logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2023 05 20 bleiburg 101
 
Prvi moto maraton održao se davne 2008. godine, a od tada do danas, bez obzira kakvi vremenski uvjeti bili održali smo svake godine moto maraton Cesta sjećanja. Jedino u 2020. i 2021. godini nismo mogli održati zbog pandemije Covida 19.
Po običaju kao i prije, početak moto maratona bio je sa odmarališta istočne strane motela Plitvice na zaobilaznici u Zagrebu. Na moto maraton uključili su se samo članovi MKVC, a u Klagenfurtu nam se priključio član MK Vukovi iz Livna (Miško), član MK Specijalne policije iz Domovinskog rata (Dado) i član MK Lucky Luke - Domaljevac. Kao i prošle godine tako nas je i ove godine vrijeme poslužilo. Bilo je oblačno, ali tijekom putovanja kiša nas nije pratila.
 
2023 05 20 bleiburg 102
 
U odnosu na prijašnje godine, u zadnje vrijeme koristimo autocestu od Hrvatske do Maribora u Sloveniji. U Hrvatskoj svi smo uzeli vinjete za slovenske autoceste. Po prvi puta vozili smo kroz otvorene granice između Hrvatske i Slovenije. Bez zaustavljanja. Usporili smo vožnju i u dozvoljenim ograničenjima smo bez zaustavljanja prošli granice. To isto smo mislili da ćemo moći učiniti i na Slovenko-Austrijskoj granici, međutim svi sa motorima su prošli bez da su ih austrijske sigurnosne snage zaustavile, ali su odmah neke naše članove zaustavili iza moto kolone koji su putovali autima. Bila je samo rutinska kontrola i vrlo brzo su se priključili moto koloni.
U Mariboru smo stali, natočili motore i kratko se osvježili i nastavili preko Dravograda - Lavamund - Volkermarkt do Klagenfurta. Vožnja je bila brza, ugodna i lijepa nakon zimske pauze. U Klagenfurt u bazu dopredsjednika MKVC Zlatka FIlipovića - Zlaje stigli smo prema predviđenom planu. Kod Zlaje već su neki naši članovi došli dan ranije i pomogli Zlaji oko priprema prostorija, hrane i pića za ostale koji dolaze. Dok smo mi putovali Zlajina ekipa iz Posavine nam je pripremila vojnički grah. Kao i uvijek najbolji izbor hrane nakon putovanja. Nešto kasnije spremili su nam na ražnju odojak, a na veće i janje na ražnju.
Nakon što smo ručali, spremili si stvari za prenoćiti i odmorili se, krenuli smo na gradsko groblje u Klagenfurtu na grob preminule Sonje Filipović članice MKVC koja je iznenada preminula 2020. godine. Do groblja je bilo još razdraganih članova koji se međusobno nisu vidjeli od prošle sezone, a već na grobu nastala je tišina i svaki član se u svojim mislima prisjećao članice MKVC, majke i supruge članova MKVC, rođene Austrijanke koja se jako dobro upoznala sa raznolikosti hrvatskog naroda. A također su je prihvatili svi članovi MKVC kao jednu od nas Hrvata.
Neka joj je vječna slava i hvala! Počivala u miru Božjem!
 
2023 05 20 bleiburg 103

Nakon toga smo se ponovo vratili u Zlajinu bazu i tamo nastavili družiti se.
U međuvremenu skupio se popriličan broj članova MC Brotherhood Austrija iz Klagenfurta na čelu sa njihovim predsjednikom, dopredsjednikom i tajnikom. To je MC klub koji nam svake godine ustupa svoje prostorije kako bi prenoćili nakon dolaska u Bleiburg i Klagenfurt.
Hvala im na tome.
 
2023 05 20 bleiburg 402
 
Također su se priključili na druženje i članovi MFG Transformers Carinthia.
Kako je večer dolazila, vani za Austriju uopće nije bilo hladno, dapače bilo je skroz ugodno bez da smo se morali dodatno oblačiti. Kao uobičajeno, neke je put umorio pa su vrlo rano krenuli leći dok su po standardu neki članovi MKVC ostali budni do jutra.
Sutradan ujutro, lagana kavica, spremanje opreme i priprema za sv. misu u crkvi sv. Marije u Klagenfurtu. Kao i prošle godine sv. misu služio je voditelj katoličke misije u Kagenfurtu (Klagenfurtu, Villachu, Spittalu i okolici) glavnom gradu austrijske pokrajine Koruške, franjevac Bosne Srebrne, Pavo Dominiković iz Grebnice u Bosanskoj Posavini (BiH). Nakon sv. mise fra Pavo nas je ugostio u svom vrtu i počastio sa domaćom (hrvatskom) rakijom i ostalim pićem i slatkišima.
 
2023 05 20 bleiburg 104

Nakon sv. mise uputili smo se u Bleiburg gdje smo najprije na mjesnom groblju Unter-Loibach na grobu velečasnog Vilima Cecelje zapalili lampaše. Nakon toga smo se uputili na Bleibuško polje gdje smo također zapalili lampaše kod spomenika Bleiburške tragedije i Križnog puta i time smo na svoj jedinstven način obilježili 78. obljetnicu Bleiburške tragedije i Križnog puta.
„Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti - mi ćemo ga držati.“
S nama su ..
 
2023 05 20 bleiburg 105
 
 

Moto maraton Cesta sjećanja '23. - Najava

bleiburg

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju zatim odlazak na grob pok. Sonje Filipović i u nastavku okupljanje kod Zlaje.


Vrijeme:

  • 20. - 21.05.2023. godine 

Plan putovanja:

  • 20.05.2023.
         - 09:00 sati - Polazak (Motela Plitvice - Zagreb) autocestom kroz Hrvatsku i Sloveniju do Maribora, a dalje lokalnom cestom preko Dravograda do Klagenfurta
         - 12:00 sati - Odlazak na grob pokojne Sonje Filipović u Klagenfurtu
         - 13:00 sati - Druženje kod Zlaje i odmor
  • 21.05.2023
         - 10:00 sati - Sv. Misa u Klagenfurtu 
         - 13:00 sati - Odlazak na Bleiburško Polje (Bleiburg)
         -  Povratak kućama   

Mjesto:

  • Bleiburg i Klagenfurt (Austrija) 
Članovi MKVC koji se planiraju priključiti na ovaj projekt moraju se javiti barem mjesec dana ranije svojim predstavnicima Podružnica MKVC, kako bi na vrijeme mogli organizirati cjelokupno organizaciju.

Kontakt:

MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1. Podružnica - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

2. Podružnica - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Slobodan Novak, nositelj ustrojavanja, mob: 0957786007, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

3. Podružnica - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
4. Podružnica - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0998494616, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
5. Podružnica - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
7. Podružnica - Posavina (Posavski kannton u BiH) - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

8. Podružnica - Bosna Srebrena (Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton u BiH) - Željko Ljubanić - Žex, nositelj ustrojavanja, mob: 0038763328150, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 


 

 

 

 


 

POVEZANI ČLANCI

PRISTUPNICA

Članom MKVC može postati svaki državljanin RH koji će se na temelju članka 8. Statuta MKVC, dragovoljno uključiti u provođenju djelatnosti kluba ...
WVF
   
 
 MHB RH
      HTZ
      MKVC
logo wvf       logo ministarstvo branitelja       logo htz       logo mkvc
Go to top