logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto defile Ponos ratnih veterana `09.

2009 08 05 knin
 
Povodom Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 14. obljetnice VRO Oluja, 05.08.2009. godine, ZMKVC po prvi puta organizirao je moto defile pod nazivom Ponos ratnih Veterana od Drniša do Knina, kako bi se ZMKVC, te ostali motoristi, sudionici moto defilea, priključili u organizirani mimohod branitelja.
Okupljanje Veterana na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja zamišljeno je kao jedno obvezatno godišnje okupljanje Veterana ZMKVC te njihovih prijatelja. Iz sjeverozapadne Hrvatske okupljanje motorista bilo je organizirano u Koprivnici, Zaboku i Jastrebarskom, te kasnije u Karlovcu i na Udbini.
Dolaskom u Udbinu radi kratkog odmora, prihvat motorista organizirao je počasni član i moto vikar MK Veterani Zagreb, fra. Nediljko Knezović, te ih upoznao o tijeku izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i o skorašnjem blagdanu Danom hrvatskih mučenika na Udbini 12.09.2009. godine.
 

Nakon prihvata u Udbini, krenuli su put Knina do Bilica kod Šibenika, gdje je bio organiziran prihvat motorista. U ranim jutarnjim satima u 6.30 sati krenuli su u organiziranoj koloni prema Kninu na prvi organizirani moto defile Ponos ratnih Veterana defile.
I ove godine u mimohodu svečanog postroja udruga proizašlih iz Domovinskog rata i postroja ratnih zastava bilo je sve manje sudionika iz Domovinskog rata. Isto tako moto defile nije bio onakvog obilježja kao kada su naše postrojbe (7. i 4. gbr) ušle u Knin. Moto defile je bio tih ali simboličan i dostojanstven.
 

U Kninu nismo doživjeli i osjećali onaj ponos i veselje koje je bilo te davne 1995. godine kada su 7. i 4. gbr oslobodile povijesni kraljevski grad Knin od velikosrpske ideologije.
MK Veterani sa svojim prijateljima uputili su se u Drniš kako bi se priključili moto defileu bikera do Čavoglava sa tablom grada Knina kojeg su pripadnici 7. gbr „Pume“ skinuli prilikom ulaska u grad Knin 05.08.1995. godine.
Ako nam ne daju da se osjećamo ponosnim u Kninu otišli smo proslaviti Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja onako kako dolikuje pobjedniku, s ponosom i uzdignute glave, istovremeno sa osmijehom na licu suzama u očima prisjećajući se svojih bojovnika koji više nisu sa nama, tamo gdje se nikad neće zaboraviti kako je u krvi stvorena Hrvatska - u Čavoglave.
Čavoglavama smo ostali do dugo u noć, družeći se i zabavljajući na spektakularnom koncertu Marka Perkovića - Thompsona. U jutarnjim satima 06.08.2009. godine, bio je organiziran povratak u Bilice, gdje je nastavljeno druženje u kampu do kraja tjedna.
Ovim putem čestitamo Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i zahvaljujemo svim sudionicima moto defilea Ponos ratnih Veterana, koji su nam se pridružili dana 05.08.2009. godine.
 
Zajednica MK Veterani - Croatia
Ratko Dragović - Klek, predsjednik
 

 
2009.08.03. - Veterani motoristi po privi puta u Kninu na obilježavanju Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
 
Povodom Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 14. obljetnice VRO „Oluja“, 05.08.2009. godine, ZMKVC po prvi puta organizirat će moto defile pod nazivom „Ponos ratnih Veterana“ od Drniša do Knina, kako bi se MK Veterani iz svih županija, te ostali motoristi, sudionici moto defilea, priključili u organizirani mimohod branitelja.
Okupljanje Veterana na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja zamišljeno je kao jedno obvezatno godišnje okupljanje članova ZMKVC te njihovih prijatelja. Iz sjeverozapadne Hrvatske okupljanje motorista biti će organizirano od 04.05.2009. u Koprivnici, Zaboku i Jastrebarskom, te kasnije u Karlovcu i u Udbini.
Dolaskom u Udbinu radi kratkog odmora, prihvat motorista organizirat će počasni član i moto vikar MK Veterani - Zagreb, fra. Nediljko Knezović,  te će motoriste upoznati o tijeku izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i sa skorašnjim blagdanom Danom hrvatskih mučenika na Udbini 12.09.2009. godine.
Nakon prihvata u Udbini, krenut će putem Knina do Bilica kod Šibenika, gdje će biti organiziran prihvat motorista.
U ranim jutarnjim satima 05.08.2009. u 6.30 sati krenut će se organizirano iz Bilica do Drnišu, radi okupljanja motorista i u 7.15 sati krećemo na prvi organizirani moto defile „Ponos ratnih Veterana“ prema Kninu.
Dolaskom u Knin, sudjelovat ćemo obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, te 14. obljetnice VRO „Oluja“, te se družiti sa suborcima.
Nakon svečane ceremonije u Kninu, ponovno se vraćamo u Drniš, gdje ćemo se u 17 sati priključiti moto defileu za Čavoglave. 
U jutarnjim satima 06.08.2009. godine, organiziran je povratak u Bilice za članove ZMKVC i njihovih prijatelja, gdje je organizirano druženje u kampu do kraja tjedna.
Ovim putem čestitamo svim braniteljima Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Fotografije se nalaze u FotoGaleriji, a rasprava na Forumu.
 


2009.07.28. - Program obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja
 
Svečani mimohod Hrvatskih branitelja u Kninu 05.kolovoza započinje u 09.00sati ujutro. Molimo Vas ispred organizacijskog stožera i koordinacije udruga proizišlih iz domovinskog rata grada Knina za proslavu Dana pobjede,Domovinske zahvalnosti i Dana Hrvatskih Branitelja da nam se pridružite te da nam ukoliko organizirano autobusima, osobnim vozilima ili na bilo koje druge načine dolazite na proslavu, pošaljete dopise sa imenima i prezimenima  kao i broju učesnika na tel/fax 022663045-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. da se znamo ravnati u organizacijskom smislu.
Najkasnije do 08.00 sati trebate doći u Knin gdje će Vas prihvatiti MUP RH i dovesti na određeno mjesto za parkiranje i okupljanje svih hrvatskih branitelja koji će učestvovati u svečanom mimohodu gdje će Vam biti podijeljene majice za svečani braniteljski mimohod kao i napitci za osvježenje.
Svi učesnici mimohoda će biti u istim majicama koje je za tu prigodu pripremilo MOBMS-i.
Pozivamo Vas da dođete u Knin u što većem broju da svi zajedno proslavimo najveći Hrvatski Dan Pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih Branitelja.
Zajedno u ratu zajedno u miru.
Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina

 
2009.07.28. - Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 14. obljetnice VRO "Oluja"

U Kninu, u srijedu, 5. kolovoza 2009. godine, svečano će se obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 14. obljetnice VRO „Oluja“.

PRELIMINARNI RASPORED DOGAĐANJA ZA SRIJEDU, 5. KOLOVOZA 2009.:

9.00 sati
  • Polaganje vijenaca i paljenje svijeća Gradsko groblje, Knin (Prijevoz za novinare do Gradskog groblja je osiguran. Predstavnici medija koji će pratiti polaganje vijenaca trebaju biti na parkiralištu Brodomerkura, Trg Ante Starčevića 1, najkasnije do 8.15 sati )
  • Prelet borbenog zrakoplova MIG-21 BIS
  • Mimohod svečanih postroja Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i postroja ratnih zastava i Orkestra OS RH ulicama grada Knina
9.35 sati
  • Svečanost podizanja državne zastave na Kninskoj tvrđavi
  • zvonjavom crkvenih zvona obilježava se ulazak pripadnika HV-a u grad Knin tijekom VRO „Oluja“
  • podizanje zastave RH na Kninskoj tvrđavi uz intonaciju državne himne (Prijevoz za novinare do Kninske tvrđave  je osiguran. Predstavnici medija koji će pratiti podizanje zastave trebaju biti na parkiralištu Brodomerkura, Trg Ante Starčevića 1, najkasnije do 8.15 sati)
 
10.30 sati
  • Središnja svečanost i postrojavanje Gradski stadion NK „Dinara“
  • Svečani postroji OS RH, MUP-a i Udruge branitelja
  • Prijavak Predsjedniku RH i Vrhovnom zapovjedniku OS RH
  • Obraćanje visokih vojnih i državnih uzvanika
  • Prigodni letački program (prelet MIG-a, akro skupina „Krila Oluje“ )
10.55 sati
  • Ulazak - Izlazak sa stadiona maratonca Maria Pluščec
12.00 sati
  • Sveta misa za Domovinu, vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac crkva Svetog Ante, ulica dr. Franje Tuđmana
13.15 sati
  • Obilazak završetka radova na Općoj bolnici „Hrvatski ponos” u Kninu u kojoj su sudjelovali pripadnici oružanih snaga SAD-a i RH
13.00 sati
  • Podjela obroka i osvježavajućih napitaka pripadnicima Udruga branitelja i građanima Gradski stadion NK „Dinara”
OSTALE CJELODNEVNE AKTIVNOSTI:
 
8.30 – 20.00 sati
  • Izložba likovnih umjetnika na temu: Hrvatski antiratni panoi“, Kninska tvrđava, objekt „Galerija“
8.30 – 15.00 sati
  • TT zbor specijalističke vojne opreme, te naoružanja, borbene i neborbene tehnike koja se koristi u mirovnim misijama Trg Ante Starčevića, Knin
  • Informativni šator s prezentacijama projekata privlačenja osoblja „Dragovoljno služenje vojnog roka“ i projekt „Kadet“, te „RH kao članica NATO“ i „Sudjelovanje OS RH u mirovnim misijama“ Trg Ante Starčevića, Knin
Molimo medijske kuće zainteresirane za praćenje da pošalju prijave za akreditacije Službi za odnose s javnošću i informiranje MORH-a na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili fax 01/4551-516 najkasnije do 3. kolovoza 2009. do 16,30 sati. Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, kontakt telefon i e-mail adresu. Za predstavnike medija od ponedjeljka, 3. kolovoza, do srijede, 5. kolovoza bit će otvoren press centar u Domu HV-a "(sjeverna strana, bivša Mala Kavana) Hrvoja Požara 17, u Kninu, gdje će se u pondjeljak, 3. kolovoza i u utorak, 4. kolovoza, od 9 do 16 sati, moći preuzeti akreditacije. Također, akreditacije se mogu preuzeti i u Službi za odnose s javnošću i informiranje MORH-a u pondjeljak, 3. kolovoza i u utorak, 4. kolovoza, od 9 do 16,30 sati. Svi posebni zahtjevi medijskih kuća mogu se najaviti u press centru ili u Službi za odnose s javnošću i informiranje MORH-a na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Osobe za kontakt za navedeni događaj su: načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a Goran Grošinić, mob:098/312-839 i časnik za odnose s javnošću Gmbr-a HKoV-a u Kninu, bojnik Denis Kulić, mob:091/526-4426.
Fotografije se nalaze u FotoGaleriji, a rasprava na Forumu.
 

 
2009.07.21. - Najava
 
2009_08_05_knin_ponos_ratnih_veterana_plakat
 
Proslava u čast Dana domovinske zahvalnosti i 14. obljetnice redarstvene akcije Oluja održat će se tradicionalno u Čavoglavama, 5. kolovoza. Cjelodnevna kulturna, športska i glazbena manifestacija okupit će mnoga poznata imena iz javnog života Hrvatske. Kao i svake godine očekuje se dolazak kako Hrvata iz svih krajeva Lijepe naše, tako i sa svih strana svijeta, ma gdje god ih život odnio. Upoznat ćemo hrvatske narodne običaje, pjesme i plesove kroz bogat program KUD-ova, etno grupa i pojedinaca. Sportaši će omjeriti snage u nogometnom turniru, trčat će maratone, voziti bicikle.
Na kraju, zapjevat ćemo svi zajedno na večernjem koncertu.
Neka čuju da nas ima!
Proslavimo zajedno Dan Pobjede!
Dobro došli u Čavoglave!
 
Fotografije se nalaze u FotoGaleriji, a rasprava na Forumu.
 
 

 
2009.03.05. - Najava
 
Povodom Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana branitelja 05.08.2009. godine ZMKVC organizirat će prihvat članova .
Slijede događanja:
  • 04.08. - Prihvat ČLANOVA Moto klubova Veterani iz ostalih županija na prostoru Drniša (hrana i smještaj osigurani)
  • 05.08. - Organizirani odlazak prijepodne u Knin i priključenje u organizirani mimohod branitelja povodom Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana branitelja (detaljnije o tome kada dobijemo informacije o službenom događanju), poslijepodne odlazak na zajednički ručak u Drniš,  a u 17 sati kreće moto defile Drniš - Čavoglave gdje se ostaje do kasno u noć...
  • 09.08. - Povratak

Okupljanje Veterana na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja zamišljeno je kao jedno od obvezatno godišnje okupljanje članova ZMKVC. Zamoljavaju se članovi svih Moto klubova Veterani da usklade svoje privatne obaveze i sudjeluju na ovom zajedničkom druženju koje će preći u tradiciju pod nazivom „Ponos ratnih Veterana“.
Motoristi će za sudjelovanje primiti za uspomenu određena priznanja.
2009_08_05_knin_ponos_ratnih_veterana_priznanje2009_08_05_knin_ponos_ratnih_veterana_pohvalnica2009_08_05_knin_ponos_ratnih_veterana_zahvalnica

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

Svake godine, od 2009. godine, Moto klub Veterani - Croatia organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti.
05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • U prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • Uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • Nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
  • Grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.

Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
  • Trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
  • Napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • Srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
  • Srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
  • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • Oko 1,100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.
 
World tražilica