logo portal banner

AKTIVNOSTI

Obljetnica „Tigrova“ `11.

2011 11 05 1 gbrU Zagrebu su članovi udruge ratnih veterana 1.  gardijske brigade „Tigrovi“ organizirali sa pijetetom obilježavanje 21. obljetnice ustrojavanje 1. brigade ZNG „Tigrovi“.
Obilježavanje je započeto sa polaganjem vijenaca i paljenje svijeća 04. studenog na Mirogoju kod  Zid boli, da bi svečaniji - Zagreb i u administrativnom sjedištu Ministarstva obrane (vojarna "Croatia" - Zagreb) također polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim "Tigrovima". Poslijepodne je organizirana Sveta Misa u crkva "Sveta mati slobode", Jarun - Zagreb.
Vijence kod spomen-obilježja su položili izaslanici Ministara obrane, Ministarstva međugeneracijske solidarnosti i branitelje, Glavnog stožera OS RH, predstavnika udruge „Zavjet“, udruge 2. gbr, predstavnika Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia i drugih braniteljskih udruga i moto klubova.
Ovogodišnje obilježavanje u prekrasnom vremenu organiziralo se skromno, ponosno i dostojanstvenu, bez medija i političara. Na obilježavanje su došli suborci, zapovjednici, prijatelji i obitelji 365. poginulih pripadnika te svi oni kojima ne treba pozivnica da bi se sjetili ratnog puta ove slavne postrojbe Hrvatske vojske.


Govor predsjednika udruge ratnih veterana 1.  gardijske brigade „Tigrovi“
 
Poštovane obitelji poginulih i nestalih Tigrova, dragi suborci te prijatelji iz bratskih gardijskih postrojbi, cijenjeni gosti i uzvanici,
Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što Vas mogu pozdraviti prigodom 21. obljetnice utemeljenja 1. br ZNG, u svoje osobno ime i u ime Udruge ratnih veterana l.gbr „TIGROVI"
Prije 21 godinu u povijesnoj bazi Rakitje ustrojena je posebna jedinica policije Rakitje, jezgra iz koje se kasnije razvila 1. gardijska brigada nadaleko poznati „TIGROVI".
Ratni put Tigrova započeo je u Pakracu, nastavio se Krvavim Uskrsom na Plitvicama, gdje pogiba Josip Jović - prva žrtva Domovinskog rata. Tijekom ljeta 1991. širenjem velikosrpske pobune i agresije. Tigrovi nastavljaju svoj pobjedonosni put u Istočnoj Slavoniji, Banovini te će u zapadnoj Slavoniji zaustaviti neprijateljsku ofenzivu i osloboditi nekolicinu zapadnoslavonskih sela. Tijekom 1992., Tigrovi zajedno s ostalim postrojbama oslobađaju kompletno Južno bojište te deblokiraju biser Hrvatske i svjetske baštine grad Dubrovnik.
Kasnije tijekom 1993. i 1994. postrojba djeluje na Velebitskom i Karlovačko-ogulinskom bojištu te se vrše intenzivne pripreme za završne vojno-redarstvene operacije. Svoj ratni put 1995., Tigrovi završavaju sjajnim operacijama Bljeskom, Ljetom 95, Olujom i završnom operacijom Unom.
Danas, 21 godinu kasnije, unatoč svim nedaćama, gospodarskoj krizi te posvemašnjoj eroziji moralnih vrednota kod hrvatskih političkih elita, Mi i dalje gledamo u budućnost i vidimo Republiku Hrvatsku - našu voljenu Domovinu, onakvu kakvu smo s krunicom oko vrata i puškom u ruci, predvođeni Franjom Tuđmanom, tijekom Domovinskog rata stvarali.
Dragi prijatelji, nema nitko pravo revidirati hrvatsku povijest, nema nitko pravo dirati u naše svetinje, jer vodili smo pravedni i obrambeni rat i pritom smo platili veliku cijenu. Poginulo je 365 naših suboraca, 8 ih se još vodi kao nestali, 1710 je ranjeno 202 pripadnika su prošla kroz srpske koncentracijske logore.
Na kraju, naglašavam, ne smijemo posustati, klonuti duhom. Jer budućnost grade hrabri i odlučni ljudi, ljudi s moralnim integritetom, onako kako smo to mi radili tijekom Domovinskog rata. Budućnost ne mogu graditi kukavice, moralni patuljci, politički konvertiti, beskičmenjaci, lopovi, ratni profiteri, dezerteri, ma s koje strane dolazili. Sramotno je da mi danas u Hrvatskoj imamo tek jednu osobu kojoj se sudi za ratno profiterstvo.
Političarima na svim razinama poručujemo, da umjesto akcijskih planova za progon i lociranje hrvatskih branitelja izrađuju i provode akcijske planove kojima će duhovno i materijalno opustošenu Domovinu dovesti da bude na ponos i čast svih njenih građana.
ZA HRVATSKU KAO TIGAR
World tražilica