logo portal banner

AKTIVNOSTI

Oprez, djeca u prometu !

2017 09 04 oprez pocetak skolske godine
 
Dana 04. rujna 2017. godine započinje nova školska godina, što ujedno znači intenzivno sudjelovanje djece u prometu na našim cestama. Kako MKVC provodi razne projekte vezane uz sigurnost u prometu na cestama tako smo i prije upozoravali na sudjelovanje djece u prometu kao rizične skupine, a prvenstveno na polaznike prvih razreda koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu. S obzirom na njihovu dob, sposobnost prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja, neshvaćanje opasnosti koje im prijete, ovom prilikom molim članove MKVC-a na pojačani oprez, posebno u blizini škola, vrtića i igrališta.
Molim vas da svojim vozilom upravljate onom brzinom koja je propisana i koja vam ujedno omogućuje pravovremeno zaustavljanje, upotrebljavate zvučni signal kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti, a osobito kad se pokraj kolnika nalaze razigrana djeca, koja ne obraćaju pozornost na opasnosti koje vrebaju oko njih. Ne treba zaboraviti da vozilo treba zaustaviti pri nailasku na obilježeni pješački prijelaz čak i kad djeca nisu stupila na njega, a očito imaju namjeru prijeći ga.
Nastavno na apel, ujedno molimo i roditelje da budu uzor svojoj djeci i podučavaju ih ispravnom ponašanju u prometu, kako bi navike vezane uz sigurnost u prometu bile pravilne. Roditelji su svojim možebitnim nepravilnim i neodgovornim ponašanjem nesvjesno i indirektno odgovorni za nesreću koja se može dogoditi.
Stoga  roditelji, krećite se pravilno u prometu, prelazite kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu, poštujte zeleno i crveno svjetlo na semaforu, nikad s djecom ne pretrčavajte cestu, pokažite djetetu najkraći i najsigurniji put od kuće do škole, ukažite djetetu na moguće opasnosti koje vrebaju na tom putu koji ste odredili, pratite njegovo ponašanje u prometu i po potrebi ga ispravite i usmjerite. I najbitnije, učinite dijete vidljivim u prometu, tj. odjenite ga u odjeću (reflektirajući materijal) koja je vidljiva svim sudionicima u prometu. 
World tražilica