logo portal banner

logo mkvc tigar zuri

logo mkvc tigar bijelkasti

2017 08 05 oluja 158

Obilježavanje Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ članovi MKVC i njihovi prijatelji započeli su sa okupljanjem u moto kampu Moto kluba Okit u Vodicama vikend prije 05.08.2017. godine.
U nedjelju 30.07.2017. godine jedan dio članova MKVC okupio se u Kupresu na akciji 1000 Ivana. U MKVC postoje pet članova koji imaju ime Ivan. Od toga dvojica Ivana su bila prisutna i to: Ivan Barbarić - Barba i Ivan Ćurić, dok ostali Ivani, zbog svojih obaveza nisu mogli biti prisutni u obaranju Guinnessovog rekorda. Okupilo se 2325 Ivana na Kupresu! Potporu Ivanima dali su i ostali članovi MKVC.


Isti dan 30.07.2017. godine članica Podružnice 1. - Središnje Hrvatske Nermina Šterc - Nina prijavila se prvoj ženskoj magarećoj trci magaraca u Tribunju. Ženska magareća trka održala se povodom 50. obljetnice tradicionalne magareće trke u Tribunju. Pobjednica prve utrke je Kate Grubišin, 19-godišnja Tribunjka koja je jahala na tovaru pod imenom Pavao Vajt. Potporu Nini u sudjelovanju na ženskoj magarećoj trci u Tribunju dao je znatan broj članova MKVC. Na kraju Nina je osvojila je zavidno šesto mjestu sa svojim magarcem pod imenom Yamaha. 


Također povodom 50. obljetnice obilježavanja magarećih trk u Tribunju, organizatori su 31.07.2017. godine organizirali i međuopćinske magareće trke. Na tim utrkama sudjelovali su tovari iz Posedarja, Filip Jakova, Sukošana, Tisna, Pirovca, kao i prekomorski susjedi iz Italije iz prijateljske općine Camposano, nedaleko od Napulja. Članovi MKVC su također sudjelovali na obljetnici na kojim je Šimun Popov iz Tribunja osvojio drugu mjesto.
 

Na tradicionalnim magarećim trkama koji su se održali po pedeseti puta u Tribunju, 01.08.2017. godine sudjelovali su i članovi MKVC, koji su se nalazili na druženju u motu kampu MK Okit. Prije trke prethodila je svečana povorka s veteranima - jahačima i magarcima na čelu s 'alaj čaušom', karocama, kuburašaa, tribunsjkim ljepoticama u narodnim nošnjama. Najtežu i najzahtjevniju hrvatsku stazu magarećih utrka u dužini 1350 metara sa 24 'šikane' oko 'starog sela' na polutoku, pobijedio je Anđelino Perkov i njegov Miško, odvezavši u rekordnom vremenu od manje od dvije minute.


U nastavku članovi MKVC i njihovi prijatelji odmarali su se u motu kampu MK Okit i na vodičkim i tribunjskim plažama.


Dan uoči „Oluje“ 04.08.2017. godine članovi MKVC sa prijateljima organizirali su zajedno sa tribunjskim hrvatskim braniteljima zajedničko druženje hrvatskih branitelja na tribunjskoj rivi. Povodom toga u jutarnjim satima položili su vijenac i zapalili lampaše u Parku dr. Franje Tuđmana i na mjesnom groblju te podignuli hrvatski stijeg na mjesnom trgu. Pokrovitelji ovogodišnjeg druženja bila je Općina Tribunj i razni donatori iz Tribunja.


Na Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ formirali smo moto defile iz moto kampa u Vodicama i rano ujutro krenuli prema Kninu. U Kninu smjestili smo se u vojarni Kralja Zvonimira, podijelili majice kojih i ove godine nije bilo dovoljno te na znak organizatora krenuli u moto defile „Ponos ratnih veterana“ ulicama grada Knina. Na početku moto defilea bilo je hrvatski stijeg, iza njega kretali su se dva pripadnika, jedan sa ratnim stegom 7. gbr „Pume“, a drugi sa ratnim stijegom 4. gbr „Pauci“ dok su se iza njih kretali ostali sudionici moto defilea.Nakon defile vozila smo parkirali na uobičajeno mjesto na asfaltirani platou kod nogometnog igrališta nogometnog kluba „Dinara“ i čekali nastavak letačkog programa.Po završetku letačkog programa, neki članovi su ostali u Kninu, dok je većina članova produžila na moto susret kod MK Vukovi u Livnu. Članovi MK Vukovi - Livno su dan ranije tradicionalno položili vijenac i zapalili lampaše kod spomenika i crkve u Rujanima za sve poginule hrvatske branitelje na tom bojištu tijekom Domovinskog rata. U isto vrijeme preostali članovi sudjelovali su u obilježavanju Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na koncertu u Sluju.


Sutradan 06.08.2017. godine sa moto susreta iz Livna članovi MKVC uputili su se svojim domovima.  

Zahvalili bi se svim članovima koji su mogli doći na ovogodišnje obilježavanje „Oluje“ u Kninu te svim prijateljima koji su se priključili našim članovima na zajedničkom obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza 2017. godine u Kninu.
Projekt je financiran dijelom iz potpore Ministarstva hrvatskih branitelja.
Vidimo se dogodine.

 

Moto defile Ponos ratnih veterana `17. - Najava
 
2016 08 05 knin
Okupljanje Članova MKVC je u Vodicama (u moto kamp Moto klub Okit) od 30.07.2017. godine.
Dana 04.08.2017. godine u Tribunju održat će se druženje "Dan uoči "Oluje".
Dana 05.08.2017. godini u 6:45 sati krećemo putem: Vodice - Drniš - Knin.
Okupljanje u Kninu je u vojarni "Kralj Zvonimir" (istočni dio Knina).
Moto defile biti će oko 09.00 sati.
Nakon obilježavanja osiguran je vojnički ručak, a poslije obilježavanja krećemo za Livno.
Za članove MKVC i prijatelje osiguran je smještaj u vojarni "Kralj Zvonimir" dana 4./5. i 5./6.08.2017. godine. Bikeri, prijatelji ili simpatizeri MKVC koji trebaju prespavati prije ili poslije obilježavanja neka na kapoji vojarne samo naglase da su na obilježavanju i kvoti MKVC. Vaše podatke će upisati na kapiji i ne bi trebalo biti problema za smještaj.
 

Opis:

Svake godine, od 2009. godine, MKVC organizira obilježavanje ovog važnog događaja iz kasnije hrvatske povijesti. 
Veterane-bajkere iz svijeta i Hrvatske s kojima smo do sada uspostavili suradnju želimo pozvati na središnje obilježavanje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO „Oluja“ 5. kolovoza u Kninu u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova RH sa braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata. Povodom tog obilježavanja MKVC organizira moto defile veterana-bikera iz cijele RH kninskim ulicama pod nazivom „Ponos ratnih veterana“. Prije obljetnice u Kninu MKVC obilazi cjelokupnu livanjsku bojišnicu i sudjeluje na moto susretu u organizaciji velikim dijelom veterana-bikera MK Vukovi iz Livna. Nakon moto defilea u Kninu organiziramo druženje veterana-bajkera u moto kampu u Vodicama tijekom kojeg obilazimo šibensku i zadarsku bojišnicu i promoviramo prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu RH.
Okupljanje i prihvat u moto kampu u Livnu, sveta misa u Rujanima za sve poginule branitelje HVO i HV 1992.-1995. godine, moto defile kroz grad Livno, druženje u moto kampu sa veteranima-bikerima iz RH, BiH i drugih država te sudjelovanje u moto igrama.

Cilj:
Cilj moto defilea „Ponos ratnih veterana“ je sudjelovanje veterana-bikera iz RH i svijeta na obilježavanju Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, proslava obljetnice vojnoredarstvene akcije „Oluja“, sjećanje na sve poginule branitelje te zahvala braniteljima sudionicima ove oslobodilačke akcije Domovinskog rata. Ostvarenjem ovog projekta očekujemo da će se povećati broj sudionika moto defilea i da će u njemu učestvovati određeni broj inozemnih veterana-bikera. 

Vrijeme:
 • 05.08.2017. godine

Mjesto:
Kontakt:
 • MKVC, predsjednik Ratko Dragović - Klek, mob: 00385(0)911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 1. - Središnja Hrvatska (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) i Podružnica 2. - Sjeverna Hrvatska (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) Mladen Šterc, predsjednik, mob: 0919042813, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Podružnica 3. - Zapadna Hrvatska (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) - Velibor Prikaski - Vele, predsjednik, mob: 0917366910, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 4. - Južna Hrvatska (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) - Branko Popović - Brko, predsjednik, mob: 0915493340, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 5. - Istočna Hrvatska (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) - Mirko Đurđević - Miki, predsjednik, mob: 098530512, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 6. - Hercegovina - Stanko Šarić, predsjednik, mob: 0038763330411, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Podružnica 7. - Posavina - Predrag Mišković - Fred, predsjednik, mob: 0038763911804, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za veterane-bikere članove Svjetske veteranske federacije (WVF) kontakt osobe su: 
 • Sendi Radić, glavni tajnik MKVC, mob: 00385911365860, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Organizator: 
 • Moto klub Veterani - Croatia, predsjednik Ratko Dragović - Klek , 0911519920, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pokrovitelj: 


KRATKI SAŽETAK VAŽNIJIH POVIJESNIH INFORMACIJA

05. kolovoza 1995. godine, kao dio sveukupne kompleksne i zahtjevne vojno-redarstvene operacije Oluja, Oružane snage RH zajedno sa snagama reda Ministarstva unutarnjih poslova RH ušle su i oslobodile grad Knin.
Oslobađanje grada Knina bio je važan cilj operacije Oluja, a sam grad ima veliku ulogu u hrvatskoj povijesti:
 • u prošlosti, u gradu Kninu su se krunili i iz njega su vladali hrvatski kraljevi
 • uoči i nakon raspada bivše Jugoslavije 1991., Srpski pobunjenici iz Hrvatske, pot-pomognuti JNA (kontroliranom od Srba) i srpskim i crnogorskim dragovoljcima iz Republike Srbije, Republike Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, neviđenim zvjerstvima i krvoprolićem, okupirali su grad Knin i još ¼ legitimnog teritorija Republike Hrvatske
 • nakon što su ga okupirali, Srpski pobunjenici proglasili su Knin glavnim gradom samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine;
 • grad Knin kao i ostatak okupiranog teritorije u Hrvatskoj, međunarodno je i legalno priznat kao sastavni dio suverenog teritorija neovisne Republike Hrvatske
 • Hrvatska vojska prosudila je grad Knin je kao gravitacijsko središte srpske pobune i tzv. Republike Srpske Krajine.
U to vrijeme, glavni cilj srpske političke, vjerske, znanstvene i vojne elite bio je samoproglašenu, tzv. Republike Srpske Krajine, zajedno s ostalim okupiranim područjima u drugim republikama pridružiti „matici“ Republici Srbiji, a s ciljem uspostave Velike Srbije, kao nikada ostvarenog srpskog sna koji je zauvijek ostao samo mit.
Od 1991. godine bezuspješno su se vodili bezbrojni mirovni pregovori s ciljem mirne reintegracije okupiranog teritorija u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. 04.08.1995., nakon što su propali i posljednji mirovni pregovori, hrvatska Vlada pokrenula je operaciju Oluja kojom se, u nepuna 84 sata, oslobodila velika većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
 
 
Nekoliko značajki sam operacije Oluja:
 • trajala je od 04-07. kolovoza 1995. godine
 • napad se provodio na 630 kilometara dugoj fronti
 • 18%, ili oko 10.000 kvadratnih kilometara okupiranog područja Republike Hrvatske bilo je oslobođeno.
Dodatni efekti operacije Oluja:
 • srpske postrojbe bile su u potpunosti onemogućene pokrenuti još jednu zločinačku i kriminalnu operaciju protiv bošnjačkog i hrvatskog naroda u području Bihaća u Bosni i Hercegovini; još jedan zločin kao u Srebrenici je bio planiran, međutim zahvaljujući operaciji Oluja srećom takav zločin se ipak nije dogodio;
 • srpski političari su konačno shvatili da vojna opcija nije opcija, stoga je preostalo okupirano područje Republike Hrvatske,regija uz Dunav, reintegrirano u pravni poredak Republike Hrvatske 1997. kao rezultat mirovnog procesa;
 • Operacijom Oluja osigurani su preduvjeti nastavka združenih operacija Hrvatske vojske, Armije BiH i HVO u Bosni i Hercegovini kojima su oslobođeni veliki prostori koji su do tada bili pod srpskom kontrolom i očišćeni od ne-Srba;
 • U konačnici to je omogućilo provedbu konačnog Mirovnog procesa 1998. godine što je posljedično okončalo ratno stanje u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini.
Tijekom operacije Oluja, Oružane snage RH i snage reda Ministarstva unutarnjih poslova imale su slijedeće gubitke:
 • 196 poginulih
 • oko 1,100 ranjenih
 • 3 zarobljena, pritvorena u Srbiji i srpskim dijelovima u Bosni i Hercegovini
 • 15 hrvatskih branitelja se vodi nestalim u operaciji.
Croatian English French Italian
WVF
     MHB RH
   
ZAGREB
    ZADRUGA 
    HTZ
    GS OS RH
     EUROBIKER-CROATIA
    MKVC
logo wvf
logo ministarstvo branitelja     logo grad zagreb     logo zadruga veterani     logo htz     logo gsos rh     logo eurobiker     logo mkvc
Go to top