logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto klub Veterani - Croatia u magazinu Auti.hr

2017 03 15 oglasnik br 8 01
 
Godina je 2007. Na inicijativu gospićko-senjskog biskupa msgr. Mile Bogovića u Udbini, na mjestu povijesne Krbavske bitke iz 15.st., gradi se crkva hrvatskih mučenika. U sklopu crkve predviđen je spomen-park, a u njemu zid sjećanja izgrađen od spomen-kamenja sa svih mjesta masovnih stradanja Hrvata. Udbinski župnik fra Nediljko Knezović poziva hrvatske branitelje, posebno bikere, da se uključe u realizaciju ovog projekta. Stupa u kontakt sa umirovljenim pukovnikom Ratkom Dragovićem – Klekom i tada započinje priča o Moto klubu Veterani – Croatia (MKVC).
Klub je osnovan u Zagrebu u ljeto 2007.g., a okuplja hrvatske veterane-bikere, sudionike Domovinskog rata, njihove obitelji i prijatelje, koji dijele iste interese, vrijednosti i ciljeve. Misija kluba je zaštita digniteta branitelja i širenje istine o Domovinskom ratu, izgradnja pozitivnog imidža bikera u zajednici, promocija sigurne i odgovorne vožnje, prirodne, kulturne i povijesne baštine Republike Hrvatske te suradnja s hrvatskom zajednicom u svijetu kao i veteranima i bikerima drugih država.
Kao braniteljska udruga MKVC svojim aktivnostima čuva vrijednosti i sjećanja na žrtve Domovinskog rata, ali i druge domoljube, vojnike, vitezove i civile stradale tijekom duge i burne povijesti hrvatskog naroda.
Već se prve godine, na poziv MK Veterani, akciji prikupljanja spomen-kamenja sa hrvatskih stratišta pridružilo više desetaka moto klubova i free ridera. Od tada svake godine na Dan hrvatskih mučenika bikeri u moto defileu „Jaši do zida“ svečano u Udbinu donose desetke spomen-kamenja prikupljenih po čitavoj Hrvatskoj i okolnim zemljama.
Svake godine organiziramo i moto maraton „Cesta sjećanja“ od Zagreba do Bleiburga u kojem nam se pridružuju bikeri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Austrije.
Povodom Dana branitelja grada Zagreba organiziramo moto defile „Jaši za braću“ kojim iskazujemo zahvalnost braniteljima, koji su iz Zagreba odlazili na ratišta diljem Hrvatske, te se prisjećamo veličanstvenog povratka pobjedničke vojske u Zagreb nakon VRO Oluja.
 
2017 03 15 oglasnik br 8 02
 
 
Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnicu VRO Oluja predvodimo bikere na moto-defileu „Ponos ratnih veterana“ ulicama kraljevskog grada Knina istim putem kojim su u njega 5.8.1995.g. ušle oslobodilačke brigade Hrvatske vojske.
Tijekom deset godina djelovanja kluba organizirali smo niz drugih projekata kao što su: moto maraton Iron Butt „Jaši za hrvatske vitezove“ od Udbine do Den Haaga, „Putem raspela“, „Jaši za Dubrovnik“ „Putem stradanja Hrvata“, „Defile prijateljstva“, godišnje manifestacije „Tjedan udruga“ i „Dani otvorenih vrata udruga“, „Biker's Show“, izgradnja veteranskih moto kampova itd.
Često sami iniciramo i uvijek rado sudjelujemo u aktivnostima kojima se promovira moto sport, educira mlade motoriste za sigurnu vožnju i upozorava druge sudionike u prometu na dodatan oprez prema bikerima. Neke od takvih akcija su: „Mopedi i motocikli u prometu“, „Sigurno na dva kotača“ itd.
Osim toga od početka svog djelovanja angažirani smo u mnogim humanitarnim akcijama kao što su dobrovoljna darivanja krvi, opremanja zdravstvenih ustanova, druženja s i darivanja bolesne djece, obilasci dječjih domova i bolnica, prikupljanja pomoći za obitelji u nevolji, obitelji stradalih bikera, znane i neznane pojedince u potrebi: „Bikersko srce za sretniju obitelj“, „Obitelj u nevolji“, „Bikeri bikerima“, „Đir za mir“, „Moto mrazevi“, humanitarno „Disco klizanje“, druženje sa djecom iz SOS dječjeg sela Lekenik itd.
Osobito smo ponosni što je jedan naš član dobitnik nagrade „Ponos Hrvatske“ koja se dodjeljuje hrvatskim građanima za hrabra i nesebična djela, a zaslužio ga je donacijom stada ovaca, preko 100 komada, obiteljima teškog imovinskog stanja. Sam predsjednik MKVC je počasni član hrvatske asocijacije „Eurobikera“ koja prikuplja i dostavlja donaciju su bolnice i domove zdravlja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, a članovi MKVC uvijek su u pratnji humanitarnih konvoja do njihovih odredišta
Uz sve to bikeri MKVC neizostavni su i rado viđeni gosti na moto susretima po čitavoj Hrvatskoj, BiH i šire gdje se druže i zabavljaju sa svojim starim i novim prijateljima iz drugih moto klubova među kojima uživaju osobit respect.
Sve ove aktivnosti učinile su MKVC uglednim i prepoznatljivim klubom na moto sceni i među braniteljskom populacijom. Klub danas broji preko 170 članova organiziranih u sedam podružnica, a stečena iskustva, prijateljstva i poznanstva temelji su na kojima se širi djelokrug rada kluba i izvan granica Hrvatske.
 
2017 03 15 oglasnik br 8 03
 
Članovi MKVC redovito sudjeluju u obilježavanjima obljetnica osnivanja ratnih postrojbi, akcija, stradanja i ostalih događaja iz Domovinskog rata te podržavaju akcije drugih braniteljskih. Uspostavili smo odličnu suradnju sa braniteljskim udrugama u pojedinim županijama, a posebno smo ponosni što smo uspjeli povezati hrvatske branitelje iz BiH sa maticom Hrvatskom i na taj način približiti veterane-bikere obje države.
Prijemom u članstvo Svjetske veteranske federacije početkom 2013.g., kao prvi moto klub, dobili smo pravo i obvezu štititi prava i interese hrvatskih branitelja na svjetskoj razini, ali i mogućnost promoviranja prirodne, povijesne i kulturne baštine Hrvatske. S tim ciljem organizirali smo projekte „Jaši do Kosova“ i „Krajevima naših predaka“ što je prvi veliki turistički međunarodni projekt u kojem smo ugostili 20 australskih bikera, većina kojih je porijeklom iz Hrvatske, te s njima u dva tjedna prešli gotovo 4.000 km i posjetili 40-tak hrvatskih i bosansko-hercegovačkih gradova i mjesta, povijesnih i turističkih destinacija. 
Prvo poglavlje priče o MKVC sažeto je i foto-dokumentirano u monografiji „Moto klub Veterani – Croatia 2007.-2012.“, a predstavlja veterane-bikere onakvima kakvi oni doista jesu: obični i jednostavni, časni, dostojanstveni, ponosni, hrabri i vrijedni ljudi velikog srca odani jedni drugima, svojoj obitelji, Hrvatskoj i Bogu. Upravo je u pripremi i druga monografija MKVC povodom obilježavanja deset godina rada kluba koja daje pregled aktivnosti od 2013.-2017.g.    
Dan po dan, godinu za godinom koristimo svaku priliku da branimo ugled MKVC i mijenjamo uobičajene predrasude o „opakim“ bikerima i „propalim“ veteranima Domovinskog rata. Možda brzo i glasno, ali otvoreno i časno ulazimo u društveni i gospodarski život lokalnih zajednica, među druge organizacije civilnog društva i namećemo se kao ozbiljan sugovornik i suradnik državnim institucijama.
MKVC se u skladu sa svojim strateškim ciljevima i operativnim planom sve više otvara široj javnosti. Prema mogućnostima i okolnostima u sjedištu kluba u Sesvetama organiziramo dane otvorenih vrata kluba, a kroz godinu se okupljamo više puta po podružnicama i na odgađanjima drugih moto klubova i braniteljskih udruga. 
Možda najbolji pokazatelj naše angažiranosti i svestranosti su brojne zahvalnice i priznanja koje dobivamo za sudjelovanje u različitim moto, braniteljskim, humanitarnim, sportskim i inim akcijama. Naše aktivnosti mogu se pratiti na web stranici www.mk-veterani.hr, FB profilu www.facebook.com/motoklubveteranicroatia i www.youtube.com/user/MKVeterani
 
Tekst napisala: Dina Grozdanović Poštolka
 
Objavljeno: www.auti.hr
World tražilica