logo portal banner

AKTIVNOSTI

Dan bjelovarskih branitelja `17.

2017 09 29 bjelovar 112

Članovi MKVC s prijateljima i ove su godine sudjelovali u obilježavanju Dana grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja 29.09.2017. godine.
Okupili su se u središtu Bjelovara gdje su odali počasti poginulim hrvatskim braniteljima i građanima grada Bjelovar. Nakon toga održan je mimohod pobjednika od Paviljona do spomen područja Barutana, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za poginule branitelje. Nakon polaganja vijenaca služena je i sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup monsinjor Vjekoslav Huzjak.


Spomen područje Barutana - Bjelovar


Na području nekadašnjeg skladišta u Hrgovljanima uređeno je spomen područje, a u spomen na oslobođenje Bjelovara od jugo vojske, kao i na tragičan događaj u kojem je poginulo ukupno toga dana 13 hrvatskih vojnika, svake se godine u organizaciji UHDDR-a na dan 29. rujna održava mimohod pobjednika.
Bjelovar 29.09. uz Dan grada slavi i Dan bjelovarskih branitelja, a u spomen na godišnjicu oslobođenja od okupatorske JNA. Oslobođene su sve vojarne na području grada. Tri vojarne, Dom zapovjedništva i skladište Barutana koje je zloglasna JNA digla u zrak prilikom ulaska naših snaga u područje skladišta. Na području nekadašnjeg skladišta u Hrgovljanima uređeno je spomen područje, a u spomen na oslobođenje Bjelovara od jugo vojske, kao i na tragičan događaj u kojem je poginulo ukupno toga dana 13 hrvatskih vojnika, svake se godine u organizaciji UHDDR-a na dan 29. rujna održava mimohod pobjednika, koji započinje na središnjem gradskom parku, a završava na Spomen području Barutana. Tradicija traje neprekidno od 1996. godine.

World tražilica