logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do Kosova `19.

2019 06 17 kosovo 19 

Kosovski narod ovih je dana obilježavao dvadeset godina slobode. Povodom toga članovi Moto kluba Veterani - Croatia i njihovi prijatelji iz Moto kluba 4. Gardijske brigade - Split odlučili su čestitati im i uveličati obljetnicu svojim dolaskom na Kosovo.
Cilj moto maratona Jaši do Kosova `19. bio je:
- čestitati kosovskom narodu na dvadeset godina slobode
- zahvaliti se Albancima koji su bili hrvatski branitelji, sudionici Domovinskog rata
- posjetiti udrugu ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova
- posjetiti njihova stratišta u oslobodilačkom ratu
- susresti se s hrvatskim vojnicima u operaciji KAFOR
- obići hrvatsku zajednicu koja živi u Janjevu
- upoznati se s kosovskom vojskom
- uspostaviti suradnju s moto klubovima iz Kosova
Sudionici moto maratona Jaši do Kosova `19. bili su: Anđelko, Brajac, Branko, Brko, Ćusta, Domi, Gale, Jure, Rambo, Siki, Slovenac, Struja, Škembro, Vito, Zlaja i Zlatko. 

 

2019 06 17 kosovo 01 

Tehnički organizatori bili su prijatelj MKVC Ivica Pandža - Orkan i Amir Haziri, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Kosovo u Zagrebu.
Prvo takvo putovanje imali smo 2012. godine, kada smo bili ugodno iznenađeni njihovom gostoprimstvom i pričama koje smo čuli o tome što su sve morali proći kako bi bili priznati kao najmlađa europska država. 

16.06.2019. - Prvi dan

Prvo okupljanje sudionika moto maratona imali smo u Vodicama, drugo na autoputu kod Dugopolja i treće u Opuzenu, gdje smo se kompletirali.
Tijekom okupljanja dvojica bikera morali su odustati zbog iznenadne bolesti svojih najmilijih, dok je jedan sudionik (Branko) imao kvar na motoru pa se vratio u Split, popravio ga i ujutro se uspio priključiti na start moto maratona.
Start moto maratona bio je predviđen iz klub hausa Moto kluba Dvije rote u Konavlima. Na putu do klub hausa obišli smo spomen područje poginulih pripadnika 4. i 1. gardijske brigade na Bistrini i u Trnavi u operacijama oslobađanja Dubrovnika 1992. godine. 
 

2019 06 17 kosovo 21 

2019 06 17 kosovo 22

 
Dolaskom u klub haus, članovi Moto kluba Dvije rote pripremili su nam večeru i okrijepu te osigurali druženje i prenoćište. 

17.06.2019. - Drugi dan

Start moto maratona Jaši do Kosova `19. bio je u 3:30. Krenuli smo smjerom Čilipi - Herceg Novi - Budva - Bar - Ulcinj - Skadarski distrikt - Lješki distrikt - Kukes - Prizren. 

2019 06 17 kosovo 02

 
Bez obzira što je bilo ljetno vrijeme intenzivnog prometa u turizmu, gužve na cestama nije bilo, tako da smo u predviđeno vrijeme, nešto iza 10:00, stigli na granični prijelaz Morine-Vermice, između Albanije i Kosova.
Na granici su nas čekali Orkan i Amir. Tu smo riješili formalni prijelaz uz dodatno plaćanje osiguranja vozila jer na Kosovu ne vrijedi zelena karta. Na tom mjestu nam je Amir zaželio dobrodošlicu i poželio nam da se osjećamo kao da smo u Hrvatskoj, dok nas je Orkan ukratko obavijestio o planiranim aktivnostima toga dana. 

2019 06 17 kosovo 03


Najprije smo obišli središte Prizrena, pa je uslijedila šetnja gradom i shadervan, zatim obilazak tvrđave Kaljaja, gdje nam je domaćin bio g. Shafi Gashi, direktor Fonda za zaštitu spomenika kulture Republike Kosovo. U središtu grada dočekao nas je predsjednik MC Eagles g. Mergim Jonuzi sa članovima i priključio nam se. Na tvrđavi nam je domaćin ispričao povijest grada i tvrđave te pripremio domaće specijalitete. Ubrzo nam se na tvrđavi pridružila i zamjenica ministra kulture, omladine i sporta gđa Burbuqe Bakija - Deva. 

2019 06 17 kosovo 04

Još smo se jedno vrijeme zadržali u središtu Prizrena po kafićima, da bismo se potom uputili u Prištinu u hotel Venus. 

 

2019 06 17 kosovo 06 

Nakon toga bio je predviđen kratak odmor i obilazak centra Prištine, međutim, kako je počela padati kiša, Klek, Orkan i Zlaja uputili su se autom na tv emisiju uživo na TV „Klan Kosova“. Nakon toga ispred TV postaje dočekali su nas bikeri iz MC Free Wolves. Nakon toga smo svi zajedno otišli u jedan prištinski kafić, gdje nam se kasnije pridružio i ministar kosovske policije g. Ekrem Mustafa. 

2019 06 17 kosovo 20 

2019 06 17 kosovo 05

  

18.06.2019. - Treći dan 

Današnji dan započeli smo prijemom kod predsjednika ratnih veterana UCK gosp. Hysni Gucati. Za razliku od nas, kosovski veterani imaju samo jednu braniteljsku udrugu. U razgovoru su nas izvijestili kako ih je posjetio naš ministar hrvatskih branitelja g. Tomo Medved i kako im naše ministarstvo jako puno pomaže oko zakonskog reguliranja statusa njihovih veterana, a u skladu s njihovim mogućnostima. Također smo im dali prijedlog da ustroje Moto klub Veterani - Kosovo, s kojima bismo željeli uspostaviti suradnju. 

2019 06 17 kosovo 07

 
Nakon ratnih veterana primio nas je predsjednik Skupštine Republike Kosovo g. Kadri Veseli. Pokazao nam je kako izgleda njihova dvorana gdje se donose najvažniji zakoni za Republiku Kosovo te smo razmijenili dosadašnje iskustvo na Kosovu. 

2019 06 17 kosovo 08

 
Potom smo napustili Prištinu i otišli u Drenas gdje nas je primio gradonačelnik g. Ramiz Lliadrovci. U spomen parku položili smo cvijeće kod spomenika herojima Fehmi i Xheve Lladrovci, heroju Bedri Shala, heroju Rasim Kicina i heroju Ilaz Kodra. 

2019 06 17 kosovo 09  

2019 06 17 kosovo 10 

2019 06 17 kosovo 11

 
Nakon toga smo se uputili u Prekaz na memorijalno groblje obitelji Jašari. U Prekazu nas je dočekao gradonačelnik Skenderaj g. Bekim Jashari. Na memorijalnom groblju u Prekazima upoznali smo se sa stradavanjem obitelji Jašari. Pogledali smo njihovu obiteljsku kuću, kao i muzej. 

2019 06 17 kosovo 12

 
Potom smo se uputili u selu Graboc na groblje Bekimu Berishi - Abeji (Šok). Kao i zadnji put na groblju su nas dočekali njegova sestra Zyrafeta i mještani sela te nas srdačno pozdravili. Nakon groblja obišli smo i Abejin spomenik u selu. 

2019 06 17 kosovo 13


Na kraju smo završili u selu Nabergjan kod Orkanovog dugogodišnjeg prijatelja g. Arifa Berbatija. G. Arif nas je primio u  narodnoj nošnji sa svojim prijateljima. Za nas jedno novo iskustvo. Kao domaćin bio je tu i gradonačelnik Peći g. Gazmend Muhaxheri. Na prijedlog Orkana gradonačelnik je obećao da će grad sudjelovati u izgradnji spomenika hrvatskom branitelju i generalu kosovske vojske g. Bekimu Berishi - Abeji, a to bi bio i povod da se opet vidimo. 

2019 06 17 kosovo 14

Nakon toga završili smo na večeri u mjestu Mališevu kod Prištine. Tijekom večeri priključili su nam se i pripadnici specijalne policije ROSU. 

2019 06 17 kosovo 15 

 

19.06.2019. - Četvrti dan 

Prvo putovanje bilo je do hrvatske zajednice u Janjevu. U Janjevu smo se sreli sa župnikom don Palićem, koji nam je ukratko ispričao probleme s kojima se hrvatska zajednica susreće. Kazao je da Hrvatsko veleposlanstvo ne surađuje s hrvatskom zajednicom niti joj pomaže. S druge pak im strane Hrvatska vojska uvelike pomaže i čini život u Janjevu podnošljivim. 

2019 06 17 kosovo 16

Na kraju ove posjete primio nas je zamjenik ministra obrane g. Agim Ćeku (brigadir hrvatske vojske i general kosovske vojske) sa svojim suradnicima u vojarni Adem Jašari“ u Prištini. Brigadir Hoxha nas je upoznao sa ustrojem i razvojem kosovske vojske. Brigadir Hoxha bio je polaznik Ratne škole u Hrvatskom vojnom učilištu te dobro poznaje naše prilike. Na kraju smo zajedno ručali vojničku hranu. 

2019 06 17 kosovo 17

Ovime smo završili službeni posjet Republici Kosovu. Prije nego smo krenuli za Hrvatsku, morali smo se zasladiti onime u ćemu su oni najbolji na svijetu. Tu nam se pridružio još jedan hrvatski branitelj, general kosovske vojske g. Kadri Kastrati. 

2019 06 17 kosovo 18 

Zahvalio bih se u ime MKVC Ivici Pandži - Orkanu i Amiru Haziri, savjetniku Veleposlanstva Republike Kosovo u Zagrebu, što su nam pripremili i organizirali obilazak i boravak na Kosovu.
Posebno se zahvaljujem na pomoći prvom veleposlaniku Republike Kosova u Hrvatskoj, g. Valdetu Sadiku, sada na dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Kosovo.
Zahvaljujemo se i svim pojedincima, predstavnicima vlasti i medijima.
Zahvalio bih se svima koji su nas primili, saslušali i upoznali s aktivnostima na Kosovu, predsjedniku Skupštine Republike Kosovo g. Kadri Veseli, predsjedniku ratnih veterana UCK g. Hysni Gucati, ministru policije g. Ekremu Mustafi, zamjeniku ministra obrane g. Agimu Čeku, zamjenici ministra kulture, omladine i sporta gđi Burbuqe Bakija - Devi, župniku hrvatske zajednice u Janjevu don Mati Paliću, gradonačelniku grada Drenas g. Ramizu Lliadrovci, gradonačelniku Skenderaj g. Bekimu Jashari, gradonačelniku Peći g. Gazmend Muhaxheri, mještanima iz sela Graboc, g. Arifu Berbat iz sela Nabergjan, upravitelju tvrđave Prizren g. Shafi Gashi, predsjedniku MC Eagles g. Mergimu Jonuzi iz Prizrena, članovima MK Free Wolves iz Prištine i drugima.
Hvala prometnim policajcima na motorima Azemu, Dritonu i Mustafi što su nas sigurno vodili i osiguravali na Kosovu. Također se zahvaljujemo i vojnoj policiji koja nas je pratila na ovom maratonu.
Hvala predsjedniku Moto kluba Dvije rote iz Konavala Danku Ragužu i njegovim članovima Crnome, Miši i drugima, također i Vlahi što nam je donirao vino za don Palića.
Zahvalio bih se predsjedniku Moto kluba 4. gardijske brigade Zlaji i njegovim članovima koji su izrazili želju sudjelovati na ovom maratonu. Također bih se želio zahvaliti i našim članovima sudionicima ovog maratona, a posebno novoprimljenima. 
Posebna zahvala ide Ministarstvu hrvatskih branitelja na čelu s ministrom g. Tomom Medvedom na potpori.

 

 

 

 

 
 

Iz medija:
 
World tražilica