logo portal banner

AKTIVNOSTI

Sjećanje na najmilije `18.

2018 10 31 svi sveti

Katolici diljem svijeta 1. studenoga slave blagdan Svih svetih, posvećen svima koje je Crkva proglasila svetima, ali i onima neznanim, koji su se za života dobrim djelima približili blaženstvu. Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Dan kasnije, 2. studenoga, obilježava se dan sjećanja na umrle, tzv. Dušni dan. Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, na svetkovinu Svih svetih, a posebno na Dušni dan, katolici posjećuju grobove svojih najmilijih, pale svijeće i zajednički se mole za pokojne. Prije blagdana Svih svetih i Dušnoga dana uobičajilo se pohoditi groblja, urediti grobove cvijećem i svijećama. 
Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, sv. Odilona i to 998. godine, a taj se dan zaslugom benediktinaca proširio i Vatikan ga je potvrdio 1311. godine. Dušni dan najčešće obilježavaju mise zadušnice i na taj način prisjećanje na preminule. Na nekim područjima na Dušni dan običaj je jesti orehnjaču ili makovnjaču, puricu punjenu kestenjem, kruškama ili jabukama i med. 
Povodom ovih svetih blagdana koji traju dva dana, duže nego bilo koji drugi blagdan u godini, prisjetimo se naših članova MKVC, prijatelja i članova obitelji, branitelja, civila i svih naših najmilijih koji su nas napustili te im na skroman način iskažimo zahvalnost. Posebnu počast pritom odajmo braniteljima koji su nas svojom žrtvom zauvijek zadužili i zaslužili naše poštovanje. 
World tražilica