logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2017 08 13 26 obljetnica pp beli manastir 1
 
Prije 26 godina u Belom Manastiru su na službenoj dužnosti ubijena dvojica hrvatskih policajaca: Marjan Kuzman i Zoran Sinanović. Dan njihove pogibije obilježava se i kao početak stvaranja hrvatske policije u Baranji.
 
2017 08 13 26 obljetnica pp beli manastir 3
 
Tako su dana 13. kolovoza 2017.g. vijence podno spomenika hrvatskim policajcima u Belom Manastiru, uz obitelj i suborce te predstavnike stradalničkih udruga, položili poseban savjetnik ministra unutarnjih poslova i izaslanik hrvatske predsjednice general-pukovnik Mladen Markač, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić te članovi 5. Podružnice-Istočna Hrvatska MKVC.
 
2017 08 13 26 obljetnica pp beli manastir 2
 
Polaganjem vijenaca na grobljima u Dardi i Belom Manastiru počelo je obilježavanje 26. godišnjice mučkog ubojstva dvojice hrvatskih policajaca Marjana Kuzmana i Zorana Sinanovića i 26. godišnjica stvaranja hrvatske policije u Baranji. Kuzman i Sinanović prve su žrtve Domovinskog rata u Baranji, a njihova pogibija označila je početak otvorene agresije domaćih četnika i jugovojske koja je završila progonom 25.000 Baranjaca krajem kolovoza 1991. godine. Tijekom rata poginulo je osam policajaca IV. PP Beli Manastir, a veliki broj ih je ranjen. Policajci su sudjelovali u obrani i očuvanju teritorijalnog integriteta RH braneći sjevernu crtu grada Osijeka. Prva veća akcija u kojoj su sudjelovali, u suradnji s HV-om, bila je akcija Đavolja greda, koja je provedena na području Kopačkog rita od 16. do 18. prosinca 1991. godine.
 
2017 08 13 26 obljetnica pp beli manastir 5

POVEZANI ČLANCI

PRISTUPNICA

mkvc pristupnica slikaČlanom MKVC može postati svaki državljanin RH koji će se na temelju članka 8. Statuta MKVC, dragovoljno uključiti u provođenju djelatnosti kluba ...
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top