logo portal banner

Moto defile Ponos ratnih veterana `19.

 2019 08 05 knin

Ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije Oluja dio članova MKVC i njihovi prijatelji započeli su  okupljanjem sredinom tjedna u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama, dok je drugi dio početak obilježavanja započeo moto susretom Moto kluba Vukovi u Livnu od 02.08.2019. godine.
Zajedničko okupljanja bilo je na moto susretu Moto kluba Vukovi 03.08.2019. godine. Na moto susret stigli su članovi iz cijele Hrvatske, BiH i dijaspore.

 

2019 08 05 livno


Drugi dan nakon završetka moto susreta jedan dio članova smjestio se u vojarnu „Kralj Zvonimir“ u Kninu, kamo je pristigla i treća skupina članova MKVC koji se zbog svojih obaveza nisu mogli priključiti ranije. A jedna skupina članov MKVC se ponovo smjestila u moto kamp MK Okit u Vodicama.
Na dan obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije Oluja iz moto kampa MK Okit u Vodicama formirali smo moto kolonu i krenuli put Knina gdje je ulicama grada Knina u 6.50 bio planiran moto defile „Ponos ratnih veterana“. Po dolasku u vojarnu, kamo su već pristigli bikeri iz čitave Hrvatske i BiH, formirali smo kolonu i prije početka defilea podijelili prigodne majice koje je izradilo Ministarstva hrvatskih branitelja.
Na čelu moto kolone bio je hrvatski stijeg, iza njega su slijedili ratni stjegovi 7. gbr „Pume“ i 4. gbr „Pauci“. Nakon defilea motore smo parkirali na uobičajeno mjesto, na asfaltirani plato kod nogometnog igrališta NK "Dinara", pa smo se priključili nastavku programa. Veći dio članova je ostao u Kninu, a jedan manji dio je otišao u Vodice organizirati večernje okupljanje članova MKVC na Tribunjskoj rivi, kao nastavak obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Po dolasku u Tribunj pridružili smo se domaćim braniteljima i načelniku općine Tribunj kod podizanja izvornog velikog hrvatskog stijega, koji je bio prvi podignuti stijeg na kninskoj tvrđavi nakon oslobođenja, na mjesnom trgu te kod polaganja vijenaca i paljenja lampiona u Parku dr. Franje Tuđmana i na mjesnom groblju.

2019 08 05 tribunj


Nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije Oluja članovi MKVC ostali su nekoliko dana, već prema svojim obavezama, u moto kampu MK Okit u Vodicama, odmarajući se, obilazeći turistička mjesta, družeći se s lokalnim braniteljima i kupajući se na lokalnim plažama.

Zahvaljujemo svim članovima MKVC koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje Oluje u Livnu, Kninu i Tribunju te svim prijateljima koji su nam se priključili u moto defileu "Ponos ratnih veterana" povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja 5. kolovoza 2019. godine u Kninu.
Projekt je dijelom financiran iz potpore Ministarstva hrvatskih branitelja.
Vidimo se dogodine!

 

 

 

Moto defile Ponos ratnih veterana `19. - Najava
 
2018 08 05 knin 100
 
 
Okupljanje je u Livnu na moto susretu MK Vukovi - Livno od petka 02.08.2019. godine.
Odlazak u moto kamp MK Okit - Vodice 04.08.2019. godine
Dana 05.08.2019. godine oko 5.30  kreće moto maraton Vodice - Knin na moto defile.
 

Opis:

Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske, s kojima smo dosad uspostavili suradnju, želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH s braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana-bikera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Prije obljetnice u Kninu MKVC obilazi cjelokupnu livanjsku bojišnicu i sudjeluje na moto susretu u organizaciji velikim dijelom veterana-bikera MK Vukovi iz Livna. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama, tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.
Okupljanje i prihvat u moto kampu u Livnu, sveta misa u Rujanima za sve poginule branitelje HVO i HV 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu s veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.
 

02. - 04.08.2019. - (petak-subota-nedjelja) - Livno
- Okupljanje u kampu MK Vukovi u Livnu
- moto defile Livno - Rujani (Obilazak livanjske bojišnice, posjetit ćemo kapelicu u kojoj su zabilježeni svi poginuli branitelji HVO i HV u Domovinskom ratu 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu s veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.
- sudjelovanju na moto susretu u organizaciji MK Vukovi - Livno

04.08.2019. (nedjelja) - Livno - Vodice - Tribunj
- Rano ujutro formirat će se moto kolona Livno - Sinj - Vodice u moto kamp MK Okit u Vodicama.

- Na tribunjskoj rivi u dogovoru s braniteljskim udrugama organiziramo večer veterana i bikera u čast obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti,  Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja.

05.08.2019. (ponedjeljak) - Vodice - Knin 
- u 5.30 polazak iz moto kampa MK Okit u Vodicama za Knin na obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja
- nakon obilježavanja odlazimo u moto kamp MK Okit u Vodice

06. - 10.08.2019. (utorak-subota) - Vodice
- obilazak kulturnih znamenitosti Vodica, Šibenika u krugu 200 km i šibenskog akvatorija na otoku Žirju.


Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu sudjelovati određeni broj inozemnih veterana-bikera. 

Vrijeme:
  • 05.08.2019. godine

Mjesto: Knin
Kontakt:
  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
  • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
  • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: Ministarstvo hrvatskih branitelja
 

KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, uz neviđena zvjerstva i krvoprolića, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • nakon što su ga okupirali, srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
  • grad Knin, kao i ostatak okupiranog teritorija u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska utvrdila je da je grad Knin gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je pridružiti samoproglašenu tzv. Republiku Srpsku Krajinu, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikad ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki same operacije Oluja:
  • trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
  • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene u pokušaju da pokrenu još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; bio je planiran još jedan zločin kao u Srebrenici, međutim, zahvaljujući operaciji Oluja, takav zločin se ipak nije dogodio;
  • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske, regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
  • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su dotad bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • U konačnici, to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine, što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su sljedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • oko 1.100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.















 
World tražilica