logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

 
2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 1
 
Pred kraj Drugog svjetskom ratu i poraća, jugokomunisti su napravili 330 što većih što manjih stratišta i grobišta od Širokog Brijega do Mostara. U cilju sjećanja na te žrtve pokrenut je projekt izgradnje Memorijalnog centra “Groblje mira” na lokalitetu Bile, između Širokog Brijega i Mostara. Na površini od 100.000 m2 polako se uzdiže Spomen groblje mira, mjesto je poravnato, ograđeno, te je sazidana i blagoslovljena crkvica posvećena Sv. Josipu. Želi se na jednom mjestu pokopati sve neidentificirane posmrtne ostatke ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću koje na svom ozemlju pronađu povjerenstva (do sada njih devet) za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća te postavljanjem prikladnog križa simbolično pokopati sve one za koje obitelji ne znaju gdje su pokopani tako da bi imali negdje mjesto pomoliti se i zapaliti svijeću za njih.
Povodom obilježavanje Europskog dana sjećanja, 19. kolovoza na Bilima, po prvi put u kosturnicu su pokopani i posmrtni ostatci žrtava iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća.
SV. Misu zadušnicu predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko koji je pokopao neidentificirane žrtve.
Nakon svete mise održana je komemoracija i pokop zemnih ostataka neidentificiranih žrtava iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća. Izaslanstva hrvatskog naroda s obje strane granice obratila su se nazočnima, potom su položili vijence i zapaliti svijeće za sve pobijene. Uz izaslanstava, Udruge i brojne mještane na svetoj misi i pokopu bilu su prisutni i članovi MK Veterani Hercegovina.
Članovi MKVC tom su prigodom upalili svijeće te odali počast svim poginulima i nastradalima iz tog vremena.
 
 
2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 2

2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 3

 
2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 4
 
 

POVEZANI ČLANCI

Croatian English French Italian
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    ZADRUGA 
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo zadruga veterani     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top