logo portal banner

AKTIVNOSTI

„Krvavi Uskrs 1991.“ - Plitvička jezera `12.

2012 03 31 krvavi uskrs
 
U subotu, 31.03.2012. godine na Plitvičkim jezerima članovi ZMKVC iz Zagreba, Rijeke, Hercegovine i Dalmacije priključili su se na obilježavanju sjećanje na pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića poznato kao „Krvavi Uskrs“ 1991. godine.
Obilježavanje je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova RH, na obilježavanju se okupio cijeli državni vrh kao i članovi mnogih braniteljskih udruga.
Bilo je ovo prilika za prvo okupljanje veterana iz čitave Hrvatske i Hercegovine.
Nakon obilježavanja veterani su se nastavili družiti uz ručak i piće u restoranu „Poljana“, Plitvička jezera.
Nakon toga članovi su se uputili u laganoj vožnji prema primorju.
 

Preuzeto sa www.domovinskirat.com

Pred Uskrs 1991. godine pobunjeni Srbi zauzimaju Nacionalni park Plitvice, pri čemu njih oko 50 dolazi iz kninske milicije, dok su ostali domaći Srbi. U deblokadu prometnica na Plitvice su krenule snage Specijalnih jedinica MUP-a RH koja je preko Koranskog mosta ušla u Nacionalni park Plitvice.
Kod hotelskih kompleksa dočekali su ih martićevci i teroristi, te otvorili vatru na njih. Na autobus pun policajaca ispalili su tromblonsku minu koja nije eksplodirala. Do 10.00 sati Hrvatska policija je odbacila teroriste i uspostavila nadzor nad središtem NP-Plitvice. U ovoj akciji uhićeno je 29 terorista iz Korenice, Knina i šireg područja Like, Sj. Dalmacije i Istočne Slavonije, dok je jedan terorist poginuo. Od uhićenih: 8 ih je bilo u odorama Krajinske milicije, 21 su bili civili. Dvojica su bili čelnici SDS-a: Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoj Savić, tajnik IO SDS-a - Vukovar. Uhićeni teroristi sprovedeni su u Karlovac. Tom prilikom stradao je prvi hrvatski policajac Josip Jović, kojeg je ubio Mićo Milošević iz Mukinja. Srpski pobunjenici objavljuju mobilizaciju i na valovima Radio Knina pozivaju stanovnike koji posjeduju puške da osnuju dobrovoljačke odrede kako bi spriječili „hrvatsku okupaciju“. Milan Babić osuđuje „terorističku agresiju neofašističke i ustaške vlasti hrvatske države protiv srpskog naroda“ i poziva na „obranu teritorijalnog integriteta samoproglašene pokrajine“.


 

 

World tražilica