logo portal banner

AKTIVNOSTI

Likovna kolonija udruge ratnih veterana 1. gbr „Tigrovi“ Krapinsko-zagorske županije `14.

2014 05 09 marija bistrica 104

Udruga Ratnih Veterana 1. Gardijske Brigade TIGROVI - KZŽ održala je 2. Likovnu koloniju u čast Prvog poginulog hrvatskog branitelja u KZŽ, Hrvatskog Viteza Željka Pavića - Kalza iz Đurmanca. Na Likovnoj koloniji bili su renomirani akademski slikari i kipari, koji su se trudili da naprave predivne radove inspirirani ljepotom Marije Bistrice i bogatim procvjetalim bregima Hrvatskog zagorja. Antun Hriberšek iz Kukuljanova, izuzetan slikar, izlaže u posljednjih dvadeseti pet godina te se izražava u tehnici kovanog i raubanog bakrenog lima, Tomislav Miletić, kipar iz Rijeke sa više od 65 samostalnih i 80 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, Franjo Klopotan iz Novog Marofa, slikar naive sa 58 samostalnih i nekoliko stotina skupnih izložbi, Mirjana Drempetić Hanžić Smolić akademska slikarica i kiparica iz Zaboka sa nizom izložbi i kiparskih postamenata, autorica je postamenta našeg hrvatskog viteza Željka Pavića u Đurmancu, Damir Kukavica slikar iz Gornje Stubice sa najmanje iskustva u radu čija je posljednja izložba "Istinom do pobjede" bila 2013. na kninskoj tvrđavi, Marijan Bufel iz Zlatara, koji se slikarstvom bavi više od 30 godina i izlagao je također na brojnim izložbama.
Likovna kolonija održana je u izletištu Vinarija Micak vlasnika Mladena Micaka.
Na otvaranju izložbe nazočili su: Katarina Pavić majka pokojnog hrvatskog viteza Željka Pavića, predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, načelnik Marije Bistrice Josip Milički, načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, načelnik Đurmanca Damir Belošević, župnik Svetišta Marije Bistrice Zlatko Koren, general pukovnik Marijan Mareković, general zbora Josip Lucić, pukovnik Ratko Dragović - Klek te članovi udruge i prijatelji.
Koloniju je u tri dana obišlo cca 350 posjetitelja kako iz Hrvatskog zagorja tako i iz Grada Zagreba i okolice.
Na poziv predsjednika Udruge ratnih veterana 1. gbr „Tigrovi“ Krapinsko-zagorske županije bojnika u miru Željka Hercega, članovi MKVC su se priključiti otvaranju likovne kolonije 09.05.2014. godine.


Vitez Željko Pavić, rođen je 17.07.1967 u Lukovčaku. Osnovnu školu je završio u Đurmancu dok je srednju išao u Krapini. U proljeće 1991. prijavio se u MUP za službu u Policiji. Došao je u Kumrovec na specijalističku obuku koju je uspješno završio. Njegova postrojba, Jedinica za posebne namjene MUP-a u Rakitju, dobila je zadaću da ode u Istočnu Slavoniju i tamo uspostavi red i mir jer su se pobunjeni Srbi drznuli i napadali hrvatska sela i policijske stanice. Te noći u Erdutu 25.07.1991 god. oko 2 sata na odmaralište Vodovoda palo je nekoliko raketa VBR-a, a koje je tadašnja JNA poslala iz Srbije, točnije iz mjesta Bogojevci. Poginulo je šest pripadnika specijalaca MUP-a iz Rakitja, Mile Čulina, Anto Grgić, Miroslav Gržan, Josip Kneževič, Mirko Rožman i Željko Pavić, a ostali pripadnici voda su lakše i teže ranjeni.
Pavić je PRVI pripadnik specijalne policije - branitelj koji je sa područja KZŽ poginuo u obrani nam naše drage i lijepe domovine Hrvatske. Željko je 17.07. 1991. navršio 24 godine kada je herojski izgubio svoj mladi život. Evo danas, nakon pune 23 godine Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade TIGROVI - KZŽ otvara 2. Likovnu koloniju u čast hrvatskog viteza Željka Pavića.
Prošle godine 7.11.2013. otvorili smo šetalište i spomenik u Đurmancu, da bude sjećanja na mladog heroja iz Hrvatskog Zagorja, koji je svoj mladi život dao za našu mladu slobodnu državu Hrvatsku, a za koju smo se svi mi njegovi suborci borili.

[widgetkit id=89]