logo portal banner

AKTIVNOSTI

Moto defile Ponos ratnih veterana `17.

2017 08 05 oluja 158

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“ članovi MKVC i njihovi prijatelji započeli su okupljanjem u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama vikend prije 05.08.2017. godine.
U nedjelju 30.07.2017. godine jedan dio članova MKVC okupio se u Kupresu povodom manifestacije "Vratio se Ivan s 1000 momaka". U MKVC imamo čak pet Ivana te su dvojica sudjelovala u ovoj akciji obaranja Guinnessovog rekorda u okupljanja Ivana i to Ivan Barbarić - Barba i Ivan Ćurić. Okupljanju Ivana prisustvovalo je 2325 Ivana. a našim Ivanima potporu su dali i drugi članovi MKVC.


Isti dan 30.07.2017. godine članica Podružnice 1. - Središnja Hrvatska Nermina Šterc-Nina prijavila se za sudjelovanje u prvoj ženskoj magarećoj utrci u Tribunju. Ženska magareća trka održala se povodom 50. obljetnice magarećih trke u Tribunju. Pobjednica prve ženske utrke je Kate Grubišin, 19-godišnja Tribunjka, koja je jahala na tovaru pod imenom Pavao Vajt. Potporu Nini dao je znatan broj članova MKVC, a ona je na kraju osvojila zavidno šesto mjestu sa svojim magarcem pod imenom Yamaha. 


Također povodom 50. obljetnice obilježavanja magarećih trka u Tribunju, organizatori su 31.07.2017. godine organizirali i međuopćinske magareće trke. Na tim utrkama sudjelovali su tovari iz Posedarja, Svetog Filipa i Jakova, Sukošana, Tisnog, Pirovca kao i prekomorski susjedi iz Italije, iz prijateljske općine Camposano, nedaleko od Napulja. Članovi MKVC su također sudjelovali u magarećim trkama, a naš Šimun Popov iz Tribunja osvojio je drugu mjesto.
Na magarećim trkama koje su se održavale po pedeseti puta u Tribunju i to  01.08.2017. godine sudjelovali su i članovi MKVC, koji su se nalazili na druženju u motu kampu MK Okit. Trkama je prethodila svečana povorka veterana-jahača na magarcima na čelu s 'alaj čaušom', karocama, kuburašima i tribunjskim ljepoticama u narodnim nošnjama. Na najtežoj i najzahtjevnijoj hrvatskoj stazi za magareće utrke u dužini od 1350 metara sa 24 'šikane' oko 'starog sela' na polutoku, pobijedili su Anđelino Perkov i njegov Miško, prešavši stazu u rekordnom vremenu za manje od dvije minute.
U nastavku dana su se članovi MKVC i njihovi prijatelji odmarali u motu kampu MK Okit i na vodičkim i tribunjskim plažama.


Dan uoči „Oluje“ 04.08.2017. godine članovi MKVC sa prijateljima i tribunjskim braniteljima organizirali su zajedničko druženje hrvatskih branitelja na tribunjskoj rivi. Tim povodom su u jutarnjim satima položili vijenac i zapalili lampaše u Parku dr. Franje Tuđmana i na mjesnom groblju te podignuli hrvatski stijeg na mjesnom trgu. Pokrovitelji ovogodišnjeg druženja bila je Općina Tribunj i razni drugi donatori iz Tribunja.


Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ formirali smo kolonu i u moto defileu iz moto kampa u Vodicama rano ujutro krenuli prema Kninu. U Kninu smo se smjestili u vojarni Kralj Zvonimir, podijelili prigodne majice kojih i ove godine nije bilo dovoljno te na znak organizatora krenuli u moto defile „Ponos ratnih veterana“ ulicama grada Knina. Na čelu moto kolone bilo je hrvatski stijeg, iza njega su slijedili ratni stijegovi 7. gbr „Pume“ i 4. gbr „Pauci“. Nakon defilea vozila smo parkirali na uobičajeno mjesto, na asfaltirani plato kod nogometnog igrališta NK Dinara“ i čekali letački dio programa. Potom je veći dio članova MKVC produžio na mot susret MK Vukova u LIvnu, a dio je ostao u Kninu. Članovi MK Vukovi - Livno su dan ranije tradicionalno položili vijenac i zapalili lampaše kod spomenika i crkve u Rujanima za sve poginule hrvatske branitelje na tom bojištu tijekom Domovinskog rata. U isto vrijeme preostali članovi sudjelovali su u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na koncertu u Slunju.


Idući dan 06.08.2017. godine članovi MKVC su se iz Livna uputili svojim domovima.  

Zahvaljujemo svim članovima MKVC koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje „Oluje“ u Tribunju te svim prijateljima koji su nam se priključili u moto defileu "Ponos ratnih veterana" povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza 2017. godine u Kninu.
Projekt je dijelom financiran iz potpore Ministarstva hrvatskih branitelja.
Vidimo se dogodine!

 

Moto defile Ponos ratnih veterana `17. - Najava
 
2016 08 05 knin
Okupljanje Članova MKVC je u Vodicama (u moto kamp Moto klub Okit) od 30.07.2017. godine.
Dana 04.08.2017. godine u Tribunju održat će se druženje "Dan uoči "Oluje".
Dana 05.08.2017. godini u 6:45 sati krećemo putem: Vodice - Drniš - Knin.
Okupljanje u Kninu je u vojarni "Kralj Zvonimir" (istočni dio Knina).
Moto defile biti će oko 09.00 sati.
Nakon obilježavanja osiguran je vojnički ručak, a poslije obilježavanja krećemo za Livno.
Za članove MKVC i prijatelje osiguran je smještaj u vojarni "Kralj Zvonimir" dana 4./5. i 5./6.08.2017. godine. Bikeri, prijatelji ili simpatizeri MKVC koji trebaju prespavati prije ili poslije obilježavanja neka na kapiji vojarne samo naglase da su na obilježavanju u kvoti MKVC. Vaše podatke će upisati na kapiji i ne bi trebalo biti problema za smještaj.
 

Opis:

Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo do sada uspostavili suradnju želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH sa braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana-bikera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Prije obljetnice u Kninu MKVC obilazi cjelokupnu livanjsku bojišnicu i sudjeluje na moto susretu u organizaciji velikim dijelom veterana-bikera MK Vukovi iz Livna. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.
Okupljanje i prihvat u moto kampu u Livnu, sveta misa u Rujanima za sve poginule branitelje HVO i HV 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.

Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojnoredarstvene akcije „Oluja“, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu učestvovati određeni broj inozemnih veterana-bikera. 

Vrijeme:
  • 05.08.2017. godine

Mjesto:
Kontakt:
  • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
  • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
  • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: 

{jd_file file==40}


KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
  • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
  • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
  • nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
  • grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
  • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
  • trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
  • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
  • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
  • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
  • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
  • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
  • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
  • 196 poginulih
  • oko 1,100 ranjenih
  • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
  • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.
World tražilica