logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto maraton Cesta sjećanja `21.

2021 05 12 cesta sjecanja 21 100

Ovogodišnje obilježavanje središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta prema dogovoru predsjednika Hrvatskoga sabora s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnoga bleiburškog voda zbog složenosti epidemiološke situacije održalo se 15. svibnja 2021. godine na tri lokacije (Bleiburg, Zagreb i Udbina).
U Bleiburgu na Lojbaškom polju položeni su vijenci i održana je molitva u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji.
U Zagrebu kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj položili su se vijenci i odala počast žrtvama,
dok se na Udbini održala misa u Svetištu hrvatskih mučenika.
Članovi MKVC priključili su se na sva tri mjesta, već prema svojim mogućnostima i preporuci Stožera Civilne zaštite RH.
 

Moto maraton Cesta sjećanja *21. - Najava

 

 bleiburg

Opis:
Ideja o moto maratonu “Cesta sjećanja” (“Memory route”) Zagreb - Bleiburg nastala je 2007. godine u jednom restoranu u Krapini na povratku s preuzimanja spomen kamenja za Zid sjećanja crkve hrvatskih mučenika na Udbini sa šest lokacija velikih hrvatskih stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata: Bleiburško polje u Austriji, Tezno polje kod Maribora, Kočevski rog kod Kočevja i Crngrob kod Škofja Loke u Sloveniji te Maceljska gora kod Krapine i Jazovka kod Sošica u Žumberku, u maceljskoj crkvi Muke Isusove. 
MKVC ove godine (2021.) zbog epidemioloških mjera ne organizira moto maraton pod nazivom "Cesta sjećanja" Zagreb - Bleiburg povodom obljetnice hrvatske tragedije na Bleiburškom polju (Austrija), već okupljanje bikera na sv. misi na Udbini u crkvi Hrvatskih mučenika.

Cilj:

Cilj moto maratona “Cesta sjećanja” Zagreb - Bleiburg je očuvanje spomena na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, a također i na sve žrtve Domovinskog rata, kojima mi veterani Domovinskog rata na ovaj način odajemo počast koju zaslužuju.


Vrijeme:

  • 15.05.2021. godine (sve ovisi o tome hoće li epidemiološke mjere biti povoljne).

Mjesto:

  • Udbina

Plan putovanja:

Ovogodišnje obilježavanje središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta prema dogovoru predsjednika Hrvatskoga sabora s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnoga bleiburškog voda zbog složenosti epidemiološke situacije održat će se 15. svibnja 2021. godine.
Prema programu predviđeno je polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji, polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj i misa koja će se služiti u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini, sukladno prijedlogu Hrvatske biskupske konferencije.
Članovi MKVC će se priključiti komemoraciji na sva tri mjesta, već prema svojim mogućnostima.
Pritom će dolaziti u manjim skupinama iz krajeva iz kojih dolaze, u takvim skupinama će se kretati za vrijeme komemoracije i pridržavat će se svih uputa koje će izdavati predstavnici Stožera Civilne zaštite RH.
Sveta misa bit će na Trgu ispred CHM na Udbini, u 12.15, 15.05.2021. godine, a predvodit će ju mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski.
Članovi MKVC okupit će se prije sv. mise na trgu u središtu Udbine.
 
2021 05 15 misa udbina
 

Kontakt:

  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Vjeran Pokos, tajnik, mob: 0989056118, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 


 

World tražilica