logo portal banner

AKTIVNOSTI

Otkrivanje spomenika poginulim pripadnicima 7. gbr Puma `12.

2012 06 25 dinara roditelji

Na Dan državnosti RH udruga veterana 7. gardijske brigade „Pume“ zajedno sa obitelji poginulih suboraca otkrili su spomenik na predjelu Velika Duvjakuša na 1709 metara nadmorske visine koja se nalazi u troglavskom masivu na Dinari.
Spomenik je posvećen u spomen na 31 hrvatskog viteza pripadnike 7. gardijske brigade „Pume“ koji su svoje mlade živote ostavili na čukama Dinare i na taj način nas sve trajno zadužili.


Ideja za izgradnju spomenika rodila se među članovima planinarske udruge “Dinaridi” iz Splita. Rješenje za spomenik dao je Anton Vuko koji je i izvođač te na tom projektu radi pune dvije godine.
Spomenik je sagradio triljski restaurator Anton Vuko od dijelova crkve svetog Mihovila iz Kijeva koju su porušili pobunjeni Srbi na početku Domovinskog rata. Na postolje u kamenu sam glagoljicom uklesao je riječi “Počivali u miru Božjem”. Na postolje je položio 31 kamenu vacu, po jedna za svakog poginulog pripadnika “Puma”, s uklesanim njegovim imenom, danom, mjesecom i godinom rođenja te danom, mjesecom, godinom i mikrolokacijom pogibije.
Prigodom otkrivanja spomenika Pumama održana je misa zadušnica u Vrlici za sve poginule branitelje na Dinari i sve poginule branitelje za Hrvatsku. Sv. Misu predvodili su fra Ivan Lukač, vojni kapelan 2. motorizirane brigade u Kninu, fra Ivica Horvat vojni kapelan u Varaždinu i fra Josip Pavlek, ratni vojni kapelan 7. gbr "Pume".
Na video zidu na Česmi u Vrlici, HRT organizirala je izravan prijenos otvaranja spomenika na Dinari.
Program je vodio Ante Nadomor Tadić - Šutra, a u umjetničkom programu nastupali su klapa „Dubrava“, kud „Filip Dević“ i kud „Vrlika“.
Obitelji poginulih i pripadnike „Puma“ na Dinaru prevezli su helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OSRH, dok su neki pripadnici planinarskih udruga na vrh došli pješice
Zaslužni za izgradnju ovog spomenika su još i: članovi HGSS-a, “Dinarida”, planinarska udruga “Zolj” iz Vrlike, vrličke lovačke udruge.


2012.06.25. - Otkrivanje spomenika poginulim pripadnicima 7. gbr "Puma" - Najava

 

Dana 25. lipnja 2012. godine na Velikoj Duvjakuši (Dinara) svečano će, u prisutnosti obitelji poginulih, biti otkriven spomenik 31 poginulom pripadniku 7. gbr "Puma.

Najava otkrivanja spomenika na Dinari

 

Rasprava se nalazi na Forumu, a fotografije u Fotogaleriji.

World tražilica