logo portal banner

AKTIVNOSTI

Groblje mira na Bilima

 
2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 1
 
Pred kraj Drugog svjetskog rata i u vrijeme poraća jugokomunisti su za sobom ostavili 330 što većih što manjih stratišta i grobišta od Širokog Brijega do Mostara. U sjećanje na te žrtve pokrenut je projekt izgradnje memorijalnog centra “Groblje mira” na lokalitetu Bile, između Širokog Brijega i Mostara. Na površini od 100.000 m2 polako se podiže "Groblje mira", mjesto je poravnato, ograđeno te je sazidana i blagoslovljena crkvica posvećena sv. Josipu. Želi se na jednom mjestu pokopati sve neidentificirane posmrtne ostatke ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću koje na svom ozemlju pronađu povjerenstva (do sada njih devet) za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća te postavljanjem prikladnog križa simbolično pokopati sve one za koje obitelji ne znaju gdje su pokopani tako da bi imali negdje pomoliti se i zapaliti svijeću za njih.
Povodom obilježavanje Europskog dana sjećanja 19. kolovoza na Bilima su po prvi put u kosturnicu pokopani posmrtni ostatci žrtava iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća.
Sv. misu zadušnicu predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko, koji je pokopao neidentificirane žrtve.
Nakon svete mise održana je komemoracija i pokop zemnih ostataka neidentificiranih žrtava iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća. Nazočnima su se obratila izaslanstva hrvatskog naroda s obje strane granice, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve pobijene. Uz izaslanstava, udruge i brojne mještane na svetoj misi i pokopu bili su prisutni i članovi MK Veterani Hercegovina.
Članovi MK Veterani Hercegovina su tom prigodom upalili svijeće te odali počast svim poginulima i nastradalima iz tog vremena.
 
 
2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 2

2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 3

 
2017 08 19 pokop posmrtnih ostataka u bilima 4
 
 
World tražilica