logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2015 05 30 dan branitelja plakat zg
 
Da se prisjetimo!
 
Dana 11.05.2006. godine na inicijativu g. Mire Lace i g. Miodraga Deme održan je pod tada još neformalnim nazivom Forum udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba koji je okupio pedesetak braniteljskih udruga iz grada Zagreba, a između ostalog razgovaralo se o ustrojavanju foruma, koordinacije ili zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata grada Zagreba i o Danu branitelja Grada Zagreba.
 
Dana 16.10.2006. godine izabrali smo gđu. Stellu Korenjak za predsjednicu Foruma udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba.
 
Dana 18.12.2006. godine na sjednici na kojoj je prisustvovalo 28 braniteljskih udruga iz Domovinskog rata grada Zagreba došlo je do promjene riječi forum u zbor, tako da je od tada započeo sa radom Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba (ZBUDRGZ). Želim naglasiti da je na toj sjednici donesena odluka da se 30. svibnja proglasi Danom branitelja Grada Zagreba.

Naš prijedlog se temeljio na tome što se 30. svibnja obilježava i Dan Hrvatskog sabora, najvišeg predstavničkog tijela hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Taj dan je simbol hrabrih hrvatskih branitelja, koji su sebe nesebično i odvažno podarili Hrvatskoj i na taj način dali presudni doprinos ostvarenju stoljetne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom. Zahvalnicom Hrvatskog sabora hrvatskim braniteljima ostavljeno je u zavjet budućim sazivima Sabora i svim nositeljima izvršne vlasti da u svom djelovanju vode neprekidnu i svaku potrebitu brigu o svim žrtvama Domovinskog rata, poglavito o invalidima, obiteljima i djeci poginulih branitelja. Stoga je primjereno da se 30. svibanj utvrdi kao Dan branitelja Grada Zagreba kao trajno sjećanje i simbol žrtve i pobjede hrvatskih branitelja.
 
Dana 10.01.2007. godine, kao predsjednik udruge Domovinski rat On Line, izabran sam za predsjednika Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba.
 
Dana 15.03.2007. godine u to vrijeme ZBUDRGZ nije bio prava osoba, tako da smo ovlastili Zajednicu udruga hrvatskih vojnih invalida iz Domovinskog rata Grada Zagreba, čiji je tada bio predsjednik g. Ivan Pandža, da priopći Poglavarstvu Grada Zagreba odnosno Gradskoj skupštin naš prijedlog o Danu branitelja Grada Zagreba kao spomendanu na hrvatske branitelje grada Zagreba i Domovinski rat, a koji je podržao i Odjel za branitelje Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje. I tako su 15.03.2007. godine zastupnici Skupštine Grada Zagreba pod predsjedanjem predsjednice Gradske skupštine gđe. Tatjane Holjevac izglasovali Dan branitelja Grada Zagreba 30. svibnja. (Tko je glasovao za ovaj prijedlog posebna je tema, ali ako bi o tome pričali mnogi bi se morali posramiti zbog svojih tadašnjih stavova).

Na kraju bih se želio zahvaliti svim sudionicima inicijative za proglašenje Dana branitelja Grada Zagreba i onima koji ga danas obilježavaju. Čestitam vam Dan branitelja Grada Zagreba.
 
Ratko Dragović - Klek, pukovnik u mirovini

POVEZANI ČLANCI

PRISTUPNICA

mkvc pristupnica slikaČlanom MKVC može postati svaki državljanin RH koji će se na temelju članka 8. Statuta MKVC, dragovoljno uključiti u provođenju djelatnosti kluba ...
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top