logo portal banner

AKTIVNOSTI

Svečanost otkrivanja spomen-ploče poginulim Tigrovima u Ilači

 Veterani 1. gardijske brigade "Tigrovi" u suradnji s lokalnom zajednicom 20. rujna 2009. organizirali su svečanost otkrivanja spomen-ploče poginulim Tigrovima Marijanu Kornetu i Robertu Močiljaninu u Ilači. Marijan i Robert poginuli su 21. rujna 1991. godine, suprotstavljajući se hrabro brojčano i tehnički daleko nadmoćnijem neprijatelju. Spomenik je podignut točno na mjestu njihove pogibije.
Svečanosti su, pored veterana Tigrova (njih sedamdesetak), prisustvovali roditelji i rodbina Roberta Močiljanina, braća i rodbina Marijana Korneta, brojni mještani Ilače i okolnih mjesta, predstavnici lokalne uprave, predstavnici Zajednice Moto kluba Veterani - Croatia i drugih moto klubova i drugih braniteljskih udruga te brojni drugi domoljubi koji znaju cijeniti žrtve naših poginulih suboraca.
Inicijator postavljanja spomen-ploče je naš Tigar velikog srca Stjepan Prelec, poznatiji po svom ratnom nadimku - Galeb. U realizaciji njegove ideje pomogli su mještani Ilače i više donatora, kojima Tigrovi ovim putem izražavaju neizmjernu zahvalnost.
Svečanost je počela hodnjom svih sudionika od nogometnog igrališta u Ilači do mjesta na kojem je podignut spomenik, na izlazu iz Ilače u pravcu Tovarnika, simbolizirajući na taj način Marijanov i Robertov put do mjesta pogibije. Domoljube okupljene na svečanosti kroz program je vodio satnik Ivica Matošević, također veteran Tigrova. Službeni dio programa je započeo otkrivanjem spomen-ploče od strane Robertova oca i Marijanova brata. Nakon toga je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća, popraćeno "Mirozovom" trubača iz Orkestra Hrvatske vojske te prigodni govori organizatora i uzvanika. Dirljivim se riječima okupljenima obratio Galeb - idejni začetnik ovog projekta i osoba koja je najviše pridonijela da se ta ideja ostvari. Okupljenima su se obratili i načelnik općine Tovarnik i veliki domojub Jakov Asić, zatim Andrija Kolobarić, bojnik u mirovini, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi" i savjetnik Ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Kratkim podsjećanjem kako nikad ne smijemo zaboraviti žrtve Marijana i Roberta i svih drugih branitelja, prisutnima se obratila bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.
Na kraju službenog dijela programa ilački svećenik Krešimir Aračić poveo je molitvu okupljenih u čast Marijana i Roberta. Po završetku programa kod spomenika, uslijedila je Sveta misa posvećena Marijanu i Robertu u župnoj crkvi Svetog Jakova u Ilači. Svečanost je završila ručkom i druženjem u Hrvatskom domu u Ilači.
Ratni veterani Tigrova su potom posjetili Memorijalno groblje u Vukovaru, gdje su položili vijenac i zapalili svijeću za sve vukovarske žrtve, nakon čega su posjetili Memorijalni centar Hrvatske vojske u vojarni 204. brigade HV te memorijalni muzej u vukovarskoj bolnici. Druženje je završilo na Trpinjskoj cesti kod spomenika Blagi Zadri.
Tigrovi izražavaju neizmjernu zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ove svečanosti, osobito mještanima Ilače koji su nas tako toplo primili u svojoj sredini. (žh)