logo portal banner

Moto maraton Cesta sjećanja `22.

2022 05 14 mm cesta sjecanja 100
 
Nakon dvije godine odgode zbog pandemije ponovo smo organizirali moto maraton „Cesta sjećanja `22.“ 14.05.2022. godine od Zagreba do Bleiburga. Po običaju kao i prije početak maratona bio je sa odmarališta istočne strane motela Plitvice na zaobilaznici u Zagrebu. MKVC ovaj moto maraton organizira od 2008. godine. U početnoj fazi priključili su se mnogi moto klubovi i pojedinci, vrijeme nam gotovo nije služilo za moto vožnju ili smo pokisli do Bleiburga ili po povratku. Ali nije bilo predaje, mnogi naši članovi prve velike ture odvozili su upravo na ovoj zahtjevnoj dionici. Kako vrijeme odmiče, primijetili smo da samo uporni svake godine sudjeluju na ovom moto maratonu. Tako su i ovog puta članovi MKVC krenuli od starta u Zagrebu, a stigli su iz ostalih dijelova Hrvatske, samo su članovi 3. Podružnice - Zapadna Hrvatska MKVC došli dan ranije u Klagenfurt, a dio članova MKVC koji žive ili rade u Austriji ili Njemačkoj, oni su također izravno došli do Klagenfurta.
Ovog puta, put je bio vrlo ugodan, bez kiše ni tamo ni u povratku. Putovali smo kao i u prvim danima lokalnom cestom do graničnog prijelaza u Macelju, da bi dalje do Maribora putovali autocestom, a potom lokalnom cestom preko Dravograda - Lavamund - Volkermarkt do Klagenfurta.
 
2022 05 14 mm cesta sjecanja 102
 
U Klagenfurtu po prvi puta posjetili smo grobno mjesto naše prerano preminule članice Sonje Filipović (14.07.1975. - 15.04.2020.). Zbog pandemije i raznoraznih zabrana i obaveza nismo u protekle dvije godine mogli organizirati dolazak i posjetiti našu prerano preminulu članicu. Na groblju u Klagenfurtu smo se svi okupili, bez obzira iz kojeg smjera smo došli. Kao i kod ostalih naših preminuli članova na grobno mjestu postavili smo granitni kamen sa našim oznakama i simbolima. Također smo postavili cvijeće, zapalili lampaše, pomolili se i na grobnom mjestu nazdravili sa omiljenim pićem pokojne Sonje.
 
2022 05 14 mm cesta sjecanja 103
 
Nakon posjete grobnog mjesta Sonje FIlipović slijedeće odredište je bio skladišni prostor (privremeni moto kamp MKVC) dopredsjednika MKVC Zlatka FIlipovića - Zlaje u Klagenfurtu. Kod njega smo ručali i odmarali se uz naše prijatelje iz MC Brotherhood Austrija iz Klagenfurta i ostalih klubova i prijatelja MKVC iz Klagenfurta i okolice. Druženje je potrajalo do kasno ujutro za nešto mlađe članove, oni u godinama su na vrijeme otišli na odmor u klupske prostorije MC Brotherhood. Braća iz MC Brotherhood hvala vam i ovaj put na pomoći.
 
2022 05 14 mm cesta sjecanja 104
 
Drugi dan moto maratona 15.05.2022. godine nakon doručka svi zajedno otišli smo na sv. misu u crkvi sv. Marije u Klagenfurtu, gdje je misu služio voditelj katoličke misije u Kagenfurtu (Klagenfurtu, Villachu, Spittalu i okolici) glavnom gradu austrijske pokrajine Koruške, franjevac Bosne Srebrne, Pavo Dominiković iz Grebnice u Bosanskoj Posavini (BiH). Nakon sv. mise fra Pavo nas je ugostio u svom vrtu i počastio sa domaćom (hrvatskom) rakijom i ostalim pićem i slatkišima. U razgovoru smo doznali da na sv. misu dolaze Hrvati koji rade ili žive u okolici (oko 5000), a pretežno su rodom iz BiH. A po djeci smo doznali da su tu već i treća generacija.
 
2022 05 14 mm cesta sjecanja 105
 
Nakon sv. mise uputili smo se u Bleiburg gdje smo najprije na mjesnom groblju Unter-Loibach na grobu velečasnog Vilima Cecelje zapalili lampaše. Nakon toga smo se uputili se na loibaško polje gdje smo također zapalili lampaše kod spomenika Bleiburške tragedije i Križnog puta i time smo na svoj jedinstven način obilježili 77. obljetnicu Bleiburške tragedije i Križnog puta.
 
„Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti - mi ćemo ga držati.“
S nama su ..
 
 
 

2022.05.14. - Moto maraton Cesta sjećanja '22. - Najava
 
bleiburg

 

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove. 
MKVC ove godine (2022.) organizirati će ovaj projekt za članove MKVC i prilagoditi će se sukladno epidemiološkim mjera u Hrvatskoj, Sloveniji i u Austriji.

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju zatim odlazak na grob pok. Sonje Filipović i u nastavku okupljanje kod Zlaje.


Vrijeme:

  • 14.05.2022. godine 

Plan putovanja:

  • 14.05.2022.
         - 09:00 sati - Polazak (Motela Plitvice - Zagreb) autocestom kroz Hrvatsku do Maribora u Sloveniji, a dalje lokalnom cestom preko Dravograda.
         - 14:00 sati - Odlazak u grob pokojne Sonje Filipović u Klagenfurtu
         - 16:00 sati - Odlazak na odmor 
  • 15.05.2022. - Povratak

Mjesto:

  • Bleiburg (Austrija) 

Kontakt:

MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1. Podružnica - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i 2. Podružnica - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Vjeran Pokos, predsjednik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
3. Podružnica - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
4. Podružnica - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0998494616, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
5. Podružnica - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
7. Podružnica - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.