logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Jaši do Kosova `12.

2012 05 30 jasi do kosova vito 117

 

Prvi dan posjete veteranima Republike Kosovo, 28.05.2012. godine
 
U Republiku Kosovo uputili smo se preko graničnog prijelaza Debeli brijeg u Konavlima kroz Crnu Goru vozeći se kroz bokokotorski zaljev prema Podgorici i dalje prema graničnom prijelazu Kula sve do Kosova.
Na kosovskom graničnom prijelazu dočekao nas je naš domaćin g. Smajl Elezaj, dopredsjednik veteranske organizacije Ratnih veterana OVK zajedno sa predstavnicima ministarstva Kosovskih snaga sigurnosti (FSK) i predstavnici kosovske policije te pukovnik Ivica Pandža - Orkan.
 
 
 
28.05.2012. - Čilipi - Podgorica

Nakon ugodnog upoznavanja krenuli smo u mjestu Prekaz kod grada Peć, na grob zapovjednika Adem Jashari. Tamo smo se upoznali o obitelji Jashari kako su branili svoja kuće i svoj kraj te kako je na kraju poubijane cijele obitelji od djece do staraca.
Nakon toga, u večernjim satima uputili smo se u Janjevu. U Janjevu naš domaćin bio je don Mate Pavić župnik crkve Sv. Nikole. Don Mate omogućio nam je prenoćište za sve sudionike moto - maratona „Jaši do Kosova“ cijelo vrijeme posjete RKS.

 
 
Drugi dan posjete veteranima Republike Kosovo, 29.05.2012. godine

U prijepodnevnim satima ugostio nas je ministar Kosovskih snaga sigurnosti (FSK) general Agim Čeku i zapovjednik Kosovskih snaga sigurnosti general Kadri Kastrati.  
Osim članova MKVC sastanku je prisustvovao djelatnik Veleposlanstva Republike Hrvatske na Kosovu g. Tomislav Pavković.
Kako je za vrijeme Domovinskog rata g. Agim Čeku bio visoki časnik Hrvatske vojske i aktivno se uključio u obranu RH na samom početku, naš cilj između ostalog bio je posjetiti i hrvatske branitelje koji su pozicionirani na vrlo odgovornim dužnostima u najmlađoj državi u Europi. U prijateljskom okruženju evoluirali smo sjećanje na stare događaje u Domovinskom ratu. Naime Agim Čeku bio je načelnik stožera ujedno i zamjenik zapovjednika 9. gardijske brigade „Vukovi“.
Nakon toga predsjednik Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova n g. Xhemajli Muharrem primio nas je u svojim prostorijama gdje smo razgovarali prvenstveno o modelima moguće suradnje. Jedan tako model od mogućih suradnja, iznesen je prijedlog da veterani - bikeri iz Kosova ustroje Moto klub Veterani - Kosovo s kojima bi željeli uspostaviti međudržavnu suradnju po pitanju međusobnog upoznavanja o ratnim zbivanjima u svojim državama, a pogotovo upoznavanje o multi - kulturološke raznolikosti među narodima Hrvata i Kosova.
Potom smo u Prištini na groblju mučenika, na grob generala Shaban Shala položili ruže i vijenac. I na ovim mjestima domaćini su nas upoznali sa ratnim putem generala i sa događajima iz njihovog rata za nezavisnost Kosova.
Na žalost, nismo se uspjeli naći sa predstavnicima hrvatske vojske koji se nalaze na misiji u KAFOR-u, kako bi im čestitali Dan oružanih snaga RH i Dan kopnene vojske (28.05.), te predali poklone koje smo pripremili za njih.
Isto tako nam je žao što se u zadnji čas nismo uspjeli vidjeti sa hrvatskim veleposlanikom u RKS sa g. Zoranom Vodopijom, ni hrvatsko veleposlanstvo u Prištini. Koji je razlog, ne znamo.
Potom smo sa veteranima Kosova prešli na ručak. Ručak nam je organizirao savjetnik primjera Republike Kosovo za veterane g. Faik Fazliu. Prenio nam je pozdrave Primjera RKS Hašima Tačia. Na ručku gdje se nastavilo sa neformalnim veteranskim razgovorima i o mogućoj suradnji na drugim poljima.  
Poslije ručka prošetali smo u centru Prištine i svratili u jedan kafić prištinskog bajkera.
Kasno poslijepodne vratili smo se u Janjeno na Sv. Misu.
Nakon Sv. Mise razmijenili smo poklone. Župnik nam je poklonio prekrasnu sliku crkve u Janjevu na kojem se posebno ističe lik Sv. Nikole, zaštitnika putnika.
Veterani su podijelili majice sa logom MKVC i druge amblema, a na kraju smo provozali djecu po Janjevu.
Poslije toga don Mate priredio je večeru sa mještanima sela, na kojoj se ostalo kasno iza ponoći.
Ovima smo završili sa najvažnijim dijelom ove misije MKVC.
Sutradan putujemo u Peć i u tom mjestu ćemo se upoznati sa ratnim zbivanjima.
 

 
Treći dan posjete veteranima Republike Kosovo, 30.05.2012. godine
 
Ujutro, rastali smo se sa don Mate u časnim sestrama u Janjevu i krenuli prema Peći.
Prijepodne smo posjetili spomen groblje dvoje kosovskih branitelja koji su bili i branitelji iz Gospića Domovinskog rata u RH: Fehmmi Lladrovci i Xheve (Krasniqi) Lladrovci. Bračni par je prije rata bio zatvaran u Gospiću i na Golom otoku zbog političkih razloga. U Oslobodilačkoj vojsci Kosova poginuo je kao zapovjednik brigade. Na groblju dočekao nas je otac od Fahmija i predstavnici njihove braniteljske udruge.
Nakon toga u mjestu Grabovci posjetili smo grob heroja Oslobodilačke vojske generala Bekim Berishe, koji je isto tako bio sudionik Domovinskog rata u RH i u Bosni i Hercegovini. Poginuo je 1998. godine u bitci kod Junika.
U Grabovcima dočekali su nas mještani sela te Bekina sestra. Nakon toga smo svratili do spomen obilježja pokojnom Bekimu u selu i svratili kod sestre, koja nam je pokazala gdje se Bekim rodio i gdje je živio te malu zakusku.
Nakon toga posjetili smo spomen obilježje generala Luana Haradinaj, a potom spomen područje njihovim braniteljima u tom kraju pod nazivom Lavdi Deshmoreve te kombit.
Do sada smo posjetili spomen područje gdje su ukopani njihovi branitelji. Na kraju su nam pokazali spomen područje gdje su ukopani 86 civila koji su ubijeni iz sela Ljubeni kod Peći. Na tom mjestu kazali su nam kako se i to dogodilo.
Potom su nas odveli na zajednički ručak.
Nakon ručka krenuli smo natrag za Hrvatsku u Metković. U Hrvatsku smo stigli u 04.00 sata ujutro.
Na kraju naša misija je velikim dijelom uspjela:
  • zahvalili smo se svim Kosovarima koji su bili hrvatski branitelji iz Domovinskog rata
  • organiziran je susrest sa hrvatskim braniteljem, današnjim ministrom Ministarstva Kosovskih snaga sigurnosti (FSK)
  • organiziran je susret sa udrugom ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova sa g. Xhemajli Muharrem
  • dali smo prijedlog da ustroje Moto klub Veterani - Kosovo s kojim bi željeli dugoročno surađivati
  • upoznali smo se sa dijelom zbivanja u stvaranju nezavisnosti Kosova
  • posjetili smo hrvatsku zajednicu u Janjevu
Ono što nismo uspjeli je susret sa hrvatskim veleposlanikom na Kosovu sa g. Zoranom Vodopijom. Koji je razlog ne znamo. Zbog toga iskazujem žaljenje što veleposlanik nije isplanirao svoje obaveze i dao prioritet našem susretu. Budući da su kosovari iskazali veliku zainteresiranost našem dolasku smatram da se o tome veleposlanik morao osobno upoznati i koristiti svoju poziciju u korist Republike Hrvatske. O tome upoznat ću ministricu Vanjskih poslova RH.
Isto tako nije nam bio omogućen susret sa hrvatskim vojnicima koji se nalaze u međunarodnim snagama KAFOR na Kosovu.
Na kraju se zahvaljujemo ministru Kosovskih snaga sigurnosti sa g. Agimom Čeku i g. Marku Šalja na dočeku i cjelokupnoj organizaciji našeg obilaska Republike Kosovo.
Zahvaljujemo se predsjedniku udruge ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova n g. Xhemajli Muharrem i njegovim suradnicima na upoznavanju o ratnim zbivanjima za vrijeme njihovog Oslobodilačkog rata.
Zahvaljujemo se don Mati Palić na smještaju, prehrani i cjelokupnom druženju sa hrvatskom zajednicom u Janjevu na Kosovu.
Našem obilaskom Kosova stekli smo nova poznanstva iz kojeg će izniknuti novo prijateljstvo na kojime ćemo raditi u budućnosti.
 
 

 
2012.05.28. - Moto maraton „Jaši do Kosova“ (Najava)
 
Predajom zahtijeva za prijem MK Veterani - Croatia u Svjetsku veteransku organizaciju kao specifično i interesno okupljanje veterana - bikera iz RH i HVO nameće se potreba suradnje sa moto klubovima istih znamenitosti iz prijateljskih zemalja u okruženju i šire u cilju promoviranja multikulturalne raznolikosti među narodima. U tom cilju uspostavili smo suradnju sa veteranima - bikerima iz BiH.
Potreba povezivanja sa bikerima iz Republike Kosovo nameće se u tome što je u sastavu OS RH za vrijeme Domovinskog rata bilo i branitelja iz Kosova, što smo blizu pola stoljeća živjeli u zajedničkoj državi i vežu nas i dobre i lože uspomene te što smo prilikom osamostaljivanja država imali istog agresora.
Poradi toga članovi ZMKVC organiziraju moto maraton „Jaši do Kosova“ dana 28.05.2012. godine.
Cilj moto maratona „Jaši do Kosova“ je zahvaliti se Kosovarima na spremnosti sudjelovanja u obrani od agresora u Domovinskom ratu u RH, kao i odati počast preminulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata rodom iz Republike Kosovo. Zatim posjetiti hrvatsku zajednicu na Kosovo, posjetiti pripadnike OS RH koji se nalaze u UN misiji na Kosovu u sastavu KAFOR-a kao razgovori sa predstavnicima kosovske braniteljske udruge.
Misija moto maratona „Jaši do Kosova“ je dugoročno povezivanje sa veteranima - bikerima iz Kosova.