivom "Ponos ratnih veterana", posvećen obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO "Oluja" svake godine 5. kolovoza u Kninu, Šibensko-kninskoj županiji. Ova značajna manifestacija odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH, u suradnji s braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata.
MKVC poziva veterane-bajkere iz cijelog svijeta i Hrvatske s kojima su dosad uspostavili suradnju da im se pridruže u obilježavanju ovih važnih datuma. Središnji događaj maratona je moto defile u Kninu, nakon kojeg slijedi druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama. Tijekom tih dana, sudionici posjećuju nekadašnja bojišta, istražujući i promovirajući prirodnu te kulturno-povijesnu baštinu Republike Hrvatske.
MKVC također aktivno sudjeluje na moto susretu MK Vukova u Livnu, jačajući suradnju i povezivanje s drugim moto klubovima te promovirajući duh zajedništva među veteranima-bajkerima. "Ponos ratnih veterana" postao je simbol predanosti očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, spajajući ljude kroz ljubav prema motorima i poštovanje prema povijesnim događajima koji su oblikovali suvremenu Hrvatsku
Cilj:
Cilj moto maratona "Ponos ratnih veterana" jasno je definiran kao okupljanje veterana-bajkera iz Republike Hrvatske i diljem svijeta kako bi zajedno sudjelovali u obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO "Oluja". Ova manifestacija ima za cilj očuvanje sjećanja na sve poginule branitelje, ističući posebno poštovanje i zahvalnost prema braniteljima koji su aktivno sudjelovali u oslobodilačkim akcijama tijekom Domovinskog rata.
Kroz ovaj moto maraton, MKVC žele stvoriti prostor za zajedništvo među veteranima-bajkerima te istovremeno pružiti priliku za izražavanje zahvalnosti onima koji su hrabro i nesebično služili u obrani domovine. Cilj je oda zahvalnosti braniteljima kao sudionicima ključnih trenutaka u povijesti Hrvatske te očuvanje njihovog naslijeđa kroz moto kulturu i aktivno sudjelovanje u ovakvim događanjima.
Vrijeme: 
02.08.2024. (petak) - Livno
      - okupljanje članova MKVC na moto susretu MK Vukovi u Livnu 
      - sudjelovanje na moto susretu prema planu organizacije MK Vukovi u Livnu
      - obilazak obližnje bojište, moto defile, druženje i td.
04.08.2024. (nedjelja) - Livno - Vodice
      - povrat sa moto susreta MK Vukovi iz Livna u moto kamp MK Okit u Vodicama
      - kupanje po obližnjim plažama i slobodne aktivnosti
05.08.2024. (ponedjeljak) - Vodice - Tribunj - Knin
      09:00 sati - moto maraton Ponos ratnih veterana `24. - Vodice - Knin
      - 15:00 sati - povratak u moto kamp MK Okit u Vodicama
      - kupanje po obližnjim plažama i slobodne aktivnosti
      - 20:00 sati - Fešta za "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti" (Trg Pijaca, Tribunj)
06.08.2024. (utorak) - Vodice
      - kupanje po obližnjim plažama i slobodne aktivnosti i dalje po osobnom planu
Mjesto:
Livno, Vodice, Tribunj, Knin
Organizator:
4. Podružnica - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Mario Galov, predsjednik, mob: 0989802024, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Kontakt:
MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
1. Podružnica - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
2. Podružnica - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Slobodan Novak, predsjednik, mob: 0957786007, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
3. Podružnica - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
4. Podružnica - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Mario Galov, predsjednik, mob: 0989802024, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
5. Podružnica - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
7. Podružnica - Posavina (Posavski kannton u BiH) - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
8. Podružnica - Bosna Srebrena (Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton u BiH) - Željko Ljubanić - Žex, predsjednik, mob: 0038763328150, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA
05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991. srpski pobunjenici iz Hrvatske, potpomognuti snagama JNA (koju su kontrolirali Srbi) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, provodeći neviđena zvjerstva i krvoprolića, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • nakon što su ga okupirali, srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine
  • grad Knin, kao i ostatak okupiranog teritorija u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska definirala je grad Knin kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu tzv. Republiku Srpsku Krajinu, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama, pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki same operacije Oluja:
  • trajala je od 04.-07. kolovoza 1995. godine
  • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18% ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene u pokušaju da pokrenu još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; bio je planiran još jedan zločin kao u Srebrenici, međutim, zahvaljujući operaciji Oluja takav se zločin srećom ipak nije dogodio;
  • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske (regija uz Dunav) reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997., i to kao rezultat mirovnog procesa;
  • operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su dotad bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • u konačnici, to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine, što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su sljedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • oko 1100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.

 
 
 
2022.
 
 
 
2021.
 
 
 
2020.
 
 
 
2019.
 
2018.
 
2017.
 
2016.
 
2015.
 
2014.
 
2013.
 
2012.
 
2011.
 
2010.
 
2009.