logo portal banner

AKTIVNOSTI

Objavljena monografija Moto klub Veterani - Croatia (2018. - 2022.)

logo monografija 3d 2018 2022
Nakon prvih deset godina djelovanja izradili smo dvije monografije Moto klub Veterani - Croatia (2007.-2012.) i Moto klub Veterani - Croatia (2013.-2017.). U tim monografijama dokumentirali smo kako je nastao MKVC te njegove aktivnosti u prvih deset godina djelovanja.
Pred vama je nastavak dokumentiranja rada kluba u obliku treće monografije Moto kluba Veterani - Croatia (2018.-2022.).
Cilj izrade monografije je dokumentirati aktivnosti MKVC-a u trećem petogodišnjem djelovanju (2018.-2022.), a ujedno zahvaliti se članovima MKVC-a na predanosti klubu i donatorima na potpori.
Ovo petogodišnje djelovanje MKVC nastavak je aktivnosti projekata i nije se značajno mijenjao u odnosno na prijašnje razdoblje. Svi nacionalni projekti MKVC („Cesta sjećanja“, „Jaši za braću“, „Ponos ratnih veterana“, „Krajevima naših predaka“, Jaši do zida“ i drugi) provodili su se tijekom godine kako smo ih zacrtali na samom početku djelovanja. Razlika je samo u tome što su neke podružnice, kako su se intenzivno popunjavale sa novim članovima tako su organizirale i neke nove projekte. Također smo bili vrlo aktivni u potpori udrugama civilnog društva. Sudjelovali smo na raznim događanjima koje su organizirali moto klubovi te braniteljske i ine udruge.
I ova monografija obiluje događanjima koje su organizirale podružnice MKVC kroz razne projekte u proteklih pet godina. Vidi se kontinuitet u djelovanju i želja sa nastavkom u osmišljavanju novih projekata kako bi povezivali i umrežili članove sa drugim moto klubovima, lokalnom zajednicom i srodnim udrugama. I u ovom petogodišnjem djelovanju svake godine organizirali smo nekoliko nacionalnih projekata u kojima se okupljao znatan broj bikera, branitelja i ostalih građana. Također smo organizirali nekoliko akcija na temu sigurnost u prometu, kako za naše članove, tako i za ostale sudionike u prometu. Vrlo aktivni smo bili u organizaciji nekoliko desetaka humanitarnih akcija u svim podružnicama.
Posebno smo aktivni bili u skupnim ili pojedinačnim putovanjima kroz Hrvatsku i šire. Taj dio nas je i najviše interesirao i pobudio zanimanje u narednom periodu. I dalje smo bili vrlo aktivni u sudjelovanju na raznim moto susretima u Hrvatskoj i šire, kao i sudjelovanje na raznim obilježavanju koje organiziraju braniteljske udruge i udruge civilnog društva vezano za Domovinski rat i interesantno za bikere i moto scenu.
Ono po čemu se najviše razlikuje ovaj period djelovanja u odnosu na prethodni jest taj što smo se posvetili klubu i vlastitim članovima više nego prije. Konkretno, fokus je i dalje ostao isti, obilježavati obljetnice osnivanja ratnih postrojbi, sjećanja na stradale i poginule hrvatske braniteljice i branitelje, civile i sve žrtve Domovinskog rata, kao i podupirati druge braniteljske i ine udruge u njihovom djelovanju. Međutim, s godinama su naša djeca, koja su nas pasivno pratila u radu, postala ozbiljni i odrasli ljudi te su mahom počeli i aktivno sudjelovati u radu, što kroz pomoć, što kroz aktivno djelovanje kao članovi. S tom smo činjenicom izuzetno ponosni, jer je upravo to i bio jedan i još uvijek je cilj, međugeneracijska solidarnost te vrednovanje tekovina proizašlih u borbi za samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.
Naša su djeca, postali samostalni ljudi, a neki već odgajaju i novu generaciju te im prenose vrijednosti i običaje za koje se zalažemo. Kako polako dolaze novi, mlađi članovi, tako se rađaju i nove ideje, koje u kombinaciji sa iskustvom i postojećim rezultiraju mnoštvom aktivnostima i snagom koja je na obostranu korist i čast našeg kluba i lokalne zajednice u sredinama u kojim djelujemo. Uz humanitarne akcije, umrežavanje, rada na korist lokalne zajednice, intenzivno smo se posvetili izgradnji novih i dogradnji postojećih klupskih prostorija koje će osigurati potrebne uvjete za daljnji kvalitetan rad i potencijalno ugošćavanje prijateljskih moto klubova, braniteljskih udruga i svih simpatizera i prijatelja MKVC. Nadalje, cilj nam je i prikazati građanima i susjedima kako su naši članovi obiteljski ljudi, koji svakodnevno rade, privređuju i doprinose društvu, a moto svijet je svojevrsni ispušni ventil, prilikom kojeg se stječu mnoga poznanstva, rađaju nova prijateljstva, a obzirom na veliki broj radno-aktivnog članova, sklapaju i potencijalni poslovni odnosi koji doprinose razvijanju mikro i malom poduzetništvu kao i otvaranje novih te širenje postojećih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj.
Cilj i misija MKVC i dalje jest učvršćivanje zajedništva i promicanje digniteta Domovinskog rata i moto scene u Hrvatskoj, kao i promicanja prirodne, kulturne i povijesne baštine. U sklopu toga, MKVC je otvoren za suradnju sa svim moto klubovima, udrugama, bikerima i pojedincima koji dijele naša razmišljanja i djeluju u skladu sa našim načelima.
Zahvaljujemo se svim donatorima koji nam pomažu ostvariti zacrtane ciljeve jer bez njihove pomoći mnogi projekti ne bi bili ostvarivi.
Posebno hvala svim članovima MKVC na požrtvovnom radu i dostojanstvenom prezentiranju braniteljske populacije na moto sceni, na lokalnoj i nacionalnoj, ali sve više i na međunarodnoj razini. MKVC je intenzivirao suradnju sa moto klubovima i pojedincima iz drugih država diljem Europe, od Švicarske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Kosova te Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije, odnosno gdje god su životne okolnosti rasule hrvatske kćeri i sinove, koji i danas njeguju vrijednosti i tradiciju hrvatskoga naroda. Isto tako zahvaljujemo svim onim bivšim članovima, koji su na častan način izašli iz kluba i danas s ponosom ističu da su nekada bili članovi MKVC.
Ovu monografiju posvećujemo članovima MKVC i svim prijateljima koji nisu više među nama te onima koji se ne mogu družiti i prenositi ono zajedništvo koje nas je krasilo tijekom Domovinskog rata te svim stradalim, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljicama i braniteljima, hrvatskim mučenicima i svim prijateljima MKVC.
 
Ivan Dominik Dragović
 
World tražilica