logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Cesta sjećanja `13.

2013 05 11 bleiburg dina 
 
Unatoč kišnom i prohladnom vremenu 6. moto maraton "Cesta sjećanja" Zagreb-Bleiburg uspješno je realiziran. U subotu 11.05.2013. godine bikeri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Austrije sudjelovali su u 68. obilježavanju bleiburške tragedije i Križnog puta.
Moto koloni, koja je krenula iz Zagreba, na putu preko Zaboka, Krapine, Maribora, Dravograda i Lavamünda pridružili su se i drugi bikeri, a dio ih je dočekao na samom odredištu. Nakon svete mise bikeri su položili vijenac i zapalili svijeće kod bleiburškog spomenika, a potom su se uputili u Klagenfurt gdje su im domaćini Zlaya, Dačo i HKUD Leopold Mandić priredili doček i organizirali druženje i smještaj. Svima vam veliko hvala. 
Suradnja s Počasnim bleiburškim vodom, policijama Hrvatske, Slovenije i Austrije kao i njihovim veleposlanstvima, kako u pripremi tako i u provedbi maratona, ponovo je zaslužila najvišu ocjenu organizatora maratona Moto kluba Veterani - Croatia na čemu im se i ovim putem zahvaljujemo.
Donator ovog projekta je i ove godine Poglavarstvo grada Zagreba kojem također zahvaljujemo na potpori, a posebnu zahvalu upućujemo MC Blue Knights kao i Dači i Zlaji.
MKVC još jednom zahvaljuje svim bikerima, koji su sudjelovali u 6. moto maratonu "Cesta sjećanja". Zahvaljujemo i donatoru Gradu Zagrebu za potporu koju godinama pruža MKVC u realizaciji ovog projekta.
Očekujemo vas i dogodine. Pozdrav! 
 

POKROVITELJ:
logo grad zagrebProjekt je dijelom financiran od grada Zagreba

Ovako su našu akciju pratili mediji:

„Cesta sjećanja“ („Memory route“) naziv je moto maratona od Zagreba do Bleiburga koji već 6 godina organizira Moto klub Veterani - Croatia. Bikeri veterani Domovinskog rata okupljeni u Moto klub Veterani - Croatia, njihove obitelji i prijatelji iz drugih moto klubova na ovaj način odaju počast tisućama Hrvata ubijenim u svibnju 1945. godine na Bleiburškom polju i kasnije tijekom Križnog puta širom nekadašnje SFRJ. 

Ideja o ovom projektu nastala je 2007. godine kada su članovi Moto kluba Veterani - Croatia, prikupljajući spomen kamenje za Zid sjećanja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, obišli stratišta hrvatskog naroda u Austriji, Sloveniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj (Bleiburško polje, Tezno, Kočevski Rog, Crnogrob, Maceljska gora, Jazovka), mjesta na kojima su na završetku Drugog svjetskog rata učinjeni stravični zločini nad razoružanom hrvatskom vojskom i civilima. Pokolj Hrvata u Bleiburgu i likvidacije tijekom Križnog puta ratni su zločini i zločini protiv čovječnosti koje je učinila Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Njih se u vrijeme komunističke vlasti šutnjom i vremenom nastojalo izbrisati iz nacionalnog sjećanja, a koristilo ih se samo u kontekstu ideološke propagande protiv hrvatskog naroda. Danas se, u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj na pragu Europske unije, o Bleiburgu govori kao o simbolu i metafori svih stradanja Hrvata tijekom vladavine komunističkog režima u posljednjoj Jugoslaviji.

Od 2008. godine Moto klub Veterani - Croatia predvodi bikere iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije na komemoraciju žrtvama bleiburškog pokolja i Križnog puta u Bleiburg. Ovim nacionalnim projektom, Moto klub Veterani - Croatia na specifičan način povezuje sve žrtve hrvatskog naroda i branitelje Domovinskog rata. 

Ovogodišnje 68. obilježavanje bleiburške tragedije i 6. moto maraton „Cesta sjećanja“ održat će se u subotu 11.05.2013. godine s početkom Sv Mise u 12:00 sati.


 

2013.05.11. - 6. Moto maraton “Cesta sjećanja” (Memory route) Zagreb - Bleiburg - Najava

Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku sa preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevskog roga kod Kočevja i Crngroba kod Škofja Loke u Sloveniji, te Maceljske gore kod Krapine i Jazovke kod Sošica u Žumberku u Maceljskoj crkvi Muke Isusove.
Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.
MK Veterani - Croatia organizira 6. moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg, 11. svibnja 2013. godine na 68. obljetnicu komemoracije Bleiburškim žrtvama u Bleiburgu (Austrija).

PLAN PUTOVANJA

  • 06.00 sati - Polazak iz Zagreba smjerom Motel Plitvice d.o.o. (Lučko bb) na zagrebačkoj obilaznici
  • 06.30 sati - autocestom Zagreb do Zabok (na raskrižju puteva Zabok - Hum Zabočki - Grdenci - Krapina - autocestom Đurmanec do graničnog prelaza)
  • 08.00 sati - Macelj - granični prijelaz
  • 08.15 sati - Prolazak kroz Slovenski granični prelaza (prvo parkiralište iza graničnog prelaza).
  • 09.15 sati - Polazak sa BP AGIP u Miklavž na Dravskem polju  kod Maribora  - Dravograd - Lavamond
  • 11.00 sati - Polazak iz Oberdorfa  Bleiburg

Oni koji se žele naknadno priključiti moto defileu mogu to učiniti:

Ugostitelji na bleiburškom polju svake godine osiguraju prehranu i piće. Cijena jednog obroka s pićem kreće se oko 8 Eura.
Povratak po izboru.
Sa sobom ponijeti Putovnicu, prometnu dozvolu (tehnički ispravan, registriran, osiguran motor, zeleni karton) i vozačku dozvolu. 

Program komemoracije:
- 10:00 odlazak pješke od mjesta parkiranja autobusa kod spomenika do groblja u selu Unterloibach - prema osobnoj želji
- 11:00 molitva (odrješenje) kod hrvatskog groba na groblju u Unterloibachu
- 11:20 polazak procesije od groba prema mjestu održavanja središnjeg dijela komemoracije kod spomenika
- 12:00 središnji dio komemoracije: pozdravni govori, molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi, Sveta misa i polaganje vijenaca