logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 1

Članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska MKVC organizirali su posvetu spomen kamenja u Antunovcu. Spomen kamenje ugrađuje se u Zid sjećanja u crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Na samoj ceremoni posvete, koju je predvodio župnik Andrija Vrbanić, bili su nazoćni mještani Antunovca na čelu s Ivanom Anušićem i Davorom Tubanjskim, roditelji  poginulih i nestalih branitelja na čelu s Otom Farkašom i Katarinom Klarić te članovi 5. Podružnice - Istočna Hrvatska MKVC.
 
2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 4
 
Na svetoj misi 07. svibnja 2017. u crkvi u Antunovcu posvečeno je sljedeće spomen kamenje:  
- ANTUNOVAC 06.10.1991. ORLOVNJAK, 
- OSIJEK  05.12.1991.
- ROSINJAČA 05.12.1991.
- MUČENIČKA SMRT mons.KAZIMIR VIŠATICKI

2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 3

Navedeno spomen kamenje, koje nosi ime po stradanju hrvatskog naroda, bit će na Dan hrvatskih mučenika donijeto pred oltar crkve tijekom svečane mise u kolovozu 2017.g.. 

2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 2

 

Značenje datuma:
- ORLOVNJAK: Antunovac je započeo aktivnu obranu na farmi Orlovnjak u lipnju ’91. godine i otada se nalazio pod kontinuiranim napadima jedinica JNA i srbijanskih paravojski. Pod naletima brojčano i u oružju nadmoćnijih neprijatelja, 6.10.1991. godine je pala farma Orlovnjak i tada je poginulo i nestalo 7 branitelja i civila. Dana 20.11.1991. godine neprijatelj je osvojio Seleš, a 5.12.1991. godine i Antunovac. Tada je utvrđena linija obrane oko grada Osijeka koja se više nije mijenjala do povratka u Antunovac, u sklopu procesa mirne reintegracije. Samo na području Antunovca 42 civila i vojnika izgubila su svoj život za domovinu, a za nekoliko žrtava još uvijek se traga.
 
- OSIJEK I ROSINJAČA: Nakon okupacije Ernestinova i Laslova te dolaska nadomak Antunovca i prvog neuspjelog pokušaja osvajanja Paulinog Dvora, velikosrpski agresor je 5. prosinca 1991. organizirao opći napad na cjelokupnom osječkom bojištu. Uz velike žrtve branitelja, agresorske snage su ipak zaustavljene kod Nemetina i iz smjera Klise u pokušaju proboja na istočnom i jugoistočnom ulazu u Osijek. Na južnoj strani obrane, odakle se napad donekle mogao očekivati, agresor je napao najvjerojatnije s dva oklopno-mehanizirana voda, a pješačkim postrojbama pridružile su se i četničke jedinice Belih orlova. Te noći položaje u šumi Rosinjača branilo je samo 16 pripadnika 106. brigade koji, iako nisu dobili pomoć, u žestokim okršajima nisu ustuknuli već su svi izginuli. Zaustavivši nakratko napade svojim velikim su herojstvom omogućili su konsolidaciju obrane Osijeka. Pripadnici specijalne postrojbe Bojne Frankopan i domicilni branitelji ipak su izvukli sve poginule, osim Mihajla Pelegrina, koji se vodi kao nestao. Tog kobnog 5. prosinca 1991. na cijelom osječkom bojištu poginulo je više od 50 branitelja.
 
- Mons. KAZIMIR VIŠATICKI: Mons. Kazimir Višaticki rođen je 4. ožujka 1939. u Čatrnji, župa Bosanska Gradiška, u veoma brojnoj poljskoj obitelji pok. Ivana Višatickog i Barbare rođ. Ostrowska. Obitelj Višaticki imala je ukupno 11 djece,  dvije kćeri i devet sinova od kojih su čak četvorica postali svećenici. Kazimir je najstariji od njih, a slijedili su ga Adolf, sada župnik u župi Lištani kraj Livna, Franjo, koji djeluje kao svećenik u Kanadi te kao najmlađi mons. Karlo, sada duhovnik bogoslova u sjemeništu u Đakovu. Mons. Kazimir Višaticki mučen je i ubijen 17. studenog 2004. u župnom stanu u Bosanskoj Gradiški. (B.Vrselja)
 
2017 05 07 posveta spomen kamenja antunovac 5

 

POVEZANI ČLANCI

PRISTUPNICA

mkvc pristupnica slikaČlanom MKVC može postati svaki državljanin RH koji će se na temelju članka 8. Statuta MKVC, dragovoljno uključiti u provođenju djelatnosti kluba ...
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top