logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto defile Ponos ratnih veterana `13.

2013 08 26 oluja 5 mkvc 01
 
Prvi magazin hrvatskih branitelja "Oluja" u svom petom broju, koji je u prodaji od ponedjeljka 26.08.2013. godine, donosi opširnu reportažu o moto defileu "Ponos ratnih veterana" '13. Glavni urednik magazina je Petar Grubišić, a izdaje ga Večernji list.
 
2013 08 26 oluja 5 mkvc 02
 
2013 08 26 oluja 5 mkvc 03


 
2013 08 05 knin
 

02. i 03.08.2013.

"Ponos ratnih veterana“ je tradicionalan moto-defile koji povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice "Oluje '95" već petu godinu organizira Moto klub Veterani – Croatia (MKVC). Time veterani-bajkeri na svoj način odaju počast i zahvaljuju svojim prijateljima i suborcima poginulim, ubijenim i nestalim u Domovinskom ratu. Odaju im počast za njihovu neprocjenjivu žrtvu te slave sve uspjehe hrvatske vojske i onu najveću i najsjajniju pobjedu u operaciji Oluja koja je Hrvatskoj vratila okupirane dijelove Banije, Like, Korduna i Dalmacije i donijela mir.
Ove godine, budući da je MKVC postao član Svjetske veteranske federacije, u moto-defileu po prvi puta sudjeluju i veterani-bajkeri izvan Hrvatske i BiH.
Veterani -bajkeri okupili su se u Livnu na trodnevnom moto susretu MC Vukova. U selu Donji Rujani, gdje se 1992.g. vodila odlučujuća bitka na livanjskoj bojišnici kojom je zaustavljen prodor okupatora prema Dalmaciji, obišli su Memorijalni centar i crkvu sv. Jurja podignute u spomen na sve hrvatske branitelje poginule na ovom ratištu.

04.08.2013.

Sinj je, zbog Sinjske alke i svetišta Gospe Sinjske, bio sljedeća postaja moto-defilea.
U Čavoglavama su se veterani-bajkeri susreli s Thompsonom, a večer uoči Oluje proveli su na prigodnoj svečanosti u Tribunju. Zajedno s organizatorima, braniteljima iz UHBDDR-Tribunj i SUDVDR-113. brigade Šibensko-kninske županije, nazočili su svetoj misi, polaganju vijenaca kod spomenika prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, kod spomenika na općinskom groblju u Vodicama i u centru Vodica te nogometnoj utakmici između domaćina i 204. vukovarske brigade.
U večernjim satima uz pomoć braće ribara Popov iz Tribunja organizirali su ribarsku večer na tribunjskoj rivi.

05.08.2013.

Hrvatska se i ovog 5. kolovoza, kao i onog povijesnog 1995. godine, probudila okupana suncem. Knin je i ovog 5. kolovoza otvorio oči uz zvukove hrvatskih budnica. Na srednjovjekovnoj tvrđavi iznad grada svečano je podignuta hrvatska trobojnica, Ulicom dr. Franje Tuđmana prodefilirali su hrvatski branitelji predvođeni veteranima-bajkerima, a potom je na glavnom gradskom Trgu Ante Starčevića pred spomenikom hrvatske pobjede „Oluja '95“ odana počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Thompson je predvodio moto defile od Drniša do Čavoglava i potom sa svojim gostima i publikom uz pjesmu slavio do ranog jutra. I sve je bilo isto, ali isto bilo nije.

Prvi puta je Hrvatska proslavila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnicu VRO „Oluja '95“ kao punopravna članica Europske unije. Prvi puta su proslavi nakon haškog uzništva nazočili oslobođeni generali Gotovina i Markač. Prvi puta se na službenoj svečanosti prigodnim riječima javnosti obratio i predstavnik branitelja, general Damir Krstičević. Prvi puta je MK Veterani – Croatia organizirao moto-defile „Ponos ratnih veterana“ kninskim ulicama kao član Svjetske veteranske federacije i prvi puta su u njemu sudjelovali veterani-bajkeri izvan Hrvatske i BiH.

Bajkeri su krenuli u rano jutro 5. kolovoza iz kampa u Vodicama preko Drniša do Knina. Njih oko stotinu okupilo se u vojarni „Kralj Zvonimir“ i prije svih ostalih branitelja i uzvanika prodefiliralo je gradom. Popodne su se priključili defileu do Čavoglava gdje su proveli noć uz Thompsona, Škoru, Bulića, Slavonija band i dr.

06.08.2013.

Nakon sudjelovanja na moto susretu u Livnu, obilježavanja Oluje na rivi u Tribunju te proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice "Oluje '95" u Kninu i u Čavoglavama na koncertu Marka Perkovića – Thompsona došlo je vrijeme da se bikeri-veterani malo odmore na vodičkim i tribunjskim plažama.
Na zajedničkoj večeri u moto-kampu Okit uručene su zahvalnice donatorima i zaslužnim ustanovama i pojedincima za suradnju na projektu „Ponos ratnih veterana '13“ MKVC.

07.08.2013.

Iduće jutro, u srijedu, za sve je bajkere organiziran izlet brodom „Majka Marija“ tribunjskog ribara Ferdinanda Popova - Ferde. Kod otoka Kakana Ferdin brat Berto već je sa svojim sinovima i posadom bio pri kraju noćnog ribolova pa smo imali nesvakidašnju priliku pratiti zadnju fazu vađenja ribe iz mora na najstariji i najtradicionalniji način pod nazivom „luda“.
Nakon toga pristali smo u jednoj od uvala otoka Žirje gdje smo proveli čitav dan u kupanju.
Od raznovrsne ulovljene ribe Dida, član Podružnice 4. - Južna Hrvatska MKVC, napravio je poznati metkovački brudet, a gostima na brodu je Miro, član Podružnice 3. - Zapadna Hrvatska MKVC, pripremio svježu srdelu na gradelama.
Već je padala noć kada je kapetan Ferdo upalio motore i provezao nas između brojnih otoka i otočića šibenskog arhipelaga.
U vodičku luku, a kasnije i u tribunjsku, uplovili smo uz Thompsonove pjesme, a nastavak noći proveli u konobi Roko na tribunjskome otoku u proslavi rođendana predsjednika MKVC.

08.08.2013.

Četvrtak su bajkeri proveli na obližnjim plažama, a navečer je uslijedio moto defile po crtama vodičke bojišnice. Na brdu Okit nam je Josip Mateša - Jole, otac Bumbe predsjednika MK Okit, ispričao povijest Gospine crkve i župnog svetišta Gospe Karmelske koja se nalazi na tom brdu još od vremena najezde Turaka, a Antonio Roca - Cipal, jedan od sudionika obrane Vodica, pojasnio nam je tijek i smjerove napada agresora u Domovinskom ratu. Prošli smo cestom do Zatona i dalje prema Šibenskom mostu do mjesta gdje je poginuo branitelj Marinko Kardum i gdje je u rujnu 1991. godine zaustavljen tenkovski prodor i presijecanje Jadranske magistrale, u to vrijeme jedine veze južne Hrvatske sa ostatkom zemlje.
Još jednom zajedničkom večerom veterani-bajkeri i njihovi prijatelji i gosti završili su svoje druženje povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i obljetnice VRO Oluja '95.

09.08.2013.

U petak je većina bikera tijekom dana krenula prema svojim domovima.
Jedan dio bikera-veterana, članova MKVC, uputila se prema Metkoviću na 16. maratona lađa.

Zahvaljujemo svim sudionicima moto defilea „Ponos ratnih veterana '13“ kojih je bilo više od stotinu, MK Okit na suradnji i ustupanju kampa te svim članovima MKVC, koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Zahvaljujemo se donatorima i pojedincima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta: Ministarstvu branitelja, Ferdinandu Popovu - Ferdi, Albertu Popovu - Berti, Ivanu Šprljanu, MK Okit - Vodice, Borisu Franiću - Didi, Podružnici 4. - Južna Hrvatska, Frigo Bonsai - Opuzen, Setovia Voće d.o.o. - Opuzen, Antoniu Roca - Cipalu i Radi Sudac.

 
  
 
 

POKROVITELJ:
logo ministarstvo braniteljaProjekt je dijelom financiran od Ministarstva branitelja RH
 
 
 

Iz medija:
 

2013 08 05 logo oluja

POZIV

Poštovani prijatelji i predstavnici „MK“ klubova! Tijekom proteklog vremena imali smo prilike družiti se sa vašim članovima i zajedno sudjelovati u raznim moto akcijama i moto susretima u RH i BiH. Cijeneći doprinos vašeg MK kluba u sredini u kojoj djelujete i korektan odnos vaših članova prema MKVC, slobodan sam ponuditi da vaši članovi, branitelji Domovinskog rata ili oni koje vi odredite, budu naši gosti na tjednom druženju članova MKVC u moto kampu MK Okit u Vodicama nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnice VRO "Oluja". 


PONOS RATNIH VETERANA 2013 - PROGRAM

Organizator i domaćin: Moto klub Veterani - Croatia
Lokacije/mjesta: Livno (Bosna i Hercegovina), Knin, Čavoglave i Vodice (Hrvatska)
Vrijeme: od 02-10. kolovoza 2013. godine

Glavni događaj manifestacije je tradicionalni moto-defile ulicama grada Knina nazvan "Ponos ratnih veterana '13" koji će se održati 05. kolovoza 2013. godine povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnice VRO "Oluja"

Tijekom boravka u moto-kampu u Vodicama cjelokupnu logističku potporu osigurava Moto klub Veterani - Croatia.
Nužno je da svi ponesu svoju opremu za kampiranje (šator, vreće za spavanje itd.).

 


02.-04.08.2013. 

Livno - Petak 02.08.2013. godine - Okupljanje veterana-motorista i njihovih prijatelja u gradu Livnu (Bosna i Hercegovina) na 12. moto susretu u organizaciji MC Vukovi - Livno. U 17 sati odlazimo u Rujane gdje je prije četiri godine izgrađen Memorijalni centar i crkva sv. Jurja u čast poginulim hrvatskim braniteljima. U crkvi su ispisana imena svih hrvatskih branitelja poginulih na ovom ratištu bez obzira od kuda došli. Kod križa ćemo zapalit svijeću i pomolili se. Subota 03.08.2013. godine - Sudjelovanje na moto susretu prema planu organizatora MC Vukovi. Nedjelja 04.08.2013. godine - Oko 12 sati polazak prema moto kampu u Vodicama.

2013 08 05 guberi livno bih

Lokacija: Moto susret, Livno, Bosna i Hercegovina
Adresa: Guberi, Livno, Bosna i Hercegovina
GPS koordinate: 43.819418,16.952921


04.08.2013.

Vožnja od Livna do mjesta Vodice na hrvatskoj obali uz usputno zaustavljanje u gradu Sinju. Dolazak u moto kamp u Vodicama planiran je u večernjim satima.
2013 08 04 alka sinjSinj 298. Sinjska Alka - Tradicionalno viteško konjaničko natjecanje organizirano po uzoru na brojne srednjovjekovne viteške turnire koji su u to vrijeme održavani gotovo u svim dijelovima Europe, a posebno u sredozemnim zemljama. Ustanovljena je 1715. godine u spomen na glasovitu pobjedu sinjskih vitezova nad turskim osvajačima.
 
 
 

2013 08 05 cavoglaveČavoglave - Po povratku iz moto susreta MC Vukovi u Livnu svratit ćemo u Čavoglave gdje će se članovi MKVC i njihovi prijatelji susresti sa Markom Perkovićem - Thompsonom i sačiniti jednu zajedničku fotografiju.



2013 08 04 tribunjTribunj - „Večer uoči Oluje“ - Po povratku iz Livna, Sinja i Čavoglava zajedno sa braniteljima iz 113. brigade iz Šibenika i njihovim gostima braniteljima iz 204. brigade HV iz Vukovara članovi MKVC organiziraju zajedničko druženje uz sportske aktivnosti, ribe i vina na rivi u Tribunju.

2013 08 05 moto kamp okit vodice hrvatska
 
Lokacija: Moto-kamp Okit, Vodice, Hrvatska
Adresa: Ulica prve primorske čete bb, 22211 Vodice, Hrvatska
GPS koordinate: 43.776641,15.772632



05.08.2013.

Knin - Organizirana moto karavana kreće od Vodica prema Kninu u 7 sati ujutro iz moto kampa MK Okit (Vodice - Drniš - Knin). U Kninu je okupljanje bikera do 8.30 sati u vojarni "Kralj Zvonimir" (Ulica kralja Tomislava). Moto-defile ulicama grada Knina kreće u 9.15 sati kada se priključujemo centralnoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnice VRO "Oluja".

2013 08 05 cavoglaveČavoglave Marko Perković - Thompson, mještani sela Čavoglave i njihovi prijatelji i ove godine organiziraju obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 18. obljetnice VRO "Oluja" u Čavoglavima. U poslijepodnevnim satima Thompson će predvoditi moto-defile od Drniša do Čavoglava gdje će navečer započeti koncert na kojem će nastupiti Miroslav Škoro, Slavonija bend, Mate Bulić i Marko Perković - Thompson. Na kraju koncerta planiran je veličanstveni vatromet. Povratak u moto kamp u Vodicama predviđen je za idući dan.

 

2013 08 05 knin hrvatska

Lokacija: Knin, Hrvatska
Adresa: Ulica dr. Franje Tuđmana, Knin, Hrvatska
GPS koordinate: 44.036794,16.197548

 


 

06.-10.08.2013.

2013 08 05 brodTribunj - Od utorka do petka organiziran je smještaj bikera u moto kampu MK Okit u Vodicama, kupanje na okolnim plažama te zajedničke večere i druženja u večernjim satima u kampu.
Prema dogovoru tijekom boravka u Vodicama obići ćemo poznata turistička mjesta, povijesne i prirodne znamenitosti, a planiran je i jednodnevni izlet brodom te kupanje na nekom od otoka kornatskog akvatorija.

 


  

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

Svake godine, od 2009. godine, Moto klub Veterani - Croatia organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti.
05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • U prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • Uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • Nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
  • Grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.

Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
  • Trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
  • Napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • Srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
  • Srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
  • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • Oko 1,100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.
  

KONTAKT OSOBE PO REGIJAMA SU:

- Podružnica 1. - Područje središnje Hrvatske (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko - bilogorska županija) - Dražen Jerman - Bee Happy, predsjednik, mob: 0981870178, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- Podružnica 2. - Područje sjeverne Hrvatske (Koprivničko - križevačka, Krapinsko - zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) - Kristian Kolarić - Kiki, predsjednik, mob: 0915457356, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- Podružnica 3. - Područje zapadne Hrvatske (Istarska, Primorsko - goranska i Ličko - senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- Podružnica 4. - Područje južne Hrvatske (Zadarska, Šibensko - kninska, Splitsko - dalmatinska i Dubrovačko - neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- Podružnica 5. - Područje istočne Hrvatske (Brodsko - posavska, Osječko - baranjska, Požeško - slavonska, Virovitičko - podravska i Vukovarsko - srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- Podružnica 6. - Područje Hercegovine u BiH - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- Podružnica 7. - Područje Posavine u BiH - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
- Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: Zoran Piličić - Zoki, mob: 00385958854020, email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Sendi Radić, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 
Medijski pokrovitelj: 24sata 

Moto klub Veterani - Croatia
predsjednik, Ratko Dragović - Klek,
pukovnik u mirovini
 

Detaljnije o svakoj godini obilježavanja:
World tražilica