logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica VRO Maslenica `23.

2023 01 22 maslenica
 
 
Vojno-redarstvena operacija Gusar odnosno popularno Maslenica započela je rano ujutro 22. siječnja 1993. godine te je u svega 72h oslobođeno više od 92 kilometara četvornih, ponovno su spojeni sjever i jug Lijepe Naše te velikosrpska agresija se počinje urušavati zahvaljujući odvažnim i odlučnim djelovanjem svih grana Oružanih snaga i Policije.
Operacija Maslenica bila je uvertira za ono što je slijedilo u Bljesku, Oluji, Maestralu i u konačnici zaokružilo naš teritorijalni integritet i suverenitet mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja. Operacija Maslenica ostat će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska je vojska uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države. Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja.
Članove 4. Podružnice - Južna Hrvatska Moto kluba Veterani - Croatia nije spriječila ni kiša ni snijeg da se prisjete te tih veličanstvenih i dana pobjede i slave koju su prije 30 godina punim srcem osječali. Međutim, ta pobjeda nije došla sama od sebe niti je prošla bez najvrijednijih gubitaka... 127 poginulih hrvatskih branitelja dalo je ono najvrijednije što su imali - vlastiti život, dok je još 158 ranjeno u akciji i neposredno poslije VRO te i danas osjećaju posljedice prolivene krvi.
 
Neka im je vječna hvala i slavi im.
 
 
World tražilica