logo portal banner

AKTIVNOSTI

Dan sjećanja na žrtvu „Buhine Kuće“ `24.

2024 01 09 vitez 105

Članovi 8. Podružnice - Središnja Bosna MKVC s dubokim poštovanjem sudjelovali su u obilježavanju 30. godišnjice ratnog zločina u selu Buhine Kuće kod Viteza.
Program obilježavanja započeo je emotivnim polaskom kolone sjećanja, koji je nastavio s polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Spomen obilježju ispred groblja Topala u Vitezu. Ovim činom odavanja počasti žrtvama, članovi 8. Podružnice izrazili su svoju snažnu predanost očuvanju sjećanja na tragediju koja se dogodila prije 30 godina.
Na kraju obilježavanja, služena je sveta misa koja je bila prigoda za zajedničku molitvu i odavanje počasti žrtvama, te izraz tuge za gubitkom nevinih života.
Ovom prigodom, članovi 8. Podružnice - Središnja Bosna MKVC ističu važnost trajnog sjećanja na žrtve ratnih stradanja te se obvezuju na kontinuirano promicanje mira, pomirenja i suživota u regiji.
S poniznošću i sućuti, obilježavamo tragičnu obljetnicu pokolja u zaseoku Buhine Kuće kod Viteza, u dolini Lašve, koji se dogodio 09.01.1994. godine. U ovom događaju, izgubljeni su životi 27 vojnika i civila, među kojima su bila i djeca, žene i starci. Također, ranjeno je 35 Hrvata, od kojih je 8 bilo civila. Nesrećom, 17 civila je nestalo, a 13 žena iz tog sela odvedene su, zatočene i podvrgnute nezamislivim mukama.

2024 01 09 vitez 102

Ovaj tragični događaj predstavlja trajnu ranu u povijesti hrvatskog naroda ovog područja i podsjeća nas na strahote koje su nevini ljudi morali pretrpjeti.
U duhu humanosti i pravde, pozivamo na potpunu istražnu objektivnost i pravdu za sve žrtve ovog zločina. Neovisnost, transparentnost i pravednost u procesu pravosuđa ključni su za suočavanje s prošlošću i gradnju trajnog mira.
Na današnju obljetnicu, iskazujemo sućut obiteljima i prijateljima žrtava, i odajemo počast njihovoj nevinosti i stradanju.
Neka se ovaj događaj u povijesti ne zaboravi, neka nas potakne na trajnu posvećenost izgradnji mira, suživota i tolerancije među svim narodima.

Više o tome možete pročitati na linku:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_Buhinim_Ku%C4%87ama