logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do zida `08.

2008 09 13 crkva na udbini
 
Ispred Moto kluba Veterani (www.mk-veterani.hr) zahvaliti ću se svim moto klubovima i Free Riders-ima koji su nam pomogli u prikupljanju spomen kamenja za izgradnju zida memorije i dobrote te mučeništva u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini pod nazivom: Jaši do zida ili Ride to the Wall.
U dovoženju spomen kamenja uključili su se: MK Veterani, MK Noćni Jahači - Trilj, LE MC Blue Knights Cro II, Wigwam Free Riders - Čakovec, MC Konjanici - Tomislavgrad, MC Vukovi - Livno, MK Night Riders - Odžak, MK Beštije - Zadar, LE MC Blue Knights Cro V, MK Crazy Wolf's - Gospić, MK Imotski Sokolovi - Imotski, MC Motolegija – Karlovac, UBMC - Karlovac, MK Pakrac - Lipik, Virago Owners Club - Zagreb, MK Jastreb - Jastrebarsko, MK Poskoci - Gračac, Free Rider: Ivica Račić, Miše Jurčević
 
 
Svim moto klubovima i Free Riders-ima još jednom hvala.
Da bi izvršili svoju zadaću, neki moto klubovi koji su morali proći preko nekoliko stotina kilometara morali smo prihvatiti dan ranije. Kako bi njima bilo što udobnije, mještani Udbine potrudili su se da se osjećaju kao kod kuće.
Ovom prilikom zahvaljujemo se obiteljima, pojedincima i ugostiteljima koji su na bilo koji način pomogli da im bude što ugodnije:  Mario Adrinek, Željko Karakaš, Đuro Petković, Goran Babić i Mijo Jaić, Vladimir Jurenić, Ivica Vukorepa, Mile Serdar, Miroslav Dejak, Marino Burčul, Željko Čorak i Damir Ekseričić, Bistro "Maja" - Udbina, Restoran "Robert" - Udbina
Posebna zahvala gospodinu i prijatelju Bruni Knezović za sve što je učinio i pomogao nam prilikom obilježavanja ovog značajnog dana za hrvatski narod .

Hvala vam.
Za slijedeću godinu najavljujemo nastavak dovoženja spomen kamenja u isto doba za Zid memorije, dobrote i mučeništva prilikom izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Vidimo se dogodine i u većem skupu.
 
 

POKROVITELJ:
logo grad zagrebProjekt je dijelom financiran od grada Zagreba
 
 
 
 

2008.09.13. - HRT - Obilježen Dan hrvatskih mučenika

Velikim misnim slavljem, u kojemu je sudjelovalo više tisuća vjernika iz Hrvatske i BiH, u Udbini je, pokraj gradilišta buduće crkve hrvatskih mučenika, obilježen Dan hrvatskih mučenika.
{mosimage}Misno slavlje predvodio je biskup dubrovački mons. Želimir Puljić, uz nazočnost više hrvatskih biskupa, mnogobrojnih svećenika, redovnika i redovnica. Na proslavi su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Milan Moguš, čelnici Ličko-senjske županije, brojni gradonačelnici i načelnici općina iz Ličko-senjske županije i drugih županija, predstavnici Hrvatske vojske i policije te mnogobrojni vjernici.
Na početku misnog slavlja motoristi i veterani u mimohodu su prenijeli kamenje s 47 mjesta stradanja Hrvata iz cijele domovine i BiH. To će kamenje biti ugrađeno u spomen-zid buduće crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Među kamenjima je i onaj iz kaznionice u Požegi, za vrijeme jugokomunističke vlasti, na kojem je zapisano da je u tom zatvoru bilo 3616 žena koje su bile osuđene na ukupno 12.291 godinu zatvora.
Ličko-senjski biskup msgr. Mile Bogović istaknuo je kako je Krbavsko polje simbol hrvatskog stradanja, a izgradnjom crkve hrvatskih mučenika u Udbini žele se svjedočiti sva hrvatska stradanja tijekom povijest. Ova crkva kao nadahnuće uzima crkvu sv. Križa u Ninu. Projekt crkve hrvatskih mučenika temelj je za međusobno povjerenje. Ovo mjesto sve više prepoznajemo kao mjesto okupljanja onih čiji su životi ispunjeni križnim putevima, naglasio je.
Puljić je više puta tijekom propovijedi ponovio kako su Udbina i buduća crkva hrvatskih mučenika svetište naše zahvalnosti, ali i učionica naše povijesti. Na ovom mjestu povezujemo hrvatsku kulturnu baštinu kontinentalne i panonske baštine s baštinom primorske Hrvatske. Kao što nestaje naroda u kojemu vladaju svađa i nesloga, tako nestaje i naroda koji ne vidi razloga da s ponosom gleda na svoju prošlost, a koja je velikim dijelom bila u znaku osmišljavanja našeg povijesnog križnog hoda, rekao je Puljić.
Ovdje se okupljamo da s pijetetom odamo počast svim hrvatskim mučenicima, ne samo onima na Krbavskom polju, nego svima koji su stradali sve do Domovinskog rata. Stoga je potreban Dan hrvatskih mučenika, kao spomen na sve znane i neznane mučenike koji su se zauzimali za ljubav, Boga i čovjeka, rekao je Bebić.
Objavio: www.hrt.hr
 

 
2008.09.13.- Povijest je zapisana u kamenu

Povodom 510. obljetnice Krbavske bitke(1493. - 2003.) počelo se razmišljati što je potrebno učiniti kako bi se odao pijetet tisućama branitelja ove tragedije kršćanstva, s obzirom da je svih ovih stoljeća izostala potrebna zahvala. Do realizacije je došlo 8. lipnja 2003. godine na Duhove, kada je Sveti Otac Ivan Pavao II predvodio sv. misu u Rijeci na Delti, u blizini Trsata do kuda se prostirala nekadašnja srednjovjekovna krbavska biskupija. Ondje je donesen kamen, izvađen iz temelja krbavske katedrale, a kojeg je Papa blagoslovio kao temeljni kamen Crkve hrvatskih mučenika.
Uloga motorista  uključenih u ovu akciju, pod vodstvom i organizacijom Moto kluba Veterani, a na inicijativu udbinskog župnika fra Nediljka Knezovića sastoji se u prikupljanju Spomen kamenja sa stratišta diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije za budući Zid memorije, dobrote i mučeništva u memorijalnom centru hrvatskih mučenika na Udbini. Tako se prošle godine okupilo dvjestotinjak motorista iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te je dovezeno prvih osamdeset Spomen kamenja. Ove godine Dan hrvatskih mučenika biti će obilježen 13. rujna misnim slavljem pri Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini, koja je u izgradnji, na kojem će tradicionalno prisustvovati motoristi,  te u svečanoj procesiji na svojim rukama donijeti Spomen kamenje.
Cilj ovog zajedničkog projekta Crkve i motorista je otrgnuti od zaborava sva ona mjesta gdje su pogubljene nevine žrtve i branitelji za Hrvatsku, neovisno kojem vremenu kroz povijest pripadali. (Klek)



2008.09.11.- Motoristi donose vidljiv znak zahvalnosti pod nazivom "Jaši do zida" - „Ride to the Wall“
 
13.09.2008. godine (subota) obilježava se Dan hrvatskih mučenika na Udbini. I ove godine motoristi, okupljeni u Moto Klub Veterani, organiziraju prikupljanje Spomen - kamenja za Zid sjećanja, dobrote i mučeništva pod nazivom "Jaši do zida"  -  „Ride to the Wall“  u kojem sudjeluju motoristi iz cijele Hrvatske i iz pojedinih dijelova BiH.
Organizirani odlazak motorista na Udbinu:
Datum okupljanja: 12.09.2008 godine.
Mjesto okupljanja iz smjera sjevera RH: OMV benzinska u Lučkom - Zagreb (odmah poslije naplatnih kućica Zagreb - Karlovac). Odnosi se na okupljanje motorista iz sjeverne i istočne Hrvatske.
Vrijeme polaska: U 17 sati.
Trasa putovanja: Autocestom se ide do Karlovca, zatim starom cestom: Karlovac - Slunj - Udbina.
Vođa puta: Sergeant at Arms MK Veterani Mladen Mladenović - Fidelis, mob: 091  611 23 94.
Mole se zainteresirani za organizirani odlazak da ne kasne, jer će se poštivati satnica.

Prihvat motorista je u petak 12.09.2008. od 16 sati ispred restorana „Robert“ u Podudbini (Udbina), za one motoriste koji se upute samostalno, ranije, ili iz drugih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili iz nekih drugih država.

Na Udbini je osigurano četrnaest (14) kontejnera za spavanje, ali za svaki slučaj ponijeti kompletnu opremu za kampiranje (vreću i šator).
U subotu 13.09.2008. godine u 10.00 sati počinje moto - defile ispred restorana "Robert"  u Podudbini, do crkve Hrvatskih mučenika na Udbini.
Ovo je druga godina prikupljanja Spomen - kamenja, a nastaviti ćemo sa započetim projektom sve dok i zadnji Spomen - kamen ne nađe svoje mjesto u Zidu sjećanja, dobrote i mučeništva, za žrtve koje se nikada ne smiju zaboraviti.
Sveta misa je u 11. sati, a nakon mise druženje motorista u kampu.
MK Veterani će se potruditi da svi motoristi koji budu sudjelovali u ovom projektu ne odu iz Udbine gladni i žedni.
Dobro nam došli dragi prijatelji u tradicionalnom i zajedničkom projektu svih nas.
Sve upite o obilježavanju Dana hrvatskih mučenika možete postaviti na :
 
Kontakt:
  • Web: www.mk-veterani.hr
  • E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Fotografije se nalaze u Fotogaleriji, a rasprava na Forumu. A kako je to bilo 09.09.2007. možete pogledati u našoj Fotogaleriji, i skraćenoj verziji u Videogaleriji. (Klek)
 

2008.09.07. - Podizanje Spomen kamenja za Zid sjećanja, dobrote i mučeništva u Križevcima

MK Veterani su dana 07.09.2008. godine, uputili put Križevaca s ciljem preuzimanja Spomen kamenja za budući Zid sjećanja, dobrote i mučeništva, koji će biti ugrađen pri Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.
U Križevcima su nas dočekali kolege bikeri, te zajedno s nama u procesiji, zaputili se do crkve sv. Marka Križevčanina, gdje je održano misno slavlje, koje je predvodio Nadbiskup riječki, mons. Ivan Devčić. Pred kraj misnog slavlja, mons. Devčić i križevački župnik, blagoslovili su četiri Spomen kamena sa stratišta stradalih Hrvata na području Križevaca, te nam ih svečano predali, kako bi iste ponijeli na Udbinu, te ih položili za budući Zid sjećanja, dobrote i mučeništva, gdje će se 13.09.2008. godine, po drugi puta obilježavati Dan hrvatskih mučenika. Nakon misnog slavlja, naši kolege bikeri s područja Križevaca su nas poveli na Kalnik, te nam pokazali ljepote tog starog grada i okrijepili nas prije povratka u Zagreb, na čemu im se ovim putem posebno zahvaljujemo.
Dragi prijatelji, još jednom vam upućujemo zahvalu na vašem gostoprimstvu, s nadom da ćemo vam isto uzvratiti na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika na Udbini.
 

Konferencija za tisak - Gospić

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije povodom Dana hrvatskih mučenika koji se slavi 13. rujna na Udbini organizira 09.09.2008. u 12 sati Konferenciju za tisak u Gospiću.
Biskup Bogović će tom zgodom predstaviti Novi projekt Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, Kalendar hrvatskih mučenika za 2009. godinu, novi broj Horvat vjernosti i Program proslave 13. rujna 2008.
 
Misu na Krbavskom polju ove godine predvodi dubrovački biskup mons. dr.Želimir Puljić. I ove godine će motoristi donijeti spomen kamenje s mjesta stradanja Hrvata u Hrvatskoj i BiH. Kamenje će se ugraditi u Zid sjećanja, dobrote i mučeništva pored buduće crkve. (Klek)
World tražilica