logo portal banner

AKTIVNOSTI

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje `22.

2022 11 18 vukovar
 
Iako je Domovinski rat trajao godinama, neki događaji i stradanja urezala su se u sjećanja jače nego druga, poput žrtve koju je Vukovar podnio za demokratsku i neovisnu Lijepu Našu Domovinu. Urezali su se ne samo u naša, već i u sjećanja svih Europljana, koji su tek tad počeli shvaćati što se događa pod okriljem tzv. "crvene zvezde" i propagandi poput "bratstva i jedinstva". Prekrasan barokni grad Vukovar, u kojem su u miru živjeli građani različitih etničkih i religijskih skupina, sustavno se pretvarao u prah i pepeo. Dojučerašnji susjedi i kolege s posla prozivali su i pokazivali na druge zbog ideje, zbog želje koja se razlikovala od njihove. Nakon skoro tri mjeseca pod opsadom rezultat je bio porazan za čovječanstvo: stotine ranjenih i poginulih civila, žene i djece, starih i nemoćnih koje su, nažalost bezuspješno, pokušali obraniti hrvatski branitelji, među kojima je bilo i mnogih srpske nacionalnosti, koji su Hrvatsku smatrali svojim domom i svojom domovinom. Ono što cijeli rat zavija u još crnije plahte jest činjenica da svakodnevna pogibija nije ono što ledi krv u žilama svake racionalne i emotivne osobe, već je to spoznaja da su u neposrednoj blizini Vukovara postojali koncentracijski logori, kroz koje je prošlo između 3000 i 4000 zatočenika, što je otprilike 10% tadašnjeg stanovništva grada Vukovara. No, nisu svi bili te sreće, ako se to uopće može nazvati srećom, nisu se svi vratili iz logora. 20.11.1991. na Ovčaru je dovezeno više od 260 hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su danonoćno premlaćivani i mučeni, nakon čega su odvezeni na neobilježenu lokaciju i njih 200 biva smaknuto, suprotno svim pravilima ratovanja i zarobljavanja te suprotno ljudskosti, moralu i etici. Najžalosnije što se za 60ak osoba još uvijek traga, odnosno njihovi posmrtni ostaci ni danas nisu nađeni (op.a. 31 godinu nakon zvjerskog zločina).
 
2022 11 18 vukovar istra
 
Novijim generacijama, koje su rođene poslije rata, teško je ili čak nemoguće poistovjetiti se s vršnjacima koji dan - danas ne znaju gdje su nestali njihovi najmiliji. Sama činjenica da nemate gdje zapaliti svijeću i pomoliti se zastrašujuća je. Naši najmlađi vjerojatno ne mogu ni zamisliti kakva su se zvjerstva događala do prije svega nekoliko godina u srcu Europe, koja je uvjereno snivala kako su najmonstruoznija djela završila s dvama svjetskim ratovima.
 
2022 11 18 vukovar zgg
 
Iako je Domovinski rat završio, a građani se okrenuli budućnosti i pokušavaju i liječe duboke rane te polako opraštaju i drugima grijehe, ne smijemo dopustiti da žrtva Vukovara padne u zaborav. 18.11.2022. obilježili smo 31. godišnjicu "Sjećanja na žrtvu Vukovara"  simboličnim mimohodom od bolnice, pored Spomen-obilježja Vodotornja do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, u kojem su tradicionalno sudjelovali članovi Moto kluba Veterani - Croatia, koji su došli iz svih dijelova Republike Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine te iz Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih država diljem Europe kako bi odali počast, zapalili svijeće i pomolili se za sve žrtve Vukovara, kao i sve one koji su kroz Domovinski rat dali dio sebe pa i vlastiti život kako bi buduće generacije živjele u boljim vremenima nego oni sami. Članovi MKVC priključili su se tradicionalnoj karavani "Prevlaka-Vukovar" u organizaciji Moto kluba "Korčula" koja je krenula 13.11. Unatoč lošim vremenskim prilikama sretno su došli do Vukovara, a potom i kućama te se ovom prilikom zahvaljujemo svim sudionicima i organizatorima. 
Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. 43 hrvatskih civila stradalo je u Škabrnji 18.11.1991. Riječ je o pokolju koji su počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i različite skupine iz Srbije, ali i Bosne i Hercegovine. Osim pokolja,  zbog otpora hrvatskih branitelja koji su branili Domovinu, srpski pobunjenici počinili su i čin odmazde te do temelja srušili katoličku crkvu te u potpunosti spalili i uništili Škabrnju. Kako bi Hrvatima onemogućili da se vrate u svoje domove i obnove ih, cijelo su mjesto opustošili te naposljetku minirali. Zarobljeni su civili pušteni, dok su muškarce zatočili u kninskim logorima. Godinama kasnije stradala je nekolicina civila koji su, nakon oslobođenja Škabrnje u VRO Oluja, poginuli od posljedica ranjavanja kretanjem kroz zaostala minska polja. Članovi Moto kluba Veterani - Croatia - i sami dragovoljci i sudionici Domovinskog rata, raznih obrambenih i oslobađajućih operacija, koji su bili na terenu oko Škabrnje, i ove su je godine posjetili te se poklonili, pomolili se i zapalili svijeću svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima te civilima koji su stradali u obrani Domovine. 
Kao i svake godine, članovi MKVC njegovat će uspomenu na sve pale, poginule, ranjene i nestale žrtve Domovinskog rata, jer upravo je to jedna od misija MKVC. Svaki taj život, sve te ranjene, poginule i nestale osobe kockice su koje čine temelj slobodne i neovisne Republike Hrvatske, čija se ideja održala kroz više stoljeća i za čije ostvarenje su prolivene krv, znoj i suze. 
U čast svim znanim i neznanim heroinama i herojima, hrvatskim kćerima i sinovima! Neka im Gospodin daruje vječni mir i svjetlost vječna neka im svijetli. Počivali u miru!

Digni svoj križ
Nek vidi se
Pomoli se bogu
Ne stidi se

Kad ti ojačaju krila moj golube
Poleti nebom plavim, nadiši se
Ljubavi jake naživi se
Podigni svoj križ ne srami se

(c) Bruno Knezović - Kult II

World tražilica