logo portal banner

Moto maraton Jaši do zida `20.

2020 09 12 udbina naslovna

MKVC je prije trinaest godina započeo prikupljati spomen kamenje za Zid sjećanja za budući spomen park koji se nalazi pokraj crkve Hrvatskih mučenika u Udbini.
Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika u Udbini ove se godine održalo 12. rujna 2020.
Zbog pandemije koja se pojavila u ovoj godini, nismo bili u mogućnosti okupiti se dan ranije na Udbini i obilježiti 13. godinu djelovanja MKVC.
Na Dan hrvatskih mučenika nismo bili u mogućnosti napraviti moto defile, već smo se okupili u središtu Udbine i otud smo se organizirano uputili na sv. misu.
Dio članova MKVC prije mise preuzeo je spomen kamenje te se priključio križnom putu do ljetnog oltara.
Ove godine prikupili smo sljedeće spomen kamenje:
         - Baćin - 21. listopada 1991. - Hrvatska Dubica
         - Zrakoplovna baza Pula - 1991.
         - Rašćane, 29.08.1942. - Don Ivan Čondić - don Jozo Brajenović i 35 mještana Rašćana
         - Dicmo - 1939. - 1951.
         - Nova ulica - Vukovar - rujan 1991.

Hodočasnici su dostavili još nekoliko spomen kamena i to:

         - Bruška G. Marinovići - 21.12.1991. (10 ubijenih) - 10.06.1992. (1 ubijen) - ZUVVPDRRH
         - Kusonje - 8. rujna 1993.

Sv. misu predvodio je mons. Ivica Petanjak, krčki biskup.
Zahvaljujemo se bajkerima iz drugih moto klubova i free bajkerima na sudjelovanju u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika na Udbini.

 

 

 


Moto defile Jaši do zida `20. - Najava
 
udbina
Ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatskih mučenika na Udbini 12. rujna održano je uz poštivanje zaštitnih mjera mjerodavnih institucija Republike Hrvatske, a uz preporuku da se ne okupljamo dan ranije na Udbini i da obilježimo blagdan i 13. obljetnicu djelovanja MKVC.
Udbina je malo mjesto i nema organizirani smještaj za sve nas, tako da bismo samo mi popunili sve kapacitete Udbine, a zbog pandemije koronavirusa izložili bismo sebe i svoje bližnje opasnosti. Uostalom Udbina je već jednom bila žarište virusa. Dakle, oni koji mogu doći na dan obilježavanja, dolaze izravno na sv. misu, a oni koji putuju izdaleka i nemaju izbora, dolaze dan ranije, ali zbog sebe i bližnjih poštuju mjere sigurnosti.
Okupljanje je u 9.30 ispred crkve.
Podružnice koje su izradile spomen kamenje međusobno će dogovoriti tko će kamen nositi.
Nakon sv. mise na licu mjesta ćemo se dogovoriti za dalje.

 

2020 09 12 dhm plakat 2020 

 
 
2015 08 29 lokacija udbina
 
Opis:
Dan hrvatskih mučenika obilježava se zadnje subote u mjesecu kolovozu. Prema odluci Hrvatske biskupske konferencije na taj dan Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Organizator središnje svečanosti na Udbini je Gospićko-senjska biskupija.
MKVC se od početka izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini (2007.), na poziv gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića i fra Nediljka Knezovića, uključio u izgradnju Zida sjećanja koji se nalazi u Spomen parku pokraj crkve. U mjestima masovnih i individualnih hrvatskih grobišta izrađuje se spomen kamenje koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. Članovi MKVC i prijatelji iz drugih moto klubova prikupljaju spomen kamenje po cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama te ga na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, donose na oltar. Do sada je prikupljeno oko dvije stotine spomen kamenja. 
Sudjelujući u obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i okupljajući na Udbini bajkere iz Hrvatske i BiH, MKVC, kao braniteljska udruga, provodi svoju misiju očuvanja sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda ugrađene u njenu državotvornost i samostalnost i poticanja mlađih generacija da slijede primjer i poštuju trajne vrijednosti ljubavi prema svom narodu i domovini.
 

Cilj:
Cilj moto defilea „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bajkera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.

Vrijeme:
  • 12.09.2020. godine u 9.30 (moto defile)

Mjesto:
  • Okupljanje u vojarni u Podudbini

Kontakt:

  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

IDEJA:

Ideja: Blagopokojni papa Ivan Pavao II., vidjevši velika stradanja 20. st. i neizvjesnost koju donosi 21. st., odnosno treće tisućljeće, pozvao je narode da sakupe dobro iz povijesti naroda i prenesu u treće tisućljeće.

Kroz našu povijest postojale su velike bitke, tijekom i poslije bitki odvijala su se velika stradanja. Tu mislimo na vrijeme Mongola, Avara, Turaka i drugih porobljivača. Iza nekih su ostali zapisani tragovi, a mnoge je progutao zaborav. O tim zapisanima sve do uspostave države Hrvatske nije se mnogo govorilo, a vidljiva obilježja nisu ni postavljana. Jedna od bitki koja je obilježila stradalničku hrvatsku povijest jest Krbavska bitka (1493.). Narodi Europske unije su na svojim stratištima podigli hramove zahvala, spomenike, ploče kojima su istakli žrtvu i ljubav svojih predaka, a na Krbavi do stvaranja Domovine nije postojala ni obična pločica na kojoj bi pisalo: "Na ovom je polju 1493. stradao cvijet hrvatskog plemstva i tu je stradalo mnoštvo vitezova“. Ne samo na Krbavi, nego i u mnoštvu starih hrvatskih gradova, jama i vrtača iz kojih kosti traže istinu jer su je ljudi prešutjeli. Ti zločini nad Hrvatima ne samo da nisu bili kažnjavani, nego su i dan danas nagrađivani (kako prije, tako i danas u RH). Na našoj je generaciji da ispravi tu nepravdu i obilježi žrtvovanu ljubav te je ostavi za buduća pokoljenja.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije, u tom Papinom pozivu prepoznao je gradnju Crkve hrvatskih mučenika (CHM). Osmislio je tu ideju i 2003., na 510. obljetnicu Krbavske bitke, predložio ju je HBK. Naši su je biskupi podržali. To je učinio i prema Hrvatskom saboru i dobio podršku. Osim te najveće duhovne i civilne institucije podršci su se pridružile i mnoge druge ugledne institucije (Matica Hrvatska, HAZU, Institut za povijest …).
Kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini blagoslovio je Papa Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine da bi kamen temeljac na Udbini bio položen 09. rujna 2005. godine. Gradnja je počela 2005. godine sredstvima vjerničkog hrvatskoga puka iz cijeloga svijeta.
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini želi biti oltar što se uzdiže nad „molitvenim prostorom“ Krbavskoga polja, mjesta na kojemu je 1493. u samo jednom danu izginulo deset tisuća branitelja, među njima i „cvijet hrvatskoga plemstva“. Ondje gdje su brojniji grobovi mučenika prisutniji je dar uskrsnuća za vječnost. Crkva se gradi po uzoru na starohrvatsku crkvu u Ninu. Posebno se željelo istaknuti: ideju mučeništva (Sv. Križ), braniteljsku sudbinu našeg naroda (predziđe kršćanstva - obrambeni zid), osebujnost glagoljaške kulture (glagoljaško slovo A na preslici), vjernost krsnim obećanjima (Višeslavova krstionica u sredini Crkve - ispod kupole).
U kompleksu CHM nalazi se: Muzej HM, Biblioteka HM, Kripta HM, Crkva HM, Put križa i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo. Nakon CHM izgradit će se Križni put od grobišta iz Krbavske bitke do CHM u dužini od oko 2100 m, a poslije toga i Zid sjećanja na dobrotu i mučeništvo u kojem će biti oko 1800 spomen kamenja s masovnih grobnica.

Msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjske biskupije isto tako je inicirao izgradnju Zida sjećanja u sklopu CHM. Zadužio je udbinskog župnika fra Nediljka Knezovića da stupi u kontakt s braniteljima, a posebno s braniteljima - motoristima. Fra Nediljko Knezović u ožujku 2007. godine prvo je stupio u kontakt s umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem - Klekom i prezentirao mu ideju Zida sjećanja. Budući da je on bio član jedne moto udruge koja nije bila spremna odraditi ovu zadaću, krenulo se u ustrojavanje novog moto kluba pod nazivom MK Veterani. Dana 18.08.2007. godine na moto partiju Moto kluba Crazy Wolf u Gospiću Klek je pozvao ra. Nediljka Knezovića da prezentira ideju Zida sjećanja budućem predsjedniku MK Veterani (MK Veterani se ustrojio nakon toga, 13.09.2007.). Budući predsjednik MK Veterani je prihvatio ideju i tako se krenulo u prikupljanje spomen kamenja za Zid sjećanja.

Spomen kamen se prikuplja sa stratišta (30x20x15 cm), a izrađuju ga župni uredi ili udruge ili pak građani. Na spomen kamenu je ispisan naziv stratišta i godina (prvi red), a u drugom redu naziv je grada/općine. Uz spomen kamen ide popratno pismo u kojem se opisuje sam događaj stradanja i navodi objavljena literatura, koja će se naknadno pribaviti za Biblioteku hrvatskih mučenika. Prikupljanje spomen kamenja od strane župnika, udruga ili pojedinaca obavlja se u organizaciji Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia. Članovi Zajednice Moto klubova Veterani - Croatia stupaju u kontakt s braniteljima iz lokalnih moto klubova, koji preuzimaju kamen i donose ga na Udbinu na Dan hrvatskih mučenika.
Do 2013. je prikupljeno preko tristotinjak spomen kamenja, akcija će se nastaviti i idućih godina.  


 




















 

 

World tražilica